Detta inlägg kan anses vara marknadsföring för Revolut, då skribentens bolag är en mediapartner till Revolut. Texten och åsikterna är dock bloggens egna.
Fintech-uppstickaren Revolut lanserar nu courtagefri aktiehandel på NYSE och NASDAQ-börsen. Man kan även undgå de påslag på växelkursen som svenska tradingbanker tar vid utlandshandel, samt erbjuder även andelsordrar, där man inte behöver köpa en hel aktie i bolag med höga kurser i enskilda aktier, som Berkshire Hathaway, Apple eller Tesla.
Börshandel i Revoluts app. Foto: Revolut |
Vid aktiehandel i utländska aktier tar de svenska tradingbankerna en växlingsavgift, som i det dolda gör det relativt dyrt att handla aktier utomlands. Spreaden brukar vara 0.50% hos de billigaste utanför storbankerna, dvs att man får betala en avgift på 0.25% vid köp och sedan 0.25% vid försäljning, ovanpå courtaget. Dessutom vet man inte till vilken växelkurs en affär genomförs, då det först fastställs på natten, och tar alltså en valutarisk under dagen.
Uppstickaren Revolut lanserar nu courtagefri aktiehandel i initialt 300 aktier på amerikanska börserna NYSE och NASDAQ. Eftersom Revolut inte heller har några dolda växlingsavgifter, och vardagar rent av växlar valuta till det faktiska spotpriset i samma sekund som transaktionen utan påslag, så slipper man även denna dolda kostnad.
Initialt erbjuds Metal-kunder tjänsten, och får genomföra 100 courtagefria köp per månad. Standardkunder kommer när de släpps på till tjänsten få göra tre courtagefria affärer och Premium-kunder åtta affärer per månad. För transaktioner över detta kommer courtaget vara fasta 1 GBP per transaktion och en depåavgift på 0.01% om året.
Unikt för Sverige är att man erbjuder andelsordrar på NYSE och NASDAQ, alltså köp av delar av en hel aktie. Många amerikanska bolag har aktier värderade till flera hundra dollar styck, t ex legendariska Warren Buffets Berkshire Hathaway, Apple eller Tesla för att nämna några. Även en riktig småsparare kan nu köpa dessa aktier för lägre belopp än de 2000 – 3000 kronor som behövs för en enda aktie. Småaffärer är inte heller något problem, när det inte längre finns ett courtage som äter upp eventuella vinster. Du kan investera så lite som en dollar åt gången, vilket med courtage tidigare hade varit helt idiotiskt.
Man kommer över tid att lägga till fler amerikanska och europeiska aktier till handelsmöjligheterna, och på sikt även börshandlade fonder (ETF:er). Beskedet är välkommet, då detta innebär att Revolut även kan användas till sparande framöver. I synnerhet när väl ETF:er blir tillgängliga för i praktiken fondsparande, dessutom courtagefritt vilket gör det utmärkt för månadssparande – det är lite trist att betala en hundralapp i courtage via tradingbanken eller storbanken, om man vill månadsspara 1000:- SEK per månad i en ETF eller aktie.
Idag erbjuder inte Revolut några Sverige-anpassade skattemässiga konstruktioner som ISK, men skriver att man planerar att införa ISK. Istället får man deklarera på gammalt hederligt vis, en transaktion i taget, samt räkna ut anskaffningskurser själv. Revolut ger dock kontoutdrag som underlag för deklarationen och det finns andra tjänster eller programvaror som antagligen kan använda detta till att generera K4-blanketter.
Revolut Metal på metal-konsert. Rammstein i Köpenhamn. |
Du kan själv teckna dig för ett Revolutkonto och kort här. Ansökningsprocessen tar några minuter, och du behöver tillgång till ditt pass och en Android-smartphone eller iPhone. Standard-Revolutkortet har ingen årsavgift och inga dolda avgifter. Så här i semestertider är det en stor styrka att slippa storbankernas valutaväxlingspåslag vid uttag eller köp utomlands, vilket inkluderar onlinehandel från utländska nätbutiker. På helger tillkommer dock en växlingsavgift, men man kan ha växlat över till övriga valutor i förväg – själv har jag ständigt pengar i SEK, USD, EUR, GBP och DKK på mitt Revolut-konto. Revoluts andra stora styrka är den uppsjö av säkerhetslager du kan lägga på dina kort för att hindra skimning och bedrägerier, inklusive att du som yttersta säkerhet helt enkelt kan stänga av kortet när du inte själv använder det. Själv använder jag numera mitt Revolut Metal-kort för i princip alla transaktioner, just på grund av säkerheten.
Aktiehandel innebär risker. Du kan förlora allt du satsar. Vet du inte vad du håller på med ska du inte handla med aktier.
Detta inlägg kan anses vara marknadsföring för Revolut, då skribentens bolag är en mediapartner till Revolut. Texten och åsikterna är dock bloggens egna.
11 kommentarer
Ja borde kanske snart ta tag i att skaffa ett revolut kort, det som mest talar emot är väl den kritik de fått för sin personal politik. Men är ju egentligen emot att grunda beslut på media rapportering som man inte själv kan kontrollera och mina möjligheter att ha koll på andra kort utgivare är ju små.. Och en eloge för vad jag tycker ett tydligt och förtroende ingivande sätt att hantera reklam och artiklar som ligger nära att betraktas som reklam, för mig så ökar det absolut trovärdigheten.
Hur funkar det att deklarera andelköp i deklarationen? Var det inte problem för Bitcoin-handel?
Är andel av en aktie ett derivat eller tillåter amerikanska regler att dela på aktier på riktigt?
Tack, intressant.
Hur funkar exempelvis rösträtt vid andelsköp?
Eller om Revolut konkursar, hur kan jag claima min tiondels aktie i McDonalds?
Här ligger nog en gravad hund begraven, som en tänkare från svunna tider sade.
Ja antar att de följer lagar i UK? Så nog svårt att svara på. Mest troligt är nog att de liknar svenska och alltså skyddar aktier som de har åt dig vid en konkurs. Du lär inte kunna rösta för andelar. Mest troligt är att ingen gör det om något så revolut eller deras förvaringsinst, men köper man andelar av en aktie så är nog inte röstande det viktiga..
Det är väl främst amerikanska lagar som är tillgängliga?
Sen kan frågan vara intressant då de ju visar på ifall man faktiskt äger andelen. Äger man så skall man ju ha de rättigheter en aktieägare har kan jag tycka.
Äger man dem inte kan det bli intressant vid ev konkurs…
Vad bra att du skriver om växlingsavgiften på helgerna den här gången. 0,5 % är ändå mindre än en tredjedel av vad de flesta andra kort drar på Visas och Mastercards kurser.
https://blog.revolut.com/trading-revolut/
Under betaperioden kommer handeln vara helt avgiftsfri. Därefter kommer alla få betala depåavgiften på 0,01 % om året. Just nu finns det också en gräns på upp till 1 000 dollar per order, det ger då fri handel för upp till 100 000 dollar per månad för Metalkunder.
Väldigt lockande, särskilt biten om delar av aktier (fractional shares) som jag skulle vilja veta mer om. Jag väntar dock in ISK som är ett hygienkrav.
En idé till Revolut vore att man kunde välja att lämna över sina aktiers rösträtt till dem. Så småningom skulle de kunna agera ägarrepresentanter på bolagens bolagsstämmor och i deras styrelser. Ägarna skulle sen kunna rösta om specifika frågor som i sin tur hade genererat medial uppmärksamhet och nya kunder.
Är det någon avgift eller spread vid köp med Revolut-kortet i svenska butiker (fysiskt eller online) om kontot har utländsk valuta och därför måste konvertera till SEK? Om jag förstod det rätt så sker växlingen till intrabankväxelkursen på veckodagar, utan avgifter eller extra spread. Någon som kan bekräfta?
Ingen spread vad jag vet på vardagar.
Jag har ett konto hos Revolut. Det var väldigt bra.
Men, för köp i utländsk valuta finns det i nuläget bättre alternativ. PFC och Curve och säkert snudd på ett tjog till.
I nuläget är jag totalt ointresserad av att köpa aktier i USA, snudd på.
När det gäller aktier, både Renault och Volkswagen värderas till historiskt låga p/e-tal och de verkar ligga längre fram med elbilar, än flera konkurrenter. Renault Zoé är riktigt bra. Det kommer en ännu bättre version i oktober.
Hej Sven,
Hur menar du att PFC och Curve är bättre för köp av utländsk valuta än Revolut? Revolut har ju inga växklingsavgifter alls, hur slår man det?
Mvh Kris