Villapriserna i Malmö steg kraftigt säsongsmässigt i juli, medan priserna föll något för lägenheterna, jämfört med normal utveckling för månaden.
Malmö Live. |
Vi fortsätter väl på morgonens Skånetema?
Malmös bostadsmarknad är den som skiljer sig tydligast från resten av landet, på grund av dynamiken kontra den danska marknaden. Under juli månad ser dock utvecklingen ut att samvarierat med övriga landet.
Förändring lägenhetspriser en månad för prisindex Malmö. Data: Valueguard |
Lägenhetspriserna såg en svag säsongsmässig nedgång i Malmö. Åren 2005 – 2019 har priserna i snitt stigit +1.06% i Sveriges tredje största stad, men i år var uppgången endast +0.85%, och svagare än vanligt. Det är dock en förbättring mot 2018, men fortfarande sämre än 2017, då priserna på lägenheter föll hårt.
Avgörande blir utvecklingen under hösten, som var mycket stark i Malmö åren 2014 – 2016, kraftigt över den normalt negativa utvecklingen under hösten.
Förändring villapriser en månad för prisindex Malmö. Data: Valueguard |
Villapriserna i Malmö steg kraftigt i juli. Normalt för säsongen är -0.78% för åren 2005 – 2019, men villapriserna steg +0.75%, vilket är den största uppgången i juli sedan 2015, och en kraftig ökning jämfört med -2.22% juli 2018.
Samtidigt ska man komma ihåg att underlaget för statistiken i Malmö är begränsat, i synnerhet för villor, vilket också syns på den stora volatiliteten de enskilda uttagna åren i grafen ovan. Ju mindre stickprov, desto osäkrare är uppgifterna, men den normala säsongsmässiga utvecklingen bör ha gott underlag och samstämmer också till stor del med övriga landet, kring vilka måmnader som normalt är starka respektive svaga.
19 kommentarer
Yes! Rätt i år igen! Villapriserna i Malmö kommer fortsätta upp till räntorna höjs, eller kraftiga politiska regleringar införs eller massarbetslöshet eller att det byggs jättemkt villor i och kring Malmö. Inget av ovanstående scenario känns särskilt troligt, möjligtvis politiska regleringar såsom avtrappat ränteavdrag på gång….
Politiker är helt vanliga människor som jusr nu befinner sig i denial-fasen.
Att det byggs villor i Malmö rätt sida "Ringvägen" verkar inte sannolikt. Vad gäller räntorna, kanske vi i Sverige såsom i Danmark får betalt för att låna pengar. Ränteavdragets nedtrappning kommer säkert men lär gå långsamt. Nackdelar som lär drabba främst villaägare; höjd fastighetsskatt, höjda el/vatten avgifter. Jag tror inte längre på nån massiv nedgång i SEKetas.
Öh, negativa räntor är lite som att gnaga av sig benet för att komma loss.
Inte konstigt villapriserna går upp här. Det har inte varit på de hutlösa prisnivåerna som i Sthlm och Gbg, utan det finns köpkraft och folk kan få lån utifrån rådande prisnivå.
Är smockat med folk fortfarande på visningar runt 4-5 miljonersnivån. Ute i kranskommunerna kan man greja en villa för 3-4 milj (ej Lomma, näset) det fixar ett par med hyfsade inkomster och som har lite kontanter. Största risken är väl att man blir uttråkade…
I vilket fall så är min pensionsförsäkring mitt hus, och det ligger nu på ca 100%+ == 3Mkr. Men har inga planer på att flytta än.
Svinto: Bra jobbat
Och sen ca 8Mkr i intjänad pension.
@MrPerfect – du grejar lätt en villa i Göteborg för 4-5 millar som ligger i ett hyfsat område utan skjutningar. Visst får du invandrare till grabbar men de sköter sig.
Anders: Om mina två söner blir invandrare så vill jag absolut inte köpa hus i Gbg lol
Nilsson talar lite freudianskt tror jag.
Ok, numera har alltså Undrojjdtelefånerr något som kallas för T9. Eller vad det nu kallas för. Ibland när jag sitter i ett fordon och skriver blir det fel, och eftersom vägarna är så att ögongloberna håller på att studsa ur skallen missar jag ibland felen. Skall alltså vara "grannar"
Går emot strömmen. Förstår fortfarande inte vilket värde du får ut i att flytta till någon av de topp 3 städerna i Sverige jmf med medelstora städer. Är det Joe n juice som lockar eller det fashonabla fintech bolaget på gatan som innehåller ”von” eller ”af”?
Ja, det är just det som lockar. Många vill ha tidskvalitet och få ihop livspusslet, bo nära till stadens utbud, kollektivtrafik, arbetsmarknaden. När inte det går ihop prismässigt eller man inte tycker det är värt det så trycks man ut till kranskommun och i andra hand medelstora städer ngn timme ifrån storstan.
@UB – Borås är Sveriges regnigaste stad och mellansvetige går fetbort. Kan tänka mig Kungsbacka eller Varberg. Eller Orust. Men inte mellanstora gnälliga städer med mindrevärdeskomplex.
@UtdelningsBagaren: Sjukvård och närhet till flygplats kanske?
Goofy: Sjukvård kan få i medelstora städer också, kvaliten är jag dock inte påläst nog att diskutera. Närhet till flygplats? nåja, för inte duger det att semestra på hemmaplan. Jag är för globalisering men de behöver ske under mer hållbara former. Du har många städer som inte börja på S,M eller G med <2tim restid till större flygplats.
Mr Perfect: Just tid generellt sätt tycker jag är svårt att få i en stad som Göteborg. Det är extremt tidskrävande att ta sig någonstanns. Kvalite får en i en stad som t.ex Ängelholm med cykelavstånd till allt en behöver i vardagen, samt fungerande kollektivtrafik och humana huspriser. Däremot är arbetsmarknaden mer begränsad i staden.
Malmö har sjukt mkt tidskvalite. Mkt på liten yta och en urban känsla. Gäller bara att hålla sig borta från stöket.