Microsoft uppför en serverhall i elbristens Skåne och Staffanstorp. Anläggningen, som byggs på en av världens bästa jordbruksmarker, kommer endast ge 60 jobb, men förbruka energi som en mellanstor svensk stad. Samtidigt läggs Heleneholmsverket i Malmö ner, och den så kallade storstaden Malmö går mot elkraftbrist.
Skåne får ett nytt Helsingborg. Inte i bostäder, utan i energiförbrukning. |
Medan järnvägssatsningar Lund-Malmö får läggas ner på grund av elkraftbrist, och regeringens politik tvingar E.On att stänga ner ett kraftvärmeverk inne i elristens Malmö, så finns det fortfarande elkraft tillgänglig nära stamnätet ute på den skånska myllan. Sagt och gjort uppför nu Microsoft en serverhall i Staffanstorp.
Den kommer bara ge 60 jobb när den är klar, men förbruka energi som en mellanstor svensk stad, typ Helsingborg. Alla de 60 arbetstillfällena kommer förstås inte ens tillfalla Staffanstorps kommun, som gett bygglov till verksamheten i bananmonarkin Sverige, utan den kommun där handfullen anställda bor.
Microsoft sägs utlovat någon form av sociala fonder till Staffanstorp, men inget är färdigförhandlat. Beteendet är exakt som när internationella bolag exploaterar råvaror i något U-land och bananrepublik – man gräver en brunn i en by, kanske målar om en skola eller något annat, medan 99% av inkomsterna försvinner utomlands. Bananmonarkin Sverige gör det samma – låter internationella bolag ta våran råvara energi.
Microsofts Skånbe-kunder kommer hittas i Danmark, Tyskland och Polen, och inte i Sverige, och de som kör Microsofts molntjänster idag kommer inte märka någon skillnad, så den där millisekunden lägre latency är knappast värd ens den permanent förstörda jordbruksmarken.
Staffanstorps kommun styrs av Moderaterna och Sverigedemokraterna, och det är alltså dessa som via bygglov ger bort svensk energi till Microsoft i utbyte mot en handfull jobb.
Frågan blir nu om det redan hårt belastade stamnätet i Skåne kommer kunna leverera el till Malmö vintertid när serverhallen väl är igång. Serverhallen ska till 60% köras på förnyelsebar energi, resten ska köpas in från fossilkraftverk i Danmark, Tyskland och Polen. Så när du framöver ser ett vindkraftverk i Skåne, kom ihåg att energin från den går till Microsoft.
87 kommentarer
Det är väl Socialdemokraterna, med de regler som finns för datorhallar, som ger bort elkraften?
Ja, serverhallar betalar väl ingen som helst energiskatt?
Hursomhelst ser jag inga fördelar för svensk del att ha serverhallar här, det skapar ingen kompetens, ingen utveckling, forskning och de få jobben som skapas ger likaledes få följdjobb, men till en mycket hög kostnad för samhället.
annars borde ju sverige vara en bra plats för highteech fabriker, stabil berggrund, få jordbävningar, stabilt samhälle osv, men icke… istället ger vi bort elen och lockar sådana här skitverksamheter…
Med en seriös energipolitik så hade vi haft obegränsat med el , elbristen är politiskt medveten handling .
För att vara djävulens advokat. Finns det inte en positiv del i det hela? Jag menar om vi har 5/5 av de största globala techföretagens serverhallar i Sverige kanske vi kan lägga mindre pengar på försvaret. Egenintresset att behålla Sverige säkert kanske är värt 'slöseriet' på el
Aha… de första bomberna hamnar alltså i Skåne då..
Varför är serverhallar en anledning till att lägga mindre pengar på försvar?🤔
Ur ett miljöperspektiv ser det ju bra ut att serverhallarna förläggs i Sverige så att de kan drivas på grön el. Å andra sida blir det mindre det mindre el att exportera till kolskurkarna som då behöver bränna mer kol, så det har nog inte så stor betydelse var de förläggs ur den aspekten.
Det "positiva" är väl att det tillfälligt ger några arbetstillfällen för att bygga hallarna och den infrastruktur som behövs. Men infrastruktur betalas väl i huvudsak genom skattemedel, vilket ger mindre pengar till skola, omsorg och sånt.
Så, nej det finns inget positivt vad jag kan se.
Men våra politiker är ju så hemskt förtjusta i den moderna varianten av glaspärlor. Och det har ju fungerat alldeles utmärkt genom historien. Manhattan ska visst ha köpts för bla glaspärlor och brännvin.
Annars är Island ett bra ställe att förlägga elslukande verksamhet som aluminiumproduktion och bitcoin-mining. De har gott om grön billig elenergi och exporterar ingen el vad jag vet,
Miljöargumentet, man måste se sammanhanget. Alla serverhallar leder till ökad energiförbrukning och mer utsläpp.
Spot on!!
Det positiva är att just att de här serverhallarna kommer att finnas i Sverige. I praktiken ersätter dessa serverhallar alla andra inhemska serverhallar utom möjligen inom processindustrin (på de företag som har någon fungerande intern IT kvar) och förstås försvaret då, sådant är dagens lämmeltåg. Tron på ett magiskt internet som hur snabbt som helst fraktar hur mycket data som helst hur långt som helst utan att något någonsin går fel är nästan totalt evangelium. Med de här hallarna i Sverige har man iaf lite chans att åstadkomma hyfsat fungerande IT-system i Sverige för svenska användare.
Som konstaterats så har gränsen till Norrland flyttats till Öresund… Hela "Sverige" är numera en koloni.
Precis.
Så fort man har försökt förklara effekterna av vår hemmasnickade inomationella kolonialism har folk oftast sett ut som fågelholkar.
Oftast har de försökt prata om något annat.
Men nu när vi är med i EU då har alla länder i EU lika stor rätt att ta av våra resurser som Stockholm har haft.
Man blir förbannad. För det första, att bygga på bra jordbruksmark borde fan vara förbjudet(!). För det andra, är det enastående korkat att kommuner tillåter serverhallsbyggen i elbristens Sverige. Tyvärr lär jag resten av mitt liv få fortsätta förvånas över människors häpnadsväckande dumhet.
Enligt 3 kap 4 paragraf miljöbalken borde det vara förbjudet. Kommunen struntar nog i det och ev också överprövande instanser .
"Kommungubbarna" är väldresserade, antar jag.
Dessutom har de knappast satt sig på tvären tidigare heller.
Så fort det har byggts vattenkraft i älvarna, vindkraft i fjällkedjan eller gruvor så har kommunerna inte klagat.
Så varför skulle de börja bråka nu?
Jordbruksmark är ju inte speciellt mycket värt på den globala marknaden. En plätt på Nya Zeeland producerar betydligt mer än en plätt i Sverige. Sålunda bygger man köplador eller serverhallar och annat lönsamt på plätten i Sverige. Marknaden har talat.
En plätt jordbruksmark runt Staffanstorp producerar ungefär lika bra som en plätt i Nya Zeeland.
Skånes jordbruksmark räknas som en 10 på en 10gradig skala när man klassar jordbruksmark.
Ja precis, klass 10+ är väl benämningen på denna prima jordbruksmark. Birka är väl en liten historisk parentes jämfört med Uppåkra.
Men marknaden verkar värdera Skånes jordbruksmark som industrimark. Hur kan det komma sig?
Svinto: Nu gissar jag mest, men jag tror att värderingen har att göra med statens (samlingsnamn) regleringar av sagda mark och hur den får användas. Tex kanske den inte går att använda som jordbruksmark av byråkratiska snarare än praktiska skäl. Men vad vet jag.
Anders, byråkrati är inte att leka med.
Det är inte säkert hallen byggs på prima åkermark.
Det är tätorterna som breder ut sig som byggs på prima åkermark. Där är alla kommunerna lika goda kålsupare.
Men det börjar svänga.
Så, 200 polska sysselsatta byggjobbare medan det byggs, 50 indiska systemadministratörer i Bangalore sysselsatta när det är i drift och 10 timjobbare som sysselsätts då och då när något behöver bytas.
+1. Ibland behövs det inte så mycket text för att sammanställa läget.
Helt rätt, byggjobben finns dock där för svenskar ifall de vill ha dem, tror inte Microsoft specifikt vill ha polacker.
Indierna är svårare, dålig koll på huruvida kompetensen finns i Sverige utan att de kräver 60 tkr/månad.
Indier kostar 1/4 av priset för en svensk ingenjör. Om de befinner sig på plats i Sverige får de marknadsmässiga löner, men företaget slipper väl att betala arbetsgivaravgift (+30%) så det är ändå lönsamt. Vad jag hört så får de 3/4 av svensk lön, resten tar konsultfirman i Indien. En win-win för alla inblandade. Kan säga att Indier är bland de bästa jag jobbat med, best of the best.
Indier talar begriplig engelska, till skillnad från kineser som oftast talar obegriplig engelska.
@Svinto
https://trak.in/tags/business/2015/08/11/reality-indian-engineers-97-cant-speak-english/ Säkert du, säkert.
@Svinto
Att du inte känner till begreppet "do the needful" visar att du antingen själv gör förtjänst på indiska it-konsulter, eller att du inte har något med dem att göra överhuvudtaget.
anonym, jag har jobbat med indier +10 år. Jag vet vad jag talar om. Best of the best i min bok. Och i den kategorin ser man även Iranier, men inga svenskar. Tror att vi svenskar är lite dumma i huvet, eller möjligen lite lata. Vet inte vilket, men har inte sett någon svensk som tillfört något av värde på minst 10 år.
Bara att kika på jobbannonserna, Microsoft söker bland annat elingenjörer, maskiningenjörer mm till Gävle respektive södra Sverige.
Kunderna kommer förstås huvudsakligen finnas i Sverige, Microsoft har redan datacenter i Tyskland för de tyska kunderna.
Sedan är frågan hur mycket Sveriges elkonsumtion ökar netto på grund av dessa datacenter? I princip så handlar dessa datacenter om outsourcing, dvs att man flyttar ut verksamhet som idag vanligtvis finns internt i de stora bolagen eller hos offentliga aktörer för att sänka sina kostnader.
@Svinto – Kineser har en viss intonation precis som indier och japaner. Inget som helst problem att förstå efter en viss tillvänjningstid. Indier i tech support vänjer jag mig aldrig big. Dom pratar oftast fort och tjattra de eftersom deras utvärdering baseras på antalet telefonsamtal de besvarar, inte på hur många problem de faktiskt löser.
@Svinto, håller med då det gäller utveckling/forskning för Indier. Men när det gäller IT support är min erfarenhet katastrofal. De kan utmärkt engelska men uttalet är i många fall nästan helt omöjligt att förstå och det går i 300 knyck. Sedan följer de slaviskt mallar och kan inte tänka en minut utanför boxen. Visst jag generaliserar men på de ställen jag jobbat där de outsourcat till Indien slutar det med att man hjälper varandra internt istället. Ser bra ut för outsourcingfirman men är ju i praktiken svindyrt och värdelöst.
Ännu en fråga att fundera på. Vad händer med era företags intäkter om ni behöver räkna både utgifter och inkomster i indiska rupier? Eller är det tänkt att de värdelösa svenska arbetarna ska få sin inkomst som de är tänkta att konsumera hos er hos "någon annan"?
@Svinto
"jag har jobbat med indier +10 år. Jag vet vad jag talar om. Best of the best i min bok."
Nu kan det nog vara så att "Best of the best" bland svenskarna väljer andra branscher som ger bättre avkastning för ansträngningen.
Angående indier så arbetar jag en hel del med dom och har rekryterat en del då kravet är att vi ska öka vår bemanning från low cost countries. Priset må vara 1/4 men den gängse uppfattningen är outputen motsvarar priset, iaf i alla uppgifter som inte är rutinmässiga.
Hur mycket bättre är de stora bruken?
SCA Ortviken – 2 TWh och 750 anställda.
Stora Enso Kvarnsveden – 1,6 TWh och 600 anställda.
Massafabriker är i princip självförsörjande med elkraft.
De bidrar i alla fall mer till bytesbalansen per förbrukad el kan man anta.
Det blir väl huvudsakligen polacker som bygger stället och arbetskraftsinvandrande indier som driver det så svårt att se uppsidan för Sverige. Ja, sen får vi ju betala elen för dem såklart genom högre elpriser.
Fast det kommer kanske vara attraktivt att jobba där för att ladda elbilen för att sedan ladda ur elbilen lagom mycket hemma?
Enligt förslaget från någonstans om att elbilar kan hjälpa till att ladda städer genom att första ladda hemma, sen ladda på kontoret för att stävja energibrist. *Facepalm*
(ironi)
Effektbrist. Inte energibrist.
Det du laddar hemma under den tiden av dygnet det är lägre förbrukning kan nyttjas dagtid som effekt reserv.
Att betala ett pris för att ladda sitt batteri, och sedan sälja energin till ett högre pris några timmar senare låter som en riktigt bra marknadsmässig lösning som tilltalar de flesta som har ett batteri. Bara socialister som Nicolas Maduro kan ha något emot detta, såna som vill förstöra samhället i grunden.
@Richard Ohlin
Givetvis är det effektbrist.
@Svinto Det är inte det som är problemet. Men frågan är
a) Det behövs långt större mängder antagligen än bilbatterier kan ge. Plus alla parkeringar som behövs.
b) i längden lär det fortfarande vara dyrare än att faktiskt bygga ut elnätet.
Sen hur mycket pengar kommer man få för det? Och du jommer ha förluster på kedjan.
Hur mycket kostar det att lagra 1 kWh i bilbatterier om man räknar med att varje laddcykel reducerar livslängden?
Finns noll ekonomi i Sverige i att lagra el i batterier, enda behovet är vid off grid eller som UPS-lösning. Det inser alla som räknar på det.
Anledningen till den dåliga ekonomin i det ni uppfattar det som berör väl snarast på att energin behövs för att driva bilarna.
Däremot kan bilar ge en utjämnande effekt eftersom de inte är bundna att ladda vid vissa tidpunkter. De kan alltså utnyttja naturligt befintligt effektutrymme i nätet.
De bidrar med jämnare belastning genom att belasta nätet när det annars inte vore belastat.
Detta bör det finnas ekonomi i då det ju är billigare att ladda bilen när elen är billig…
Dessutom är deras elskatt kraftigt subventionerad, 0,5 öre/kvh om jag minns rätt. Ingen vinst att hämta där.
En annan tanke. Om FRA har rätt att avlyssna all information som passerar gränsen så är det ju inte bara svensk trafik som kan avlyssnas. Om alla serverhallar låg i Sverige så kan ALL trafik avlyssnas. Bekvämt för dom vi delar info med.
Finns uppgift om areal de ska förstöra?
Antagligen något enstaka hektar.
Serverhallen kommer definitivt ta mindre areal i anspråk än nya E22 genom Blekinge.
På tal om proportioner.
Hittar inget om areal i Staffanstorp.
Men för hallarna i Sandviken och Gävle var det 130 hektar sammanlagt.
Ok, så typ 1 200 ton vete eller motsvarandr varje år som försvinner från svenskarnas tallrikar, om nu bådas funktion kommer byggas.
Näst efter Söderslätt är det kring Lund man vill odla.
Det borde väl gå att dra en ledning Tyskland eller nåt för att köpa lite dyr utländsk kolkraftsel till Skåne? De hallucigent svampätande miljöpartisternas politik leder som bekant till sämre ekonomi, avtagande tillväxt, och smutsigare el. Sverige går mot att bli ett u-land.
Öh, den ledningen finns redan, och den används i huvudsak för export av el till Tyskland.
https://www.svk.se/drift-av-stamnatet/kontrollrummet/
Men visst kan den användas även för import. Har dock inte hänt än. Just nu exporterar Sverige 3 517 MW.
Dessutom kan den bara användas för begränsad import (ofast << nominella 600 MW) eftersom nätet är för svagt på den tyska sidan, då det aldrig byggdes ut som planerat. Nu är förvisso oftast de tyska elpriserna högre så det finns inget incitament att importera och sälja i Sverige med förlust men någon ironiskt är det störst begränsningar när det är högt inflöde av sol- och vindkraft i Tyskland. För att hålla de tyska priserna uppe och slippa reglera ned andra verk vore det ekonomiskt vettigt att kunna exportera överskottet till Sverige. Men det går alltså inte. T.ex. var idag 2200-0000 kapaciteten så låg som 200 MW. Den kommer inte att nå 600 MW förrän imorgon kl 0800 men börjar sedan minska igen fr.o.m. 1900. Under ingen av denna tid är kapaciteten från Sverige begränsad.
Problemet är att vi lägger ner kärnkraften istället för bygga ut den.
Serverhallar behöver ström 24-7 så vind- och solkraft fungerar inte och vattenkraften kan vi inte bygga ut om vi ska bevara kvarvarande älvar.
Byggde vi ut kärnkraften skulle vi kunna exporterar eller låta företagen flytta in i landet och konsumera den här. Det skulle vara bra för både miljön och svensk ekonomi.
Eller så får vi inse att vårt behov av el är viktigare än älvarna och fiskarna som bor i dem. Jag hade inte haft något emot kärnkraften om den bara kunde bära sina egna kostnader i Sverige.
@ Martin. Läs mitt inlägg längre ner. Jag tror på allvar att det bara är en tidsfråga innan någon kommer att detonera ett par sprängladdningar runt några stolpar efter de två huvudledningarna från norr till söder. Inte så att man nödvändigtvis är emot vattenkraftutbyggnaden som sådan men man är spyless på att exportera rikedomar i ubyte mot knarkare. "Vårt behov" är storstädernas behov i det här fallet. Inte norrlands behov.
Det är inte längre länder som löser sina egna energiproblem själva, det är marknaden. Sverige och Norge har normalt överskott och säljer överskottet på marknaden. Finland importerar alltid, resten säljs till Polen, Danmark, Baltländerna och Tyskland. Om det behövs mer produktion i ett land så sköter marknaden det.
Politiska incitament som att det känns bra i magen gör att Sverige är nettoexportör, vilket är bra ur ett prepperperspektiv.
Är det verkligen värt risken att bygga ut älvarna ännu mer för att bli ån mer väderberoende jämfört med att bygga ut eller snarare förnya kärnkraft?
Vattenkraften kan "vi" inte bygga ut. Vem är "vi"?
Vattenkraftkommunerna i norrlands inland känner sig ordentligt rövkn****de redan som det är,med tanke på att när fastighetsskatten avskaffades och ersattes av kommunal fastighetsavgift så gällde det alla byggnader UTOM vattenkraftverken. Denna avgift tillfaller alltså inte de som lidit skada av vattenkraftutbyggnaden utan går in i statskassan (Läs Stockholm med omnejd). Inlandskommuner tar kostnaden att föda upp barn, exportera dessa när de uppnått yrkesverksam ålder, ta emot pensionärerna som återvänder hem efter ett avslutat yrkesliv , samt har fastighetsbestånd som köps upp av fjärran lycksökare som i samarbete med rikemanskommuner tar hand om socialfall i storstäderna och exporteras till den utfattiga vattenkraftkommunen, som tvingas ombesörja uppehället för socialfallen. Om det ska byggas ut mer vattenkraft i norr där berörda får noll i utbyte är det bara en tidsfråga innan upproret från norr blir verklighet. Folk är urförbannade men det skrivs ingenting om detta i media då dagens media domineras av miljömuppar med storstadsperspektiv. Lösningen vore att låta fastighetsskatten för kraftverken tillfalla vattenkraftkommunerna och övriga som orsakats skador. Då skulle vattenkraftkommunerna vända, och vara FÖR en utbyggnad. De enda som skulle vara emot torde vara kringflackande yrkesdemonstranter typ ofog och liknande avarter
Låter inte som en helt orimlig eftergift deån statens sida. Hur mycket skulle fastighetsavgiften på vattenkraftverken inbringa?
Ah tack, ser ditt svar här. Det rör sig om massor av miljarder kronor som helt skulle kunna vända den negativa utvecklingen i kommunerna. En paradox att landets fattigaste kommuner också är de som levererar mest vattenkraft.
Vi (svenska medborgare) har röstat för partier som tycker att vi inte ska bygga ut kvarvarande älvarna. Man kan åsikter kring detta, se nedan, men jag tror inte det kommer ske en åsiktförändring där.
I praktiken är kärnkraft därför den enda energikälla som kan gå dygnet runt som vi kan öka kapaciteten för. KD + M + SD + FP är för kärnkraftsutbyggnad och de har 174 mandat i Riksdagen. Löfven var för kärnkraft innan han blev sosseledare,
När det gäller naturresurser så anser jag att privat äganderätt ska gälla, inte något slags lokalperspektiv. Staten ska inte heller äga företag eller expropriera egendom. Om man bygger ett kraftverk på sin mark, oavsett om man är norrlänning eller stockholmare, så ska man få skörda frukterna av sin investering.
Det är inte bara vattenkraften det finns mer.
Skogen är ett annat exempel.
Gruvnäring, ytterligare ett och i viss mån även jordbruket.
På sätt och vis är vargfrågan också en del i denna variant av kolonialism.
Undrar hur mycket åkermark som läggs ner tack vare vargen för övrigt?
@ ekonomen. Då skulle man rimligtvis låta skatt på alla kommersiella lokaler tillfalla kommunen. Inte helt orimligt om du frågar mig. Dock bör man ha i åtanke att det finns en hel del fattiga kommuner som inte har några betydande kommersiella verksamheter som antagligen skulle bli de stora förlorarna på en sådan reform. Men det kanske inte bara är negativt då det skulle skapa ytterliggare incitament att faktiskt locka till sig kommersiella verksamheter. Stockholm, Göteborg och Malmö kommun skulle antagligen bli de stora vinnarna.
När jag gjorde lite efterforskningar i ämnet såg jag att man håller på att sänka fastighetsskaten på vattenkraftverken från 2,8% av taxeringsvärdet till 0,5% så vinsterna kommer kanske inte vara så stora.
@ skatt. Den politiska verkligheten ser ut som den gör. Det innebär att vattenkraften inte kommer att byggas ut, kärnkraften kommer att avvecklas och det kommer finnas lokala intressen i det som ägs privat. Om vi enbart skulle hålla oss till den politiska verkligheten blir det rätt meningslöst att diskutera några sakfrågor normativt. 😉
@ Anders. Stad vs land är ur mitt perspektiv enbart en rökridå. Det finns gott om norrlänningar som lever riktigt gott på gruvnäringen . De ser dock gärna att de som inte får del av kakan riktar sina besvikna blickar mot andra delar av landet.
Energikalkylen för vattenkraft ser i dag ut som…
Vattenkraft 65 TWh [idag] 100 TWh [potential] Alla idag skyddade älvar och vattendrag byggs ut.
Så att lägga ner kärnkraft är möjligt om man tar de sista älvarna i anspråk.
https://www.iva.se/globalassets/info-trycksaker/vagval-el/vagvalel-sveriges-framtida-elproduktion.pdf
Skog är även det ett bra energialternativ, men tveksamt ur klimatperspektiv. Att hugga ner en massa skog och göra diesel av den lämnar en återbetalningstid på 50+ år ur kolperspektiv. Enligt nyare undersökningar samlar skog mest CO2 när den är 100 år gammal. Inte en ålder som Sveriges skogsplantering ens i närheten når.
Personligen skulle jag inte ha något mot att man kopplade loss Stockholm från resten av landet.
NUTEK gjorde en undersökning av detta för 15-20 år sedan och då betalade varje stockhilmare ca 64 000:- årligen till resten av landet. Det har säkert stigut till 100 000:- sedan och räknar man per arbetande stockholmare så handlar det om ca 200 000:-, eller över 15 000:- i månaden.
Skatt är Stöld, Sverige är ett projekt där alla vi som bor här chippar in för att det skall bli bra. Att ställa landsändar, eller grupper mot varandra är inte produktivt. Jag bidrar allt jag kan, för jag tycker att Sverige är en fantastisk idé. Jag står på skuldrorna av mina förfäder och bygger vidare. Det kan bli riktigt bra om vi hjälps åt.
@Skatt är Stöld, en stor del av de s.k. stockholmarna (varav jag är en) har vuxit upp utanför Stockholm. Resten av Sverige tar alltså kostnaden upp till 20 års ålder, därefter är det Stockholm som drar nytta av dem när det är dags att arbeta.
Inte orimligt att en viss kompensation utgår till dem som levererar gratis arbetskraft.
Del av problemet är det osunda fokus som är på Stockholm. "Allt" ska ligga där. Vad är det för naturlag som säger att huvudkontor och mycket av statlig förvaltning måste ligga i huvudstaden? När diverse toppmöten skall hållas, varför görs det i Stockholm när det lika gärna kan ske i glesbygd? Varför utgår mycket av debatten från att storstad är normen och alla vill egentligen bo i en stadskärna när det i verkligheten är precis tvärtom.
@marcus. En hel del statlig verksamhet har flyttats ut från Stockholm av rena politiska skäl. Privata företag är inte så sugna på att göra detsamma då det är mycket svårare att rekrytera den kompetens de behöver på en mindre ort. Så det blir en avvägning. Hur mycket sämre förvaltning är vi beredda att acceptera för att mindre orter ska ha arbetstillfällen?
Sist hölls det ett toppmöte i Rimbo så även på den punkten föra det redan en hel del. Men många är fast i sina gamla hjulspår och föredrar att peka finger åt Stockholm snarare än att inse att marknaden är orättvis och favoriserar städer framför landsbygd.
Marknaden utom Carl Bennett som köper allt han kommer över i glesbygden. Med tanke på lönenivåer och det ständiga utbytet av personal på Stockholmsföretagen så är det faktiskt mycket som tyder på att det är bättre förutsättningar av att driva företag på vischan. Kolla hur många småföretag på Stureplan som är lönsamma , nästan inget , det finns mest zombieföretag där om man granskar närmare
Dessutom är kompetensen ute i landet inte alls särskilt låg. Det är en myt och en dogm som odlas av media och universitet
@ ekonomen. Men om det är bättre att bedriva företag ute i landet behöver vi ju varken flytta några statliga verk eller föra över pengar via kommunutjämningssystemet. Vi kan bara vänta in den dag företagen och investerarna har förstått att det är bättre på landet…
Att statliga myndigheter ganska ofta får svårt att rekrytera kompetens när de flyttar ut sina verksamheter är knappast en myt utan ett väletablerat faktum.
Skelleftekraft bygger en serverhall vid Skellefteälven som beräknar dra mer energi än hela Bolidens verksamhet
> Medan järnvägssatsningar Lund-Malmö får läggas ner på grund av elkraftbrist
Inget järnvägsprojekt Lund-Malmö har defacto lagts ned pga elkraftbrist. Det fanns en oro för att projektet Lund-Arlöv 4 spår skulle påverkas, men det problemet är avhjälpt.
Sverige ska väl ta dyrt betalt för de här serverhallarna om de ska skryta med förnyelsebar el. Är det Maud Olofsson som förhandlar nu igen?
Lyssna på Åkessons tal idag 23 aug. Det sunda förnuftet talar. Det är därför inte annat han har rätt. Sunt förnuft. En bristvara i Sverige idag.
Nejdå, han är brun, rasist, populist, nazist och allt annat vänstermedia påstår. Säger han att jorden är rund så säger SVT att han ljuger och påstår att jorden möjligen kan vara platt.
Den dag Åkesson kommer att plädera för en generösare flyktingpolitik kommer övriga partier att tävla om vem som mest kan strama åt flyktingpolitiken.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.