784
I sin nya Nordic Outlook spår SEB att den svenska kronan fortsätter falla mot euron. Banken tror fortfarande på fortsatt evig global högkonjunktur.
SEB. |
SEB tror alltså på fortsatt global högkonjunktur med tillväxt på 3.5 – 3.7% de kommande åren och någon recession kommer det inte bli. Däremot blir det fortsatt lågkonjunktur i EU och Sverige under 2019 och 2020 med tillväxttal under 2.0%.
Den svenska kronan fortsätter försvagas och ska falla mot 10:90- SEK mot slutet av året mot 10:72 i skrivande stund, eller en stärkning av euron med 1.6%. Riksbanken kommer inte heller höja sin styrränta reporäntan, och kommer alltså återigen ha gissat fel om sitt eget agerande, utan höjer först sommaren 2020 och då till 0%.
38 kommentarer
Ingves hade ingen förklaring till att kronan försvagas hela tiden. Minusräntan är förstås ett skäl, men det kan nog också tämligen gränslös svensk generositet vara. När väldiga resurser alltid skall omfördelas till människor som uppfattas som "utsatta" – oavsett om de är svenska medborgare eller ej – så tarvar det nog en ständig devalvering av valutan. Eller så är det löneökningarna som hela tiden måste motsvaras av devalvering av valutan, precis som på åttiotalet.
Kanske rentutav automatiseringen spelar roll. När massor med saker blir billigare pga effektiviseringar så borde lönerna snarare sjunka än stiga för att inte te sig för uppdrivna. Å andra sidan vill de som fortfarande har jobben kvar i företagen ha del i de ökade vinsterna som effektiviseringar tenderar att ge upphov till.
Då borde alla valutor devalveras (vilket de i o f s gör). Man kan undra hur länder med starkare valutor överlever ö h t.
Skuldsättningsracet är väl en annan ganska trolig förklaring till ständig valutaförsvagning.
Produktiviteten i ekonomin är för låg jämfört med omvärlden.
Löneökningarna är också för låga för understödja inflationstakten istället är det kronförsvagningen i sig som håller upp inflationen. Svårt att komma ur detta läge.
Allt ovan gäller även för flera andra länder, skillnaden är vår riksbanks agerande och minusräntan
Varför ska riksbanken höja ränta om kronan försätter falla?
Kanske för att stärka kronan?
RB skriver om sambandet på sin hemsida:
—/Växelkurskanalen beskriver hur penningpolitiken påverkar värdet på valutan. Normalt sett leder en höjning av reporäntan till att kronan stärks. På kort sikt beror detta på att högre räntor får svenska tillgångar att framstå som mer attraktiva än placeringar i andra valutor. Detta leder till ett inflöde av kapital och ökad efterfrågan på kronor, vilket stärker växelkursen./—
https://www.riksbank.se/sv/penningpolitik/vad-ar-penningpolitik/sa-paverkar-penningpolitiken-inflationen/
Omvänt sänker lägre ränta valutakursen.
Att Ingves vill hitta andra faktorer än den låga räntan att skylla kronförsvagningen på förstår man
RB vet inte varför kronan försvagas så därför finns det ingen strategi.
https://www.di.se/live/ingves-vet-inte-varfor-kronan-forsvagas/
Om man vill försvara kronkursen, se ränteparitetsvillkoret.
Klart de har en god aning (alla i branschen vet ju), men de vill inte ta skulden eftersom de bara gör sitt jobb, enligt riksbanken själva.
Så hur lågt tror ni kronan går mot Euron? 11,5-12,0 kr till Januari 2020? Vidare ner i stupet efter det ifall vi får ett hack i världsekonomin.
Var det vid 15 kr / euro som vi når paritet med Polen?
17 kr / euro så är vi billigare än spanjorer.
(OT) USA inatt: https://www.youtube.com/watch?v=Uw7t00pac1o
Flera valutahandlare har nyligen uttalat sig om att det handlar om 1) räntan och 2) om förtroendet för riksbanken som alltid gissar fel
Märkligt med denna kronförsvagning – nu 10:74 mot Euron. Ingves antydde något om att tänka utanför boxen och de datapunkter som finns där. Jag tror ju det handlar om Sverige som investeringsland framöver – det vill säga om förtroendet allmänt för landets institutioner och förmåga. Kanske är det där det sviktar någonstans.
Det är dock inte vad valutahandlarna säger, det finns flera artiklar om detta på fplus, di mfl. Valutahandlarna menar att förtroende för riksbanken är extremt lågt då de alltid gissar fel och agerar motsägelsefullt. Kort sagt har de bränt sig genom att lyssna på vad Riksbanken sagt så nu vill man inte ta i kronan.
Hmmm…jag tror mer om att det handlar om faktorer som inte har med ekonomin att göra. Ingen ser dem. De är osynliga för ekonomer. Så kallade mjuka faktorer.
I den här takten nås nog 10,90 kr tidigare än årsskiftet.
10,75 nu.
10,90 inom 2 veckor 🙂
10,80 nu 😕
10,84 kr nu.
Ni som har mer koll, vad kan göras för att stärka kronans värde gentemot omvärlden?
Ökad export, det kommer. Gott om Danskar på Kullagatan idag.
Amazon.de framstår mer och mer som ett Ullared för vuxna. Trots usel valutakurs, så är de flesta varor billigare i Tyskland jämfört med svenska priser.
Som tur är går det alldeles utmärkt att inneha sina likvider i vadsomhelst utom SEK.
Det svåra är att veta när eller om det vänder. Tråkigt att växla nu efter 20% förlust för att sedan växla tillbaka när man förlorat 20% igen.
Man får väl ha en stop loss. Valutor rör sig ju till skillnad från många andra instrument ganska långsamt. Gjorde 30 % förra gången USD gick från 6 til 9 SEK. Köpte lite sent. Då sa alla experter att USD skulle gå upp. Nu säger alla utom RB att SEK kommer fortsätta falla och de har väl inte haft ett rätt de senaste åren. Ingves har ju sagt att han tänker försvaga valutan ytterliggare och det tillsammans med Sveriges usla tillväxt talar ju inte för en förstärkning av SEK. Blir väl fler datacenter här när politikerna rear ut den nu ännu billigare elen utomlands.
Nä Ingves har väl inte sagt att han tänker försvaga kronan. Han har sagt att han inte vet varför kronan har försvagats så pass mycket men att man får acceptera att valutan rör på sig ifall man har en rörlig växelkurs och styr efter inflationen som Ingves gör. Vidare har han även uttryckt oro för om kronan skulle förstärkas då det skulle påverka inflationen negativt. Martin Flodén vet inte heller varför kronan är svag men bedömer att en förstärkning sker i framtiden (Den kanske går från 12,40 mot euron till 12,35 mot euron om 3 år och då kommer ju Martin Flodén få rätt) :).
Jippiy mitt fysiskaguld rusar. Har dessutom köpt utan någon statlig registrering.
BV?
Med cash då, utanför tavex och andra handelsplatser då?
Spelar egentligen ingen roll då du bara kan säga att du sålt av guldet mot kontanter tidigare och spenderat pengarna på trisslotter eller dylikt när nån myndighet knackar på dörren för att konfiskera. Du är väl inte så korkad att du har guldet i ett bankfack?
Massköpen av statsobligationer av riksbanken kan kanske spela in. Har bara 2 poäng i Nationalekonomi.
Gick nån in å läste på mises.se om varför valutor går upp el ner? https://www.mises.se/2019/05/07/absurdistan-kronfallet-och-spekulanten/