Fick en relevant fråga kring vad den momentana maxproduktionen från min solkraftanläggning varit under året, då den inte är riktad rakt mot söder. Detta påverkar hur mycket man kan överdimensionera anläggningens potentiella effekt kontra det egna behovet.
Solcelleffekt veckan 30:e maj – 6:e juni. En mycket jämn vecka, bara med molninslag på lördagen, samt lite på kvällen på måndagen. |
Min solkraftanläggning är på nominellt 4.76 kWp, dvs 4.76 kW i potentiell maxeffekt. Detta via sjutton 280 W solpaneler. Dessa är mestadels riktade mot ostsydost, vilket gör att de egentligen aldrig producerar maximal effekt. Två av panelerna är istället mot sydsydväst, och ligger runt lunchtid nära maximalt möjlig effekt, men inte samtidigt som de övriga.
Solceller påverkas också av temperaturen, och producerar mindre i höga temperaturer. Sommarens varma väder sänkte alltså produktionen något och produktionen kunde vara tydligt bättre på lite svalare dagar, givet annars samma molntäcke.
Veckan 8:e juni till 16:e juni. Delvis moln alla dagar utom måndag, men också loggad maxproduktion. |
Normalt låg den dagliga maxeffekten med mitt upplägg, dvs 4 200 Wp mot öst och 560 W mot söder på runt 3 500 W. Svalare dagar, uteslutande dagar med visst molntäcke, vilket sänker temperaturen, kunde ge högre effekt.
Maxdagen 12:e juni. |
Maxeffekt under året loggades momentant den 12:e och 18:e juni på 4 233 kW. Jag vet dock att loggningen är stickprov typ var 15:e minut. Läser man manuellt av momentan effekt under en period på växelriktarens display har jag sett upp till cirka 4 500 W som maxeffekt, men då väldigt korta tider.
Den tolfte juni var utomhustemperaturen enligt min väderstation maximalt 16.1 grader. Detta svalare väder gjorde att lite högre maxeffekt kunde nås med svalare paneler. Framför allt handlar det dock om att panelerna är skuggade av moln delar av tiden, och därmed inte blir lika varma.
Utetemperaturerna 12:e juni. |
Dagsproduktionen 12:e juni blev dock bara 17.67 kWh, och man kan på temperaturgrafen ovan inse att det var visst molntäcke som tidsvis gav skugga. Molnskuggade svalare paneler som plötsligt får full sol runt lunchtid ger maxeffekt, men detta är alltså högst tillfälligt, då de sedan blir varma.
I kontrast nåddes en maxtemperatur utomhus på 24.1 grader den 13:e juni och en solenergiproduktion på 28.67 kWh.
Vädret den 13:e juni. |
Solenergi den 13:e juni. |
Maxproduktion enskild dag var den 5:e juni med 30.49 kWh. Högsta temperaturen den dagen var nitton grader. Lika soliga dagar i juli gav inte lika mycket produktion på grund av betydligt högre temperaturer, även om juli producerade mer än juni. Full sol och runt maximalt 20 grader är antagligen optimalt.
5:e juni. |
Man kan alltså få högre totalproduktion, men lägre maxeffekt på riktigt soliga dagar.
Oavsett så ligger momentan maxproduktion kanske 10% under potentiell maxproduktion. Nätanslutningen måste förstås dimensioneras efter potentiell maxproduktion, men om man som en läsare ska installera paneler åt öst och väst, så kan man alltså utan problem antagligen installera högre effekt än man själv behöver. Hade jag haft exempelvis 4.76 kWp åt öst respektive väst, dvs 9.52 kWp kanske jag hade haft 3 500 W från ena riktningen och 2000 W från andra riktningen samtidigt för en total effekt på 5 500 W.
Men sådant där kan antagligen era tillfrågade entreprenörer ge bättre svar på. I Nordens lite svalare klimat kan svalkan kompensera för att solen står lägre och ger lägre solinstrålning även sommartid än längre söderut. En annan kompensation är att solen här norröver är uppe fler timmar per dygn. Som man ser ovan producerades det solkraft mellan 04:30 och 21:15 den 13:e juni, men då är panelerna alltså riktade mot morgonsolen.
Funderar man på att sätta paneler åt öst eller väst är öst bättre. Dels är det svalare på morgonen, vilket ger bättre produktion, och dels är det oftare klart väder på morgonen och oftare molnigt på kvällen. Östriktade paneler producerar därför något bättre än de som är riktade mot väst, men detta kompenserar inte full ut för att rikta rakt mot söder. Däremot ger det mer solel när man behöver mycket elkraft under morgonen för t ex dusch, frukost mm. Många jobbar ju på annan plats mitt på dagen och förbrukar därmed inte så mycket el i hemmet dagtid. Att jag sålde 46% av solkraftproduktionen under 2018 skedde trots att jag alltså jobbar i hemmet. Hade jag jobbat på en vanlig arbetsplats hade nog försäljningen blivit större.
För att avrunda – maxeffekt produceras oavsett högst momentant, det som är väsentligt är inte effekten (kW) utan produktionen av energi (kWh). Tro inte att ni kommer få maxeffekten särskilt många minuter, ens vid montage i perfekt vinkel mot söder.
Storleken på solkraftanläggningen styrs av många faktorer. Eget behov, tillgänglig takyta, väderstreck och framför allt vad man är beredd att investera. Jag satte en budget på 100 000:- SEK efter bidrag och tog det jag maximalt kunde knö in utifrån detta, vilket landade på 84 000:- SEK. Då fick jag ligga ute med bidragsdelen om 36 000:- SEK i tio månader till utbetalning.
29 kommentarer
Det kanske är dags att räkna på att lagra el?
En fördel kan vara minskad kostnad på nätabbonnemanget.
16A i huvudsäkringarna i stället för 20 gör ju en del.
Kan inte tänka mig att det vore lönsamt. 16 A och 20 A skiljer för mig 100:- SEK i månaden, eller 1200:- SEK om året. Energilager för säg 60 000:- skulle behöva leva i 50 år för att sparas in, och årliga räntan skulle vara 1200/60000=2% (motsv 2.85% justerat för skatt). Dock så lever inte dagens batterier i 50 år och tillhörande mängd laddcykler.
Det var en fördel, det finns fler.
Du kan anlägga solceller på ladugården samtidigt som du säkrar ner fastigheten.
Så räkna i stället på skillnaden mellan 30 och 16 ampere.
Du kanske kan sälja mer el på nätet när den är som dyrast.
Jag tror kostnaden för batterilagring är på ungefär 10 000 per kWh just nu.
Sen tror jag det finns bidrag att söka också.
60% eller max 50 000 kronor rätta mig gärna om jag har fel.
Bidraget kommer förmodligen att försvinna under året
Kan nämnas att teslan bloggaren leasar tydligen kan lagra lite el…
Om taket är platt då? Får man samma problem med sämre effekt (iom att panelen egentligen inte är riktad mot solen) eller handlar det mer om att det kommer skit på?
Är taket platt monterar du ställningar och riktar panelerna i 45 grader söderut. Eller 37 grader eller vad nu det optimala är.
Finns det inte ett brytningsfenomen också, som gör att man får högre effekt om det är lagom mycket cumulusmoln på himlen? Alltså mellan molnen får man direkt plus bruten strålning med högre effekt än bara direkt
Två frågor:
Har plattornas arbetstemperatur så stor betydelse för effektiviteten att någon enkel typ av kylning vore lönsam?
Vi vet alla att både horisontella och lutande ytor efter hand smutsas ner av stoft, löv och nederbörd. Har det sådan betydelse för plattornas funktion att regelbunden avtorkning (fönsterskrapa på skaft?) är motiverad?
A) Knappast värt energiåtgången för kylningens cirkulationspump
B) Knappast värt energiåtgången för arbetsinsatsen
Har för nöjes skull rensat bort snö från paneler förra vintern. Gav väl en timpenning på ca 1:- SEK. Rätt meningslöst. I år kommer jag inte göra det.
På våra breddgrader är det i regel billigare och lönsammare att smälla upp fler solpaneler, än att försöka maximera effektiviteten genom kylning, mekanik för att följa solen etc.
Vanlig lätt nedsmutsning som enkelt spolas bort nästa regn är inget som är värt att hålla på med. Däremot kan löv, fögelbajs etc vara värt besväret att ta bort.
Solpanelerna består av flera seriekopplade celler, precis som vanliga batterier, och precis som vanliga batterier kan varje enskild cell inte leverera mer ström än den cell som levererar minst… en helt täckt cell, eller delvis täckt cell, kan sänka effekten på hela panelen till i princip noll.
Om det sen är värt besväret beror väl lite på, är man beroende av solcellerna och inte har 2 hål i väggen, så räknas varenda smpere.
Själv har jag en sommarstuga i skärgården utan el och har haft solceller i snart 20 år, i regel brukar det räcka med att svabba av dem 1-2ggr per säsong, rätt placerat så är problem med löv och liknande minimalt.
Köp solceller med effektoptimererare så får man inte det problemet. Är tex. 2paneler i skugga drabbas inte övriga.
Cornus solcellspaneler tar emot ca 25 kW solenergi, varav ca 5kW blir el. Resten blir värme i panelerna som såklart får en hög temperatur och strålar ut det som värmestrålning eller leder ut det i omgivande luft (därför det är dumt med takintegrerade celler)
DEt krävs en dyr anläggning för att kyla bort de övriga 20kW och då merproduktionen rör sig om maximalt ca 20% el är det inte försvarbart.
Normalt sett brukar man inte torka av panelerna. Det kan vara motiverat att raka ner snö som blockerar solljuset.
Men en årlig avspolning kan nog vara motiverat.
Fråga från en överutmanad i ämnet: KWp? Vad betyder p?
Potentiellt. Tror jag.
P=peak
peak (~ potentiellt)
Är maxproduktionen för anläggningen
Kan man inte ta tillvara på värmeenergin i panelen till att värma en pool eller något.
Solpaneler skulle haft ett värmeväxlarelement bakpå för vatten
På våra breddgrader finns egentligen ingen "optimal" riktning för solpaneler, utom möjligen om man har personliga preferenser om när strömmen ska flöda.
öst-syd-väst riktning avgör när på dagen man når maxeffekt, vinkeln vilken årstid man önskar maxeffekt.
Men visst kan lokala förutsättningar påverka hur man vill placera dem, kustnära eller i skärgården har ju oftast fint väder på morgon/förmiddag, och molnen ackumuleras under dagen, då är en mer östlig riktning fördelaktig.
Likaså om man har en fritidsstuga utan el, som man besöker året om, så kanske man vill ha nästan helt vertikal lutning för att maximera effekten på vintern. Är det en sommarstuga man bommar igen för vintern så är 45 grader eller t.o.m. mer önskvärt för att verkligen kunna utnyttja sommarsolen.
Håller själv på att slutföra byggnation av solfångare på 72kvm/12kw installerad effekt.
Det intressanta är att produktionen ökar ca 40 % ca 17000kw timmar/ år.
Fördelen är också att panelerna jobbar i betydligt svalare miljö och att följaren ställer sig vertikalt i händelse av snö.
Till det negativa, följaren kostar ca 50k
Inklusive schaktning för kabel och fundament. Till det tillkommer paneler och inverter för 100k. Allt inklusive moms.
Eget arbete på fritid.
Således en mkt kort återbetalningstid på investerat kapital,
Endast 4 år konservativt räknat.
De kalkyler och praktiska erfarenheter jag tagit del av pekar på att solföljare på våra breddgrader är oekonomiskt inräknat underhåll etc. och att det är lönsammare med fler solpaneler för pengarna solföljaren kostar. (Givet att man har utrymmet givetvis)
Så det är intressant att du valt den lösningen, skulle vara kul att få en uppföljning om hur det fungerat sen.
Kopierat från solcellsparken utmed E18 öster om Västerås.
Ja, det är riktigt om du köper färdig solfångare, då kostar bara följaren 150k.
Jag har köpt svängkransen från Kina, 10k för den +frakt 3k.
Ställdon i Europa och Plc styrning med egen programmering, dual tracking som jobbar med algoritmer longitud/latitud istf dom som trackar mot solen.
Har optimal placering med fri horisont mot solen alla ljusa timmar.
Att tänka på vid placering av paneler på tak är att du bör lägga om taket om det är äldre än 10 år då panelernas livslängd är betydligt längre än takets livslängd.
Mitt hus är 40 år. Har nu bytt taktegel men inte underlaget som är takmasonit (som verkade helt ua). Utifrån dessa förutsättningar, vad tror du om att montera panelerna ngt vinklade mot taket? Dvs statiskt utan ngn form av styrning. Nocken går i N-S-riktning med lutning c:a 23 gr åt V resp Ö. Tot area c:a 60 kvm.
Det beror på var du bor i landet, södra Sverige , ca 35grader, norra ca 45grader.
Du kan gå in på solcellskollen.se och läsa på. Om man vill veta mer om solföljare, etc, bara och googla suntracker. Finns en firma i Usa som är en av dom bättre vad gäller styrningar, http://www.lauritzen.biz
Det fungerar om du vinklar upp och in panelerna lite mot söder men du bör göra en vindlastberäkning och det kommer krävas bygglov med hög sannolikhet, då kommer säkert kravet på ngn form av lastberäkning om handläggaren på STB vet vad de sysslar med.
Panelerna kommer dock skymma varandra vid lägre vinkel på solen och det är inget optimerare kan lösa. Optimerare är till för att rädda hela anläggningens produktion om enstaka paneler är placerade i en skuggad plats.
jag har solpaneler på garagetaket, det har sagts att jag har för stora paneler. För stora för vad? De är på 122 kvadrat har jag för mig.
Jonas
Det anses ofta att paneler bara skulle hålla högst 30 år vilket inte stämmer. Jag har en stuga i norra sverige och monterade solceller på väggen i mitten av 80 talet och de ger nog ungefär lika mycket idag. De är givetvis inte lika effektiva som dagens men vill visa livslängden.