Dags för lite härligt fredagsmys. Inget är ju mysigare än lite grafer, så här följer lite sådana på bloggläsarnas räntenivåer enligt gårdagens undersökning.
Bloggläsarnas räntor. |
Efter att ha rensat bort felaktiga svar återstod från 1809 respondenter 1310 med bolån och totalt 1743 respondenter. Att vara 1337 och svara därefter är t ex grund för att falla bort på kvalitetssäkringen av data. Liksom att ha en månadslön på 1.1 MSEK och bo i en lägenhet värderat till 175 MSEK i övre Norrland, på vilken man amorterar 800 000:- SEK i månaden.
Snitträntan blev 1.53% och median 1.43%. Viss klustring runt 2.0% i ränta. Några läsare har angett i kommentarer att de avrundade till 2%, eftersom de inte klarade av att mata in ett decimaltecken, men klustringen i histogrammet ovan inkluderar en hel del på 1.95% – 2.04%, så jag är inte helt säker på att det inte beror även på annat.
Det sägs ju att ju högre lån, desto lägre ränta kan man få från banken. Detta bekräftas initialt av var man bor. Ju dyrare bostäderna är i regionen, desto lägre ränta generellt.
Snittränta per region. |
Mycket riktigt så blir räntan lägre ju större lån man har. Undantaget är i intervallet 8 – 16 MSEK, men urvalet där är relativt lågt och många har bundna lån i den gruppen, vilket drar upp räntan.
Ränta per lånestorlek. |
Vilket förstås för oss in på hur räntan ser ut utifrån bindningstid.
Ränta per bindningstid. |
Nu kan man hålla på med mycket mer data här, t ex titta på inkomstnivå, men jag nöjer mig för ikväll med att jämföra om räntan skiljer sig mellan boendetyp.
De mycket ovanliga äganderätterna har en snittränta på 1.78%. Gårdar 1.89%. Villor hittas på 1.52% och alltså har bostadsrätter lägst ränta med 1.47%. Annan boendeform (båt?) har 2.85% i ränta.
Annars kunde man tittat på hur räntekvoten och belåningsgraden påverkar räntan, men här ger jag mig för ikväll. Återkommer med andra blogginlägg om t ex belåningsgrad etc längre fram.
Ha nu ett fortsatt underbart fredagsmys.
29 kommentarer
Idag kan ni fredagsmysa med Återfallskingen Mattisson, Simon "rulla garn" Gärdenfors, Chippen Svensson, Jofi och Petrina Solange. 20.00 på radio UP – gå till mixlr.com och välj deras kanal för att lyssna, alternativt finns det nån jävla app.
Ryktet säger att dom kommer att ofreda bockstensmannens kvarlevor i direktsändning!
Känner inte till någon av de kändisar du nämner.
Oj Ben, du kommer ut som yngre än jag trodde. Pluspoäng. Bra rek.
Inte så illa med över 1,300 svarande med bolån. Det är väl ungefär i samma storleksordning som Sifos panel, även om den ska representera befolkningen och inte är självrekryterad. Har du någon data från tidigare år? Vore kul att se trend över tid.
Förstår problemet. "," är ju oftast använt och inte "." I decimaler. Dock så testade jag "." Efter första felmeddelandet med ",".
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Decimaltecken
Som svar åt mitt tidigare inlägg. Bloggaren skriver i Sverige för svenskar på svenska och borde använda svensk standard med decimalkomma.
Decimalkomma är samma typ av korkat påfund som imperial units.
Tim: varför det? Är ringen över a-et också ett sånt korkat påfund? Eller är hopskrivning av decimalkomma ett såndärt korkat påfund?
Det är inte upp till bloggaren om decimaltecken eller punkt ska användas eftersom han använder sig av google-forms för att samla in datan. Men fortsätt gnälla för all del…
Håller med Tim, "." istället för "," blir oftast mycket tydligare när siffror skrivs i en text.
Vid kalkylarket är det ju däremot snabbare gjort att dra ett kort streck(komma) med pennan än att trycka med pennan och sen försäkra sig om att det verkligen blev en punkt.
Grym statistik du får att gå till sitens annonsörer med 🙂
Bytte från SBAB till Avanza just pga. att vi fick högre och högre ränta i takt med att vi klumpamorterade lite större summor. Förstår att vi blir sämre kunder på sätt och vis i SBABs ögon i takt med att lånet minskar, men rimligtvis även kunder med betydligt mindre risk.
Ja, jag menar, vem fan vill ha en kund som betalar tillbaka lånet liksom 🤪
Ett sambandsdiagram (scatter plot) med ränta på en axel och lånestorlek på andra skulle vara intressant.
+1
-1
Inkomst / Skuld i en scatter skulle vara kul att se.
Nästa år när kraschen kommer rusar räntan upp i skyn. Min gissning, baserad på magkänsla och en välförtrodd bekant.
Offtopic men tomten verkar komma med hårda paket i år:
https://www.svt.se/nyheter/forsvarsberedningen-tycker-inte-att-dagens-brigader-racker-till
Jag säger som Dan Pena om ni sitter på den här siten och blir uppskrämda till att vara passiva varje dag så bör ni tänka på vad era barn barn kommer att fråga er om 50 år.
Just nu har pengar aldrig varit så billiga och aldrig förr har ni haft sådana möjligheter att bygga ett underhållsfritt generationsboende så billigt även om räntan stiger med 1 % under byggperioden så är nybyggda hus med vettig planering billigare än någonsin.
Solpaneler , effektiva kaminer , värmepumpar m.m nästan räntefritt. När energipriserna har massivt ökat inom några år – då alla ska ha elbilar då kommer ni att ångra er att ni inte investerade medans det gick att investera.
Tipset är bygg ett modernt generationsboende i en vettig kommun med starka finanser inte alltför nära ghettoområden. Välj underhållsfria lösningar , platt tak för solpaneler , satsa på
bra isolering och lär er att bygga själva så kommer ni undan under 15000 kr / kvm. Då räcker pengarna till en extra bostad på tomten till någon släkting som kommer vara evigt tacksam när krisen slår till på allvar. Bygger ni liknande någon känd husmodell så kan ni lätt översätta värdet på det ni gör. Det är fortfarande möjligt att från scratch bygga för under halva marknadspriset med tomt dvs. amorteringsfritt och med fallhöjd vid önskemål om byte.
Platt tak för solpaneler???
Det är nog vanligare att folk har lånat för att köpa ett förstahandskontrakt än att dom bor på en båt.
Har lån på ca 3.8Mkr (2 pers) på vår nybyggda villa i Sthlm-området. Tycker det är obekvämt mycket men blir förvånad över att vissa har det dubbla, kan det verkligen stämma eller har folk trollat?
OT: Det är synd om dagens "influencers". Det går inte att sälja deras lyxlägenheter längre…
https://www.svd.se/influencern-sjalvmord-ha-lagenheten-kvar-pa-hemnet
Jag är en av de som inte har lån. Har haft i ungdomen men aldrig igen! Ska det köpas nåt ska det sparas till det.
Vi bor i hyreslägenhet. Ja det är dyrare men jag känner mig lugnare och kan sova gott om natten när jag vet att jag inte är skyldig någon några pengar.
Någon sa att det blir 150kr dyrare (per 1m) med den nya räntehöjningen. Jo det är inte mycket pengar, men vad händer om räntan går upp 2-3-4%?
Redan idag är det många ungdomar som inte har råd med någonting annat än boende.
Hur mycket dyrare det blir per kvm beror så klart på hur mycket lån vederbörande har per kvm. För att det ska bli 150 kr dyrare per kvm ska personen ha ca 78 000 kronor i bolån per kvm vilket innebär ett kvm-pris på ca 92 000 kr om personen precis har köpt sin bostad och är maxbelånad. Knappast någon genomsnittlig summa…
Hur mycket dyrare det blivit vet man inte förrän man sålt och fått med både värdeminskningar och underhållskostnader i kalkylen.
En värdeminskning kan du inte putta in i en kalkyl som mäter hur mycket dyrare ett boende blir i månaden av en räntehöjning. En värdeminskning är en engångskostnad. Och varför tror du att underhållskostnader för ett boende skulle påverkas av räntan?
De räntor som läsarna anger låter höga tycker jag. Vi har just fått erbjudande från Skandia med följande räntor:
1,09% 3 mån
1,09% 1 år
1,14% 2 år
1,18% 3 år
1,58% 5 år
Enda kravet är att man har någon slags tjänstepension hos Skandia.