“Sveriges ekonomi går som en Tesla, nej jag menar en Volvo S90, nej en Trabant.”
Som flera svenska storbanker gissat föll svensk BNP under tredje kvartalet, säsongsrensat och jämfört med andra kvartalet 2018. Årstakten på tillväxten är nu nere i lågkonjunktur med endast 1.6%.
BNP förändring ett kvartal säsongsrensat. Data: SCB |
Lågkonjunkturen är alltså här och nu inväntar eventuell formell recession om BNP även faller i fjärde kvartalet.
Det svenska begreppet lågkonjunktur används för lite fisljummen allmänt kass ekonomi, eller en ekonomisk tillväxt på under 2.0%. Årstakten på tillväxten är alltså nere på 1.6% och lågkonjunkturen är således här.
Formell recession, dvs krympande ekonomi brukar man bara tala om utifall BNP faller två kvartal på raken.
Krympande ekonomi på ett kvartal har inte Sverige haft sedan andra kvartalet 2013, eller på lite drygt fem år.
Nu blir det spännande att se om något politiskt parti fortfarande vill bilda regering, och behöva anklagas för denna lågkonjunktur i decennier framöver, trots att politikerna har extremt lite med detta att göra. Däremot gillar man att överdriva politikens effekter när ekonomin går bra.
Verkligheten är att ekonomin går bra respektive dåligt trots politikerna, inte tack vare. Denna insikt vill förstås inte politikerna ska få någon större spridning, eftersom det ifrågasätter deras existensberättigande.
Dock sitter nu alla partier i sitsen att de kan hävda att ekonomin gick dåligt för att just de inte sitter i regeringen, även om det bara handlar om några veckor under Q3 med avgångsregeringen Löfven. Vi får se hur länge det varar.
Tydligt är att alla vallöften baserade på den svenska Teslaekonomin, måste justeras till Trabantekonomins verklighet. Detta samtidigt som kommunkrisen kommer tillta och vi redan har en del så kallade utmaningar1. inom värlfärden i Sverige.
Det som sänkte BNP under kvartalet var i synnerhet hushållens konsumtion, som föll med 1.0%, i synnerhet transporter och fordon. Den minskande konsumtionen sänkte BNP med 0.5 procentenheter, och utan detta hade vi alltså vare sig haft fallande BNP kvartalsvis eller lågkonjunktur helårsvis.
Svensk utrikeshandel föll med 0.5%, men exporten ökade på grund av främst leasingtjänster och uthyrningsstjänster. Totalt höjde detta BNP med 0.1 procentenheter. Industrin minskade sin produktion med 1.1% under kvartalet.
Inte ens den svaga kronan klarar alltså av att dra upp svensk industriexport. Lågkonjunkturen är verkligen här.
Man kan förmoda att julhandeln drar upp hushållens konsumtion under fjärde kvartalet, så min killgissning är att det är osannolikt att vi redan är i formell recession.
1. Utmaningar är nysvenska för exempelvis att patienter dör av normalt botbar cancer, på grund av de exploderande vårdköer under den socialistiska regeringen.
55 kommentarer
Så arbetskraften är underutnyttjad samt realkapitalet vilket dämpar inflationen och därmed uteblir de aviserade räntehöjningarna men med negativränta så är möjligheterna till stimulerande åtgärder begränsade.
Hur menar du arbetslrsften är outnyttjad?
Han menar nog att de gamla gränserna på BNP-tillväxt inte kan användas för att detektera en typisk lågkonjunktur längre. Om det inte ser ut som en lågkonjunktur så är det nog inte heller det, oavsett vad BNP-tillväxten säger.
Tecken på lågkonjunktur:
– På många företag är orderböckerna inte fyllda och kapaciteten för produktion underutnyttjad.
– Fler blir arbetslösa pga av den låga efterfrågan.
Å andra sidan är en tidsfråga innan ovan tecken uppenbarar sig..
Tack @iblandekonomi, det kan förstås vara "lågkonjunktur" i vissa sektorer som byggbranchen medan andra delar går för högtryck, frågan är vilka som väger tyngst.
Att upprätthålla en ökande BNP blir allt omöjligare när planeten inte pallar mer och när pengarna i allt högre grad samlas hos ett fåtal miljardärer som inte kan eller vill konsumera mer. BNP/capita är ännu svårare att upprätthålla, men allra svårast är det att upprätthålla median-BNP/capita. Den åker ner i pytten.
BNP handlar ju om hur mycket som produceras.
En mikroprocessor som är 10 ggr snabbare behöver inte "förbruka mer av planeten". Tvärtom, man göra samma sak som igår men med mycket mindre energi.
Sen dematerialiseras världen.
För 30 år sedan behövde man ett tjugotal olika prylar för det som en enda smart phone kan göra idag (Walkman, Gameboy, kamera, kalender, miniräknare, alarmklocka, addressbok, telefonsvarare, kompass, videokamera, schackdator, radio, armbandsur, fotoalbum, ficklampa, plånbok, fjärrkontroll, karta, bok, scanner, diktafon, walkie-talkie mm).
Det sker en del positivt, ja. Men om alla fortfarande skall ha villa, bil och chartersemestrar och dessutom gör för många barn så blir det otroligt svårt att "dematerialisera".
Jag vill påpeka att formuleringen "median-BNP/capita" ter sig lite tvivelaktig. Men BNP/capita kan växa även om bara miljardärerna blir rikare. Det stora flertalet kan få det sämre även om både BNP och BNP/capita växer.
Det finns inget magiskt i pengar. Vad är problemet om ett antal miljardärer sitter och håller på sina pappers- eller elektroniska pengar?
Det finns inget som hindrar oss övriga att kavla upp ärmarna och jobba för ökat välstånd i världen och för oss själva.
Men en ännu svagare krona kanske kan lyckas dra upp ekonomin. Jag hoppas att Riksbanken tänker i dom banorna nu och hoppar över utlovad räntehöjning. Det bör ge en svagare valuta och gynna oss arbetstagare som inte bryr oss om reallönesänkningar mätt i EUR/USD/CHF.
Ja, det viktiga är ju att ni får arbeta, inte att ni får betalt.
Sen ska vi låta bli att falla i styrande politikers fälla när de säljer in högkonjunktur som något positivt. Definitionen av högkonjunktur är högre tillväxt än vad som är långsiktigt hållbart, vilket innebär att högkonjunktur leder till lågkonjunktur. Målet med penning- och finanspolitik ska vara att hålla sig till långsiktigt hållbar tillväxt.
Berättelsen nu är väl att bonus-malus förskjutit konsumtion av bilar till Q2. Men ja, nu är det minst sagt ljummen konjunktur ett tag framåt.
+1
Är det alla amorteringskraven månne som uttrycker sig i en högre sparkvot och minskad konsumtion?
Varför ska man ha folkvalda i ett modernt samhälle?
Dom släpper ju folkets talan när dom kommit tillräckligt högt i stegen ändå.
Effektivt med digital direktdemokrati och vi har en hel yrkeskår som kan jobba på Samhall istället och göra nytta
– Det där var tamejfan det vackraste jag hört sedan jag blev konfirmerad…vill du ha ett fikon?
Liberalism löser våra problem lika lite som socialism och konservatism, men idioter vill inte fatta det.
Nu väntar vi bara på att planekonomerna på Riksbanken ska höja räntan. Eller blir det som de 50 prognoaser de har gjort tidigare av räntebanan.
– Hoppsan, den steg i så mkt som vi hade trott, men vi kommer inte justera vår modell. Kartan bestämmer, inte verkligehetn
Dem har redan gått ut med att det inte kommer påverka räntebanan…
Le & vinka bara, hela vägen in i kaklet. Elefanten är en tiger om du vill att den ska vara det, en rosa tiger med handhjärta.
Njut av varje sekund, njut av den varma duschen på morgonen och att ni har bröd på bordet. Allt det där är inte sjävklarheter och kann försvinna i ett ögonblick.
Att Sverige har och står inför eskalerande utmaningar råder ingen tvekan om. Vi har fastnat i läget 1) inga åtgärder vidtas, 2) vi ökar kontinuerligt ökar storleken på utmaningarna. Tex höjda skatter, QE och världens kanske lägsta ränta och kraftig befolkningsökning är inga åtgärder utan har gjort problemen värre.
Vi lallar runt och tror att Lööf kan vara framtiden med "icke förhandlingsbart" och samtidigt "seriositet, resultat och ödmjukhet”.
Kabeln till hissen har lossnat och vi sitter i. Sen kan vi dö i vårdkön, åka elbil och återvinna våra kläder hur mkt vi vill och tro att Sverige är världens bästa land.
@Bengt: Sverige är fortfarande ett mkt bra land jämfört med många andra vilket man inte kan förneka men det finns ju risker med en allmän uppfattning om att vi är bäst. Har samhället den uppfattningen tenderar utvecklingen att avstanna samtidigt som andra länder utvecklar sig då dom saknar den uppfattningen och strävar framåt. M.a.o: Utvecklas man inte så avvecklas man jämfört med andra som utvecklas. Det är lite den riktningen vårt samhälle har tagit. Träffar man en läkare i Sverige och visar en amerikansk forskningsrapport på något man tror att man lider av och frågar om kommentar så avfärdar dom den på en gång utan att läsa med argumentet att vi har världens bästa sjukvård och inte har någon anledning som helst att ta till oss information utifrån. Det skrämmer mig lite.
Vilket land är enligt din åsikt världens bästa land Bengt?
Schweiz känns som det självklara svaret. Ordning och reda i det landet. Även Danmark och Norge kommer före Sverige. Vi är, precis som Bengt säger, i hissen och kabeln har lossnat. Nu vill C att vi helt slopar gränskontrollerna för att få ett fritt inflöde i landet….
Är det världsutvecklingen eller våra politiker som är det största problemet? Jag önskar att jag kunde säga att våra politiker beter sig bra under innevarande omständigheter, men det är ju groteskt omöjligt att göra.
@Toni, tror den snabba förändringen av Sverige från ett tryggt föregångsland med generös välfärdssektor till ett ganska otryggt ställe med enorma klyftor har bidragit till min negativa syn. Samt den negativa utvecklingen på bostadsmarknad, sjukvård och äldreomsorg som man mer och mer konfronteras med. Tittar vi i ett 10-års perspektiv så ser det ytterst mörkt ut med nuvarande utveckling.
@Iblandekonomi, eftersom jag jobbat en del både i Danmark och Norge så vill jag sätta dessa länder klart före Sverige. I alla avseenden. Men finns absolut fler.
Annie Lööf är en högerglobalist. Hon är antagligen för dum för att begripa att hon kämpar för neo-feodalism.
@Bengt: Vi har fortfarande en välfärdssektor som kostar rätt mycket men problemet är snarare att kvalitén på den tappar och då bör man antingen förändra något eller lägga ner den och kompensera medborgarna med skattesänkningar så att vi har råd att efterfråga det själva. Sen finns det ju sådant som även fortsättningsvis måste finansieras via skattesedeln (Militär, Polis o.s.v.). TV-licens också kanske? 😉
Btw, hur kommer det sig att du inte flyttar till DK? (antar att du bor i SE?).
Bostadsmarknaden är sinnessjuk. Om inget händer med priserna kommer väl dagens ungdomskullar hoppa över familjebildandet p.g.a. att det är för dyrt att skaffa familj och helt och hållet och istället bo ensamma i sina ettor och jobba hela livet bara. Kanske är det som är tanken. Det är billigare att importera vuxna för att öka befolkningen.
@Unknown: Synd att dom inte pratar Svenska i Schweiz va? 🙂
@Unknown: Större banksektor i Sverige är alltså din melodi. Mer penningtvätt och övriga dolda transaktioner kan nog locka hit kapitalet nu när Schweiz behöver städa i boet.
@iblandekonomi: För Schweiz del är det större export av vapen och utrustning till diktaturer (nazi tyskland, sovjet, saudiarabien o.s.v.) om vi nu ska jämföra moral vs. moral.
@Toni, välfärdssektorn kommer att gå mot privatisering oavsett om vi vill eller ej. Sverige är ett globalistiskt paradis vilket gör att statens utgifter för välfärdssektorn måste minska med tanke på den fria rörligheten.
Varför jag inte flyttar till Danmark ? Det finns i planeringen men har man äldre anhöriga att ta hand om (du måste vaka över hemtjänsten som en hök) så opraktiskt att pendla just nu. Men förhoppningen finns innan Danmark stänger mot Sverige….
@Bengt: DK har väl dock högre kostnader per capita för välfärden och högre skattetryck?
Men och andra sidan: Får man något för pengarna kanske man är nöjd ändå?
Får hemtjänsten underkänt betyg? Tror du den är bättre i DK?
@Toni, ja högre skatteryck men också högre löner.Kan tillägga att enligt ranking av Health Consumer Powerhouse 2017 är Sverige sämst i Norden på sjukvård.
"The Swedish score for technically excellent healthcare services is, as ever, dragged down by the seemingly never-ending story of access/waiting time problems"
Känner vi igen det möjligen ?.
@Bengt: Man har ju enligt lag rätt till att träffa en specialist inom 90 dagar fr.o.m. att du remitterats och enheten mottagit din remiss. Har väl inga större anmärkningar på väntetiden. Det går att komma fram till läkarna. Min erfarenhet är dock att man inte får vård värt namnet och att man måste stå på sig för att få en remiss skriven. Kan finnas undantag när det gäller hjärt och kärl som Sahlgrenska t.ex är duktiga på dock. Riktningen är dock att man försöker ersätta VC med 1177 och doktor.se och dylika digitala tjänster för att slippa erbjuda behandlingar (som om folk söker vård för nöjes skull) och när man väl besöker sin VC känns det som att man bara är till besvär. Har man ont i ögonen blir man rekommenderad att betala för en privat ögonläkare, alla hudproblem löses med hydrokortison, har man problem med fötterna hänvisas man till fotspecialister och ortopeder som man får betala för själv, vill man prata med en psykolog hänvisas man till privata psykologer och mår man dåligt för övrigt är det antidepressiva som gäller. Tabbar man sig dock och svarar att man tar en cigarett då och då tar det inte många sekunder innan läkaren argumenterar för att alla ens hälsoproblem kan härledas till rökningen.
@Toni, Nu hamnade vi långt från Sveriges ekonomi (som går likt en gammal bakhjulsdriven Skoda). Instämmer, väntetider till specialist speciellt här i Skåne är exempellösa. Min vårdcentral kan man nå men besöket ger mindre än att Googla. Vid remiss till specialist anger man helt fräckt ofta 6 månader i svaret när man ska bli kallad. Har konkreta exempel på både hjärtfel och allvarliga allergier. Man måste alltid ringa envist men det hjälper inte alltid för att få vård inom 90 dagar.
Och varför ska alla vänta just 90 dagar?. Cancer hjärtfel osv väntar inte 90 dagar. Ren skandal.
Men Skåne är kanske sämst även i sjukvård.
Ifall remissen anger 6 månader kontaktar du vårdenheten och påminner dom om att vårdgarantin. Kan dom inte uppfylla det tar du kontakt med patientnämnden och hör med dom hur du ska gå vidare. Har du tur kan du istället söka vård på en privat klinik och få vårdenheten du blivit remitterad till från början att betala notan och förhoppningsvis även få bättre vård än hos dom. Men som du säger är det tröttsamt att behöva tjata för att få det man har rätt till enligt lag och som flitig skattebetalare.
Vårdgarantin gäller även när du bokar tid hos läkare på din vårdcentral och då ska du erbjudas en tid hos en allmänläkare inom 7 dagar. Ger dock inte heller mkt för dom man träffar på VC. Oftast är dom U35 oerfarna, osäkra och arbetsskygga. Att googla ger nästan alltid mer.
Som sagt är Sverige ett rätt bra land så länge du inte behöver hjälp från Polis och så länge du inte är sjuk. 🙂
Senast jag hade problem i Region Skåne för några år sen (knäproblem) så fick jag hjälp snabbt, först VC -> akutremiss -> hjälp efter mindre än 2 timmar på akuten (och då kunde jag gott väntat flera timmar till om det nu hade kommit in andra fall), sen bra hjälp från ortoped osv nån vecka senare. Riktigt bra personlig läkare på VC, och ännu bättre när man väl kom fram till specialisten på sjukhuset.
Men trots detta så är det sant som ni säger — svensk vård är riktigt bra när man får tillgång, men har man otur så kan det dröja sjukt lång tid trots de pengar vi pumpar in.
Har också goda erfarenheter av Region Skåne. Fick operation på tre veckor. Kanske borde bjuda hit tidningen och be dem skriva om det.
Rubrik: Ännu en lyckad operation!
@Joakim: Jag har tyvärr inte den erfarenheten här uppe (därav har jag slutat att söka) men region Skåne kanske utmärker sig i ett nationellt perspektiv. Lyckost dig och Bengt. 🙂
Lyssnade just till KD:s presskonferens – om att de vill införa planekonomi inom svensk sjukvård och sjukvårdsutbildning.
Det kommer givetvis att gå annorlunda den här gången eftersom det handlar om att (ur minnet) "trygga den nationella kompetensförsörjningen och säkerställa den lokala jämnlikheten inom vården genom att låta staten ta över ansvaret från landstingen".
Planekonomi har ju misslyckats överallt där den provats – men det kommer säkert att gå bättre den här gången med ett sjuprocentparti vid rodret om det skulle bli så…
Det är mer att en chef styr och att lika villkor ska gälla oavsett vart man bor än kommunism man vill åt. Som det styrs nu fungerar det inte i vården och då menar jag rätt basala saker som en fungerande akutvård och antal ambulanser som täcker befolkningens behov. Dock är en del privatvård utmärkt självklart men att ersätta landstingsstyre sv sjukhus och primärvård med en statlig motsvarighet (med kompetenskrav från vården) tror jag många inom vårdyrkena skulle uppskatta)
Som apoteken innan avregleringen – visst det var bara Sverige, Kuba och typ Nordkorea som hade monopol men det fungerade bra här och var mindre säljcentrerat och mer folkhälsocentrerat.
En positiv real BNP per capita över konjunkturcykeln borde räcka för ökat välstånd.
Om inte får man väl göra om de grundläggande förutsättningarna.
Som tur är ser det ut som att allt fler länder går mot en negativ befolkningstillväxt. Det kommer bli tufft men så småningom kommer det visa sig vilka länder som klarar paradigmskiftet och först då kan FN? rulla ut en global plan med "proven in battle"-rekommendationer. Typ som millenniummålen.
Jag trodde invandring skapade tillväxt. Var inte det en ekonomisk sanning.
Det gör den. Kredit skapar tillväxt oavsett om det är staten som lånar för migration eller Johan som lånar 4 miljoner till en bostad idag som kostar 3 miljoner förra året. 🙂
Man behöver skilja mellan tillväxt och hållbar tillväxt. Det senare blir allt sällsyntare.
@Kuckeliku: Ja, men det nämnde varken Otto eller jag. Hur vet du på förhand vad som klassas som hållbar tillväxt och tvärtom?
Jag tror M. Andersson avsåg säga att säga att svensk ekonomi går som Tesla ( företaget ), veckor från konkurs och falsifierade rapporter till kontrollmyndigheter och en hel del kvalitetsproblem.
Hon menade nig Volvo som just återkallade 17500 bilar i USA pga mjukvarufel.
Tur ändå att de återkallar och inte mörkar.
Kan så vara. Likheterna med Tesla fortsätter dock; högsta hönset har måst lämna sin maktposition, och har gjort ett och annat helt osubstansierat uttalande.
Korrekt xc90, låg på över 50% i returnrate. I Göteborg är man rätt värdelösa på mjukvara, till skillnad ifrån de två storstadsregionerna i Norden. Säkert lite braindrain ifrån regneborg
Folk låg väl i solen stekte under den varma sommaren istället för att konsumera och jobba.