Nedan följer redovisningen över konjunkturläget i de enskilda sektorerna enligt Konjunkturinstitutets (KI) barometerindikator (“konjunkturbarometern”). Bland iögonfallande förändringar är en kraftig försämring hos Internethandeln, en av de få sektorer inom konsumenternas detaljhandel som är positiv. Även raset för bank- och försäkringssektorn är intressant.
Konjunkturläget enskilda sektorer. Klicka och förstora för att läsa detaljer. Grafen är bruten nedåt. Data: Konjunkturinstituet |
De industrisektorer som stärktes mest var inriktade på konsumtionsartiklar, främst förbrukningsartiklar i form av icke varaktiga konsumtionsartiklar. Relaterat stärktes även livsmedelsindustrins och massa- och pappersindustrins förväntningar, liksom läkemedelsindustrin.
Klassisk tillverkningsindustri i form av t ex fordons- och transportindustrin, metall- och stålindustrin, elektronik mm backade dock.
Mest ioögonfallande var annan transportmedelsindustri som backade otroliga 25.4 punkter och övrig tillverkningsindustrin med totalkrasch om -51.9 punkter. Grafen ovan är bruten på nedsidan för att indikatorn på -35.1 för den sektorn ska ta över helt. Gissningsvis är dessa sektorer rätt smala med få företag som svarar.
Kom ihåg att det finns en positiv bias i konjunkturbarometern. Företag som det gått så dåligt för att de gått i konkurs svarar förstås inte på enkäten, utan det finns en survivorship bias i svaren.
Byggindustrin håller sig precis över strecket, men delsektorn husbyggande är i lågkonjunktur med -1.0 i indikatorn. Anläggning och specialiserad verksamhet är det som håller sektorn totalt uppe på +0.7.
På handelssidan stärks tidigare sorgebarnet heminredning stort och går från total misär till endast lågkonjunktur. Däremot rasar Internethandeln med 8.9 punkter och är inte längre överhettad, utan bara i högkonjunktur på +4.7.
Konsumtionen har som bekant minskat så till den grad att Sverige nu är i lågkonjunktur och hushållen är negativa i barometern. Internethandeln är uppenbarligen sencyklisk, och dyker först några månader efter detaljhandeln i fysisk butik. Men e-handeln ser alltså inte ut att komma undan. Olika signaler i media pratar om att e-handeln har dålig lönsamhet, och därmed är marginalerna mycket små när marknaden sviker.
Tjänstesektorn är i lågkonjunktur och dök 2.7 punkter till -0.4. Värst var det för finans- och försäkringsverksamhet. Kort sagt banksektorn, som föll hela 9.1 punkter och hittas nu på -6.2. Inte långt kvar för total misär hos bankerna.
Att bankerna dyker är en mycket intressant konjunkturindikator. Detta talar alltså för att kreditkranen håller på att skruvas åt, eller åtminstone att det inte finns någon som vill dricka de krediter som kranen kan tappa upp.
Arkitekter och tekniska konsulter, som bägge ligger tidigt i byggprojekten fortsatte att backa, men inte dramatiskt. Personaluthyrning är kvar i djup lågkonjunktur, men stärktes marginallt. Dock kvarstår det alltså att sektorn förväntar sig färre uppdrag framöver och att de som hyr in personal som tillfällig förstärkning alltså håller allt hårdare i plånboken och uppdragen.
Researrangörer stärktes dock och är inte längre nere i misären. Möjligen att man ser att hushållen nu ska beställa sina vintersemestrar och Thailandsresor.
Hushållen fortsatte att backa. Mest backade mikroindex med 3.3 punkter till -5.3.
Detaljer på nuläget kan ni se i grafen ovan, som dock inte innehåller förändringen mot föregående månad.
15 kommentarer
Det går inte att få texten helt vertikal under staplarna och/eller få en skiljelinje mellan staplarna? Det gick att tyda men man fick fokusera väldigt mycket.
I övrigt verkar det väl som om klassiska högkonjunktursektorer börjar backa rejält med lite avvikare som petrokem som säkert ser vikande oljepriser, miljöfokus och stök i opec som ett svaghetstecken. Talar väl för att vi snart får se "svensk lågkonja" där alla sektorer beroende av välmående svensk ekonomi backar. Viker samtidigt omvärldskinjunkturen kan du klippa grafen på nollan.
Ska fixa detta t nästa månad.
Internethandeln är intressant pga hur många internationella krafter som trycker sig hit då de ser att vi har infrastrukturen, kunskapen, kulturen men saknat entreprenörsandan* för att äga den världen (samt är för mycket "fattig byhåla" för organisationer som Amazon). Så jakten på svensk/nordisk e-handel ser lite överhettad ut.. framförallt om fundamenta går trögt.
Å den positiva sidan kanske jag då är arbetslös snart, börjar bli dags för nästa spark i arslet.
* folk blir generellt skitarga när jag säger det; blir en massa klyschor om svenskt entreprenörsskap, unicorns etc, men det är ju så kallat kobajs. Vi har av en massa anledningar (infrastruktur, statliga register över personer [aka personnummer], osv) att vara världsledande på detta. Det är vi inte.
Ja, att man kan köpa sneakers hopsydda av en Agent Orangekrympling i nån sweatshop i Vietnam till rekordlåga priser är en annan typ av "proletär internationalism" än den som VPK förespråkade i sitt partiprogram…
När det gäller bygg så finns det ju ett antal stora infrastrukturprojekt igång, och generellt är väl den delen mindre konjunkturkänslig. I övrigt brukar väl bygg överhuvudtaget ligga sent i konjunkturcykeln.
När det gäller bankerna, hur stor del av deras verksamhet är bostadskrediter egentligen? Den spontana tanken är väl att folk lånar mindre till hus osv och att det skulle vara därför de dyker, men är det motiverat m h t kreditverksamhetens storlek?
Att e-handel går sämre, kan det inte bero på konkurrens från utlandet? M h t hur folk beter sig är jag förvånad över att man inte måste vada genom ett meterdjupt lager av avlagda prylar från Wish genom hela stan i princip. Varenda gång jag är på affären är det nån som kvitterar ut ett halvdussin paket från Kina och dylikt.
Bankernas befintliga lånestock måste vara enorm i förhållande till nya lån, så minskad intjäning beror nog mer på mer konkurrens och pressade räntemarginaler än att nyutlåning skulle minska.
Kan vara så att de som handlar online handlar utomlands. I mitt fall ebay och Amazon Tyskland. Från Amazon köper jag varor för 300kr och då är det gratis frakt till Svea riket! Varför ska jag handla i Sverige när jag får samma varor billigare, snabbare och med DHL, till dörren dessutom! Då slipper man PostNord!
Stor infra byggs av tre bolag, Skanska, Peab, JM och utländska aktörer. Eller bygger och bygger, ue bygger men dessa är de enda som har organisationer nog att hantera stora projekt i Sverige. De har att göra år framöver helt fullt. Även småskalig infra har stor resursbrist på samtliga nivåer men detta kan jag tänka mig svalnar lite när detaljplanearbete inte pågår i samma takt. Men att det ska rädda byggbranschen är lite att ta i. Infra har aldrig skakats av någon kris, trots det har vi sett massiva uppsägningsvåger i byggbranschen tidigare.
Skulle vara intressant veta hur man mäter handeln online, missar man ett ändrat köpbeteende genom att bara mäta stämningsläget i svensk online handel.
@mr.Knowit All: Det blir nog ändring på det ska du se. SEK kommer hjälpa till att jämna ut prisnivån. Bibehållen negativ ränta samtidigt som andra CB höjer + Helikopterpengar + Reallönesänkningar i några år framöver så är det löst. 🙂
"Dock kvarstår det alltså att sektorn förväntar sig färre uppdrag framöver och att de som hyr in personal som tillfällig förstärkning alltså håller allt hårdare i plånboken och uppdragen."
Mycket positiv signal om det offentliga anställer istället för att hyra in. I så fall inget tecken på lågkonjunktur, utan bara bättre styrning.
kan mycket väl vara ett tecken på lågkonjunktur om man får tag i fast personal och slipper hyra in, kan även vara personal från uthyrningsbranschen som söker tryggare villkor i den begynnande lågkonjunkturen.
Kan vara så, men knappast i det extrema läge vi haft senaste tiden.
Vilket tidsintervall avses? Tänker på internet och black friday osv
Angående tillverkningsindutri. Dotterbolaget i koncernen sa i oktober upp den inhyrda personalen. Den stod för 40% av personalstyrkan.
Kombination av effektiviseringar och minskad lagerhållning gör att vi inte behöver dem.
Detta är alltså inte varsel eller uppsägningar i någon statistic ännu utan lär eftersläpa en del med bemanningsavtalets uppsägningstider.
Detta från att för ett halvår sen så räckte det om du Kunde 10 ord svenska och förstå att göra vad nån pekade åt dig. Det svänger fort när det svänger.