1.1K
SEB:s boprisindikator vänder ner i en spik, vilket talar för ett förnyat ras i bostadspriserna.
SEB boprisindikator 2018 och Valueguards HOXSWE-boprisindex. |
SEB:s boprisindikator har mycket kort prognosförmåga, och visar i princip bara det Valueguards prisstatistik kommer visa om några dagar.
Rörelseriktningen för indikatorn korrelererar mycket starkt med riktningen på bostadspriserna, och upprekylen vände med dagens pressmeddelande ner i en spik. Det talar för att vi står inför nästa utförsbacke i bostadspriserna, som trots allt drivs just av psykologi – tror hushållen att priserna ska gå ner, så går de ner.
Sedan kan det vara någon månads eftersläpning, men fortsätter indikatorn att dyka vet vi vart priserna ska. Tjurfällan kan i så fall vara över.
64 kommentarer
hmmm
Och vi som vill sälja befintligt och köpa nytt boende för vi behöver större. Får väl skjuta upp beskattningen på vinsten och kvitta fanskapet mot framtida förlust då 🙂
Det enda negativa med att köpa/sälja på vikande marknad är att göra entry eller exit. Att byta från ett boende till ett annat och sälja lågt innebär ju att man också köper lågt.
Givet att man belånar sig i en ekonomiskt sund grad.
Ser ut som vi får baisse även på börsen nu när Nasse100 indikerar topp-formation med första säljsignal. Tyskarna leder som väntat nedgången. Vi får invänta julrallyt!
Tjurfälla = fälla för tjuriga? Dels har priserna varit stillastående snarare än stigit, dels har jag har nog inte sett en enda människa som gått från pessimist till optimist, bara människor som vägrat acceptera att marknaden gått dåligt överhuvudtaget.
Rädslan på bomarknaden har inte kopplat sitt grepp ännu. Vi är fortfarande i en utdragen förnekelsefas, vilket inte är så konstigt efter en så långvarig uppgång som fått så många att tro att bopriser aldrig kan falla. Vänta till rädslan greppar marknaden på allvar…50% ner från toppen, över tid, är fortfarande min tro…
Fear is the key…
Priset går upp stark i innerstan nu.
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Den amerikanska 10-årsräntan(Tsys)har just signalerat genombrott uppåt. Börsnedgång kan ev. t.v. innebära rekyl(typiskt efter säljsignal). 20- och 30-åringen har utlöst sina sälj(köp-)signaler redan i maj resp. 3 veckor sedan. Inflations-indikatorn(TIP/TLT)har nu snabbt tagit sig upp mot ett 3-topps-motstånd(från Q2 2015). Genombrott antyder inte nödvändigtvis högre inflation men däremot att inflationsskydd(TIPS) än mer värdesätts av marknaden.
ECB är förstås livrädda för att inte tala om Asien/EM nu när dollarn får fortsatt stöd. Kommer nästa lågkonjunktur följas av disinflation/deflation? Eller kommer den globala ekonomin att fortsätta uppåt om än i en svagare takt? Kronan ser ivf ut att vara vid ett vägskäl just nu. Uppåt längs en stödlinje eller nedåt mot en "krasch-signal"?
Tack för fin överblick! Håll oss gärna uppdaterade här på bloggen framöver.
Faller usd/eur under 1,13 lutar det åt en H&S med potential under 1!! EMU går inte under för det men likt kronans värde handlar det om förtroendet för valutan vilket har sin bakgrund i de inbyggda svagheterna i EMU(EU). Italien utgör onekligen ett hot mot EMU och därmed EU som helhet om man i det senare fallet ska ta politikerna på allvar(ska man?).
Rätt kul det där med valutor. Trots att EMU unionen är en katastrof med länder som Italien och Grekland anses ändå Svenska kronan som mer riskabel (se värderingsutveckling mot EUR). Vi får hålla oss till vår lilla ankdamm i Norden och fortsätta tro att vi är bäst i allting medan Europa krisar.
@Tony,
Jag tror nog att det är Ingves som sätter den låga ribban här. Han köper allt som hotar en starkare krona räntemässigt. Inflödet av utländska investeringar är ngt annat. Vid nästa kris får vi se hur mycket som ska ut och hur mycket som kommer hem. Svenskarna har ju en hel del utanför landet som kräver att Ingves måste låna upp en x-tra 100 mdr kronor i dollar. En kronisk svag valuta är svag pga kapitalutflödet(bruttot främst) vilket inte förbättras av att vårt export-överskott stagnerar.
Ingves styrs mao av Draghi´s beslut.
Skulle den svenska bobubblan spricka(=krascha) så kommer naturligtvis den svenska kronan att säljas en masse av marknaderna. Bara som speck alltså. Några svenska statsobligationer i dollar och euro etc är ju däremot inte ngt större hot som det var 1991-1992(dollar o fast vxl-kurs). Annars är det ca 17% ner till det s.k konjunktur-stödet(botten). Men det ökar för varje dag som går 🙂
@Perspektivrik: M.a.o. måste Ingves hålla kronan lågt värderad för att få upp inflationen och undvika att svenskarna har råd att köpa saker i utlandet och kraschar svenska bostadspriser i SEK (har redan kraschat i USD, EUR d.v.s. våra största handelsvalutor) så kraschar SEK ännu mer. Grymt bra ju. Då är det i princip idiotsäkert att äga 100% värdepapper. Dom är lite svårare att förklara värdelösa av Schwedischer Reichsbank.
Är inte det på sätt och vis inte enbart dåligt, för det innebär att hushåll amorterar, vilket är bättre än att de fortsätter belåna sig?
Således på sikt – givet att hushåll kan amprtera såklart – bättre ekonomi hos hushållen?
Sen blir väl konsumtionen lidande.
Söder om söder är prisbilden densamma, en liten nedgång sedan ATH men i stort stilla priser och inget enormt ras än.
Små ettor säljs fortfarande för 70k/kvm osv.
Den som lever får se, men jag väntar fortfarande på något som faktiskt kan trigga en stor nedgång, som att räntorna börjar dra iväg.
Ifall man vill "byta upp sig" så önskar man i regel ingen stor nedgång. Ifall man t ex är belånat till 55% så blir ens möjligheter högst begränsade vid ett stor fall.
En nedgång på 15-20% vore dock önskvärt. Det ser jag inte som ett stort ras, utan som enkel justering.
Beror väl på hur pass belånad man är, men utan en 'trigger' som på riktigt faktiskt tar ett rejält bett ur folks plånböcker har jag svårt att se hur vi ska få ett rejält ras.
Befolkningen minskar inte och många behöver bostäder, även om de inte just nu har råd att köpa. Just nu liknar den svenska bostadsmarknaden den japanska mer än nåt annat, de har haft stilla/sakta sjunkande priser i evigheter nu, med låga räntor i decennier osv.
Som sagt, en trigger krävs, och även om jag tror det till slut blir räntan som kommer knäcka bopriserna, och en del pekar på att vi snart ser högre räntor, (se perspektivriks inlägg ovan), så finns inget just nu som egentligen stör bomarknaden. Därför ser jag inte hur priserna skulle rasa i närtid.
Samtidigt kan man ju också notera att mätt i en riktig valuta, som dollar, så har faktiskt bopriserna sjunkit en hel del.
Ränta ska inte påverka priset mycket. Man får väl binda det för två eller tre år.Då har vi låg ränta igen.
Nja ja vetefan om priserna är på väg ner. Min brorsa sålde innan visning. 800 000 kronor i vinst 3 år efter att han tecknade förhandskontraktet. Hyfsat bra. Flyttar in i nästa lägenhet och vinsten betalar 25% av den nya bostaden. Hade varit kul att se vem som avkastat 800 000 kr på 240 000 investerat kapital på börsen på 3 år. Inte så många förmodligen.
Precis, därför är det inte hållbart.
En lägenhet bör också vara ett nollsummespel i bästa fall. Lägenheten ökar inte i kvalitet pga termodynamiken.
Bör vara men inte i kasinolandet Sverige. Det har till och med skrivits en bok om detta. 🙂
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Jag tror redan nu många sitter i skiten. Dom som av någon anledning måste sälja men bara får skambud. Sen har vi spekulanterna.
Läs mitt inlägg ovan. Vinst på 800 000 kr och bud på 200kSEK över utgångsbudet innan visning är inget skambud. Det är bara dom som envist tror på bostadsbubblan som har fått för sig att säljarna gråter och har problem att sälja. Möjligtvis i Mullsjö men inte i Göteborg.
Sådär ser det inte ut i min hemstad och om du börjar bevaka objekt i Stockholm kommer du märka att det är svårsålt. Spä på med slopat räntebidrag, fastighetsskatt och räntehöjning på det. 4000
Ja men Sthlm kanske har fått erfara något helt annat än Göteborg. Där byggdes det optimistiskt nya områden då det rådde koncensus om Stockholms popularitet. I Göteborg har det byggts men inte lika mycket samtidigt som det går alldeles för bra på arbetsmarknaden. Det finns otroligt mkt jobb och folk byter hej vilt. Köpkraften finns här och utbudet är rätt begränsat.
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Inte för att jag inte litar på Lars men jag vill gärna se en kommentar från Joakim om detta 🙂
Haha, kanske dags för Joakim att starta en blogg?
Tja, vem vet egentligen var bostadspriserna tar vägen framöver? I mitt "huvudscenario" är jag lite lätt pessimistisk och jag och finanskumpanerna slår vad om lågkonjunkturen blir märkbar redan 2019 eller om den slår till 2020/2021 (dvs med tillväxt understigande 1%, som inte lär gå att undgå). Då borde det inte finnas någon större möjlighet för stigande bostadspriser, men det skulle kunna bli en trög marknad med endast ganska måttliga prisförändringar, snarare än det 50%-ras som vissa av oklar anledning sitter och tror på.
Annars, om detta vi ser nu är ett ras är väl detta ett synnerligen välartat sådant. Knappt några krigsrubriker eller gråtande barnfamiljer i medierna, livet verkar gå vidare i de allra flesta kommunerna. En prisutveckling (enligt HOXSWE) på -4,7% på helårsbasis. Men mycket kan hända, särskilt om det blir oro i eurozonen igen. Det kan bli panik i Italien om det skakar till lite, och då åker resten av världen med ner — alla tillgångar. Låt oss se vad som händer.
Hmmm…Om Joakim Persson är "pessimistisk" så har man all anledning att vara orolig. Annars skulle det ju kunna hända att svenska bostäder fortsätter att rasa mätt i våra största handelsvalutor (som idag t.ex 0,11% ner mot KEURO (kriseuro)) men att raset uteblir i SEK d.v.s. blir endast svenska förvärvsarbetare utan tillgångar förlorare.
Jag brukar vara pessimistisk eller lätt försiktig. Jag blev förvånad när 2017 blev ett positivt år, och än så länge är ju 2018 på plus, men det kan säkert ändra sig. Det vore bara bra.
Det händer ju redan saker på bankfronten runt om i Europa som kanske, kanske är startskottet till en försiktigare konjunktur. Förr eller senare får pessimisterna rätt på riktigt, kanske det blir i år eller nästa år vad gäller börser och bostäder. Mycket bra för den som är möjlig köpare eller långsiktig sparare. Inte lika kul för den som pensionerat sig.
@Joakim: Nja. Om man är möjlig köpare till ett hus så är man nog inte investerad på börsen om man tror på en prisnedgång på bostadsmarknaden inom 3-4 år (vilket jag för övrigt trott i 10 år och haft 300% fel om så antagligen kommer jag ha fortsatt fel och om 5-10 år står kanske bostadspriserna på det dubbla).
Då har man istället pengarna redo på bankkontot för i annat fall kan man råka ut för en förlust på börsen om man behöver vid det tillfället ifall bostadspriserna gått ner (vilket jag slutat tro på att dom kommer att göra). Rasar bostadspriserna med 10% i SEK så rasar väl SEK med 20-30% mot USD och EUR.
Idag måste man välja mellan pest eller kolera. Köpa bostad idag och riskera att värderingen sjunker med 10% i SEK eller gå all in på börsen och riskera 50% som man sedan får tillbaka inom en 15 årsperiod eller ha sparandet i SEK och riskera ytterligare deprecieringar.
Skönast för sinnet är att ha 0 kr i sparande och därmed ingenting att förlora och blir det för olönsamt att arbeta i Sverige kan man sälja lösgodis i Danmark och tjäna som en civilingenjör i Sverige om några år (mätt i SEK).
Det tog inte 15 år efter 2008 att ha fått tillbaks sina pengar. Köpte man på toppen (sommaren 2007) hade man pengarna tillbaka ungefär vid vintern 2010.
Normalt sett sprider man ut sina köp under längre tider och har därför förmodligen inte samma snittinköpspris som börstoppen.
Du kan enkelt jämföra löner och köpkraft med danskarna. Det är inte så stor skillnad som du tror, och det kommer inte att vara det i framtiden heller.
Om man kollar på portfoliocharts.com tog det för en 90/10 portfölj med MSCI World Index som längst 12 år innan man fick igen pengarna. Då är det analyserat från 1970 fram till idag. Det är alltså worst case scenario och det får man ju vara beredd på. Att det sedan gick snabbare 2008 kan man ju inte räkna med att det blir så igen. Det vanligaste är att man vid en sådan portfölj får igen pengarna inom 6 år.
Joakim: Du pratar alltid utefter egna erfarenheter. Har man sparat 1000 kr i månaden i 30 år. Ja då kommer man förmodligen aldrig att göra en förlust. Får man ett arv på 5 miljoner och stoppar in det idag och tajmar helt fel och vi får en nergång på 45-50% så kan det faktiskt enligt historisk data ta 12 år innan man får igen dom pengarna. Det är lite det Henning Hammar snackar om också. Det är lätt att i teorin ta en nergång på 45% men i praktiken är det väldigt få som pallar med det.
Det finns ett inslag av risk och långsiktighet, ja. Pallar man inte med det så hör pengarna inte hemma på börsen eller så får man blanda upp med mer andra tillgångar.
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Om republikanerna vinner midterms, valet till congress, i både senaten och representanthuset så kommer sannolikt räntorna i USA gå upp kraftigt och det lär väl slå över på Sverige och boräntorna?
Sitter tryggt i min hyresrätt.
Japp och om 30 år har du inte råd att gå i pension om du inte pensionssparat minst 20% av din nettoinkomst i en portfölj med OK riskjusterad avkastning.
Helt sant, Toni. Men det här med att "ha råd att gå i pension" är en lurigare fråga än så. Lever man för dagen och alltid spenderar 100% av sin lön så blir det såklart inte särskilt enkelt att pensionera sig tidigt. Men lever man på 90% (och sparar 10%), 75% (sparar 25%) eller 50% (sparar 50%) så blir det en helt annan kalkyl av det hela.
Tänker bosätta mig på Sri Lanka som pensionär. Billigt och god tillgång på kvinnor. Funkar även med något annat Uland. Skulle det vara något trassel med regler löser man det.
@Joakim: Jag räknar med en långsiktig realavkastning på 4% (då jag är pessimistiskt lagd och inte börsanalytiker). Vidare säger minpension.se att jag kommer få ut 59% av min lön i pension men med tanke på stressnivån i arbetslivet (som kan orsaka sjukskrivning i perioder) och hur fel prognoser kan slå lägger jag in en säkerhetsmarginal på ca. 15%). Räknar alltså med 45% av min lön i pension från pensionssystemet + 20% som kommer från avvarande (10% av min nettolön per månad).
@Toni: Ja, det låter inte som en helt dum plan. Långsiktig avkastning är omkring 7% realt, men det är inget fel alls i att räkna med säg 4-5% om man t ex tror på permanent lägre tillväxt i världen, och det är ju inte omöjligt att tänka sig. Har man fel har man bara större marginal alternativt kan gå i pension tidigare.
Sen blir ju din allmänna pension och tjänstepension olika stor beroende på när i tiden du tänker gå i pension, det måste man också räkna in i kalkylen (senare pension = färre år som pensionen ska räcka = mer pension per år). Pension vid 64 eller 70 gör rätt stor skillnad. Men den allra största skillnaden blir det att konsumera mindre och vänja sig vid en lägre utgiftsnivå.
En förenklad men ändå intressant reflektion kan man göra genom att läsa den här artikeln och annat på liknande sidor och fundera på hur stor skillnad ett större sparande faktiskt gör.
@Joakim: 59% av lönen i pension (enligt minpension.se) är baserat på att jag går i pension vid 65 års ålder. Får väl se hur det blir då. Överlever man till 60 hade jag nog kunnat tänka mig att gå ner i arbetstid till 50% från 60-65 år för att sedan gå i heltidspension. Eller så jobbar man heltid tills man stupar. Beror lite på om man lyckas med sin biologiska uppgift och har något att se fram emot på äldre dagar eller inte.
Lever rätt gott redan idag på 50% av lönen så att vänja mig vid en pension på 50% av lönen blir nog inga problem för min del. Syftet med sparandet är mer att ha FUM. Det känns mkt mer motiverande att jobba när man vet att man inte måste endast p.g.a. pengarna.
Ja, med 50% sparande (50% av nettolönen) behöver du inte jobba mer än säg 17 år (se tabell och resonemang i länk ovan), givet att du då investerar pengarna till cirka 5% real avkastning. Du kan räkna lite själv på denna site, det är enkel matematik.
@Joakim, Toni. Vad tror ni om en plan att amortera bolån 10% av inkomst, köpa och gräva ner fysiskt guld 10% av inkomst (per år) . Leva loppan de övriga 80%en. Vid pension sälja bostad och leva utomlands där man plockar ut tjänstepensionen. Komma tillbaka och bo i dyr hyres med bostadsbidrag och vaska guld, för att förgylla ålderns höst. 😊
Inget jättedumt förslag, Niklas.
Man kan ju skattefritt plocka ut tjänstepensionen under tio år i t ex Portugal (fram till att de stänger det kryphålet), och det är även förmånligt i andra länder. Det beror lite grand på hur länge man tänker sig att pengarna ska räcka.
Är inget jättestort fan av fysiskt guld men många preppers är ju förtjusta i det eftersom de tänker att 70-talet eller början av 2000-talet snart kommer tillbaka. Antar du tänker dig att pengarna från bostaden + tjänstepensionen bränns till hundra procent utomlands, och att du flyttar hem lagom skröplig med små/inga behov av pengar?
Det tråkiga är ju om man är vid mycket bättre vigör när de tio oskattade åren har gått men att man då saknar tillgångar och får leva på låg allmän pension / garantipension plus bostadstillägg.
@Joakim: Jag är lite nörd. Har redan räknat på det. Detta är dock förutsatt att man faktiskt får 5% i realavkastning och beroende på vad man har för portfölj. Golden butterfly portfölj med (40% Aktier, 40% räntor, 20% guld) har historiskt (sedan 1970) i genomsnitt avkastat ca. 5% och då tog det som längst 2 år för den återhämta sig vid börskrascher. Tyvärr kan man knappast lita på historisk data längre. Räntefonder har ju gett rätt bra (särskilt långa durationer) i och med att räntorna bara minskat sedan 1970. Frågan är hur relevant den datan blir idag med tanke på att räntorna antingen kommer vara stillastående eller öka marginellt. Tror väl isåfall att man bör sänka förväntningarna till 3-4% i realavkastning med en sån portfölj. Jag har fortfarande rätt svårt för att bestämma mig vilken fördelning av tillgångsslag jag ska ha. 70-100% aktier är ju rätt bra vid månadssparande men det är inte lika roligt att tajma fel med engångsinsättningar.
@Niklas: Köper man bostad idag går ju säkerligen 10% av nettoinkomsten på amortering vare sig man vill det eller inte p.g.a. av amorteringskraven. Guld är en bra värdebevarare över tid men att gräva ner det är ingen bra idé. Så fort guldet lämnar den etablerade marknaden och kassavalven kommer du förlora väldigt mkt när du ska sälja tillbaka det igen.
Toni: Ja, du har all tillgänglig data för att ta beslut där. Historiskt sett (eftersom avkastning på lång sikt är positiv) är engångsinsättningar bättre än utspritt månadssparande. Men det finns en psykologisk aspekt av det där också.
Sen finns det väldigt mycket data före 1970 också, t ex Robert Shillers data som stäcker sig tillbaka till 1871.
Det blir nog bra om man inte oroar sig för mycket och inte ändrar sin allokering hela tiden. Jag minns både 90-talsuppgången, den utdragna nedgången efter IT-kraschen och den hastiga och intressanta tiden 2007/2008. Det ordnade sig de gångerna, precis som det kommer ordna sig efter nästa nedgång som säkert kommer.
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.