SCB rapporterar att inflationsmåttet KPIF stack iväg till 2.5 procent i september. Därmed kommer snart Riksbanken behöva utöka sitt så kallade toleransintervall för att slippa höja styrräntan reporäntan. Samtidigt slår icke-inflationen till för SvD:s kunder, då tidningen höjer prenumerationsavgifterna med 18%.
![]() |
KPIF 199901 – 201809. |
De största prisökningarna stod högre boendekostnader för, varav två tredjedelar eller 0.6 procentenheter var det stigande elpriset. Även stigande priser på drivmedel bidrog tillsammans med livsmedel stort med 0.4 procentenheter vardera.
Eftersom hela 1.0 procentenheter av inflationen berodde på stigande energipriser så kan förstås Riksbanken ignorera utvecklingen och hävda att energi inte ska tas hänsyn till. Inte heller mat, eftersom folk inte äter mer eller mindre bara för att man höjer räntan.
Annars rycker övre gränsen i Riksbankens toleransintervall närmare på sina 3.0%. Toleransintervallet infrödes dock för tt man skulle slippa höja räntan, och inget säger att man inte kan utöka intervallet framöver.
Denna icke-inflation slår nu till mot Svenska Dagbladets kunder, där somliga i dagarna nåtts av glädjebeskedet om en “prishöjning på ordinarie priser med 18 procent” för att kunna “säkra den journalistiska kvalitet som är Svenska Dagbladets signum”. Utan en prishöjning på 18% går det alltså inte att längre leverera kvalitetsjournalistik. Det hela är en satsning på papperstidningen. Prishöjningen infördes redan för ett år sedan, men slår förstås först till när prenumerationen löper ut.
En läsare rapporterar att SvD är snälla och låter honom behålla 1% i rabatt på prenumerationen.
22 kommentarer
Då kommer jag starkt att överväga om fortsatt prenumeration är värd kostnaden, de losade ju också Cervenka för ett tag sedan..
OT: Hjälp var BH även Ben Dover?!
BH är bannad. Ben Dover har väl partner, familj, vänner, jobb och ett liv till skillnad från BH och bättre saker för sig än att hänga här dygnet runt?
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Menar du att BD skulle välja familj och kompisar framför alla sköna snubbar i kommentarsfältet?
precis gbd! 🙂 🙂 🙂
Sjukt, att Ben skulle välja sitt liv framför oss.
Redaktören har tidigare skrivit liknande inlägg.
Jag tror ni tänker fel. (Eller skriver för att få klick.)
Svd är förvisso dyrare att köpa men fler och fler går över till att få sina nyheter på exempelvis denna blogg. Gratis.
PostNord höjde portot vilket förvisso gör det dyrare att skicka brev men behovet att kommunicera har blivit billigare att tillfredsställa eftersom det mesta går att skicka elektroniskt. Nära noll i pris.
Så just dessa exempel är snarast argument för att vi har deflation.
Deflation är alltid standardvärdet då vi har effektiviseringar inom allt.
Inflation är en listigt gömd skatt på det samlade kapitalet i Sverige.
SvD,vad är det?
Lol. 18% var saftigt.
Nu anser jag i för sig att SvD är rätt bra jämfört med de övriga dagstidningarna ändå. Men knappast så som de själva beskriver det.
Statslåneräntan är dock lägre än förra året, samma för korta STIBOR.
Det känns väldigt märkligt att svenska räntor går ner (marknadsräntorna, repan ligger still) medan exvis amerikanska styrräntan gått från 0.5% 2009-2016 till 2.25% nu på 30 månader.
Det enda jag kan se som korrelerar med det är väl ECB, vars räntebana de senaste två åren ser ut att följa samma mönster som pulsen hos en avliden… eller svenska reporäntebanan.
Svenska räntor stiger idag på KPI-siffrorna.
Notera valutareaktionen och räntereaktionen på femåringen.
I Göteborgs- och Bohusläns skärgårdar slutar VTD att dela ut GP och andra dagstidningar till brevlådan. Tidningar kommer att läggas i en låda vid respektive angöringsbrygga för båtarna. Kul att få gå 4 km för att hämta tidningen på morgonen…
Min willys butik höjde priset på 225 g ekologiska blåbär. 19,90 kr förra året. 23,90 kr nu så 20% höjning men jag har lösningen på problemet för att hålla min egna KPI nere på en lagom nivå. Nu äter jag endast Eldorados blåbär som är plockade i Bosnien Hercegovina :). Inte lika gott men det blir billigare!
Billigare blåbär är ju bra, varför inte sluta äta ute med.
Men snart är det väl olagligt med hemmalagat.
Kanske dags för extrabeskattning där med.
Matmomsen kommer höjas snart..
Det borde vara 25% moms på allt (givetvis i utbyte mot sänkta skatter på arbete). Ser ingen anledning att taxi, skidliftar och böcker ska särbehandlas.
Särskilt mat är intressant, vi slänger ungefär hundra kilo mat om året per person bland annat eftersom mat tydligen är så billigt att man kan slänga det i komposten eller spola ner i avloppet utan att det är en större grej.
De där siffrorna på slängd mat inkluderar även storkökens hantering. Det blir liksom lite löjligt att läsa "smaka av om mjölken fortfarande går att dricka trots att bäst-föredatum passerats" när man själv en gång i tiden jobbat efter att slänga oöppnade förpackningar på ren rutin (finns ju ett knippe juridiska aspekter med här som bygger upp sådana rutiner, tänk skandalen om folk blir sjuka och det visar sig att mjölken var något dygn för gammal enligt paketet trots att det kanske inte var där smittkällan låg. Magsjuka hemmavid är bara ditt privata försäkringsärende på sin höjd)
Herbert: De 100 kilona per person är hushållens andel.
Utöver detta har du jordbruk och fiske (tot 10 kg/person), livsmedelsindustri (8 kg/person), storköken (7 kg/person), restaurangerna (7 kg/person), och butikerna (3 kg/person).
Hushållens bidrag är störst med råge.
SvDs andel i kpif lär vara försvinnande liten, hur stor del av Sveriges befolknoing
Det raljeras om skatter men när användandet av fossilbränsle minskar måste något annat skattas hårdare för det är en avsevärd del av skatteuttaget (exact hur mycket vet nog bloggaren). Detta har även MP medgivit. Något som inte är lätt att dra ner på ex. mat. Detta slår ju på marginalen så höjd matmoms drabbar hårdare ju lägre inkomst man har. Fattigpensionärer blir ännu fattigare.
Finns det fortfarande folk som betalar för prenumeration på papperstidningar!? Det kanske inte är så konstigt att denna tappra lilla skara nu faktiskt behöver betala vad det kostar att producera tidningen i pappersformat.