“Det påminner om gruvdriften i afrikanska länder. Sverige har låtit sig förvandlas till en slags bananrepublik, eller rättare sagt bananmonarki där vi skänker bort våra naturtillgångar för småpengar.” – Lars Wilderäng i Aftonbladet
Aftonbladets Göran Fröjdh har idag publicerat en riktigt bra artikel om överutmaningen med att skänka bort Sveriges (fd) billiga el till internationella IT-jättars datacenter. Extra bra är förstås artikeln för att enda kritikern som citeras verkar vara undertecknad, och att Mikael Damberg (s) slår ifrån sig kritiken som bland annat går ut på att politiker inte verkar vara särskilt begåvade.
Google. |
Jag har upprepade gånger här på bloggen kritiserat det överutmanade i att skänka bort billig svensk el till utländska IT-jättars gigantiska serverhallar. Dessa genererar bara en handfull jobb för vaktmästartjänster, samtidigt som el som kunde gett 10 000-tals jobb i riktig basindustri förbrukas för att användare utomlands ska få sina IT-tjänster.
Positivt är att Aftonbladet gjort en rejäl granskning av problemet och skrivit en riktigt bra och omfattande lång artikel, signerad Göran Frödjh. Jag är citerad upprepade gånger utifrån en intervju i våras, så mycket att jag inte ens kan citera alla citaten utan att bryta mot citaträttens 3-5 meningar.
Men jag använder t ex ord som bananmonarki.
“Vi kan inte både bygga datacenter, öka befolkningen och gå över till att köra elbilar” – Lars Wilderäng i Aftonbladet
Ovanstående citat ska sättas i relation till att vi ska stänga ner kärnkraften. Och hushållen ska gnutta med ljussvagare LED-lampor, medan Facebook bränner av el nog för hela Västerås med sina 100 000 invånare.
Mikael Damberg (s) tycker det är fel att stirra sig blind på antalet jobbtillfällen. Tjena, sosseriet har alltså glömt bort hur basindustrins arbetare byggt Sveriges välstånd. Som jag också säger i artikeln är Internet globalt. Finns inga fördelar för Sverige att ha dessa anläggningar inom landet eller ens inom samma elhandelsområde (Nordpool). Låt oss byta 10 000 basindustrijobb mot 100 vaktmästare, det bygger nog välstånd …
I kärnkraftsavvecklingens förlovade land Tyskland kostar tydligen elen 3:- SEK per kWh, vilket är en liten ledtråd om vart Sverige är på väg, på marginalen drivet genom att svenska elkonsumenter ska betala dubbelt för att andra länder ska få snabbare Facebook-uppkoppling och Facebook ska gröntvätta sin tjänst – dels direkt via elpriset och dels genom att slå ut svensk basindustri och 10 000-tals förlorade arbetstillfällen när basindustrin får lägga ner pga elpriset.
Tobias Edfast på Svenska Kraftnät säger i artikeln att Sverige kan få ett underskott på 10 GW eller tio kärnkraftsreaktorer framöver vintertid. Eventuellt måste delar av Sverige kopplas bort från elnätet i ett sådant läge. Men Facebook och Google är ju nöjda med sina datacenter.
Edfast räknar med att vi på sikt kommer få kontinentala elpriser, dvs uppåt 3:- SEK per kWh. Det lär inte stoppa datacentren i Sverige, eftersom mycket beror på att de köper miljövänlig vattenkraft och gröntvättar sina verksamheter på det viset. Attsvenskarna får köpa importerad kolkraft istället ska man inte låtsas om.
Google ska etablera sin serverhall i Avesta och ett tiotal vaktmästare kommer få jobb. Facebooks serverhall i Luleå drar redan lika mycket energi som hela Västerås. Antalet heltidsjobb för den energiåtgången visar sig vara 100 jobb. Mikael Damberg kallar för övrigt Luleå för “liten kommun”.
På Island har till och med Piratpartiet börjat varna för Bitcoin-brytningen. Eller som de säger – drar enormt med energi, kräver ingen personal, nästan inga kapitalinvesteringar och noll i skatter med ett värde för landet på i princip noll.
Göran Fröjdhs artikel är en fröjd i debatten och jag tycker ni ska läsa den i sin helhet på (inte en länk www.aftonbladet.se/nyheter/a/A2V0On/jattarna-slukar-sveriges-energi/ ). Tyvärr är den bakom en betalvägg och jag misstänker att exakt noll av mina bloggläsare betalar för Aftonbladets plus-innehåll, inte ens en krona och du kan sluta när du vill. Men detta är riktigt bra. Och många citat av mig.
Och nej, i Avesta finns det inget behov av låggradig spillvärme i storleksordningen en svensk stad på 100 000 invånares elförbrukning när Googles datacenter sparkar igång. Kråkorna kanske blir glada?
Idag kostade elpriset utan skatter, nätavgifter och moms som mest 71 öre. När intervjun gjordes var elpriset någonstans nere på 30 – 40 öre. Priset kommer dock inte ändra etableringarna i det här läget, då det viktiga är gröntvätten av serverhallarna.
74 kommentarer
Jag älskar den här bloggen mestadels för kommentarerna och 5-10% av bloggaren skriver tycker jag träffar mitt i prick. Detta inlägg anser jag vara den bästa någonsin ur mitt perspektiv. Jag vill inte gå in på vad jag tycker och tänker utan bara sitta ner och applådera till riktigt bra genomtänkt och välgrundat inlägg. Bästa någonsin om du frågar mig!
och nej…jag tänker inte gå in på Aftonbladet och nej jag tänker inte ens ge en krona för att läsa resten.
Tack Lars!
Tack själv, jag tyckte jag mest rasar i blogginlägget.
Lars träffar ofta mitt i prick därför att han ser igenom dimmorna. Visserligen är det många som gör det, men han är den enda som har energi och plattform att påverka. Ett fenomen, och en verklig samhällsverkare, som kan gå till historien. Jag hoppas att Lars orkar fortsätta länge till. Och jag unnar honom alla Teslor, bokförsäljing och viner han krämar ur den här plattformen.
En man som helt skapat sig själv. Beundran. Zlatannivå!
Håller med. Vi gräver vår egen grav
Hur kan ett datacenter i Avesta klara miljöprövningen när det saknas avsättning för den lågvärdiga värmen som blåses ut?
Gillade också det här inlägget. Något med stilen här.. tryckte på publicera utan att lägga till (de numera obligatoriska) specialeffekterna.
En blind höna hittar ett korn. Bottenbladet publicerar en bra artikel, miraklernas tid kanske inte är förbi.
Cornucopia ser kornen och skriver intressanta inlägg om dem precis som vanligt, och det är jag tacksam för.
(Fn) sist på bollen, men +1 det är sjukt hur sossar spottar på basindustrin. Men väl värt att minnas är att Reinfelt-regeringen gjorde samma sak. Sverige har dessutom frivilligt (eller av ngn "anledning"?) avhänt sig möjligheten att stötta sin basindustri, något (förstås) inte Tyskland gjort.
Detta är ren pissa-på vandalism på svensk industri. Allt medan hushållssällskaps-Maud köpte skitig kolkraft och lät sig totalblåsas av danska posten. Fan ta dem!
Ibland är det bra att tänka ett steg till, men jag är inte förvånad över att många i Sverige inte ser längre än till gränsen.
Vilket annat ställe i Europa skulle vara bättre att lägga Europas datacenter på än Sverige?
Viktigaste faktorn är vårt gynnsamma klimat, och så förstås god tillgång på el, vilket visar sig i det låga elpriset.
Eller man kanske tycker Google och Facebook ska läggas ner?
Man bör kanske inte låta dem slippa energiskatt?
För min del så hade en nedläggning av Facebook varit utmärkt, den plattformen ställer bara till med elände, och Googles giriga insamling och katalogisering av all tillgänglig information är också något vi klarar oss utan.
Det är smart av Sverige att gradvis införa energiskatt för dessa och hålla den lägre än kostnaden för att flytta verksamheten.
Tycker du rasar hit o dit, ibland blir det bra, ibland kväker du bara din åsikt på ett säkert vackert stilistiskt sätt.. Nåja..
Detta är ju självklart och vi är många som undrar, globalisterna, som iblandis, klart det ska lägga ner om det inte är lönsamt. Det är bara att kräva betalt av användaren för den fulla kostnaden. Ingen behöver dessa företag. De gör inte mat eller hus, de gör av med energi som behövs till husbygge och matodling och mycket annat.Men, som psalmerna nu låter, låt dem betala!
Energi är inte en vanlig "vara", utan en som behöver regleras utifrån var den produceras. Den är lite grand som vägar. De som betalar för vägarna räknar med att få köra på dem. Allt annat är helt världsfrånvänt. Man kan kalla det för liberalt eller globalt, men i slutändan är det de som betalar för godsakerna som vill ha tillgång till det de betalat för.
Modellen för el är uppenbart helt fel. Att vi som skapat produktionen under hårt slit skall se frukterna flyta till utlandet, och vi skall under oöverskådlig tid betala för utlandets improduktivitet är helt bisarrt.
Energi som VI producerar är vad som gör OSS konkurrenskraftiga. Om vi ger bort den så är vi idioter. Ja, vi är värre än idioter.
Det är just regleringar som skapar sånt här och ger politiker för mycket makt att stöka runt och förstöra en fungerande marknad.
Vi köper faktiskt papperstidningen trots att vi läser din blogg så inte noll som köper AB. Vi köper iof fler. Och helt underbart att se dig kommentera det hela. Tyvärr så lär det inte läsas av så många. Men viktig läsning och gav en bra tankeställare när man tutats i och trott att det är toppen att de etablerar sig i Sverige.
Artikeln på döda träd är dock kortad jämfört med den som levereras från serverhall.
Flera Aftonblad?
Billig el eller inte, får en känsla av att dessa hallar är väl lokalicerade mao nära marknaden. Ungefär som näthandlarnas närhet till börsen för att få igenom köp osv.
Sverige har bara tio miljoner invånare. EU över en halv miljard. Nej, vare sig Facebook eller Google lokaliserar sig nära marknaden om de placerar sig i Sverige.
För börsrobotar handlar det om nano eller möjligen mikrosekunder för att få övertaget, några meter räknat i fiber, för Facebook handlar det om att erbjuda en chat. Det handlar om sekunder. Ljuset går sju varv runt jorden på en sekund. Enda anledningen till att de valde Sverige var kostnad för serverhall och energi. Vi gav naivt bort det nästan gratis. Våra politiker är naiva och ofta lite efterblivet outbildade. De fattar helt enkelt inte realiteten, utan ser naivt all uppmärksamhet som bra, lite som barn.
Det där var lite elakt, mot barnen. Tycker ofta att de överraskar med att vara klokare än man anat, medan det omvända gäller politikerna. Detta trots låga förväntningar.
Cornu: ja 10 miljoner, men inte ens i närheten av serverhallarna.
Om närhet har varit ett argument så har de nog förväxlat Sverige och Schweiz:)
Nu säljer förvisso Google molntjänster (serverkapacitet osv) till många nordiska företag vilket är en anledning till att de lokaliserar sig här. Det gäller dock inte Facebook.
När bloggaren talar om basindustrier i Sverige som aldrig blir verklighet p g a att serverhallarna förbrukar så mycket el (och driver upp priset) ("el som kunde gett 10 000-tals jobb i riktig basindustri") undrar jag vilka eller vilken bransch han menar? Var har vi en industri där alla andra produktionsfaktorer för nyetablering är för handen utom billig elkraft, så att satsningen uteblir?
Basindustrier som använder billig energi skulle kunna vara en konkurrensfaktor, om vi inte gav bort energin genom att sälja el till marginalpriser till utlandet. Istället blir det utlandet som tjänar på affären, exempelvis Finland som importerar el ca 2 GW hela tiden, medan Svenska företag får betala samma höga pris på marginalen. Finland använder Sverige som ett kärnkraftverk på distans, och Sverige tar alla kostnader. Sen får vi fixa allt med avfall och infrastruktur via skatter som inte syns i produktionskostnaderna. Vi är idioter som ger och ger utan att få något tillbaka.
Tja, skogs- och pappersindustrin drar stora mängder el …
Förr hade de stora skogsbolagen egna kraftverk men efter det att "managementteorier" om att man bara skall syssla med sin kärnverksamhet så sålde man av dessa energitillgångar…
Jag pratar om de 10 000-tals jobb vi har idag som kommer gå förlorade när serverhallarna drar upp elpriset utan att ge några jobb.
Bengt,alla pappers/massabruk producerar all sin termiska energi, överskott/restvärme blir fjärrvärme och de producerar dessutom delar av sitt elbehov mha mottryckskraft. Dock ej el via ORC processer som Climeon, därtill krävs högre elpriser (ungefär 2kr/kWh) och då finns inte bruket kvar ändå.
I Sverige ja, men pappersbruken i DDR gjorde inte det och alla vet ju att när muren föll så tog de östtyska papperbruken färjan till Trelleborg och etablerade sig här. Bl.a. allt som trycks av Södertörns högskola och sekretariatet för genusforskning trycks på papper från dessa infiltrerande kulturmarxistiska producenter.
🙂
Det finns olika typer av massabruk. Mekaniska massabruk är storkonsumenter av el medans kemiska massabruk har nettoproduktion av el. Det finns förstås inga gratisluncher, den nettoproduktion som kemiska massabruk har beror på att de eldar upp trädens lignininnehåll då de återanvänder kokkemikalierna. För att producera ett ton papper så åtgår alltså mer träråvara med kemisk massa jämfört med mekanisk massa, men man slipper köpa in stora mängder el. Högre elpriser skulle gynna kemiska massabruk medans mekaniska massabruk skulle få det svårt.
Max, din fråga borde egentligen vara: Inom vilka industrier är elpriset så avgörande för konkurrenskraften att det kan väga upp Sveriges enormt höga kostnader för arbetskraft, jämfört med andra länder, så att företag ändå väljer att etablera sig här? Svaret på den frågan är
* Gruvindustrin
* Stålindustrin
* Kemiindustrin
* Pappers- och massaindustrin
Om du tar bort den konkurrensfördel som ett lågt elpris utgör så räcker det inte med 10 000 jobb som försvinner, det handlar snarare om 100 000 jobb plus att vår bytesbalans skulle åka på en stjärnsmäll.
"… Sveriges enormt höga kostnader för arbetskraft, jämfört med andra länder,…"
Host host harrkel harrkel…
Vilka länder är Sverige inte billigare än avseende arbetskraftskostnad …
Vilket värde uppbringar Facebooks serverhall när FRA säljer/byter info om facebook-användare med sina partners NSA etc? Sverige och de flesta andra länder har ju lagar mot att statsapparaten får spionera och samla information om de egna medborgarna. Andras medborgare är däremot en annan femma. Så då kan de ju lämpligen var för sig samla in information om varandras medborgare och sedan BYTA till sig information om sina egna medborgare. Utan att bryta mot sin egen grundlag.
Det är pga sådant här som jänkarnas rätt att bära vapen är bra. Den rätten handlar inte om skydd mot inbrottstjuvar, utan om att kunna skydda sig mot staten när den blir diktatorisk. Jag önskar vi hade samma rättighet i Sverige.
Hur många har vunnit en eldstrid med FBI när staten blivit diktatorisk då?
Ben: tillägget kom 1791 och då var situationen kanske lite annorlunda…
Fast i USA förhandlar Facebook med bankjättarna att tillgång till sina användares banksaldon.
Anonym 8:24: Just därför är Bens invändning relevant.
Ett annat område där Sverige närmast är att betrakta som ett råvaruproducerande U-land och som inte heller får del av vinsterna är gruvnäringen…
Sverige har på senare år blivit ett eldorado för fr.f.a brittiska och amerikanska gruvmultisar som för en spottstyver närmast kan ta vinsterna och lämna kvar för evigt förstörda landskap, miljö och natur.
Den s.k mineralavgiften på 0,5 promille (!!) gav staten 2013 några 100-tusen kronor…
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/loof-nej-till-gruvskatt-1
Upprepar, vi är idioter som ger och ger, men får väldigt lite tillbaka. Idiotin kan förmodligen härledas tillbaka till våra naiva folkvalda som tror att all uppmärksamhet är bra, som små barn.
Vi skulle behöva en Donald Trump här. Någon som sätter Sveriges och svenskarnas intressen främst.
Nja, nu så är generar de ju en hel del inkomster genom skatt på de arbetandes inkomster och F-skatt. Dessutom, de största gruvorna i produktion är huvudsakligen Svenskägda, däremot är det många utländska företag som prospekterar.
http://resource.sgu.se/produkter/pp/pp2017-1-rapport.pdf
Sedan Bergslagengruvorna gick i graven är våra två största malmbrytande företag LKAB och Boliden.Den sistnämnda är noterade på Stockholmsbörsen och LKAB har staten som ensamägare. Båda genererar ett stort antal arbetstillfällen, både i primärverksamheten och i förädlingsledet (det sista i andra bolag). De skattar i Sverige. Att kalla detta för u-landslikt är knappast korrekt. Den utlandsägda gruvdrift som förekommer genererar även den arbetstillfällen, bedrivs i svenska dotterbolag (=vinstbeskattas i Sverige) och är underkastad precis samma miljö- och naturskyddslagstiftning som svenskägda gruvbolag.
Skillnaden är att ett svenskt statligt bolag som sabbar miljön pga klen lagstiftning, det är en budgetfråga på Finansen.
När Rio Tinto gör samma sak är vi rövknullade.
Jo fast nu hsr det knappast handlat om att Rio Tinto rll BHP Billington prospekterat, snarare utländska småbolag dom säkert i många fall hoppas aty någon snnsn ska köpa inmutningrn om det blir bra
Fast, å andra sidan är det just genom s.k "enkla jobb" som vi i Sverige skal bygga vårt framtida välstånd på…
F'n tro't sa' rellingen…
Och då behövs inte mer energi än att hålla korgflätare vid liv. Så, lika bra att ge bort överskottet.
Klarsynt och suveränt uttryckt.
Elon Musk säger att han har säkrat finansiering för återköp av aktierna till ett mycket attraktivt pris. Märkligt sak att gå ut med utan ett "firm offer". Effekten har så klart blivit att aktien rusat till aktiestopp. Har han tröttnat på alla blankare som försöker snacka ner aktien tro?
Han har tröttnat på lögnerna blankarna kör om produkten.
Wow otroligt! Verigen skickigt spelat av Musk. Om han ror detta iland har han lyckats rädda Tesla ur ekonomisk kris och dessutom får hans privata förmögenhet sig en rejäl uppsving
Säga vad man vill, det var ett synnerligen oortodoxt beteende. Nu gäller det att visa fundingen.
För övrigt och on-topic sällar jag mig till hyllningskören. Detta är ett bra inlägg, Lars. Gynnandet av specifika industrier med särvillkor etc luktar industripolitik a la 70-talet.
Bra skrivet. För att kalibrera sin valkompass så det föga förvånande att MP och V hycklar med detta miljövidriga och snedvridna förslag.
"Förslagen är en del av en överenskommelse mellan regeringspartierna och Vänsterpartiet inför budgetpropositionen för 2018."
A) Avesta är ett underligt val, det är ju inte ens i närheten av polcirkeln och södra Dalarna är inte särskilt kallt jämfört med Norrland. Någon sossehöjdare i kommunen måste ha hållhake på Damberg – eller är landshöving i Dalarna hans reträttplan kanske?
B: Sverige får väl tillbaka också i och med att FRA får tillbaka expertanalys av avlyssnade datamängder som de inte själva klarar av att avlyssna. Vi betalar alltså inte bara med pengar, utan framförallt med rådata, som vi låter amerikansk "mining industry" förädla och sortera åt oss.
Avesta ligger väl till för kraftförsörjningen
Valet av (Avesta) Horndal är en produkt av den omöjliga tillståndsprocessen för att bygga nya elledningar. I Horndal fanns en "överflödig" struktur som byggts ut på 40-50 talet, både när det gäller stamnät 220 kV och tillhörande regionnät 130 kV. När förbrukningen i söder sedan ökade, så blev Horndal överflyglat av nya 400 kV ledningar. Google har frågat runt på ett 20 tal platser i Mälardalen och fått svaret att det dröjer 10-år innan nätkapacitet finns. Till slut tröttnade kraftbranschen på att hantera varje sådan fråga på ett seriöst sätt och svarade att i Horndal finns det som ni söker.
A: kylning är en mindre viktig faktor vid DC placering, kylan i norr kvittas ut av att det nätverksmässigt är en rejäl avkrok.
B: kommer nog mest vara Svenska kunder som använder svenska DC, och kan inte se att FRA får lättare att komma åt datat därinne jämfört med trafiken på internet, eller DC byggt och hostat av anställda IT tomtar.
Nu undrar vi bara var signaturen Frihet är?
Han brukar ju helt reservationslöst hylla allt sosseriet gör oavsett resultat.
På vilket sätt är det bra för den svenske arbetaren att regeringen subventionerar dessa företag med lägre energiskatt? Ja det brukar ju heta subvention i vänsterkretsar så fort skatten inte är 100% på någonting.
Lyssnade på radion igår om torkans konsekvenser "LRF beskrev behovet av bevattning kommande år och att det i Sverige, i de flesta områdena, finns gott om vatten att bevattna med. Men det som hindrar bönderna är det höga elpriset"
Om inte datacenter klassades som industriell verksamhet skulle de inte vara befriadefrån energiskatt. Detta är ett politiskt beslut. Nu valde iofs flera center att etablera sig innan skattebefrielsen beslutades om, emedan det finns tekniska fördelar med att förlägga centra till Sverige, bla minskas elförbrukningen för kylning.
Överlag får vi se hur detta påverkar, datacenter måste vara der första som stängs ner vid elbrist.
Men det kommer bli det sista såklart.
Lars, på tal om Google, Facebook, Twitter osv, kan du inte skriva hur dom försöker gynna vänstern med? Dom försöker ju påverka vad som syns, släpper fram vänsteråsikter och filtrera konservativa.
Det är inte serverhallarna som gör mig förbannad och uppgiven utan förstörelsen av vår fungerande elproduktion åtföljd av elproduktionsinvesteringar med dåligt ekonomiskt, resursmässigt och miljömässigt utbyte. Vill våra politiker ha klimatförändring och lågkonjunktur kombinerad med energifattigdom?
Nej, men de bekymrar sig inte om det skulle vara resultatet av deras förslag. Kortsiktigt tänkande, maktambitioner, ideologi och okunskap är huvudsakliga förklaringar när politiska ambitioner ger resultat i fel riktning.
Fast om man nu lyfter blicken en aning och inte tittar snävt nationalistiskt på saken så är ju norra Sverige en osedvanligt bra plats för serverhallar. Det vore mycket mer resurskrävande och miljöförstörande att ha servrarna i Sydeuropa eller något annat varmt ställe som kräver konstgjord kylning större delen av året. Luftkonditionering/kyla är troligen det som drar mest el, inte servrarna i sig. Så om man använder Googles eller Facebooks tjänster så bör man inte ha några större invändningar mot att de ställer upp lite servrar i Sverige.
Problemet är snarare att vi lägger ner fungerande kärnkraft och möjligen att ovan nämnda företag slipper(?) betala energiskatt.
Varför ska Sverige offra sig för att Facebook ska få gröntvätta sina tjänster, så resten av Europa kan använda FB. Vi får inget för det, annat än högre elpriser och potentiellt elbrist.
Au contraire, regimen får en direktlinje till FBs kontor, att använda för censur och förföljelse av dissidenter. Väl investerade GWh tycker nog sosseriet.
Offra sig? De betalar väl för elen?
Höga priser får vi oavsett. Nedläggningen av Oskarshamn motiveras väl av för låga elpriser? Sen är ju effektbrist vintertid ett reellt problem, men det ser jag inte heller som direkt kopplat till serverhallar. Det handlar snarare om att Svenska kraftnät inte tar sitt ansvar.
Nedläggnigen av Oskarshamn motiverades officiellt av PK-hänsyn av låga elpriser, ej av beskattningen av kärnkraften.
Mitt inlägg om placering nära marknaden, om vi blir lite konspiratorisk, vilken dold agenda har dessa datorhallar när det gäller norra europa i händelse av konflikt?
Skulle det kunna vara så att Sverige medvetet tillåtit placering av dessa på förmånliga villkor?
Förra gången så var det lager för mat, hö och halm, kanske ett och annat vapen så placeringen kan väl kallas strategisk!
Det är inte så att våra politiker är efterblivna. De är korrupta och säljer ut landet till den som är beredd att betala. Reinfeldt och Olofsson drar in många miljoner varje år på illa definierade tramsjobb typ "föreläsningar".
Det är kanske så att våra politiker köper sig inflytande för att kunna påverka dessa företag.
Utan att ta på foliehatt så finns det ju någon slags algoritm-ÖK med FB/G och Googles sökresultat är för min del rätt så fucked up numera, det kan förstås bero på mina egenartade vanor.
En fråga. Var det inte så att det egentligen inte var billig el som var Sveriges USP här? Är det inte så att amerikanarna lovats även obegränsad effekt av Sverige. Något alla andra (naturligtvis) inte såg sig kunna erbjuda?
Detta är ju möjligvis ett play för Island, men för Sverige är det ju vansinne.
En möjlig orsak är att man kommer sitta på en guldgruva rent informationsmässigt? Svensk underrättelsetjänst har väl alltid fått agera lite utanför lagen? Sedan har man i efterhand fått tillstånd att göra sakern … möjligt att det finns ett motiv vi inte vet om med dessa serverhallar?
Sedan är väl inte huvudproblemet serverhallarna i sig utan en eftersatt energisektor?