Den gamla socialdemokratiska devalveringspolitiken fortsätter att hålla Sverige över ytan. Trots högkonjunktur har den svenska valutan försvagats avsevärt under regeringen Löfvens tid vid makten och denna försvagning kan förklara mycket av att Sverige har klarat sig så väl som vi gjort på pappret – samtidigt som den verkliga orsaken kan döljas för svenska folket.
Svenska kronans skvalpväxelkurs mot olika världsvalutor under respektive regering 199301-201804. Skalan är trunkerad. Data: Riksbanken |
Svenska kronan har alltså fallit under regeringen Löfven.
Idag kostar en schweizerfranc (CHF) 14.6% mer än när den så kallade regeringen Borg/Reinfeldt avgick i september 2014. Euron (EUR) kostar 12.8% mer och amerikansk dollar (USD) kostar 18.6% mer. Till och med Storbritanniens brittiska pund (GBP) har stigit mot kronan, trots att beslut om Brexit tagits under perioden, och kostar nu 2.3% mer.
Observera det snabba raset för svenska kronan efter socialisterna bildade regering 2014.
Siffrorna avser månadsmedelvärden och sträcker sig fram till april 2018. Just idag kan siffrorna förstås vara ännu sämre i den snabbt fallande trenden för svenska kronan.
Det är uppenbarligen att omvärldens förtroende för den svenska kronan är fallande. Detta är förstås bra för svensk exportindustri och den gamla klassiska socialdemokratiska politiken att göra svenskarna relativt fattigare mot omvärlden består än idag trots flytande valuta.
Hur såg det då ut under den sk regeringen Borg/Reinfeldts åttaåriga? Svenska kronan tappade 26.3% mot CHF, men stärktes mot samtliga de andra valutorna i exemplet. EUR föll 1.5% mot kronan, dollarn föll 6.5% och GBP föll 15.7%.
Helt klart saknar omvärlden förtroende för regeringen Löfven och svensk ekonomi har under den socialistiska regeringen räddats av en försvagad valuta. Så kom ihåg att när regeringen slår sig för sina tomma bröst över mandatperioden, så handlar det om försvagad valuta – det äldsta och kanske enda verktyget i den socialdemokratiska verktygslådan.
Tycker du svenska börsen gått bra? Tänk då att med kronförsvagningen hade det varit betydligt bättre att satt pengarna i USA. Och det kommer vara allt fler som tänker så…
120 kommentarer
Riksbanken räntepolitik går inte att försvara, även om man nu köper KPI-målet.
Schweiz har världens lägsta ränta (-0.75%), men deras valuta är extremt stark och deras KPI är på samma nivå som för 10 år. Man kan förstå hur de har hamnat så lågt.
Danmark kommer sen med -0.65% men de kör med fast växelkurs och då måste Riksbanken styra räntan för att behålla kursen.
Sen kommer Sverige, som inte har en stark valuta, som inte har en fast växelkurs, som har KPIF som ökar med 2%, har en husbubbla, är i en brinnande högkonjunktur och går bättre än de flesta ekonomier i Europa.
Men Schweizarna får ju sin löneförhöjning via förvärvsarbete. Svensken får det via vinstutdelningar från företag man äger aktier i. Tyvärr är det inte lika vanligt att spara på börsen som många på den här bloggen hävdar och därmed tappar många svenskar i köpkraft jämfört med andra länder. Jag känner i princip bara högutbildade och det är inte många procent av dom som sparar på börsen. Sen säger väl statistiken något helt annat då våra pensionspengar ligger där men statistik kan alltid användas till ens fördel i argumentationen beroende på hur man väljer att filtrera den.
Med andra ord är det inte arbete som betalar sig i Sverige utan finansiell kunskap.
Ja. Det verkar inte bättre än så ofta. Upptäcker det själv via att min lön i princip tappar i värde trots "låg" officiell inflation.
@Teheimar: Du har inte upptäckt det än. Upptäckten lär komma inom 1 år när det vi importerar (mat, elektronik, kläder) blir dyrare för företagen att köpa in. Jag gissar på att dom inte kommer att sänka sina marginaler men kan ha fel men har jag fel så har ju även Ingves fel vilket hade känts rätt kul. Då får Ingves fundera på nya åtgärder för att sänka SEK.
Brinnande högkonjunktur vet i tusan. Arbetslösheten är fortfarande officiellt mellan 7-8%. I en verklig högkonjunktur borde siffran snarare vara kring 2-3%. Tillväxten i BNP/Capita talar inte heller om nån direkt högkonjunktur utan visar på svaga siffror sedan finanskrisen 2008. Industrin däremot visar på högkonjunktur då vår krona är försvagad till en extremt låg nivå. Dessutom har byggare länge haft julafton tack vare låga räntor och högt inflöde på bostadsmarknaden.
Jadå. Framför allt tillverkningsindustrin är otroligt stark.
Arbetslöshet på <3% har vi inte haft sen 1990, och med dagens arbetsmarknad lär vi inte komma dit på länge.
Men sant, per capita är det inte så ljust och det kan bli ganska mediokert kommande 2-3 åren. För företagens del är det dock fortsatt riktigt stark konjunktur. Blir intressant att studera hur det blir när det vänder…
https://www.kammarkollegiet.se/nyheter/kapitalforvaltningens-marknadskommentarer-mars-2018
Kollar vi mot senaste högkonjunkturerna 2000 och 2008 bottnade den officiella arbetslösheten på 5%. Idag ligger den med samma mått på 6,5%, jag har därför svårt att se att vi har nån riktig högkonjunktur i verkliga termer om varken arbetslösheten är speciellt låg eller BNP/Capita utvecklas starkt. Däremot står det klart att Europa börjar resa sig efter många tuffa år. Arbetslösheten i EU är precis som i Sverige drygt 1,5 % ifrån tidigare toppnivåer för högkonjunktur.
I USA däremot är det verklig högkonjunktur med samma arbetslöshet som senast sågs under IT yran.Ekonomin har dessutom gått på högtryck i drygt 3 år något som brukar innebära att vi är nära slutet av uppgångsfasen.
Gabriel.
Arbetslösheten är mycket låg bland inrikesfödda, desto högre bland utrikesfödda. Så siffrorna du hänvisar till (2000 respektive 2008) är inte relevanta med tanke på invandringen.
Ligger officiellt på drygt 4 procent bland inrikes födda, män kring 4,5 procent och kvinnor på 3,5 procent. Förvärvsfrekvensen bland inrikesfödda är 81 procent. Totalt är 3,7 miljoner i Sverige fast anställda eller har egna företag. Detta kan jämföras med arbetskraften på drygt 7 miljoner personer.
Stefan
Att vi inte ser högre löneökningskrav från facken är ju ett bevis på att jag har rätt. Sverige är ganska långt ifrån i nån direkt högkonjunktur undantaget industri,viss it och bygg. Däremot har vi relativt hög BNP tillväxt till följd av stora investeringar i infrastruktur och bygg. Är lätt att luras av detta faktum.
Nej, det finns inga som helst bevis för att du har "rätt".
Däremot blir detta med högkonjunktur en märklig diskussion.
De flesta tycks tro att det kommer att medföra löneökningar men det tror jag inte kommer att ske på klassiskt vis som vi är vana med iom ränteläget och teknikutvecklingen.
Underligt nog är det det som börjar ske i USA. Löneökningarna är klart högre än den officiella inflationen plus produktivitetsförbättringar. Brist på arbetskraft kommer självklart att pressa upp lönerna då anställda byter mellan olika konkurrerande företag.
https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-02-02/u-s-added-200-000-jobs-in-january-wages-rise-most-since-2009
Definitionen av högkonjunktur är att det blir trånga sektorer som kostar allt mer pengar. I Sverige har exempelvis bygg haft en prisökning som ligger många gånger över riksbankens inflationsmål under många år. Detta gäller allt ifrån löner till kostnader för traktamenten, material och bolagens vinstmarginaler. Detta motverkas dock av andra sektioner som exempelvis handel, vård där konkurrens pressat ner marginalerna och tvingat affärsinnehavarna till allt mer tim och visstidsanställda för att parera konkurrensen.
Sverige är inte US and A.
Jag tror inte på nån inflation över 2% i Sverige.
Och skulle det bli det är det tack och god natt för denna gången a la 2008.
Så sent som förra året var dock inflationen över 2%. Även senaste utfallet visade på 2% inkluderat energi. Skulle dessutom inte förvåna mig om facken kräver över 3% i löneökningar pga kronan. Då är vi över 2% direkt om det skulle ske.
Fast de stora avtalen ligger till 2020, och det har varit ovanligt låg löneglidning. Kanske blir en uppväxling 2020-2023 brett i centrala avtal dock. Vi får se.
Gabriel
Nu vet jag inte vilken verklighet du lever i men om du på fullaste allvar tror att en Stockholmare tjänar mer än en Singaporian får du tänka om.
Sen detta med löner i Sverige. Jag har en deltidstjänst i vårdsektorn och jag kan berätta att det definitivt inte är några 2% att hämta hem. Men visst fortsätt du att drömma vidare om 3%.
https://www.svd.se/samre-loneutveckling-vantar
https://tradingeconomics.com/sweden/productivity
Löneökning i Sverige är på 2,6% i landet som helhet. Produktivitetstillväxten är svårbedömd men mot 2007-2014 års ökning på 0,2 procent är inflationen från löner på 2,4%. Möjligen kan produktiviteten vara något högre än så 0,5 procent ökning mellan Jan 2017 till Jan 2018. Likväl är löneökningen högre än riksbankens inflationsmål.
Hur ser det ut med bostadsobligationerna? Borde innebära en märkbar räntehöjning för att kompensera innehavarna mot senaste tidens kronförsvagning..?
De är fortsatt extremt låga utan några som helst tecken på räntehöjning i sikte.
Riksbankens statistik igen:
Bostadsobligation, 2 år, 2018-04-03: -0,365% ränta
Bostadsobligation, 5 år, 2018-04-03: 0,35% ränta
Bostadsobligation, 2 år, 2018-04-30: -0,41% ränta
Bostadsobligation, 5 år, 2018-04-30: 0,31% ränta
En fortsatt räntenedgång med andra ord.
30 procent av bostadsobligationerna ägs av utländska placerare. Nya auktioner fortlöpande. Får se hur mycket ränta de kräver nästa gång för att köpa fordringar i en fallande valuta….
Det borde redan synas på andrahandsmarknaden om det vore oro på gång. Inget hindrar de som äger bostadsobligationer från att sälja dessa och köpa andra tillgångar istället. Det verkar inte hända ännu.
Annars om du är säker på din sak är det bara att blanka bostadsobligationer.
"Säker" 🙂 Det handlar om odds till ens fördel. SEK är blankad sedan länge mot USD och EUR.
Kör hårt! Har du någon målkurs för SEK/USD eller SEK/EUR?
Valutaspek är ju inget för nybörjare men om du är duktig på det och kör med rejäl hävstång så finns det fina pengar att göra.
@Joakim Persson: Vad menar du med "borde synas på andrahandsmarknaden"?
Jag tycker det har blivit senaste åren färre unga som söker andrahand och lite fler vuxna. Har bara viss koll på Stockholm där.
Teheimar: Jag talar här bara om priset på säkerställda bostadsobligationer.
Tja bostadsobligationer i Sverige räknas som en mer eller mindre riskfri tillgång. Affärsbanker kan med andra ord med mycket lite kapital köpa relativt stora mängder då pengar är i princip gratis. Innan vår bostadsbubbla spricker med full kraft kommer knappast räntorna vända söderut. Än så länge tycker de flesta utlänningarna att kronan är klart undervärderad och placerar därför mycket pengar på en kronförstärkning. En trade som en så länge vart felaktig.
Tycker du det verkar som att utlänningar tycker SEK är undervärderad?
Tvärtom är SEK övervärderad och korrigeras.
Eller tycker du det är rimligt att det är billigare att gå ut och käka i Singapore kontra Sthlm?
Stefan.
Ja kronan är undervärderad enligt i princip samtliga prognoser där ute. Att höglönelandet Sverige med höga kollektivavtalslöner är dyrare än Singapore är inget konstigt alls.
Det är väl helt fantastiskt att arbetsintensiva jobb som tex restaurangjobb genererar hygglig lön.
Gabriel
Vilken "otur" att de som lagt de där prognoserna har så fel.
Prognoser är alltid fel. Dock mer pricksäkra över tid än i korta tidsintervall. Vet att du blankar kronan så du har haft julafton i år. Grattis till vinsterna.
Där hade du fel igen. Jag har inte blankat SEK.
Någon som vågar blanka kronor på den här låga nivån?
Men va fan.
Varför anser du att SEK är låg?
Nu har jag hört samma tugg i 26 år.
SEK är inte lågt värderad förutom i den svenska fantasin.
Om ni inte minns 1992 kan jag ge en mycket kort historielektion.
Carl Bildt och Bengt Dennis hävdade med en dåres envishet att SEK var undervärderad. Svenska folket hejade på.
Resten är historia.
Ingen?
Det är ingen som läser här som blankar något överhuvudtaget. Här killgissar man på betald arbetstid i tjänst.
Blankar ibland aktier och valuta. Kronan är dock svår den är extremt svår på grund av en galen riksbank. Men visst är den undervärderad sett mot Sveriges överskott mot omvärlden.
https://nordic.businessinsider.com/the-major-currencies-that-are-undervalued-overvalued-swedish-krona–/
Business insider tänker helt fel.
Det går liksom inte att komma med några grafer och köra ett idiotiskt excel och tro att man ser sanningen.
Om det nu vore så enkelt som du och dom tycks tro hade SEK självfallet stått i högre kurs än idag.
Blanka en valuta? Du verkar vara mer erfaren än mig. Eller så hittar du bara på.
Plötsligt händer det!
SEK stärks med 0.82% mot USD och direkt faller börsen.
Nu får vi äntligen se SEKs rätta värde (jättejättehögt) och börsens rätta värde (jättejättelågt).
Så går det! Under de senaste årens kronförsvagning var det dock ingen som nämnde dollarns samtidiga svaghet, undrar varför…..
Snart kraschar Euron också!
Hahaha Stefan nej jag är väl bara mer korkad en dig. Jo jag blankar ibland valutor via valutapar. Efter rusningen i skvalpdollarn blankade jag dollar mot Euro 2017. För övrigt är dollarn tillsammans med Franc de absolut dyraste valutorna sett mot länders långsiktiga konkurrensnivå.
Kronan är undervärderad med drygt 20 procent mot £ och 30% mot $ så på sikt är det bra att undvika dollar och euro relaterade värdepapper.
Blankning är för mig något annat. Dvs klassisk aktieblankning.
Men hur kan du tro på allt det du skriver? Seriöst så förstår jag inte.
Det jag inte förstå är hur du kan vara så säker på din sak.
Om du nu har varit så säker på din sak under resans gång måste du ju ligga ruskigt illa till iom SEK gått precis motsatt gång mot vad du tror är SEKs rätta värde.
Fungerar exakt på samma sett. Dvs ta lån och sälja valuta/aktier. Sen säljer man när värdet är nere i den nivå man är nöjd vid.
Då ligger du med andra ord risigt till iom att du spekulerat fel?
Det kan jag inte påstå att jag gör. Men visst gillar jag inte när dollarn stärks.
Jag vill ha en stark och stabil valuta som man kan lita på över tid.. !!
En valuta som INTE kan köras upp eller ner av spekulanter som Soros etc.
Men så länge Sverige skall vara "hela världens" lilla samvete och naiva socialbyrå så… 🙁
Det kommer du kanske få. Den konspiratoriskt lagda misstänker att försvagningen är ett förspel för att locka dumsvensken i EURO fällan. Observera att sverige i så fall kommer få en mycket oförmånlig ingångskurs till Euron och bli fattiga.
@Bengt: Ändå finns det dom som förvånas över att folk inte vill jobba i Sverige utan föredrar bidrag. Kapitalinkomsttagarna är självklart varma förespråkare av fler förvärvsarbetare till lägre löner som genererar högre vinster. Möter jag nyinvandrade till Sverige kommer jag ge dom så mycket tips som möjligt om hur man bör gå till väga för att utnyttja landet och inte tvärtom.
Varför skulle det vara en "fälla" att byta ut Kalle-Anka-valutan SEK till €
Eller varför inte koppla SEK till en fast växelkurs mot € på samma sätt som många andra länder…
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Håller med dig Bengt; det vore bättre att gå över till Euro.
@Bengt: För att då måste man ju konkurrera på samma villkor
Aha..De ska försöka få oss att byta till Euro, såklart.
Då kan jag sluta fundera på varför de håller på sådär.
Håller med dig Bengt. Endera får man sträva efter en stark oberoende valuta eller så kan man kan lika gärna ha Euro.
Då tycker jag ni kan fundera ett varv till hur det hade sett ut i Sverige utan SEK efter 2008.
Är det någon utav er som öht arbetar med detta eller sitter ni bara tycker på svenskt manér?
Om man måste konkurrera på lika villkor, dvs utan att få "fördelar" av en lågt värderad valuta så MÅSTE man vara "up to date" och kan inte vila på gamla lagrar…
Man måste vara lika effektiv, om inte mera, än sina konkurrenter. Man måste hålla sin produktion uppdaterad och modern mm.
Gör man inte det utan konkurrerar med en lågt värderad valuta uteblir nödvändiga investeringar och rationaliseringar och till slut går det som i f.d DDR. En föråldrad industri där nödvändiga medel till modernisering och rationalisering saknas
Troligen hade vi sluppit de långsiktiga effekterna av den vansinnes politik Alliansen förde 2006-2014. För övrigt har Schweiz klarat av den balans mellan stark valuta och konkurrenskraft på ett utomordentligt sett. Varför skulle vi inte göra det i Sverige? Att devalvera sig till konkurrenskraft fungerar kortsiktigt men lämnar oss hopplöst efter i långa loppet.
Är inte det vanligaste sättet att försvara en valuta att höja räntan?
Helt korrekt.
Det är förstås lite roligt hur ett av de största krontappen någonsin, i samband med övergången till rörlig växelkurs 1992 under regeringen Bildt, preciiiis utelämnats ur grafen! Men jag vet, det har med statistiktillgänglighet att göra förstås (RB har mestadels statistik från 1993 och framåt).
Men ja, sossarna vinner devalveringsgrenen ändå, sedan kickstarten med 16% devalvering 1982, även om borgarna försökte sig på något liknande (utan framgång) 76-82.
RB hade data t 1993, ja.
Hatten av för Lars som skriver ett blogginlägg och tar upp detta. Har påpekat det i flera år men man får ju alltid mothugg av att det är tillfälligt och att det inte spelar någon roll så länge man bor i Sverige och får sin lön i SEK. Visst fan spelar det roll för det är här vi kommer få betala mer för mat, mer för resor, mer för importerade varor och få en pension i en valuta som begränsar våra valmöjligheter att flytta till solen och om mot alla odds valutan skulle vara gynnsam kommer Finansministern straffbeskatta dom som väljer att slösa sina egna pengar någon annanstans än i Sverige. Varför betala moms i ett annat land när man kan tvinga folk att betala moms i Sverige.
Sant, fast inflationen (inklusive importerad) har ju inte tagit fart ännu. Det är ju därför Riksbanken håller på som de gör. Priserna har inte stigit på bred front, även om folk förstås kommer ta fram sina favoritexempel (som HBO- och Netflix-abbonemang) och struntar i priser som inte stiger särskilt mycket (som hyror).
Bensinen kostar 16 kronor och Sverige har "2 procent inflation". Vilka lögnare.
Ja, lägger man hela sin inkomst på bensin eller Netflix eller HBO-abbonemang så svider det.
Eller om man lägger sina pengar på mat och resor och inte begränsar sig till enbart konsumtion av platt TV och hyra av bostad.
I DDR fick medborgarna sin fasta lön i DDR-Mark, hyra, mat mm hade samma priser som när staten grundades 1949
Många hade fortfarande minnen av 20-talets hyperinflation.
Officiellt var kursen mot DM 1:1 men inofficiellt 1:5
Men det gjorde inte så mycket då ytterst få medborgare förutom "tärande" pensionärer fick utresevisum.
Hur var det nu vår socialförsäkringsminister Strandhäll uttryckte sig om pensionärerna…
"..Vi har en åldrande befolkning i Sverige och människor lever längre och längre. Det gör att vården inte räcker till. De gamla bär skulden.. "
https://iotakt.se/sjukvardsministern-och-framforhallningen/
Nåväl! Till de socialistiska "broderländerna" fick DDR-medborgarna dock resa och kunde betala resan med sina "Kalle-Anka-pengar"…
Dock var mängden pengar begränsad till ett visst belopp per dag.
Men.. I Ungern fanns ju Balatonsjön – för dem som inte hade råd att åka till Rumäniens och Bulgariens Svarta Havskust – och i Buda fanns ju Mc Donalds… 😉
Just på "donken" i Buda träffade övertecknad ute på första stora tågluffen i Juli 1988 på några jämnåriga (öst)tyskar och de ville gärna prata! 😉
Bra exempel! Just resor är fortsatt billiga tycker jag. Jag betalade mindre för mina asienflygbiljetter 2018 än nästan någonsin tidigare — mindre än t ex 2006 och 2007 (fast 2015 var det nog ändå lite billigare, nåja).
På längre sikt är det ju annat än valutakurserna som styr inflationen. Som man ser i grafen har kronan både stärkts och försvagats i omgångar (särskilt finanskrisen var ett sånt exempel).
Maten upplever jag knappast som särskilt mycket dyrare de senaste åren, förutom fisk då. Köttpriserna (för identiska varor) har inte rört sig något särskilt, bara svagt upp. Samma sak med bröd och ägg. Frukt och grönt stiger lite snabbare än den allmänna inflationen men inte så särskilt farligt.
@Joakim: Du betalar mindre. Jag betalar mer. När vi pratar om KPI är du snabb med att referera till KPIn som Riksbanken tittar på men när du tittar på prisutveckling för resor och prisutveckling för dig som turist i det landet du åker till är du snabbt med att begränsa dig. Jag åker till Kroatien och det har blivit 30% dyrare för mig på 2 år. Det är fakta och det kommer du inte kunna trolla bort. Det är möjligt att något bananland i Asien har blivit billigare men det gynnar inte mig på något sätt.
Sallad och frukt har gått upp i pris. Plommon köper jag ofta. Kostade 39 kr/kg förra året. 49 kr/kg i år. Dagens lunch har ökat med 7% överallt i Gbg.
Jag kan också få till ett bättre prisindex om jag väljer att åka på charterresa till Kaliningrad istället för Korfu.
Jag pratar alltså om själva flygresan (till Japan, som inte är något lågkostnadsland, men mycket billigare än folk som inte varit i landet tror). Sen är det förstås dyrare att turista när valutan är svag, just den konsumtionen är givetvis värre (fast vissa år är alltså valutan stark och man får mycket för pengarna, som 2013).
Lunchställena i närheten har ökat med exakt 0% i år. Höjer väl 5% nästa år eller nåt, så det blir i snitt omkring 2% kanske.
Det som är så fint är att vi slipper köra med våra egna anekdoter som bevis, utan vi har ändå SCB som förmodligen gör jobbet bättre än vad vi själva gör. Den som tror att inflationen har gått upp drar förstås bara upp exempel där man lägger märke till prishöjningar på HBO-abbonemang, och struntar i att t ex entrecote eller köttfärs kostar ungefär samma som tidigare, eller att hyrorna bara gick upp 1%, eller att försäkringen blev billigare osv.
Realt sett har priset på ett tågluffarkort stigit REJÄLT i SEK jämfört med tidigare år och ävenså om man tar hänsyn till köpkraften.
Skall man få lite "valuta" för sina SEK rSekommenderar jag Balkan! Serbien, Montenegro och Bosnien är några av Europas billigaste länder att semestra i och det finns både Sand, Strand, Sol, Semester och [5+1]
Fantastisk natur, både nutida och dåtida historia så det både räcker och bli över Man ser sällan några slöjor – även i Sarajevo – och en Big Mac & Co ligger på 36-38 SEK !
@Toni !
Ja, både Kroatien och Slovenien har blivit dyrare!
@Joakim: Okej. Lunchpriserna hos dig har ökat med 0% och därför tycker du att KPI på lunch snittar 2% men då bor du i ett annat land. Tror nog att det är fler som lunchar i Göteborg än någon annanstans i Sverige (exkluderat Sthlm) och därmed bör det rimligtvis vara intressantare hur priset utvecklat sig för majoriteten och inte minoriteten. Min flygresa har inte blivit billigare och min vistelse har inte blivit billigare heller men kul för dig att det blivit det för dig. Du kanske flyger från DK för att få det billigare så därmed är inte den siffran heller relevant då det återspeglar danska KPI.
@Bengt: Ja, men huvudsaken är att kokosnöten på Strandbar Ahmed i Nigeria har blivit billigare.
Tja, varken Stockholm eller Göteborg är i majoritet när man ser till lunchrestauranger i Sverige utan du får summera alla mindre orter också. Då landar man kanske på 2% eller 3% om året. SCB vet nog bättre.
Ja, jag smög med att jag flyger från DK. Men SAS i detta fall tar betalt i SEK, och borde ju då ha höjt priserna när jag flyger från Danmark i takt med valutan om din teori stämmer, inte sant? Trots svagare SEK har man alltså inte gjort detta, utan flygpriser har ändå fallit eller stått stilla i just detta exempel.
Har åkt inom Europa med bland annat Wizzair på sistone, och det har ju varit otroligt billigt. Klart billigare än för 15 år sen, eftersom lågprisbolagen etablerat sig och konkurrerat ner priserna.
Folk lägger inte märke till priser som står stilla (eller sjunker), utan fokuserar på priser som plötsligt stiger. Jag kan hålla med om att det är sånt man märker — som när t ex "sashimilax" (laxrygg från Salma eller Fröya) eller annan fin fisk plötsligt blir ordentligt dyrare. Det är bistert.
Men som sagt, andra saker står ganska stilla i pris. Får se om hyrorna och andra "stora priser" stiger nästa år, det skulle kunna vara dags. Men 2011-2018 har det verkligen varit lugnt i allmänhet på prisfronten.
Pensionär i Portugal med pensionen i SEK; inte speciellt kul nu….
Stackare
Undrar om Maggan Andersson drar till med att lova pensionärer som jobbat ett helt liv matkuponger men självklart i statens egna matkupongsapp. Man vill ju inte förknippas med någon gammalmodig kommunistisk diktatur ju. 🙂 Modernt ska det va!
Upp till 600kr i månaden för pensionärer blev det.
Priserna i Stockholm har stigit kraftigt de senaste 5-10 åren, speciellt färskmatvaror. Det handlar inte om några 2% per år, tänk 10-20% Det som har hänt är att elektronik har blivit mycket billigare. Folk går idag med en superdator i fickan som hade kostat hundratals miljoner för 25 år sedan.
Hade varit intressant att se ett KPI-index de senaste två eller tre årtiondena utan elektronikprodukter. Ja, tänk om Riksbanken hade satt räntan efter det indexet istället. Det hade så klart inte blivit lågkonjunktur, som Ingves & Co verkar tro,
Nu är det ju så, som jag uppfattat det, att inflationen på flyg är noll/negativ om man kan anpassa tider och datum en aning. Annat är det med drängtransporter som bil.
Färsk mat i Sthlm är "dyrt". Köttfärs kostar runt 90/kr för standard från en matfabrik. Broiler 100+. Dessutom är det nog svårt att få folk att glatt äta pulvermos med denniskorv.
Agendan ligger ju fast oavsett regim, defacto flyr många som kan.
SäS: Skulle maten i Stockholm vara ungefär dubbelt så dyr idag jämfört med 2013? Rimligt?
En utelunch i Stockholm idag ligger väl omkring hundringen, kanske lite mer. Men det är liksom inte så att det kostade 50 spänn 2013 och 25 spänn 2008…
Är lite intresserad av hur du mätt prisutvecklingen i stan för övrigt SäS. Enligt delindexen hos SCB är ju utvecklingen knappast så dramatisk även om man räknar bort kategorin med elektronik och telekommunikation. För att ta några basvaror som exempel, så är ju mjölk, ägg och bröd knappast något som stiger särskilt otroligt i pris (man måste förstås jämföra lika med lika — folk väljer större andel "ekologiskt" idag och betalar extra för detta).
Nu är det ju främst penningpolitiken som får effekt på valutkursen. Menar bloggaren att Riksbanken inte längre är att betrakta som en oberoende institution utan agerar efter regimens önskningar?
Jag tror snarare, som bloggaren tidigare själv skrivit, att Riksbanken drar sig för att höja räntan i rädsla för att få skulden för att utlösa en sprucken bostadsbubbla.
Sen ser jag inte samma fördel med svenskt euro-medlemskap som vissa andra kommentatorer. Att ha en stabil (mot vad?) valuta är inte nödvändigtvis det bästa för ett litet land. Att Soros och andra kunde tjäna pengar genom att spekulera på svensk valuta på 90-talet berodde tvärtom på att vi hade en fast växelkurs som garanterades av staten. Sett i efterhand var det självklart ett stort misstag att försvara svenska kronkursen, vilket även dåvarande finansminister Bo Lundgren ansåg senast jag hade möjlighet att ställa frågor till honom. Sverige har tjänat på att ha en "skvalpvaluta", även om det såklart hade varit bättre om politikerna hade tagit sin del av ansvaret genom att minska privatlånen under lågränteperioden genom slopat ränteavdrag etc.
Intressant också att det är de kommentatorer här som vanligtvis är emot EU som är för EMU.
Euron är inget att hänga i granen när man tänker på ekonomin ser ut i södra Europa.
De kan INTE bestämma så mycket själva.. !
Utan får finna sig i vad ECB i Frankfurt säger åt dem att göra..
Men att ekonomin ser ut som den gör i vissa länder beror nog mera på länderna själva än €
"Jag tror snarare, som bloggaren tidigare själv skrivit, att Riksbanken drar sig för att höja räntan i rädsla för att få skulden för att utlösa en sprucken bostadsbubbla. "
Hade de brytt sig om bobubblan hade höjt för flera år sedan.Det här handlar om ett gäng planekonomer som inte vet hur de ska styra priser i en ekonomin. Det är ingen lätt uppgift, omöjlig skulle jag säga, och varför vi behöver marknadsräntor.
Riksbanken har så klart oroat sig för att skapa bubblor med den låga räntan hela tiden, däremot har de varit tvugna att ställa den risken mot högre arbetslöshet ifall de hade höjt räntan.
@Skatt är stöld: Rätt lustigt att planekonomin återuppväcktes av USA (FED) efter att Sovjetunionen bringats på fall. Planekonmin var väl ett av kommunismens största misslyckande. Som vanligt måste naturligtvis Europa och Sverige i synnerhet kopiera allt som kommer från USA.
Nu kan ännu mer svenska börsbolag och tech startups reas ut till omvärlden. Och billigare blir det.
EUR har dock inte fördubblats som vårdköerna gjort sen Löfven trixade sig till makten.
Att befolkningstillväxt av icke utbildade, skattehöjningar och kronförsvagning bygger Sverige starkt för framtiden är något som möjligen bara V o Mp kan tro på
Nu vill jag att Göran Persson träder in på scenen och styr upp denna härva som han gjorde på 90 talet.
Va? Vill du att det skall bli "upplopp" i "hooderna" eller NGZ ?
Förlåt! De särskilt utsatta områdena som det heter på det vackra omskrivande och förskönande språket
Bengt, jag har ofta undrat över vad de är utsatta för. Ett pågående anfall från yttre makt ? Kosmisk strålning ? Sociala arvet gör såklart det svårt att navigera ut från dessa platser. Men att stämpla människor som offer är fruktansvärt kontraproduktivt. Vem kom på detta ordval ?. Misstänker Juholt, han myntade väl ordet barnfattigdom som avsaknad av Iphone.
Tack, tack, stort TACK!
Ligger i Euro sedan i september 2017.
Djupt tacksam!
Käns förunderligt bra på alla sätt.
Förlåt(?)
Inget att be om ursäkt för. Gratulerar till en god och riskfri investering. Får väl se ifall Riksbanken når en "stadig underliggande inflation på 2% med en tolerans nivå på +2% d.v.s. 4%" med denna kronkurs. Fniss. Förmodligen inte. När EURON kostar 16-17 kr kanske vi är uppe i en inflationstakt som Riksbanken är nöjd med och då får vi buga och bocka oss åt Ingves och Company och tacka dom för en god insats.
Känns bra tills du skall skatta för "vinsten" och inser att du egentligen inte vunnit något när du kommer till kassan…
skepparn är så rutinerad så han sover på sina euros.
Det kan vara värt att nämna att regeringen verkar ha tappat drygt 5% av väljarstödet på 4 år, medelvärde av samtliga väljarbarometrar, trots den på pappret goda ekonomin:
https://sv.wikipedia.org/wiki/Opinionsm%C3%A4tningar_inf%C3%B6r_riksdagsvalet_i_Sverige_2018
Så det verkar inte som att svenska folket är så lättlurade trots allt.
Man kan ju hoppas att kronkraschen blir spiken i kistan för "sosseriet" med anhang i september. Om inte förr så kommer den sovande svensken att bli varse hur dyrt allting blivit på utlandssemestern i sommar. När det gäller penningpolitiken har vi tyvärr en åtta-klöver i Riksdagen, så det finns inget alternativ att rösta på man vill bli kvitt vansinnigheterna. Här borde finnas en chans för MED, men kommer man att ta den?
MED kommer få 0,2% av väljarstödet från surgubbe-falangen, och sen kommer de att sitta i sin Facebookgrupp och undra vad det var som hände.
Dyrt i utlandet?
Det är ju precis tvärtom.
SEK är övervärderad.
Det är trist och det märks när man reser. Hoppas s får gå till hösten.
SEK börjar närma sig värderingen under finanskrisen 2009….
Va fan jävla skitregering
Så när ska man gå in och köpa fysisk guld eller dollar för att skydda sig från den fallande kronkursen. De höga courtagen och de höga avgifterna avskräcker en från att köpa. Planerar att resa iväg i år.
Runt 2013 hade varit en bra tid att köpa.
Kanske ska vi be Karl Fredrik Matsson tillverka vår mynt så vi får ett högre värde på våra kronor.
Tittar man på skillnaden över tid mellan EURO och Dollar i grafen så framstår dessa valutor verkligen som skvalpvalutor. Men vänta var det inte det som SEK framställdes som? Helt normalt tydligen.
På 70 och 80 talet började sossarna ofta regeringsperiod med att devalvera kronan och industrin tog fart ett tag. Kronan var låst mot en valutakorg fram till 1992. Så lyckas de trycka ner kronan är det samma taktik som tidigare.
Hur definierar du att lyckas trycka ner kronan? Den är ju redan rejält nertryckt mitt i en superkonjunktur när Sverige aldrig gått bättre, alla är rika på sina bostäder och det sparas som aldrig förr. 🙂 Kronan kanske blir urstark vid en lågkonjunktur?
Sverige bara ser ut att gå bra pga alla bostadskrediter som stimulerar ekonomin. Att detta inte kraschar kan till viss del tillskrivas god handelsbalans/stark ekonomi, men långsiktigt är det inte hållbart att hålla en ekonomin under armarna genom ständigt ökande skuldsättning, vare sig den är privat eller offentlig.
Jag tror kronans svaghet senaste tiden kan förklaras genom oro för en sprickande bostadsbubbla.
Själv klagar jag inte, eftersom jag arbetar i Danmark. Jag får lön i DKK och har iom kronförsvagningen fått en "löneförhöjning" på några procentenheter, ovanpå den vanliga löneförhöjningen…
Mats, instämmer. Det visar också kopplingen med KPI där man tex inte tar med boendepris. Verklig inflation i Sverige är betydligt högre.
@Bengt Eriksson: Man borde kanske ha med aktier i KPI också. De blir ju oftast dyrare. Nej, det vore förstås ganska konstigt, och bostäder är med i KPI via räntekostnaden.
@Iblandekonomi, aktier är något helt annat och har inte med konsumtion att göra.
@Mats: Hur ser det ut på arbetsmarknaden i DK? Lätt/svårt att få jobb som ingenjör jämfört med Sverige? Tips på jobbportaler?
När det gäller konsumtionsdelen av bostäder så finns det redan med i KPI i form av kostnader för reparation och underhåll. När det gäller tillgångsdelen finns den inte med, precis som för aktier.