Nästa vecka kommer MSB:s annonsering om den kommande nya broschyren “Om kriget eller krisen kommer” att påbörjas, och veckan därefter skickas broschyren ut till alla Sveriges hushåll. Locket verkar ligga på kring innehållets formuleringar, och man kan oroa sig lite över innehållets inriktning och budskap, speciellt som det finns en ny generaldirektör för MSB.
MSB:s generaldirektör Dan Eliasson. |
Med anledning av den ryska diktaturens aggressiva och folkrättsvidriga agerande de senaste åren publiceras nu en ny broschyr för allmänheten, titulerad Om kriget eller krisen kommer, för första gången sedan 1991 års utgåva under kalla krigets sista självande år.
Vecka 20 kommer MSB börja annonsera om broschyren, och vecka 21 ska den skickas ut. Pressträff är den 21:a maj. Utgåvan blir 20 sidor i fyrfärg med faktarutor, punktlistor och illustrationer.
Uppdraget finns specificerat hos MSB, men vad jag känner till har inget läckt ut om det faktiska innehållet. Detta väcker viss oro kring materialet och i vilken grad det kan vara politiserat istället för sakligt och objektivt, samt framför allt – relevant. Trots allt finns det en ny generaldirektör på MSB, som inte direkt har en lovande historik på den fronten.
MSB anger följande innehåll på sin webplats:
“Hur en kris kan påverka samhället och människors vardag.Privatpersoners ansvar för att kunna klara en besvärlig situation.Råd och konkreta tips för att kunna tillgodose behovet av mat, vatten, värme och kommunikation utan samhällets stöd en tid.Råd för att upptäcka och hantera falsk information och propaganda.Vad totalförsvaret består av samt vad totalförsvarsplikt, allmän tjänsteplikt och krigsplacering innebär.Vad höjd beredskap innebär och hur man ska agera vid ett sådant.Hur Sverige kan hotas och angripas (ex. extremväder och cyberattacker som slår ut viktiga it-system).Olika system för att varna befolkningen (VMA, beredskapslarm och flyglarm) och hur man bör agera vid sådana.Skyddsrum och andra skyddade utrymmen (ex. källare och tunnlar).”
Inte speciellt mycket om krig, även om höjd beredskap är vad krig kallas numera. Att Sverige kan angripas av extremväder eller cyberattacker är inte direkt något som inte kontinuerligt och sporadisk redan sker. Samhället är generellt rustat för detta. Men kommer exempelvis kärnvapen eller ens mildare vapeninsatser mot Sverige tas upp?
Frågetecknen och orosmolnen är många. Broschyren kan fel utformad göra mer skada än nytta eller rent av innehålla felaktigheter, som den klassiska socialdemokratiska lögnen om alliansfria neutrala Sverige.
Själv skrev jag en något skruvad men ärlig variant 2015.
Det är dock positivt att ingen information verkar ha läckt ut än så länge och att MSB kan lägga locket på.
32 kommentarer
När krisen kom. En historisk berättelse om när Dan Eliasson blev chef på MSB.
Haaaha! 😀
+1
Denna är fin:
https://www.google.se/amp/s/amp.reddit.com/r/sweden/comments/7u9w6a/steget_efter_om_dan_eliasson/
Undrar just hur denna nya broschyr tar upp allt det nya som kommit sedan 1991..
Genusperspektiv, integration och intersektionalitet etc.
https://www.di.se/nyheter/forsvarsmakten-ska-strida-med-genusvetenskap/
Tror inte att det blir aktuellt med "krig" i Sverige. De ekonomiska konsekvenserna för ett angrepp från exempelvis Ryssland torde bli enorma för angriparen. Poängen är således att ekonomiska incitament förhindrar oförblommerad aggressivitet mot länder med en viss status och goda vänner. Skall Sverige angripas måste grisen sminkas först, i form av diverse påverkansoperationer, vilket faktiskt verkar pågå hela tiden nu för tiden. Rent fysiskt krig är inte på kartan, "bara" utnötande påverkan.
Tja, jag såg någon analytiker på ett nyhetsprogram nyligen som menade att RFs militära förmåga inte är så stor som man försöker ge sken av. Den politiska förmågan, speciellt möjligheten att på verka EU negativt, bedömde han som större.
Ja om EU för en politik som befolkningen ogillar lär stor del av befolkningen titta sig om efter alternativ eller bara rösta i protest på enligt EU oönskade krafter.
RF har nog inget problem att betvinga Sverige militärt, men det kommer i så fall surt efteråt i form av massiva ekonomiska sanktioner. Det är det inte värt för RF, så de försöker på andra sätt att så split där de kan. Eller snarare Putin, för det är han som har passerat "the point of no return" i sin maktutövning. Enda sättet för han att överleva är att fortsätta spelet. "The show must go on", helt oavsett.
Vad vi ser är "Colatteral damage" för Putins överlevnad.
Inte krig, snarare inbördeskrig.
Och vad skulle anledningen vara att slösa energi på att ockupera Sverige? 🤔
Få tillgång till några pittoreska fäbodar eller rentav få glädjen att "förvalta" Malmö? 🙄
Snickarn:
Om jag minns siffran rätt så sitter Sverige på 80% av europas urantillgångar
Göran – kolla vad utvinning av Uran gör med Namibia. Grundvattnet tar massa stryk nedtröms. Vi vill inte – till varje – pris utvinna Uran i Sverige. Ryssland måste ockupera landet innan det kan ske….
Niklas. Du menar EU måste ockupera? Det är EU som har energibrist.
@ Göran J m fl. Tyvärr gör den låga halten av uran i Billinge-skiffern att brytning av densamma för uranutvinning är olönsam under överskådlig tid. Förekomsten av sällsynta jordmetaller kan kanske förändra kalkylen, men då kommer det geniala svenska kommunala vetot in och förhindrar all brytning.
FM? Inte KM då?
Sverige sitter på typ 5% av Europas urantillgångar. Ryssland (inkl Kazakstan och Uzbekistan) på cirka 100 gånger större tillgångar. Så nä, knappast intressant för Ryssen. Av större intresse torde i så fall kontrollen av Öresund och bälten vara.
"Först tillverkar du en vit flagg, tex ett kvastskaft med en vit T-shirt…"
Tja allt är väl lugnt nu när Sverige, Finland och USA tecknat en treparts icke-pakt men ändå avskräckande typ lite småpaktigt under pompa, ståt och parad i veckan med Hultqvist, Niinistö junior och Mattis i veckan.
Det kan väl också ses som vad som skulle skett i centraleuropa om NATO inte valt att ta in gamla WP-medlemmar, dvs någon form av allians, uppbackad av USA.
Har du läst om att Israel sköt sönder en Pantsir SA-22 igår utan problem igår. Finns film och bild på the aviationist.
Ursäkta att jag stjäl tråden, men elen är nere på 4 euro. Vi exporterar rekordmycket. Är det vårfloden som sänker priset och får grannländerna att göra klipp på marknaden?
"ryska diktaturens aggressiva och folkrättsvidriga agerande"
Är det bara jag som tycker att en annan supermakt är mycket mer aggressiv både i retorik och handling?
Nä jag håller med Trump är en frisk fläkt.
Inte bara Trump. Fredspristagaren Obama bombade 7 länder.
Fast det verkar vara OK.
Förstår inte att ni krigsbabblare orkar hålla på. Ni har babblat om krig och osäkerhet i flera år men har haft fel hela tiden.
När vi har rätt är det tyvärr för sent – "vargen kommer".
+1
@Cornu: En teknisk fråga nag bloggen. När jag är på förstasidan så är inte alla inlägg daterade. Dock så är de det när man klickar på ensklida inlägg?
Skulle vilja att MSB tog fram bra anpassade produkter till självkostnadspris som bör finnas i respektive hem i beredskap och som går att lagra länge. Idag när vi är mer beroende av el än tidigare borde det finnas bränsledrivna elverk till bra priser och bränsle till dessa som var anpassade för lång lagring. De kunde tillhandahålla bra kaminer. Tala om vilken typ av bränsle som är lättast att få tag på i en kris och vilka som ska undvikas. Etanol, gasol, fotogen, diesel osv. De kunde berätta hur man som villaägare bäst bygger en skyddsrum för en familj, var man får tag på bra fläktar och filter till dito, vilka krav som bör ställas på dörren och golvbrunnen. Hur man hanterar bajs och kiss i ett skyddsrum. Vilka batterier som lämpar sig bäst för långlagring. Vilka lampor som drar lite ström. Var man köper en skyddsmask med anpassat filter. De skulle också tala om vilka livsmedel som lämpar sig, förutom helkonserver, för längre lagring och ändå är lätta att tillaga. Enkla tips som att ägg inte ska ha stått kallt innan, för att kunna lagras längre utan kylskåp. Att tänka på hur de gör med sina husdjur, beroende på hur djup krisen är. Ett mindre lager mat och vatten för dessa är betydande tips. Det finns så mycket som de skulle informera om där folk kan göra mycket själva. Vi måste komma ihåg att det finns många som behöver mycket hjälp på vägen, med det mest enkla saker för andra. Vissa klara inte ens att byta batterier i en ficklampa, eller hantera en konservöppnare.
Broschyren lär få kritik från olika håll, är jag rätt säker på. Vi får hoppas på en reviderad upplaga inte allt för långt fram i tiden.
Titta på det här klippet Cornu, jag tycker innehållet ser mycket lovande ut jämfört med vad mina förhoppningar var, så jag är mer än nöjd faktiskt.
https://www.youtube.com/watch?v=bSyDXNMiDfg