DN rapporterar att byggandet tvärstoppar som en följd av fallande bostadspriser och överutbudet av nyproducerade lägenheter. Veidekke sålde 75% färre bostäder under första kvartalet 2018 jämfört med motsvarande kvartal 2017. För många kommuner i Stor-Stockholm kommer en pengakran i form av markförsäljningar att skruvas åt.
Fullt ös dygnet runt i storstaden Stockholm. Här Vasagatan. |
Bostadsbyggandet förväntas alltså minska. Boverkets prognos ligger nu på -11% i volym 2018 jämfört med 2017. Siffran för Stockholm blir -25%. Återstår att se hur det egentligen blir.
Kreditkranen har inte bara strypts åt hushållen, utan även för bostadsbolagen som nu måste ha sålt hälften av lägenheterna innan byggstart för att få låna pengar. Med tanke på utbudet av nyproducerade bostäder går detta förstås inte ihop.
Veidekkes Lennart Weiss är tydligen för ung för att ha varit med på 90-talet och säger att han aldrig varit med om någon liknande inbromsning. Tydligen var inte ens finanskrisen 2008 – 2009 i närheten av det som pågår nu.
Vad som inte nämns i DN:s artikel är att marklov har varit en kassako för kommunerna i Stor-Stockholm. Samtidigt som vi går in i en lågkonjunktur kommer den pengakranen nu att dras åt för kommunerna, vars ekonomi kommer pressas från tre håll – både minskade skatteintäkter, ökade utgifter och minskade intäkter från bostadsbyggandet.
Weiss medger till DN att byggbolagen bygger alldeles för dyra bostäder. “Inte ens en välavlönad singel har en chans att komma in.”
55 kommentarer
Hur många "gästarbetare" kommer lämna Stockholm och en ledig bostad?
Ibland resulterar minskat byggande i ökande priser, precis som minskat utbud till försäljning kan ha den effekten.
Ja, kanske om två år när det sist startade byggprojektet är klart.
Det beror väl ganska mycket på hur många lägenheter som säljs. Alternativet att hyra ut eller vänta med försäljning finns ju alltid i goda tider.
Så du menar att det kan dröja längre än dessa två år innan minskat byggande börjar påverka bostadspriserna uppåt.
Nej, kan tänka mig att effekten kommer tidigare om få utav de lägenheter som produceras nu säljs och hyrs ut istället, eller om påbörjade byggen begränsas, tex genom att bygga färre lägenheter än vad som var tänkt från början.
Jag kan tänka mig att det är ett tvåeggat svärd och du har ingen aning om hur det svänger imorgon. Det är händelsevis goda tider nu som du hänvisar till , men kanske inte om två år .
Undrar om det blir som på 90-talet, under många år såg man påbörjade byggen som avstannat, pålarna stack upp ur marken och maskrosorna växte glatt i de påbörjade grunderna.
På vilken ort var detta vanligt på 90-talet. Jag kan inte minnas att något stod tomt, eller att byggen stoppades mitt i där jag bodde.
Han kanske blandar ihop Danell-gropar med Odell-plattor?
Dock var ju inget av de alternativen ett resultat av bygget avstannade utan en teknisk åtgärd för att få vissa bidrag/generösare regler.
Gräv en grop – bygget är påbörjat och du slipper de hårdare reglerna som börjar gälla nästa månad.
Gjut en platta – bygget är påbörjat och du slipper de hårdare reglerna som börjar gälla nästa månad.
I Göteborg var det en del som avstannade 90-91, och vad jag kommer ihåg så var det kommersiella fastigheter, de hade pålat och sen vart det stopp.
OK, jag har nog mest haft koll på bostäder.
Är du säker på att det inte rör sig om Danell-gropar?
Byggbolag startade byggprojekt i panik för att bygget skulle omfattas av de subventioner som skulle tas bort.
https://www.riksdagen.se/sv/webb-tv/video/interpellationsdebatt/danellgropar-som-blir-odellplattor_GU1086
Nej säker kan man inte vara, det är många år sedan, men jag vet att byggsektorn var så gott som död ett tag i början på 90-talet.
Byggbolagen och mäklarna kanske borde åka på charmresa till Saudiarabien och marknadsföra svenska bostäder. Om London och Paris kan så kan väl Stockholm också. Dessutom bör bara bilden ovan med närhet till den lokala matkulturen kunna sälja in det (tänker på KEBAB skylten).
Du jämför alltså Stockholm med London och Paris? Alla världens människor drar sig till London, Paris, Rom etc. Stockholm drar till sig endast avdankade kändisar och löst folk som tror på stigande fastighetspriser….
Du får läsa mellan raderna. Jag är ironisk.
@Toni alla förstår inte ironi även om det i det här fallet är uppenbar
"Dessutom bör bara bilden ovan med närhet till den lokala matkulturen kunna sälja in det (tänker på KEBAB skylten). " 🙂
Och jag tyckte att jag var rolig! 🙂 Förstod ironin och därför skojade till i slutet. Skrev först att "Redigt fÖlk bor i Kalmar" men tog bort det 😛
Då kom den – byggbromsen då kanske. Nu återstår bara att se vad som kommer hända med de alla bostadsprojekt som egentligen färdigställs och där man trott på trickle down economics då de är lyxiga men matchar inte behovet om inte det finns em fortsatt billig kreditkran att låna till för dem för vanliga hushåll, eller är välbemedlade skulle flytta till dem och därmed frigöra bostäder längre ned i värdekedjan.
Spännande ekonomiska instrument från statligt och kommunalt håll någon?
Tex att man löser den sk "asylfesten"konsekvens med mer upplåning och stöper om de resulterande bostadsbestånden i samma veva, givetvis efter valet – just för att mildra att det fanns ingen konkret plan hur man skulle gå tillväga med allt från mottagning till integration/assimilering, språk, skola, och kapaciteter i vård, omsorg osv.
Det skall bli spännande att se om en frusen byggmarknad himner både pareras inför valet eller bli en valtema.
Problemem med bostadsbrist är ju knappast lösta.
Ej heller samhällsplaneringsfrågorna förknippade med det.
Nu trummas vården ut i alla kanaler, nu kommer det en uppsjö med artiklar hur illa behandlad patienter blir. Därefter några debattartiklar som pekar ut privata vårdbolag och därefter kommer lösningen trummas ut i form av S+V och de profiterande självförverkligande rasisterna i övriga partierna presenteras som en del av problemet.
Man vill inte ha ekonomi, försvar eller migrationspolitik på agendan helt enkelt.
Vården passar nog både S och M. M kan skylla på det offentligas organisationsproblem och S kan skrämmas med konsekvenserna av mindre pengar att finansiera vården med.
Bostadsituationen är en ickefråga. Du lär inte höra mycket om bostadsbrist någonsin.
Inget parti vill ta i den. Därför att den inte går att lösa utan sänka bostadsmarknaden.
50% sålda lgh innan byggstart låter inte i mina skånska öron som nån avsevärd åtstramning. Många av de större drakarna har haft krav på 60-70% även nu under högkonjunkturen. Fast de mindre byggbolagen har väl kört lite hej och hå kanske.
Förmodligen är det väl inte "marklov" som anses som kassako utan markförsäljning? Marklov är alltså ett tillstånd att schakta på en tomt oavsett ägare och prövas enligt en taxa, lika som bygglov.
Finns även flertalet platser där byggherren inte köper marken utan hyr av staden. Minns inte exakt hur det är upplagt men varit inblandad i ett par sådana projekt (jobbar inte på hussidan så intresserar mig inte så skarpt för de delarna).
Oj, men inte bygga åt allmännyttan väl? Sånt görs väl inte längre?
Större delen av markförsäljningen inom Stockholms stad sker inte till högstbjudande utan genom markanvisning i en dold process där de bolag som har många byggrätter oftast får fler.
Sedan finns det en del lagar som att kommuner ska sälja till marknadspris men inte ha ett vinstsyfte…de kommunala utjämningssystemen gör också sitt.
Kommunens markförsäljningar borde granskas hårdare, det finns mkt att gotta sig i. Om tjänstemännen är duktiga så går byggherrarna via politikerna för att komma över marken till ett bra pris. Potentiella visselblåsare borde träda fram – men är väl inte lönt då ansvar ej får utkrävas
Tänker du på "Muteborg" ? 😉
Färgdunkar, träaltaner, tegelväggar, stensättningar, sommarstugor mm.
😉
Haha, Tjockhult (Inget vidare välartikulerat inlägg men de flesta fattar nog ändå).
Ser fram emot ett år fyllt av spännande utmaningar…
Vilken tur då att kommunerna i Stockholms län har haft väldigt kraftiga överskott som ett resultat av markförsäljningen de senaste åren. Nu kommer överskotten att minska men det är långt kvar till röda siffror i de flesta kommuner i Stockholms län.
Dags för lite helikopterpengar kanske?
Definitivt inte omöjligt!
Skuldkvoten i svenska hushåll har skruvats upp till bland dom högsta i världen så om landet vill sitt eget bästa är det säkrast att låta bli.
@Miggs
Just därför är det extra viktigt att det finns pengar att betala alla räntorna med.
Ja bostadsrättsbyggare som inte bygger är ju inga byggare längre. Blir roligt att se vilket bolag som blir först att toksänka priserna för att fortsätta existera. 2% marginal är ju ändå bättre än att lägga ner helt.
Man har 5 år på sig att bygga färdigt från att bygglovets start. På 90-talet var det många som startade bygget ex gräva en grop eller gjuta en mindre platta. Sen väntade man några år innan man fortsatte.
Vem vet?
Är ju bara att kolla HOX – ja, det här var värre än finanskrisen (för Sverige).
Och ja, prisfallet är sjukt, i princip unikt (av vad jag sett – finns säkert exempel jag inte känner till). Bostadspriser brukar sakta in, stagnera och sedan fall mycket långsamt. Inte pang tjong ned 10%.
Specifikt Stockholms bostadsmarknad är unikt i sin _volatilitet_ de senaste 20 åren. Vilket är riktigt, riktigt, riktigt dåligt för ett samhälle.
Ja. Det är liksom lite för spännande.
Jag märker mig själv ta en titt på penates närmare dagligen. Att det är det minsta intressant att se grafer över bostadspriser ens veckovis indikerar att någonting är väldigt, vädligt fel med marknaden.
Ändå tror svenskarna att de har haft världens bästa finansminister under denna tiden.
Och en fd statsminister som vissa fortf lyssnar på.
Hela DN;s artikel är inriktad på bostadsrätter. Kanske är det inte bostadsrätter utan hyresrätter som det är brist på? Byggbolagen kanske ska ändra fokus. Finns sannolikt gott om potentiella hyresgäster i regionen.
Vem har råd att bo i en nybyggd hyresrätt??
En hel del? Hälften av alla nybyggen är hyresrätter. Har tittat på nybyggen nära mig, det hade helt klart fungerat för två pers t ex att bo i en nybyggd trea eller fyra, eller om man är ensamstående en etta eller tvåa.
Ett morgongooglat exempel: Hyllie, Malmö.
Fyra, 88,1 kvm: 12 607 kr/mån. Eller 6 303 kr/person om man är två. Är det dyrt? Nej, inte om båda har ett heltidsarbete. Jag tror nog de flesta nybyggda HR kommer att hyras ut.
Helt enig. Det är dessutom direkt billigt i jämförelse med den köpeskilling så många paradoxalt nog inte förstår kostar.
De som låter soc betala har inga problem att bo i nybyggd fin hyresrätt. De som betalar med egna pengar bor i sunkiga hus som inte renoverats sedan 60-talet!
Har hört det där förr. Finns det nån fakta om hur stor andel socialen betalar i nybyggda HR eller är det ren spekulation?
I bidrags-staden nummer ett dvs Malmö räknar kommunala MKB socialbidrag som fast inkomst. Och det finns det ju visst fog för då det är väldigt få som tar sig ur bidraget 🙂
Soc betalar glatt 750:-/natt för boende på missbrukarhotellet Norrvalla, i jämförelse med det så är alla hyresrätter billiga i deras ögon. Kan klienten bara få tag i en hyresrätt så det är inga problem att "få hjälp med hyran".
Du kan läsa om businessen på Norrvalla här:
https://www.hemhyra.se/nyheter/miljoforvaltningen-domer-ut-hotell-hemlosa/
Och glöm inte att det är DU som betalar, Malmö får varje år 5 miljarder i bidrag från resten av landet för att kunna hålla "sossarnas skyltfönster" öppet.
Bara för att kommunen _kan_ hyra nybyggda lägenheter betyder det inte att de gör det i stor utsträckning. Jag är ute efter fakta, hur stor andel av nybyggen som faktiskt hyrs med stöd av kommunen. Finns sådan fakta?
Joakim, det skulle förvåna, vidare, hur ska det mätas?
Man kan begära ut den informationen från kommunen, till exempel.
Jag tror mest det är handviftande typ "allt-är-på-väg-åt-helvete", och att det faktiskt är en stor majoritet av hyresgäster i nybyggen som betalar sitt boende från egen icke-bidragsinkomst.
Det är till exempel så att de lägenheter (nybyggen) som dyker upp på t ex bostadssiter inte hyrs av kommunen. Kommunen går (i de exempel jag känner till) via "sociala förtur" direkt till bostadsbolaget och "reserverar" lägenheter som alltså inte syns eller utannonseras. Kan kanske röra sig om 10% av lägenheterna?
För Oscar Properties Gasklockan i norra djurgårdsstaden har nu sthlm stad rampat upp markförberedelserna, de lät meddela via lappar till alla boende i området att de kommer jobba alla helger framöver fram till kl 19. Känns som att det börjar bli bråttom att avyttra marken till överrenskommet pris.
Jag börjar bli trött på popcorn och dramat utspelas i ultrarapid så det är lite tröttsamt att följa det. Men för att Oscar ska lyckas få finansiering till projektet så lär det krävas en förboknings/försäjningsgrad på iaf nånstans runt 60-80% beroende på hur goda vänner de har i bankbranschen. Totalt 320 lägenheter i huset i den nysvenska LYX-klassen. Som riktmärke från liknande projekt (typ Karlatorneti gbg, Norra tornen i sthlm etc) så går väl en 2rok på iaf 6 miljoner, tillsammans med en belåningsgrad på iaf 20 000 kr / kvm i föreningen.
Så i absolut bästa, mest välvilliga från banken, fall behöver de sälja minst 200 lägenheter i den prisklassen på ritning för att få spaden i marken. Jag har personligen svårt att se att det händer.