En läsare kontakta Booli och undrade över vilka “de flesta experter” är, som menar att bostadspriserna inte kommer falla men inte känner till säsongsvariationer. Det visar sig vara ett antal länkar till t ex Aftonbladet. Länkar nedan.
Götteborrg. Arkivbild, återspeglar inte aktuellt väder. |
Följande länkar listar “de flesta expert” och detta är vad Booli baserar sina uttalanden på.
Mäklarvärlden – Mäklarpanelen: Bostadspriserna ökar 12:e april 2018
Affärsvärlden – Analytiker: Bopriser går mot stabilisering 16:e april 2018
Omni – Andersson: Inget som talar för omfattande boprisfall 17:e april 2018
Här tas alltså en politiker, specifikt finansminister Magdalena Andersson (s) in som expert.
Aftonbladet – Tre experter om den svajiga bostadsmarknaden 11:e april 2018
SvT – Sjunkande priser på avvaktande bostadsmarknad 16:e april 2018
Omni – Regeringen Bopriserna väntas stabiliseras framöver 16:e april 2018
Återigen Magdalena Andersson.
Viktigt att notera att flera “experter” bara återupprepar den senaste boprisstatistiken från Mäklarstatistik och Valueguard, som visserligen nominellt var ganska stabil, men säsongsmässigt alltså var ett avsevärt tapp, rent av kraftigare än 2017. Något man tycker att “de flesta experter” borde känna till.
Att upprepa statistik är alltså numera att vara expert, liksom att vara en regering som ständigt målar upp guld och gröna skogar för att kunna finansiera sin populistiska valårspolitik.
61 kommentarer
Att det nu står still kommer få folk att dra slutsatsen att det inte blev något snabbt och kraftfullt ras den här gången heller.
Wtf? Försök hitta historiska exempel på bostadsmarknader som rasat så "snabbt och kraftfullt" som Stockholms bostadsmarknad i vintras (utan att krig inträffar osv).
Säg till om du hittar något exempel alls.
Man får tycka och tro vad man vill, men Bagdad Bob-uttalanden är frustrerande.
Det som har hänt nu är inte ens en viskning mot vad som hände hösten 2008.
Tokyo och Osaka 1990/1991-1992 (stor nedgång) och 2008 (nedgång som i Stockholm vintern 2017) är de enda exemplen jag kommer på spontant.
Vad hände hösten 2008?
… med 2008 menar jag då Japans storstäder igen. Kan tänka mig att bostadsrätter i Stockholm i början av 90-talet också kunde falla i pris kraftigt, mycket för att föreningarna på den tiden var så hårdbelånade. Finns säkert rolig historisk data nånstans.
2008 var den sjukaste nedgången sen 89-92.
Den här diskussionen har vi ju haft förut och vissa kommer fortsätta hävda att det inte hände något speciellt hösten 2008 men det gjorde det om man har praktiska erfarenheter från den tiden. Både den privata och kommersiella sidan var stendöd och då menar jag stendöd.
Kommersiella index föll 52% från topp till botten men ingen liksom minns det märkligt nog.
Vissa som har fått låna alldeles för mycket borde i själva verket INTE få låna alls !
Alla resurser och pengar måste ju allokeras till…
Det avgör väl ändå bankerna i en fri marknad och inte du.
Nu pratar jag om en sund marknad och inte en spekulkationsmarknad där lågkvalitativa kunder fått löna över deras förmåga eftersom man visst räknat med ständiga värdestegringar och "kreativa" låneupplägg..
Låt mig gissa. Du har inga lån.
Jag pratar om MAX 85% belåningsgrad och en amortering på 40-50 år..
INTE om mig personligen.
Med ovan sunda låne-MORAL skulle mycket av vår tids excesser i "värdepapper" och "framtider" etc. vara borta. Ekonomin skulle vara mer lugn och stabil.
De länder som tillämpat denna – ja kalla det gärna för ekonomimoral – har långsiktigt varit mer framgångsrika än den moderna tidens kvartalskapitalism !
Vi kan i längeden INTE "boosta" ekonomin genom att på konstlad väg öka invånarantalet och köra sedelpressarna, prångla ut flera "plastpengar" mm
"De länder som tillämpat denna – ja kalla det gärna för ekonomimoral – har långsiktigt varit mer framgångsrika än den moderna tidens kvartalskapitalism !"
Ge ett exempel. DDR?
Ärligt talat Bengt. Bankerna har mycket bättre koll på låntagarna än vad du och jag har. Men har man en grandios självbild är så klart alla låntagare kass utom en själv.
I inflationsekonomi är det mycket viktigare att den som har lånen kan betala räntorna än hur stor belåningsgrad denne har. Om planen inte är att sälja förstås, då kan det bli problem, men det är ett beslut som ligger helt i händerna på ägaren, inte banken.
Jag har bara värderingar efter vad min gamla ömma moder tyckte! 😉
Många länder i Europa har en mer kalla det för "gammaldags" lånemoral än i Sverige där vi på någåt sätt naivt och okritiskt gått "all-in" på fr.f.a anglosaxiska – läs amerikanska – ekonomiteoretiker och samhällsmodeller..
Det är Sverige som tyvärr är det extrema landet i vår närmaste omvärld !
USA lever på att oljan prissätts i $ och att de flesta länder därför ser till att hålla sig med en valutareserv just i $
Med följder att USA kunnat skuldsätta sig enormt och bara vältra vidare skulden…
Du svarade inte på frågan.
Bankerna tjänar pengar på utlåning och hur räntorna kommer ta vägen framöver vet väl inte ens dom.
I USA går räntorna upp vartefter. Igår var 10-åringen uppe i 2.99%. Är väl bara en tidsfråga innan den smittar hit?
Linus,
I princip i alla noterbara fall av bostadsprisfall i världen så faller de med 10-15 % per år i 3-5 år.
Situationen i Sverige är just nu -4,5% senaste året och +3% senaste tre månaderna.
Som mest sjönk bostadspriserna i Sverige med 9% innan det vände uppåt igen. Från toppen till nu har priserna minskat med 6,4%.
Detta är alltså vad som i vissa sammanhang framställts som ett stort ras, och att bostadsbubblan spruckit.
@Stefan, finanskrisen var avsevärt värre (än så länge) i de flesta avseenden, men inte vad gället abrupt prisfall på bostadsmarknaden. Kolla HOX, det är inte nära.
Som sagt, leta gärna lite empiri bland global historia. Tror inte att du inte kommer hitta denna enorma volatilitet med -10% som en blixt från klar himmel.
Ta bort ett 'inte' för minskad förvirring. Alternarivt lägg till ett.
Från topp till botten var fallet i HOX 12% hösten 2008. Alltså större än den här gången.
Linus, jag orkar verkligen inte diskutera 2008 ännu en gång.
Statistiken och verkligheten på privatsidan var långt ifrån varandra då.
HOX är ett helt värdelöst mått om man ens ska försöka att spegla verkligheten.
Verkligheten är rätt komplex, därav kan man säkert välja att spegla 2008 års kris lite hur man vill beroende på agenda.
Verkligheten var att fastighetsindex sjönk med 52% från toppen i början av april och att inte en jävel köpte privatbostad hösten 2008 när räntorna var cirka 6.7% ut mot kund. Undantaget de som cashade bostad.
Sen blev det en jävla fart när Ingves tryckte gaspedalen i botten så det är väl därför folk har glömt hur jävligt det såg ut ett tag.
Alltså reporäntan var 4.75% hösten 2008 och det knäckte fastighetsmarknaden totalt. Juli 2009 var den nere i 0.25% och festen var total och har pågått sen dess.
HOX är långt ifrån värdelöst, främst pga att det tar med bedömningar bostäders standard, läge och storlek.
Sen kan man förstås inte se omsättning i bara ett prisindex, men lite får man tänka själv också. Omsättningsfall är för övrigt anledningen till att så få gör klipp i marknader med snabba fall.
Ja nu fortsätter vi att låtsas att bostadsmarknaden var som HOX visar så är alla utom en nöjd och glad.
Själva faktan och den faktiska situationen 2008 jfrt idag är väl ändå underordnat det viktigaste, nämligen att vi är överens om att det är invandrarnas fel att det ser ut som det gör, eller?
Har inte varit med i din diskussion om HOX innan, så jag förstår inte vad du menar. Menar du att bostadsaffärer genomfördes på lägre nivåer än vad som visas i HOX? Om det är så, hur förklarar du i så fall det?
Bra analys där Ben. 2008 var ett paradigmskifte på flera sätt och alla vet ju varför Sverige är så kasst nuförtiden.
iblandekonomi. Har du praktisk erfarenhet av fastighetsmarknaden hösten 2008 lyssnar jag gärna. Om inte kan du fortsätta studera HOX och tro på den "verkligheten".
Stefan Östergren: Nu var det väl mer så att jag var intresserad av att lyssna på din tanke om HOX, inte tvärt om. Och ja, jag har praktiskt erfarenhet, men ser inte hur det är relevant här.
Så du sålde alltså en fastighet hösten 2008. Gick det bra tycker du?
Stefan Östergren: Tänker du utveckla ditt resonemang eller komma med irrelevanta stickspår hela dagen? Jag är fullt medveten om hur omsättningen störtdök.
Min fråga är alltså: Menar du att bostadsaffärer genomfördes på lägre nivåer än vad som visas i HOX? Om det är så, hur förklarar du i så fall det?
Okej, HOX ger ett kvalitetsjusterat prisindex utifrån genomförda försäljningar. Stefan ger en diffus uppskattning baserat hur det kändes som marknadens köpare och säljare mötte varandra.
HOX är värdelöst.
Visst går det att argumentera för att de faktiska marknadspriserna kan ha dykt ännu/mycket mer under finanskrisen, men detta kan vi inte mäta. Eftersom vi inte kan mäta det kan vi inte sätta det i relation till annat heller. Det vi kan mäta föll skarpare 2017 än 2008. Världsunikt skarpt.
Vad är irrelevant?
Jag har redan förklarat att marknaden var stendöd och att HOX inte är i närheten av att spegla verkligheten hösten 2008.
Nu ställer jag frågan igen eftersom du säger att du har praktisk erfarenhet från den tiden. Gick det bra att sälja tycker du?
Ah, ännu en expert från hösten 2008 i Linus.
Stefan Östergren: Jag fattar fortfarande inte vad du hade förväntat dig av HOX, som är ett prisindex. Att det skulle visa vad köparna var villiga att betala kanske, men nu gissar jag ju bara vad du menar eftersom du inte vill berätta det. Nog bäst vi släpper det hela så får du hålla dina idéer för dig själv.
Alltid lika underhållande att bli uppläxad av någon som satt på läktaren.
Reporäntan höjdes från 1.5% (december -05) till 4.75% (september -08).
Prova det konceptet igen och försök tänk er in vad som kommer att hända förutom ett totalt kaos.
Anekdot:
Precis i värsta svackan 2008 var en lägenhet ute tvärs över gatan här i centrala Stockholm.
Den var så spektakulär att jag gick på visningen bara på skoj.
Det var en en lyx-etage-dubbeltakhöjd-teppanyakihäll-takfönsteröversängen-vinkällareitorn-hisshelavägenin-takvåning.
Allt helt nytt, byggt av en arkitekt för eget bruk.
Ägaren tvingades sälja just då pga skilsmässa/bodelning.
Pris: 6 miljoner.
Uppskattat värde i dag: 18?
Svackan var djuuup för vissa objekt 2008.
6 miljoner då var 33750 kr/månaden i ränta (6.75%).
18 miljoner idag 22500 kr/månad i ränta (1.5%).
Så lgh är alltså billigare att driva idag ironiskt nog trots prisuppgången.
Rundgång mellan särintressen i branschen !!
Några väl valda artiklar som talar för den egna saken…
Det här är lyteskomik i dess bästa form.
Om vi nu ska kolla upp den här formen av experter så kan man ju googla lite kring bostadspriser, framtid, prognoser i lite olika kombinationer.
När jag gör det så får jag snarare bilden av att "de flesta" av den här sortens experter befarar nedgång på bostadsmarknaden.
Jo alla är vi experter. Jag och även bloggägaren har ju pratat om bubbla länge. Kanske så länge så att när vi pratade om bubblan så var det ingen bubbla. Alternativt så är bubblan gigantisk.
Den som lever får se.
Min mage har bubblat under hela min uppväxt men läkaren påstår att det inte är något patologiskt och därmed ingenting att oroa mig över.
Så svårt att hålla reda på vilka som verkligen är experter så det är tur att du hjälper till. Eller är det så enkelt som att det bara är Bloomberg och Erik Olsson som är riktiga experter? Eller kanske även bloggläsare med erfarenhet från Spanien, Henry å Husmasken, samt Joakim Alm ska räknas in?
Det har inte hänt ett skit förutom lite brus.
Men är man under 30 år och vet allt, trots att man bara varit med om uppgång, kanske man tycker detta är en fruktansvärd upplevelse.
Ja, haha, jag minns när vi i andra halvan av 1990-talet sålde och fick 1.000 kr för vår BR-trea i Mälardalsregionen eftersom vi satt in en sprittans ny diskmaskin. Det som hänt nu (än så länge) är bara en liten hickning.
Sådär var det i Malmö också minns jag. Man kunde ta över en lägenhet för en nominell summa om man typ skrev bort flyttstädningen.
Även på hyressidan var det tunt, det fanns tomma lägenheter hos det kommunala bostadsbolaget minns jag. De erbjöd rabatter och sånt för att man skulle hyra av dem om man var under 25.
Äsch det är väl inga nyheter, det finns ett flertal personer som hänvisar till studier för att styrka sin tes. De studier de hänvisar till visar sig ofta ha en stark koppling till dem själva och i vissa fall är de till och med författade av dem själva.
Vi betalar skatt för att finansiera propaganda mot oss själva som syftar till att cementera den världsbild som man vill förmedla. precis som i diskussionen kring sverige-bilden. Verkligheten spelar inte så stor roll så länge vi kan förmedla en bild av vad vi vill.
Ja, det FANNS en tid när det närmast var KONTROLLPLIKT på att bänka sig framför Rapport kl. 19:30 på kvällarna , läsa DN och få veta VAD och HUR man skall tycka, tänka och välja !
Nä, det fanns det inte. Och den som inte vill betala den s k TV-avgiften har ju dessutom sluppit i hur många år som helst, om de ens har en halv hjärna. Det är liksom inte som om det är GSG9 som hoppar in genom rutorna för att reda ut TV-innehavet.
Bra avkastning om man lagt dom pengarna i en 90/10a istället. Då har man nog lärt sig mer om livet än på SVT.
Knappast konstigt att politiker ur den sittande regimen inte vill se en bostadskrasch och därför argumenterar emot detta.
Om bostadsmarknaden inte stabiliserar sig innan valet så kan det bli svettigt värre.
Men anekdotist så är marknaden om inte helt stendöd, nästintill.
Kommun söder om söder, villa i populärt omröde inte dyrare än en etta på östermalm och bara en kom på visning.
Verkar som att alla väntar och ser vad som händer.
Samtidigt så har jag nog aldrig sett så få objekt ute nu u de områden jag intresserar mig för som jag ser nu. 75% av de som ligger ute till försäljning är nybyggen.
Om det bara är amorteringskravet som tvärbromsat marknaden så är jag uppriktigt sagt orolig för vad högre räntor kommer göra…