Svenskt jordbruk producerar tillräckligt med kalorier för att kunna försörja hela Sverige, inklusive med högvärdig protein från animalier (kött, mjölk och ägg). Vår egentliga sårbarhet när det gäller livsmedelssäkerhet handlar om logistik och främst importen av drivmedel till jordbruk och transporter. Den svenska marinens förmåga att skydda främst oljetransporterna och farlederna blir därmed avgörande för svensk livsmedelsförsörjning vid krig och flottan behöver alltså expanderas kraftfullt.
![]() |
HMS Carlskrona. |
En vanlig missuppfattning är att Sveriges jordbruk inte kan försörja svenska folket, eftersom vi pengamässigt är importerar av livsmedel. Denna handlar i mycket om lyxprodukter och överkonsumtion av billigt kött, samt lyxen att ha färsk frukt och grönsaker året runt oavsett årstid, samtidigt som vi exporterar kalorier i form av t ex spannmål och torrmjölk.
Normalt behöver en vuxen människa 2000 – 2500 kalorier (kcal) om dagen, barn kan behöva mindre och tunga arbeten kan kräva mer.
Enbart svensk produktion av mänsklig ätbara vegetabilier överstiger 5000 kalorier per person i landet och dygn, dvs kalorimässigt skulle vi kunna med helt vegetarisk kost försörja dubbla landets befolkning. Detta är oräknat kalorier ifrån inhemsk frukt- och grönsaksproduktion, som är ganska marginell, och oräknat kalorier från grovfoderomvandling, dvs kors och fårs ätande av gräs (ensilage, hö och bete) och tillhörande produktion av kött och mjölk. Även fisket är exkluderat, även om vi importerar det mesta av vår fisk.
Sammanställning från jordbruksverkets siffror. Om vi använder 2Mcal / dag till animalisk produktion med en faktor 0.3 (mest ägg, mjölk, & kyckling) blir det ett par hundra gram dito per person-dag. En väl fungerande kost, dock låg på grönsaker, (arealen är liten och kan ökas). pic.twitter.com/asXocMUTiE
— Erik Elmgren (@erikelmgren) March 23, 2018
En del av denna vegetabilieproduktion kan utan problem gå till de djur som konkurrerar om mänsklig föda, dvs gris och höns. Vi kan alltså producera 2500 kalorier vegetarisk mat per person i landet, och övriga 2500 kalorier går till gris- och hönsfoder, som ger oss fläskkött, ägg och kyckling. För övrigt är inte all produktion av vegetabilier av en kvalitet som duger till mänsklig föda, men djur gärna äter. Djur är en nödvändig del av varje jordbrukssystem, och speciellt som stora arealer enbart duger till gräsproduktion och bete.
Kosthållningen skulle behöva ändras något, men vi skulle inte svälta ihjäl i Sverige ens med noll import av livsmedel. Problemet är istället importen av insatsråvarorna för jordbruket och den tillhörande logistiken. Största problemet är olja och dess raffinerade bränslen, men även visst utsäde och konstgödsel importeras.
Dock sker mycket import av både konstgödsel och olja från Norge, iaf tillräckligt för att hålla livsmedelsapparaten igång. En del av detta går via väg och järnväg, men oljan går uteslutande till sjöss till Västkustens raffinaderier. Därifrån går kustnära bränsletransporter till bränsledepåerna runt landet, varifrån bränslet distribueras ut till slutkunderna via tankbil eller tåg (t ex får Arlanda flygplats sitt bränsle via tåg från depån i Gävle hamn).
Avgörande för att denna bränslelogistik ska fungera i händelse av krig är svenska marinen och flottan. Farleder måste kunna skyddas, mot t ex minering, ubåt och luft- eller ytstridsangrepp. Svenska flottan är alldeles för underdimensionerad för detta.
Just oljan är helt beroende av sjöfarten, då alla bränsledepåer, inklusive t ex Västerås, förses med bränsle via fartyg. Konstgödsel kan vi säkerligen importera från Norge landvägen och många andra insatsvaror kan gå över Öresundsbron så länge den är intakt. Men flottan och speciellt skyddet av Västkusten måste prioriteras om vi ska ha en totalförsvarsförmåga värd namnet. Det är bara flottan som kan röja minor.
I övrigt så kommer företag och företagare fortsätta sitt värv även vid kris – alternativet är konkurs när verksamheten stoppar och skulder inte kan betalas. Det finns en övertro på att allt måste vara statlig beredskap. De som behärskar logistiken och livsmedelsproduktionen till vardags är de som är absolut bäst lämpade att även hantera den vid kris, istället för i praktiken oerfaren statlig personal. I Sverige finns det tillräckligt med livsmedelsråvaror för att försörja hela landet, det handlar bara om att upprätthålla fungerande logistik. Statliga lager behövs inte annat än för statens uppgifter som rättsväsende och försvar, men statligt skydd av logistikkedjorna måste till.
Även statliga lager skulle kräva fungerande logistik. Lagren har vi redan hos de privata aktörerna inom livsmedelsindustrin och jordbruket. Logistiken finns hos företagen. Staten behöver bara se till att dieseln flödar.
82 kommentarer
Vi har dryga 30 års oljeförbrukning lagrad i skifferolja, om det verkligen skiter sig så går det att starta upp igen. Därtill finns även alternativet med gengas även om det är mindre attraktivt av många anledningar.
Tack, det här glöms ofta bort tillsammans med den höga resiliens som finns i t ex privat sektor och hos hushållen vid ett krisläge.
Tror ordningsproblem är en större utmaning. Polisen kommer att ha fullt upp med pojkgäng som vill skatta logistikkedjorna och medborgarna. Lite som i Venezuela idag…
Det löser sig med hemvärn och lite förstärkningsvapen hos polisen. I det läget är det ingen som vill se dem i kassan på COOP. De får en chans , som de förmodligen inte tar. Däreftet lär de sig vad våldsmonopolet verkligen innebär.
… och dialog- och saft-bulle-korv-poliserna lyser med sin frånvaro…
😉
Abstinensen efter "energidrycker" måste bli enorm !
Kommer säkert och fungera lika bra som i utvecklingsområdena idag. Sedan är det väl bara SD som kan tänka sig militär hjälp till polisen. Det finns inget våldsmonopol längre, fler entreprenörer gör anspråk på det i Sverige…
Wagner… 😉
Och då tänkte jag inte på kompositören..
https://svenska.yle.fi/artikel/2018/02/16/reuters-300-ryska-legosoldater-dodades-eller-skadades-i-usas-flygattack-i-syrien
Bra att du påpekar att det mesta av spannmålet vi producerar duger inte till annat än djurfoder.
Tyvärr är det alltför få som inte vet detta.
Ja, majoriteten kan ju inte ens skilja mellan de fyra sädesslagen !
*Vete och *råg går att äta av människor. *Havre till havregrynsgröt och till hästar.
*Korn däremot är djurforder
Är du helt norsk?
Korn är ju basingreddiens i sprit och öl.
Sorry! Tänkte mera på de stora volymerna…
I ett skymningsläge kommer det behövas stora mängder sprit…
Korngryn går utmärkt att äta, måste kokas ett tag men ingen konst. Inte det mest spännande kanske men mättar bra.
Kan även göra knäckebröd av korn.
Det mesta av spannmålen som odlas här duger inte till de saker ni har räknat upp.
Sorry, vi har inte det som krävs av odlingsmarken här.
Äter kornflingor och rågflingor nästan dagligen. Blir en mycket godare gröt än havregryn som egentligen borde heta havreflingor eftersom alla flingor är krossade i valsverk, gryn är klippta. Råg- och kornflingor kokas på samma sätt som havregryn till gröt, lite annan konsistens men mycket godare. Se upp så du inte köper korngryn, det har en helt annan form och konsistens, går inte att koka gröt som liknar havregrynsgröt på. Svårt att få tag på korn- och rågflingor men märket Saltå kvarn säljer båda. Märket AXA har rågflingor. Korn och råg har historiskt varit stapelföda för svenska folket men ersattes av havre och vete på senare tid. Forskare vid Lunds univiversitet har forskat på korn på senare år och kommit fram till att det är mycket nyttigt. Vi borde alla byta ut vetet och havren mot korn och råg, det skulle vi må bättre av.
Till frukost äter jag en kallgröt som fått stå över natten i kylen. Består vanligen av kornflingor, rågflingor, Fibrex, vetekli, nyponmjöl, ljust psylliumfrö, chiafrö, pumpakärnor, linfrö och mjölk. Blanda och ställ i kylen över natten, ät som gröt med lite äpplemos/sylt och mjölk. Min mage har aldrig mått så bra som efter att jag började med denna frukost, massor av fibrer och nyttigheter. Har inget behov av laxermedlen som var på storköp förr.
Håller med Greven15, om man kunde äta korn förr i tiden så kan man göra det nu också.
Var ska man odla Soja? Du vet väl att Södermalms hipsters (förlåt prepsters) behöver sin soja-latte med glutenfri bagel med latosfri creme cheese? OM man inte kan odla det i Sverige är vi ju som sagt körda…
De kan ju äta bakelser?
Sojan MÅSTE ju vara rättvise- och ekologiskt märkt och certifierad!
Rickard: Jo men är bakelserna glutenfria med ekologisk socker som är odlad i Västra Göinge? Om svaret är nej så kan de inte äta det. Man måste ha sina principer fasta. På grund av det kommer vi alla att dö.
Bengt: Absolut! certifierad med "rosa mössa" märket uppe i vänstra kanten.Det är sen gammalt! 🙂
Nej. De kommer inte dö. Det finns de som är glutennintoleranta, och de dör av det till slut. Men hipsterjävlarna är bara att skicka ut på fälten där de kan jobba på. De äter nog det som bjuds , hunger är bästa kryddan.
Jag minns historien om en viss Pol Pot som skickade ut alla hipsters från storstaden till fälten på landsbygden.
Med känt resultat….
Det är ju annars bara att sätta en liten propeller på alla traktorer så kommer de att alsta ström av fartvinden, som sen kan användas för att driva motorn. Sojakrisen löst.
Eftersom traktorer inte går så fort kanske man kan ha ett hjul i marken istället för propeller?
Ja, alla hipsters har ju runda glasögon av att de har läst för mycket…
😉
LITEN propeller? Traktorer är ju så jäkla tröga att du behöver en megavindsnurra… Använd kristallenergi istället.
Nej. En liten propeller ska det vara.
https://www.youtube.com/watch?v=xa2Cag9OrHc
Kräver visserligen också import för råvaror, men har någon bra koll på HVO100 – förnyelsebar diesel? Finländska Neste är en stor aktör och Colabitoil driver produktion i norra Sverige. http://www.colabitoil.com/kunder/hvo100/
https://www.sunpine.se/teknologi/
Det är ju också en (tror jag). Har inte fått grepp om vem som gör vad och kan göra det helt inhemskt eller inte. Skog har vi gott om 🙂
Och vem skulle sälja olja till oss? Vad tror du händer tills dess att omställningen i jordbruket har skett?
Saudi och Ryssland vill säkert sälja. Norrmännen kommer få svårt att ställa om igen och skydda sina källor.
Ryssland står för hälften av den råolja som vi får i dagsläget. Ligger vi i krig, så får vi väl anta att det är Ryssland vi krigar emot.
Oljefälten i Nordsjön är borta efter första veckan vid händelse av krig.
Lögn, 6Tant. Ren desinformation som går Kreml-diktaturens ärenden. Sverige är inte beroende av rysk olja, vi exporterar mer oljeprodukter än vi importerar olja från Ryssland.
https://cornucopia.cornubot.se/2018/01/paminnelse-kremls-desinformation-att.html
http://www.energimyndigheten.se/nyhetsarkiv/2015/sveriges-import-av-raolja-och-drivmedel/
Vännen, de 6 miljoner ton färdiga produkter vi importerade, vad fick vi det ifrån tror du? Dina siffror skiljer sig med emot vår egen myndighet.
Människor som du och obomba skulle försökt närma er Ryssland. Hade vi närmat oss Ryssland, kunde vi kanske delat på Kina/Ryssland. Nu har den kassa politiken fått dem samman. Som mögel på svinstacken börjar nu länder som Polen och Tjeckien snegla åt Ryssland, pga av den vansinniga politiken som förs i EU. Risken är att de väljer kommunism hellre än EU.
Rent skitprat. Hela flödet, inklusive import av bränsle ser du här och då ser du att vi klarar oss helt utan din uppdragsgivares olja.
https://cornucopia.cornubot.se/2017/02/sverige-ar-ej-beroende-av-rysk-olja-kan.html
Dina siffror. Inte vår myndighet.
Frågan är mera vad du är för något? Det är ju din politik som tagit Putin till övertaget. Du verkar ju även ha Ryssar på loftet.
Om vi bara antar att du är en förvirrad människa som fått Putin på skallen. Försök se det ur min synvinkel.
Vid 1967 var alla ganska öppna med sina kort. På ena sidan stod den västerländska och kristna världen plus judarna. På den andra stod den kommunistiska och islamska världen. Du vet hur det slutade.
Låt oss anta att i det läget att kommunisterna ändrade taktik, fast lagen var desamma. Hur ser du på läget idag med de glasögonen? Kanske är det du som går Putins väg?
I en marknadsekonomi som vi verkar i kan vi förstås välja att köpa olja från en annan leverantör än Ryssland. Att vi köper olja från Ryssland beror förmodligen på att den har bästa priset och inte något annat. Så om vi mot förmodan skulle komma i konflikt med Ryssland finns det andra leverantörer som bara är glada att få sälja sin olja till Sverige.
Tror du på fullt allvar att Polen och Tjeckien frivilligt skulle närma sig Rysslnad, 6Tant? Eller är det mera rysk desinformation i syfte att sprida rökridåer.
Rysk skitolja importeras, renas i svenska överlägsna raffinaderier och exporteras som högvärdiga produkter. Ton för ton, minus det som bränns av internt som avfall.
Det som händer om Ryssland stryper är att några svenska raffinaderier får stänga. Eller köra på dellast.
Ohlin. Jag har varit i Tjeckien och hört det från Tjecker som varit oroliga. Är det så svårt att förstå egentligen? Du kan väl knappast undgå att de inte gillar vår politik. Deras nuvarande ledare är kompis med Putin. Så går det när man skiter i allt och alla och kör sin politik till sin spets. Kanske skall EU smöret lyssna lite?
Stänga raffen? Nej du, det skulle vara dumt på alla sätt och vis. De går att ställa om för att raffinera råolja med andra ursprung, precis som Incognito Bengtsson skriver.
Bengtsson, under krig är det ingen marknadsekonomi.
Skitsnack. Jag känner folk i Tjeckien, de gillar inte EU men inser vikten av att spela med och trilskas så gott det går. Men de har inte glömt vad Ryssland (då Sovjetunionen) gjorde med landet.
Till skillnad från Ryssland är det få som ser tillbaka med nostalgi, eller ostalgi som det heter i Tyskland.
De mera auktoritära puckona kanske kan flirta med Putin, men det är enbart för att visa EU att de inte är pushover.
Det enda du har skrivit som är sant är att EU smöret borde lyssna lite på folket.
Även en blind höna kan finna ett korn.
Finns inte motsvarande ordspråk på ryska?
Bara för att du känner folk i Tjeckien så innebär inte det att de representerar någon form av makt. Deras president är en affärsman som gillar Putin.
https://www.reuters.com/article/uk-ukraine-crisis-eu-czech/czech-pm-says-sanctions-hurting-russia-not-changing-putins-behaviour-idUKKBN0IP1VY20141105
Säg mig att artikeln inte är pro Putin?
Surkål! 🙂
Om människor istället för all denna sallad – isbergsallad, romansalld mm – hit och dit även i mörka vintertider som kräver dyr energi både för att odla och transportera kunde lära sig att göra surkål för vinterns behov skulle mycket vara vunnet !
På 70-talet fanns det INTE färska jordgubbar att köpa året runt !!
https://www.ica.se/buffe/artikel/surkal/
Ja men tänk! Denna vara har folk levt på i alla tider. Gott, nyttigt och man kan göra stora variationer på den.
Har en Jugoslavisk vän som är expert på surkål! Han brukar lägga i lite gröna tomater tillsammans med surkålen. Hur gott som helst! Det kan man äta med stekt bratwurst och en pilsner. Inte dumt alls! 🙂
… och sen en "kompott" på plommon till ! 😉
Fy bubblan! Kompott är inte gott! För mycket socker! Fick det nån gång och det gick inte ner. Dock så är plommon fantastiskt i deras andra rätter. Tex Sljivovica eller vad det nu heter 🙂
Socker är ett utmärkt konserveringsmedel och en stor energireserv!
Det finns begränsningar på hur mycket vitkål vi kan odla.
Klumprotsjuka och kålmask är de största hindren.
Kål är ett ganska dåligt livsmedel, mycket lite energi i förhållande till vikt och ansträngning för odling, och ska ses som just sallad. Allt annat av vikt fås med fördel från brödsäd och potatis, med komplettering från mjölk eller baljväxter för protein.
Borde man inte kunna importera även oljan via Norge som mellanhand? Ser dock fram emot ett uppföljande militärporrigt inlägg om vilka stridsfartyg, beväpning mm som skulle behövas till svenska flottan för att skydda svensk sjöfart ^.^
Det är nog helt riktigt att vi löser folkförsörjningen på något sätt. Mycket går att äta. Det är också riktigt att staten inte skall in och peta där de inte behöver.
Trots allt så är de resurser vi förfogar över i detta land extremt stora, få andra länder är i paritet med Sverige (Försvaret möjligen undantaget).
Det är egentligen bara en organisatorisk fråga att koordinera och styra resursallokeringen samt undvika ockrare som bara vill berika sig.
Totalförsvaret kan i praktiken knappast ha det bättre förspänt resursmässigt. Men vi får väl se när tjänstemän och tjänstekvinnor varit inne och petat i grejor de begriper lite av. 4 – 5 år statskunskap och par år på en myndighet gör ingen till en Totalförsvarsplanerare att hantera affärer och näringsliv. Höjdarna gör redan felet att se branschorganisationer som förhandlingsparter. De har inte förstått att det är annat "längst ut i linan".
Flottan är förvisso underdimensionerad för detta uppdrag men man kan också fundera över hur mycket drivmedel som behöver distribueras med fartyg runt kusterna istället för att staten införskaffar järnvägsvagnar för ändamålet. Vi kan ju anta att det i princip endast skulle vara försvaret, jordbruket samt logistikkedjorna och möjligen kollektivtrafik som skulle få drivmedel i ett sådant läge (radikalt minskat behov).
järnvägsnätet är nog relativt robust (det finns nog fler vägar än en från västkusten till nästan alla platser).
Alltså kanske just distribution via fartyg längs kusten kanske inte är det bästa.
Däremot behöver ju västkusten skyddas. Dock kan vi nog förutsätta att det i ett sådant läge är så att NATO är allierade och säkerställer Nordsjöns frihet från Rysk inblandning.
Natos flottor är många ggr starkare än Rysslands så Ryssland lär huvudsakligen förutom atomubåtarna ha en defensiv inställning och skydda sina robotubåtar.
Alltså tror jag mer på att man behöver ha en robust ubåtsjaktfunktionalitet för att kunna eskortera fartyg i Nordsjön.
Så är det, tankbåt till depå är rationellt men inte nödvändigt. Så gott som allt fordonsbränsle transporteras med tankbil idag, från depå till bensinstation. Till depå kommer det typiskt med tankbåt från raffinaderi.
I princip skulle allt kunna transporteras med bil och tåg från Norge. Inte optimalt, men det skulle gå att lösa, så länge väg och järnväg (och Norge) är intakta.
Det borde behövas fler tankbilar och förare.
Teoretiskt med lite mer tid borde nog göta kanal kunna börja användas också. Enklare maximerade pråmar för bränsle. Borde få hygglig kapacitet mellan Göteborg och Norrköping samt en del mellanliggande platser.
Det visar vikten av att bygga upp beredskapslager av bränsle, men problemet är att det har dålig hållbarhet och att skapa nya i bergrum lär bli svårt miljömässigt.
Det kanske går om man börjar rotera över varenda oljecistern som finns i landet minus den i Halmstad som de sög ihop. Fast de cisternparkerna kommer slås ut direkt.
Råolja håller extremt länge men förutsätter fungerande raffinaderier för att kunna användas.
Skamligt att göteborg och västkusten saknar flottbas. Utan brofjorden och torshamnen stannar Sverige.
Vi behöver komma igång med produktion av syntetisk diesel inom landet.
Men då behöver vi skogen till det och inte till naturreservat för miljöpartister och Naturskyddsföreningen
Inom jordbruket så bör det gå att klara sig utan konstgödsel i ett par år utan att avkastningen minskar katastrofalt. Man kan även energieffektivisera till en början och inte tex ploga utan istället så direkt på befintlig mark. Det finns även ett mellanting där man bara luckrar upp marken med en (stor) jordfräs.
Så det finns nog möjligheter att anpassa sig snabbt, men sen behöver man få igång någon form av ersättning till oljan inom något år.
Dock tror jag att om Sveriges samlade ingenjörskår får jobba på problemet "ploga en åker med enbart inhemskt producerad energi" i ett par månader så är det löst. Flera gånger om.
Slutar man med konstgödsel tar det några innan man byggt upp mycorizzan i jorden.
Skördarna sjunker direkt för att sedan återhämta sig ifall vi slutar med konstgödsel.
Jag vet inte hur stora volym som vi kan tillverka i dag, men Tall olja från skogen och även att framställa olika typer av alkohol för att driva fordon är fullt möjligt. Kanske får man minska ner resandet till ett minimum, men jag tror att Sverige som land klarar sig bra.
Förstår inte varför luftvärnsrobotar till Visbykorvetterna inte funnits med i de senaste försvarsuppgörelserna. De är ju förberedda för det och en installation kan ske snabbt. Automatkanonen och smygegenskaperna ger ett visst egenskydd men för att skydda de fartyg som eskorteras mot hot från luften och höja tröskeln för målmättnad behövs luftvärnsrobotar. Enligt en nyligen presenterad utredning skulle det kosta ca tre miljarder. Inte så mycket för en statsbudget om kostnaden delas upp på alla år systeminvesteringen kan användas även om den måste betalas direkt .
Så med andra ord kan Sveriges spannmål försörja hela norden mot norsk fisk o olja, finsk sisu och dansk… eeh ja öl och fläskesvålar? Låter utmärkt.
Ja om norden blir isolerade och har fungerande logistik här så klarar vi oss utan större problem ..
Det största hotet mot svenskt jordbruk eller matförsörjningen överlag är nog inte bristen på fossilt bränsle.
Det är snarare klimatförändringen och då menar jag den globala nedkylningen som vi är på väg in nu. Vad händer när spannmålsskördarna på kanadensiska prärien, ryska slätterna och mellansvenska slätterna kommer att slå fel samtidigt pga försämrat klimat?
Om dom inte hade dragit på oss så många icke livskraftiga individer (ej livskraftiga på den här breddgraden och företagsklimatet i.a.f) så skulle vi klara det här utan några problem; eftersom vi är så djävulskt driftiga och ultraproduktiva så kommer vi säkert endå klara av ett par miljoner freeloaders utan problem, som sitter och fikar hela dagarna på det lokala köpcentrat.
Men nu när den lilla istiden kryper sig närmare (Nej, jag säger inte det bara för att den här våren suger, Årsmedeltemperaturen skjunker hela tiden och har gjort i minst 10 år) så fungerar inte den strategin längre.
En liten istid kommer oftast relativt fort; år 1600 var det varmt i Sverige; likaså 1200 när vikingarna blomstrade på Grönland. Runt 1450 lämnades Grönland och runt 1615 hade Sverige samma klimat som Grönland haft år 1200. den lilla istiden (maunder minimum) drabbade hela planeten och dom som drabbas först är de som bor nära polerna. Allt går i cykler, och det är solen och solsystemets placering i galaxen som bestämmer dom små och stora nedisningscyklerna.
Koldioxiden ökar alltid när temperaturen går upp (mer förmultnar då). Det Sverige behöver nu om vi ska överleva den lilla istiden (den stora kan vi nog glömma, människor ska inte leva så här nära polerna) är Kärnkraft, underjordiska aquaponics-anläggningar i en skala som världen aldrig sett förut.
Glöm koldioxid; det är is och kyla som vi måste bry oss om de närmsta 50 åren.
De stora nedisningscyklerna varar runt 100000 år och varmperioden 10000 år. Istäcket i norden var nästan helt borta för 10000 år sedan; vi pratar 3 km is över Stockholm; Sverige är inte ett framtidsland. Ryssland kommer också bli totalt nedisat, svartahavskusten kanske klarar sig.
Dags att återkolonisera Afrika kanske?
Jag börjar nästan tro att politikerna planerar nån mass-offer ritual. Människor som knappt kan överleva i överflöd i Kenya, t.ex i 30 grader, tas hit till ett kallt norden. Vad tror ni kommer hända om strömmen försvinner mer än 24 timmar? Det flesta östafrikaner kommer dö i sina lägenheter när temperaturen kryper under +10C. Finns det inget hetvatten i kranen för att återskapa luftfuktigheten i hemlandet kommer givetvis somalien börja må dåligt.
Finns det nån myndighet som delar ut d-vitamin till stackarna? T.o.m vi svenskar har brist på vintern.
Kongo
Funderar lite som du Rolf.
Vi kanske borde hålla oss väl med invandrarna från Afrika och MÖ.
Få till något slags inbördes avtal om att vi hjälper dem nu ett varv sedan är vi välkomna att emigrera till deras ursprungslandet där vi kan bygga upp framgångsrika små kolonier. Vi kommer antagligen behöva den möjligheten.
Ok, visst, dom får kalla norden och vi får bördiga zimbabwe, mozambique mm. Jag skulle byta direkt. grejen är att afrikaner inte kan bygga samhällen, det spelar ingen roll om förutsättningarna är perfekta, dom har het enkelt inte intelligens nog;; tyvärr.
Nja, det är inte bara olja till transporter som behövs.
Svenskt jordbruk är nu kraftigt rationaliserat. Till exempel är det ett fåtal gårdar som producerar mjölk nu för tiden. Dessa effektiva företag är behov av reservdelar och underhåll av utrustning och maskiner för att fungera. Ingen skulle kunna mjölk 120 kor för hand. Lagren för lantbruksprodukter finns ibland enbart på ett ställe i norden, som Danmark, om de inte finns i i andra länder.
Ett annat exempel är rundbalsplast. Till plast behövs det olja, cirka 8000 till 9000 ton plast används varje år. Utan rundbalsplast är det svårt att få fram foder till djuren. Ingen sysslar med hässjor nu för tiden.
Kort sagt, det moderna jordbruket är högt industrialiserat och behöver insatsvaror som fås genom internationell handel. Det finns bara kvar några fåtal stora mejerier, två till tre stora slakterier och några kvarnar för mjöl. Juvelkvarnen i Göteborg lades ned år 2001. En avspärrning skulle snabbt får stora konsekvenser.
Men visst, vi som bor på landsbygden skulle säkert ha mat längre än de som bor i städer. Några hobbyodlare har säkert lite potatis och fårkött över. Men undra vad de gör i betong-gettona i förorterna när ICA:s hyllor gapar tomma…
… eller när servicebutikerna i "hooden" går tomma på smuggelcigaretter och "energidrycker"?
😉
Abstinensen tokrusar…
De blir upplopp på gator och torg där folk från " orten" går loss med vapen,mm. Butikerna i Citykärnan kommer att brinna och även bilarna på fina gatan.
Mycket lätt att förutse.
Det behöver jobbas parallellt med lösningar som införs gradvis.
Flottan rustas och utökas i den takt som personal kan värvas och utbildas.
Beredskapslagren av råolja utökas, förslagsvis utnyttjas alla befintliga och lätt renoverbara bergrum med logistiskt gynnsamma placeringar..
Beredskapslagring av nyckelinsatsvaror och reservdelar för hela logistik och produktionskedjor, t.ex. för oljeraffinering, lastbilsunderhåll, mjölkgårdsdrift, osv. Detta blir aldrig heltäckande men desto mindre som måste flygfraktas in akut i ett trångt läge desto bättre.
Bulklagring av jordbrukets insatsvaror, salt, mineralfoderråvara, ensilageplast, utsäde, bekämpningsmedel, gödning.
Forcerad utbyggnad av biobränsleproduktion med fokus på syntetisk diesel och flygfotogen.
En ny distribuerad beredskapslagring av bränslen med minst en depå i varje kommun med prioritering av spridning före fortifikatoriskt skydd. Kompletteras med tankbilar i beredskap utöver det fredsmässiga normalbehovet. Samordnas med befintliga mackar när de börjar gå ur tiden pga elbilsgenombrott vilket lite ironiskt ger behov av reservelverk för att ladda en andel av elbilarna vid störningar i elnätet.
Beredskapslagring av mat för att ge respittid för omställning och marknadsförändringar. Jag tvivlar på att det blir något finkornigt ransoneringsystem.
Tror flottan som vapenslag idag har likhet med kavalleri under ww2. Flyg, robotar, satelliter sänker fartyg snabbt och effektivt…. Se även hur effektiva Sadams tanks var…. menar bara att utvecklingen går raskt framåt …
Oavsett den teknologiska utvecklingen för fullskaliga sjöslag behöver det finnas många små och enklare båtar osv, utan dem kan fienden bokstavligen ro in och vinna kriget med minor.
Vi importerar konstgödsel, is stort NPK från Norge. P och K importeras till Norge, så hur kan Norge försörja Sverige vid avspärrning? I svenska fartygsregistret finns 60 fartyg, mest små passagerarbåtar. Blir inte mycket fraktat med dem.
25 vapenplattformar med 8, 16 eller 32 vls-er drar iväg Kalibr av olika slag samt några ubåtar mot alla inmätta fasta mål i fallande skala och som grädde på moset ett antal Iskander.
Med PostNord anländer kapitulationspapperen för underskrift inom viss tid annars släpper dom loss SvartePetter mot lämpligt mål.
Men eftersom vår eminenta regering har försätt alla mål med automatiska close-in vapen så har vi ju lite att frukta och livet kan gå vidare i jämmerdalen?
Diesel är den enskilt viktigaste varan för att jordbruket ska fungera även i kristider. Behövs dessutom extra mycket då el troligen periodvis måste produceras med elverk. En enkel åtgärd som kan göras omedelbart är att utöka den småskaliga lagringen inom jordbruket, åkerier, bussdepåer, viktiga industrier mm. Inga problem med att omsätta dieseln så att den inte blir för gammal . Inget förbrukas på att distribuera ut den när en kris börjat. Ett bidrag/skattereduktion bör införas som kompensation för att företag bidrar till samhällets motståndskraft. En annan aspekt är att risken minskar att gå i konkurs när en kris kommer då chansen ökar att företagen kan hålla verksamheten någorlunda igång. Istället för att inte kunna köpa diesel alls eller i begränsade mängder till skyhöga priser har man åtminstone en del. Dieseln är ju också ett ekonomiskt värde i bolaget som kan tillföras verksamheten när en kris kommer.
Som enskild medborgare kan man se till att tanka ofta och innan mätaren är nere på rött. En mindre mängd går lagra i dunkar också enligt gällande regler och omsätta årligen. Även den enskilde medborgaren behöver i viss mån bränsle för den sista delen i distributionskedjan av livsmedel.
Allt detta går förhållandevis enkelt och snabbt att genomföra. Bidrar enligt principen "många bäckar små ger en stor och bred å".