Antalet nytillkomna bostadsrätter på Hemnet faller nu efter att de amorteringskraven har tillkommit. Totalt utbud är trots detta dock på de högsta nivåerna på flera år, visar siffror Hemnet delgett bloggen.
Södermalm med skrapan som sträcker sig upp till Himlen. |
Till Nyhetsbyrån Direkt säger Hemnets talesperson Staffan Tell att antalet nya lägenheter faller på grund av en påskeffekt men också på grund av de skärpta amorteringskraven:
“Det är intressant att notera att utbudet nu är lägre i Stockholms innerstad än för ett år sedan. Påsken spelar nog en viss roll, men tittar man på antalet nytillkomna annonser förra veckan jämfört med veckan före påsk i fjol kom det ut 17 procent färre bostadsrätter i Sverige i år och 30 procent färre i Stockholms innerstad. Det finns absolut en påskeffekt, men också en fortsatt amorteringskravseffekt”
Enligt uppgifter till bloggen är totalt antal bostadsrätter till salu dock högre än både 2016 och 2017. 2016 var det 8 847 lägenheter på Hemnet och 9 520 år 2017. I år ligger siffran på 11 194, och förväntas stiga nu. I skrivande stund har antalet bostadsrätter till salu stigit till 11 862.
I Stockholm innanför tullarna är dock utbudet samma som förra året vid motsvarande datum, men påskeffekten inträffar på olika datum varje år. Förra veckan tillkom endast 76 lägenheter mot 109 motsvarande vecka i påskcykeln förra året. Det är samma som för 2016, då 75 tillkom.
Staffan Tell säger till bloggen om påskeffekten:
“Vår spekulation är att både antal nya objekt och utbudet bör stiga på riksnivå under denna vecka givet det historiska mönstret.”
Det ser alltså totalt ut som att utbudet av lägenheter fortsätter vara stort för säsongen i hela Sverige, även om tillkomsten av nya objekt mattats av. Dock är utbudet normalt i Stockholm innanför tullarna. Totalt utbud ska enligt artikeln hos Direkt minskat med 26% i Sverige och 46% i Stockholms innerstad, medan det normalt sett ska stiga under våren.
Å andra sidan så innebär ej genomförda försäljningar att köpare inte behöver sälja sin befintliga lägenhet och en avmattning i tillväxten av objekt bör ske när köpare och säljare inte möter varandra prismässigt. Denna effekt kan antas vara större i Stockholm när flyttkedjorna fryser ihop.
Mer definitiva siffror får vi se när Hemnets månadsstatistik släpps.
33 kommentarer
Kan det inte vara så att folk tycker det blir för dyrt att flytta, man väger nuvarande månadskostnad mot ny månadskostnad och tycker inte det är värt det helt enkelt. Har ett par vänner som sitter gå äldre lån och sedermera äldre villkor som inte förstår hur de ska ha råd att byta upp sig eller alternativt byta till något i samma prisklass/storlek i någon annan del av stan.
Jag gissar att det största faktorn är att bankerna numera sällan lånar ut till mer än 5x bruttoinkomsten. Dvs en familj som drar in 80k i månaden kan då max låna 5 miljoner. Detta kommer på sikt att dämpa priserna och knyta dem till löneutvecklingen.
Sitter man på en kåk i Stockholm köpt för ett par decennier sedan och amorterad efter gamla normer (30 år), bergvärme och väl underhållen så är det få objekt som kan konkurrera i boendekostnad. Inga om man vill bo i Stockholm, trots att man minskar boarean med mer än hälften. Knappast heller om man ger sig ut i kranskommunerna.
Är det detta som kallas inlåsningseffekten, så är jag fortsatt gärna inlåst. Problemet är väl snarare att någon är utelåst.
Här tror jag svaret kommer bli från våra socialistiska politiker att göra det dyrare för de som billigt(de inlåsta, d.v.s. sådana som vi med decennier av amortering och underhåll av äldre bostäder). Helt enkelt göra det sämre för de som äntligen lyckas bo billigt, i sann socialiastisk anda. Alla skall ha det lika dåligt. Att förändra den genomkorrupta planhushållningsmarknaden för lägenheter är omöjligt.
Det är ett rätt långsökt resonemang, det har ju bara blivit billigare och billigare att sitta i ägt boende de senaste tjugofem åren, helt oavsett borgerlig eller socialdemokratisk regering.
Vänsterpartiet, absolut. Men sossarna vet att äldre par i radhus eller villa är viktiga väljargrupper…
För sossarna är de viktigaste väljargrupperna huvudskligen någon forma av bidragstagare. Då behöver man få tag på pengar. Varhelst man kan finna dem.
Ca 300 000 av 7,3 miljoner röstberättigade uppbar t ex försörjningsstöd 2016.
Det är knappast en framgångsrik strategi att rikta in sig på desperata bidragstagare.
Sen finns det bostadsbidrag yada yada, men de behöver knappast "få tag på pengar varhelst man kan finna dem".
Nejnej, ben, alla vet ju att alla högerväljare är rippade John Galtar med jätteorgan som bara hindras att nå framgång pga såssarnas gynnande av diverse Ken Shabby-typer.
Nu är ju socialbidraget långt ifrån det enda bidraget. Sossarnas marknad är folk som tror att de tjänar på bidrag och fördelningspolitik, ungefär lika smart som att en knarkare tror att de mår bra av att äta knark till frukost.
När bubblorna spricker lär det bli ebb i statens kassa och då kommer brandskattningen av de som har några tillgångar.
Tja, I det stora landet I väster och storbritannien, där man minskat mängden fördelningspolitik så har ju den socala rörligheten minskat, antagligen för att de som föds I "bättre" hem, statistiskt sett har en bättre utgångspunkt och att dessa fördelar ansamlas över generationerna.
Sen finns det ju olika typer av bidrag, visa som antagligen låser in folk I fattigdom, men att antyda att alla får précis vad de förtjänar är mwer än lovligt naivt.
1. Ja, det finns fler bidrag. Barnbidrag t ex, men helt ärligt märks de ganska lite i mångas ekonomi. Hur många som får nån form av omfördelningsbidrag eller t o m subvention är en sak, hur många som faktiskt är beroende av dessa bidrag är en annan. Inte så många av de som får barnbidrag måste "få tag på pengar varhelst man kan finna dem" som det formulerades tidigare.
2. Omfördelningspolitik ja. Den finns i alla länder, mig veterligen. Därmed också bidrag. G W Bush delade väl ut t o m ut nån engångscheck som konsumtionsbidrag?
3. Omfördelningspolitik finns ju i alla partier så att hävda att enbart sossarnas marknad är folk som tror att "tjänar på bidrag" är ju osant. Vårdnadsbidraget är ju t ex ett borgerligt förslag, de är ju också bidragspartier, etc.
Politiken i Sverige, och en del andra länder, handlar ju främst om att skruva och justera lite på omfördelningspolitiken för att optimera. De flesta bidrag slopas inte, och ifrågasätts inte, vid ett regeringsskifte.
Att därmed kalla nåt parti för ett typiskt bidragsparti blir liksom ganska missvisande och tramsigt eftersom det inte särskiljer dem nåt vidare.
Så din argumentation är att för att KD fick igenom sitt vårdnadsbidrag och då det finns bidrag i andra länder också så är inte sossarna ett bidragsparti?
Du har inte funderat på att titta på vilka väljargrupper som attraheras av sossarna istället?
Det andra bidragspartiet i Sverige är moderaterna men de älskar bara bidrag till företag. Så går de ju under namnet sosse-light också!
Varning för stigande räntor enligt Martin Armstrong. Banksystemet inom EU hotar att kollapsa inom 2 år pga av dåliga lån. Detta kommer att ge en smittoeffekt även på solida banker i Sverige. Räntorna kan eventuellt stiga dramatiskt (bind räntorna redan idag).
Jaja, och "2015.75" skulle den ekonomiska cykeln vända enligt samme Armstrong, hans superdator och hans tramseri om att cykler kan identifieras med tusen-dagar-gånger-pi-regelbundenhet.
"Jaja, och "2015.75" skulle den ekonomiska cykeln vända"
Det var nog inte riktigt vad han sa. Det han förutspår är en vändning (och krasch) i förtroendet för "government".
Jag har vadat igenom lite sidor av vad han har skrivit, men det är rätt så luddigt formulerat förstås och som gjort för efterhandskonstruktioner. Ser mest ut som numerologi blandat med lite blandade vaga gissningar och "veckans-kris" a la ZeroHedge.
Humor i alla fall med att hans dator skulle vara självmedvetande eller vad det var han skrev, nåja, allt för att spinna ihop en rolig story åt de trogna läsarna.
Var det inte så att kollapset i förtroendet för "government" skulle leda till en jättelik skuldkris nån gång efter det magiska 2015.75? Lite dålig pricksäkerhet om det nu sker 2020 istället, alternativt en intetsägande modell ("statsobligationsräntorna stiger från sina rekordlåga nivåer nån gång efter hösten 2015", åh fan). Det kan säkert inträffa — många tror ju risken för en ny skuldkris är på gång, inte minst den här bloggen — men det kluriga är väl kanske att förutspå när och hur mycket, mer än "allt går åt helvete på ett ospecificerat sätt" (då kan man alltid få rätt och en 10%-ig korrektion på börsen etc räcker för att kunna säga "vad var det jag sa").
Och att filtrera bort alla förutsägelser som inte blev nåt. Som 2016, angående privata pensionssparanden (401k):
" There are states looking for Congress to create some sort of mandatory contribution that would take from people’s private savings to bail out state workers. Nothing has been decided as of yet. However, I would expect this to become more forceful next year when Social Security goes bust."
Detta skrevs 2016 och inget sånt hände 2017, och lär inte hända 2018 heller. Men genom att spotta ur sig 1000 olika vaga "what-ifs" så får man med folk på tåget.
Joakim: Instämmer, trodde ingen var så dum att de fortfarande tror på pajasen Armstrong,
Håller faktiskt med Carmania här. MSM och alla "förståsigpåare" hånade MA utifrån att han skulle ha prognosticerat ett dramatiskt börsfall. Den som hade läst och förstått vad han faktiskt skrev om insåg att det handlade just om, som Carmania skriver, att förtroendet för styrande regeringar och politiker skulle börja urvattnas allt mer ända till det leder till social oro och väldigt stora samhällsstörningar. Och det är väl ungefär vad vi ser hända mitt framför våra ögon, eller…?
Sen får man ta allt med en nypa salt men just här försvarar jag faktiskt MA.
Ja, men det handlar mycket om cherry picking.
Hur gick det med Tysklandskollapsen till exempel som MA skrev om 2014? Eller Eurons kollaps som var på tapeten 2016? Eller Kinas krig mot Japan?
Detta är bara ett par exempel jag fick fram genom lite blandat klickande bland de 10 000 blogginläggen eller nåt sånt som skrivits, men alla "sidospår" som aldrig blev något fick förstås ingen uppföljning, så naturligt nog ser det ut som om pricksäkerheten var hög…
Och för att visa att MA ändå försökte baka in 2015.75 i olika "veckans-kris", här kommer ett citat:
"From a timing perspective, the Bretton Woods System actually began with the operational start of the IMF on March 1, 1947 (1947.164). The euro began officially on January 1, 1999 (1999.002). The birth of the euro essentially completed the 51.6-year cycle between 1947 and 1999. The collapse of the euro appears to be due no later than 17.2 years from its birth, making the ideal target 2016.202, just 23.5 weeks ideally AFTER the peak on this current Economic Confidence Model wave 2015.75."
Självklart ingen uppföljning på den gissningen, eftersom euron faktiskt inte gick under 2016, utan istället av en slump stängde på samma nivå i slutet av året som början. Sedan har euron stärkts mot dollarn efter det, knappast någon "kollaps".
Pro tip är att som Joakim skriver, inte tro på alla charlatans på internet. Vi lever i "peak bullshit" om något. Alla dessa jävla "gurus" vare sig det är inom hälsa, finans, livsstil eller filosofi. Va inte byfånen som trillar dit på allt deras svammel.
Lite som det där med apor och skrivmaskiner, bloggar man som fan så kommer ju nån förutsägelse att slå in.
Nostradamus är väl ett annat exempel, sjukt otydlig/oklar och en massa bibelparafraser så att man kan tolka och bända en massa historiska händelser till att passa in på de oklara profetiorna.
Den som tror att man kan basera några ekonomiska beslut på Armstrong betecknas som lätt förståndshandikappad.
Det ser mer och mer ut som att amorteringskraven gav en artificiell skjuts uppåt för bostadsmarknaden i jan/feb, men nu börjar markanden uppföra sig som förväntat.
Antalet avslut ner utan att priserna faller drastiskt. Dvs köparna har börjat vänta ut säljarna som försöker hålla priserna uppe.
I jan/feb så tuffade marknaden på som förut, stabilt pris och stabil omsättning, samtidigt som många försökte sälja innan regeländringarna (därav högt utbud).
Vi bör nu se en avvaktande marknad med fallande omsättnig menstabila priser ett tag. Men till sist kapitulerar säljarna (pga stort utbud) och priserna börjar falla igen.
När du skriver "rekordutbud", hur lång historik jämför du då med? När man läser blogginlägget så låter det som om du bara jämfört med 2016 och 2017. Har du gjort en Aftonbladet igen Cornucopia?
Utbudet borde väl justeras för antal BR totalt om det ska vara lönt att titta på historiska data. Annars kommer man rimligen precis som julhandeln slå rekord för det mesta, vilket iofs gör att ett minskat utbud egentligen är större sett till totala marknaden
Mycket objekt som försvinner och sen återkommer på Hemnet. Kan gissa varför de gör så men tycker det är förhållandevis ofta då jag tycker det är roligt titta på bostäder.
Här är endast min egen uppfattning: som jag upplever det så är det väldigt få objekt till salu och har varit så under en ganska lång tid. Har ingen statistik på det men det är min helt klara uppfattning. Avstår från slutsats. Jag har tittat på hela Sverige.
Detta ängsligt hysteriska fokuserandet på "Stolleholms" innerstad…
Det finns faktiskt en värld _utanför_ denna där man både kan få ett billigare och större helt nytt boende för 2,5 – 3 mille…
Eller ungefär vad en "ängslig skrubb" kostar "innanför tullarna"..
Det är klart att det finns en värld utanför Stockholm, men bostadsmarknaden i Stockholm lär vara både störst och dyrast i Sverige. Det är helt enkelt väldigt många som kan påverkas av svängningar, både uppåt och nedåt.
Många väljer väl för övrigt att bo i Stockholm eftersom det är vår största stad med det utbud både socialt och kommersiellt som följer av det. Man kan gnälla på att Stockholm är en småstad i jämförelse med världsmetropoler, men det är som sagt Sveriges största stad. Nästa steg blir väl ofta just en större stad utomlands, och inte Örkelljunga eller Pajala.
Och det är klart att man kan bo i en förort långt bort, men då försvinner också stadskänslan som många vill åt.
Hur många är det egentligen som utnyttjar allt av utbudet ?
Hur många är det som tillbringar helgerna på "trändiga" klubbar och barer ?
Om man kan acceptera en pendlingsväg på 40-45 min så öppnar sig en helt ny värld..
Och förutom inom några ytterst nischade branscher så finns arbetstillfällen även på andra platser.
@Bengt: Nöjesutbud är något man drömmer om som barn/ungdom och som pensionär. I båda fallen saknar man pengar för att nyttja utbudet och där emellan har man inte tid med det 🙂
En trendigt ängslig – och säkert också varumärkestorsk och "poser" med behov av att visa upp sig – har köpt Göteborgs dyraste lgh i det ännu inte byggda Karlatornet för 66 mille…
"..– Jag gissar att den som har köpt lägenheten är någon som inte bryr sig om vad den betalar, snarare tvärtom. Det är troligen någon som gärna vill berätta att den har köpt den till det priset, säger Imre Marton.
Niklas Berntzon tror inte heller att pengar är ett problem för personer som köper lägenheter som denna.
– Är det en unik produkt kan man ta ett extremt pris. Den här lägenheten riktar sig till en målgrupp som vill köpa det absolut häftigaste i Sverige. Har man pengar och vill köpa det häftigaste som finns, är man beredd att betala mycket för det, säger han. .."
Han tror att det till och med skulle kunna vara möjligt att ta ett högre pris.
– En lägenhet i en sådan här hög skyskrapa har aldrig existerat förut så vi hade inget att jämföra med. Då är det är svårt att prissätta det. Men vi hade säkert kunna ta ännu mer…"
http://www.gp.se/nyheter/ekonomi/dyraste-l%C3%A4genheten-i-karlatornet-s%C3%A5ld-1.5477695
Annars så har en rätt så ordinär 60-tals tegelvilla i lantliga Horred mellan Borås – Varberg md utgångspris 1 mille budats upp över 50%
VEM "tuggade" något om fallande bostadskonjunkturer ?
https://www.hemnet.se/bostad/villa-3rum-horred-marks-kommun-bjorkhagavagen-7-13602015
En trendigt ängslig – och säkert också varumärkestorsk och "poser" med behov av att visa upp sig – har köpt Göteborgs dyraste lgh i det ännu inte byggda Karlatornet för 66 mille…
"..– Jag gissar att den som har köpt lägenheten är någon som inte bryr sig om vad den betalar, snarare tvärtom. Det är troligen någon som gärna vill berätta att den har köpt den till det priset, säger Imre Marton.
Niklas Berntzon tror inte heller att pengar är ett problem för personer som köper lägenheter som denna.
– Är det en unik produkt kan man ta ett extremt pris. Den här lägenheten riktar sig till en målgrupp som vill köpa det absolut häftigaste i Sverige. Har man pengar och vill köpa det häftigaste som finns, är man beredd att betala mycket för det, säger han. .."
Han tror att det till och med skulle kunna vara möjligt att ta ett högre pris.
– En lägenhet i en sådan här hög skyskrapa har aldrig existerat förut så vi hade inget att jämföra med. Då är det är svårt att prissätta det. Men vi hade säkert kunna ta ännu mer…"
http://www.gp.se/nyheter/ekonomi/dyraste-l%C3%A4genheten-i-karlatornet-s%C3%A5ld-1.5477695
Annars så har en rätt så ordinär 60-tals tegelvilla i lantliga Horred mellan Borås – Varberg md utgångspris 1 mille budats upp över 50%
VEM "tuggade" något om fallande bostadskonjunkturer ?
https://www.hemnet.se/bostad/villa-3rum-horred-marks-kommun-bjorkhagavagen-7-13602015