Förlustmaskinen Spotifys ägare ska casha hem genom att börsnotera skiten och sälja aktierna till de som blandar ihop en tjänst förträfflighet med vad som är en fungerande affärsmodell. Trots en ökning av användare och intäkter på runt 30% 2017 – 2018 kommer man fortfarande göra miljardförluster.
Oh, happy day! Arkivbild. Skildrar inte aktuellt läge. Det är ingen som är lycklig just nu. |
Spotify ska alltså börsintroduceras så att skivbolagen och övriga ägare kan sälja av sina aktier till greater fools och göra sin vinst på den dysfunktionella verksamheten.
Bolagets prognos talar om 26 – 32% fler användare totalt, och 30-36% fler betalande kunder på helhåret. Detta ska ge ökade intäkter om 20 – 30% (man klarar alltså inte ens av att räkna ut hur mycket ökade användare innebär i ökade intäkter och räknar med att växelkurser ska minska omsättningen med 260 – 300 MEUR).
Totalt sett ska man gå med mellan 230 och 330 MEUR i förluster. I teorin innebär detta att man utan valutaförlusterna skulle kunna göra vinst, vilket väcker frågan varför man inte valutsäkrar sin verksamhet?
Uppenbarligen är det något grovt fel på en affärsmodell som räknar med nästan 100 miljoner kunder, men ändå inte klarar av att göra vinst på sista raden. Nu är dock ägarnas egen affärsmodell att sälja av aktierna till någon annan, förslagsvis kunderna, som fått sitt musiklyssnande subventionerat av ägarna sedan starten. Kunderna har antagligen svårt att skilja på tjänstens förträfflighet och vad som är en god investering och fungerande affärsidé. Ägarna i form av skivbolaget har precis gått med på sämre avtal så att Spotify ska kunna förbättra sina siffror och bolagen sälja av sina aktier efter och runt börsintroduktionen. Räkna med att bolagen därefter kommer kräva betydligt hårdare avtal, men det är något år framåt i tiden.
Spotifys börsintroduktion är inte en nyemission, utan befintliga aktieägare ska sälja sina aktier till greater fools. Bolaget kommer därefter behöva finansiering och de nya ägarna kommer få lära sig vad en nyemission innebär och börja betala av på sina abonnemang. På detta vis kan befintliga ägare sälja av sina aktier utan den utspädning som den kommande nyemissionen innebär. I princip en pump-and-dump.
Spotify skulle kunna visa vinst genom att sluta växa och sparka personal. Därmed skulle det inte vara ett tillväxtcase, utan en lika intressant investering som en livsmedelsaffär, utan värderingen bygger på att man kan fortsätta växa i bästa IT-bubblanstil, dvs utan att någonsin kunna göra vinst.
28 kommentarer
Bra sammanfattning
Här i Stockholm brukar det räknas som den mest omtycka och mest prestigefyllda arbetsplatsen bland IT-specialister. Får se hur mycket det hjälper om det smäller framöver…
Hmm, med tanke på dålig hur clienten för android så undrar man vad för prestige det är. Att kunna lalla runt hela dagarna och få betalt för det eller?
OT men angeläget:
Åtskilliga är de svenska politiker och politiska bedömare som under ett stort antal år ansett Storbritannien vara Sveriges främsta allierade inom EU. Regeringen ger på sin hemsida uttryck för en långt gående värde- och intressegemenskap med britterna beträffande bl.a. arbetet med budgetfrågor och emot ökad överstatlighet samt miljö- och klimatfrågor.
Men när det nu gäller att solidariskt stödja britterna, efter att krigsförbrytardiktaturen i Kreml med massförstörelsevapen kallblodigt utfört utomrättsliga avrättningar på brittiskt territorium, råder påtaglig och besvärande ambivalens i Regeringskansliet om i vilken omfattning Sverige kommer att följa 14 EU-staters, Ukrainas och USA:s exempel – att utvisa ryska spioner. Frågan om Löfvens rödgröna minoritetsregering i denna viktiga fråga kommer välja att fegt sälla sig till stater med genomkorrumperade och Putinvänliga regeringar som Cypern, Grekland och Ungern skulle aldrig behöva ställas.
Heja Sverige…
Finnarna fegar inte ur:
http://www.presidentti.fi/public/default.aspx?contentid=373433&nodeid=44809&contentlan=3&culture=sv-FI
Undrar om grundarna och övriga aktieägare överenskommit om hur många aktier som får säljas i noteringen(just nu) eller om det är helt fritt? Värderingen antas bli 170-200 Mdr kronor(enligt önskan)upp från 74 Mdr sedan 2013(+>130%). Goldman Sachs som tecknade 2013 lär väl ha sålt en del till kunder som nu vill sälja. Alla lär naturligtvis vilja sälja helt eller delvis. Aktien har handlats inofficiellt kring 190 Mdr kronor(vet ej volymen dock).
Om Spotify subventionerar kostnaden för abonnemang för nya kunder får man förlust på grund av att man växer, inte trots att man växer. Så snart man slutar med det kan det vara en stor vinstaffär.
De som lever får se. Introduceringen av video kommer att göra att Spotify kan konkurrera med Youtube om annonspengar också. Kanske bra, kanske dåligt.
Tror Spotify är en ganska riskfylld investering men tycker inte du målar en rättvis bild. De kan hitta andra inkomstkällor än subscriptions t ex sälja användardata till artister, finns många områden. Är inte särskilt ovanligt bland tech-företag, kolla Google som inte hade någon tanke hur dem skulle tjäna pengar.
Företaget är tvunget att fortsätta växa fort annars är det nog kört om Apple music hinner ikapp.
+ Gott för aktieägarna att kunna sälja av delar av sitt innehav efter 10 år. 🙂
Svårt att se hur Spotify skall konkurrera med ex.vis Googles tjänster: Google Music Family kostar $15/mån och då ingår Youtube Red (reklamfri Youtube + unika serier/filmer). Skall komma till Sverige snart….
Spotify har väl bara musik, äger inga devices, streaming lösningar eller andra kanaler som digitala assistenter. Har väl inte heller film/musikvideos eller spel?
Antal låtar och lite AI runt musikrekommendationer kommer nog inte vara USP i framtiden…
Liknar inte detta lite Facebooks resa?
Skivbolagen är ägare i Spotify. De är samtidigt leverantörer. Spotify är skivbolagens tillväxtplattform. Man måste se helhetsaffären. Skivbolagen går inte back i totalaffären och de vill ha kontrollen över den marknadsledande distributionsplattformen och det finns de som är delägare bara i Spotify och därmed subventionerar skivbolagen.
Skivbolagen kommer inte att krypa ur. Den dagen de förlorar kontrollen över den dominerande plattformen så blir prisförhandlingen med Apple, Google och Amazon obehaglig. Ingen av dem står och faller med musikdistribution och kan köra svälta räv med skivbolagen.
Så länge skivbolagen har sin distributionskanal så får Google, Apple och Amazon ställa sig i kö och batala de royalties som skivbolagen vill ha.
Om man bara tittar på Spotify så missar man den verkliga affären som skivbolagen driver. Intäkter, leverage gentemot övriga distributörer och ett gäng delägare i Spotify som är med och betalar för skivbolagens expansion.
"Spotify skulle kunna visa vinst genom att sluta växa och sparka personal. Därmed skulle det inte vara ett tillväxtcase, utan en lika intressant investering som en livsmedelsaffär, utan värderingen bygger på att man kan fortsätta växa i bästa IT-bubblanstil, dvs utan att någonsin kunna göra vinst."
Klart de måste prioritera tillväxt framför vinst.
Det finns miljardtals människor som lyssnar på musik och de är världens största tjänst för strömmande musik när det kommer till betalande abonnenter. Att stanna vid 0,07 miljarder betalande användare vore idioti. Jämför med Facebook som initialt också bara satsade på tillväxt. Nu har de väl ett par miljarder användare och gör bra med vinst.
Det här betyder inte att aktien kommer vara köpvärd, men de gör helt rätt i att satsa på tillväxt.
Påminner mig om ett svenskt nätbutik som sålde skor online och som skulle börsintroduceras och lockade många utländska investerare som t ex Lebanons Hariri. De svenska ägarna visste att det skulle floppa och ville snabbt sälja av sitt ägande och casha hem så mycket som möjligt. Minns ej namnet på bolaget.
Nej det gör det inte. Nätskobutiken ägdes inte tillsammans av de största skoproducenterna i världen som samtidigt som skoproducenterna stängt alla sina skoaffärer.
Spotify har ju bara en huvudverksamhet, streaming, medan konkurrenterna Apples, googles, och Amazons streamingverksamhet bara är en liten detalj i deras verksamhet. Spotify kommer aldrig att gå med vinst med nuvarande konkurrenssituation. Spotify måste hitta något annat att göra pengar på på sitt existerande kundunderlag. De andra operatörerna är så stora att de kan betrakta streamingdelen som en PR-verksamhet snarare än något som de måste göra vinst på. Men även om Spotify hittar något annat att göra pengar på så kan de andra göra samma sak. Gissar på att huvudägarna planerar exit och sälja till någon av konkurrenterna.
Spotify kommer aldrig att visa några fantastiska siffror. Skivbolagen som äger stora delar av bolaget expanderar sin strategiska distributionskanal och låter de övriga aktieägarna ta sin del av smällen.
Skivbolagen tar betalt av Spotify. Det är från skivbolagshållet en fin totalaffär att äga en strategisk andel i den dominanta och marknadsledande distributionskanalen. Prissättningen till skivbolagen ihop med expansionen ger underskott som andra investerare som tex Telia finansierar.
Noteringen på börsen ger typ Telia en väg ut och andra externa aktörer en väg in. Skivbolagen är intresserade av att ha ett team av externa intressenter som kan subventionera deras expansion av den strategiska distributionsplattformen.
Hoppas verkligen de fixar det här. Jag gillar Spotify och föredrar det framför t.ex. Google Music som har en usel app.
Kan det bli värre.
Har Google någon gratis variant som man kan testa deras app. Jag MÅSTE ju bara se en app som är värre än Spotify…
Ja, Spotifys app är verkligen horribel.
Man kan prova Google Music i 30 dagar, i alla fall tidigare.
Vad är det som är så dåligt med Spotify appen?
Det sämsta med Spotify är "Shuffle" funktionen. Den verkar ta 30-40 låtar i en lista om fler hundra och sen blanda bara av dem. Det suger!
Det sämsta med Spotify är att man inte kan se Album/EP i en egen vy i tex nya realeaser. Istället får man en störtflod av singlar med något album här och där i singelflödet. Dåligt och ett lång tråd i Spotifys forum utan åtgärd.
Sedan är ju stegen för åtkomst av nedladdat onödigt krånglig via vyn bibliotek och sedan album. Borde varit enklare.
Dark mode är ju inte heller kul.
Tummen upp för spotifys app. Gillar den. Stabil och bara funkar.
För att ta ett par exempel:
* Offlineläge som kräver att man har internetuppkoppling (WTF!)
* Tar bort nedladdad musik lite godtyckligt sådär med ursäkten att man har fler än tre enheter (fast man bara har en)
* Megaslö ibland i menyerna (annars är den slö)
* Som sagt en shufflefunktion som verkar långt ifrån slumpmässig
…tilläggas kan göras att det bara rör sig om fel de inte hunnit åtgärda än. Det rör sig om fel som har hängt med i massor av år – känns inte helt seriöst helt enkelt.
Spotify’s Two Million Unauthorized Users Hammered Google For Alternatives
https://torrentfreak.com/spotifys-two-million-unauthorized-users-hammered-google-for-alternatives-180326/
De kunde ju gått tii Spotifys webbsida och signat upp för ett normalt abb..
Valutaeffekter på 300 MEUR. Var får du det ifrån?