Nedanstående är ett gästinlägg signerat Lena Padukova adrenalena.se, som befinner sig i Filippinerna just nu.
Filippinerna. |
Filippinerna får sin beskärda del av naturkatastrofer. Landet drabbas årligen av ca 20 st tyfoner, i november 2013 tex har tyfonen Haiyan lämnat 6 000 döda, 27 000 skadade, och påverkade 16 miljoner människor. Extrema mängder nederbörd är inte ovanliga, och översvämningar förekommer redan vid relativt små mängder nederbörd. Jordskred är också ett problem som förvärras av mycket regn. Jordbävningar sker rätt ofta, då kontinentalplattorna möts under landet (olyckligt nog även under den mest befolkade delen, mer om det sen). Tillsammans med jordbävningar kan tsunamivågor förekomma. Landet har 20 aktiva vulkaner, just nu är Mayon fortfarande igång och folk har evakuerats från området (vilket gör att jag inte besöker staden Legazpi som planerat) och flygtrafiken är påverkad.
Miljöproblemen är u-landstypiska: höga luftföroreningar samt brist på rent dricksvatten. Mer än 50% av öarnas korallrev har förstörts av utsläpp och dynamitfiske. De sociala problemen är mycket omfattande. 38% av stadsborna bor i slumområden, enligt denna källan (notera att Turkiet är det enda europeiska landet som har slumområden). 13% av befolkningen lever i extrem fattigdom.
En baksida av huvudstaden Manila – det här är dock långt ifrån något riktigt slumområde. |
Även de rikaste områden drabbas av flera timmars blackout när elproduktionen inte räcker till, endast stora globala företag och deras egna boenden har möjlighet till backup. Vattenförsörjning sker ofta genom att fylla på en tank på taket. Endast lyxhem har tillgång till varmt vatten. De flesta är beroende av gas för matlagning; vatten och ris kokas mha elapparater.
Så hur preppar folk här? De flesta är förberedda på elavbrott, sånt är vardagsmat. Folk har ofta vattenförråd hemma – det köps in i 6L eller 7L flaskor, som är mycket vanliga i länderna där kranvatten ej går att dricka (dvs de flesta länder förutom norra Europa…) Kylan är inget problem här. Maten finns både i form av varor med lång hållbarhet, och i form av levande djur och växter ute på landet. Men går det att vara förberedd på de större katastroferna?
Vulkanerna går att följa genom onlinetjänster, och tyfonerna går trots allt att förutse någorlunda. När jag pratar med min kontakt i Manila framgår det att det mest oroande är jordbävningen som förväntas komma inom närmaste tiden, då kontinentalplattornas rörelser går att förutspå till den grad att det går att säga att det blir minst 7.3 på Richterskalan. Den filippinska plattan möter den Eurasiska kontinentalplattan i väst, och Stillahavsplattan i väst – med Marikina Valley Fault System (MVFS) precis under Manila. De stora pampiga byggnaderna som utgör huvudstadens horisont är till en stor del fuskbyggen, det är ingen hemlighet att mycket stjäls innan och under byggnadsprocessen. Förväntningarna är att staden inte kommer vara sig lik efter jordbävningen.
Lockande att chilla i takpoolen på 20e våningen… fram till att du hör om MVFS som går precis under skyskrapan |
Det finns inga moderna larmsystem för varken tsunami eller jordbävning, så invånarna måste ta eget ansvar. En adekvat terränggående BOV med mycket utrustning, analoga kartor och en plan med flera backups är ett måste.
Skolorna samarbetar gällande jordbävningsövningar. |
Låt oss fortsätta se på hotbilden i Manila och i resten av landet. Trafiken är kaotisk, ingen väjer för någon, och ofta släpps inte polisen eller ambulansen fram, vilket försvårar hanteringen av akuta situationer. Egen medikit är ett måste – tom små skador måste behandlas direkt, annars är inflammationsrisken stor här i tropikerna. Att köra från ena sidan av stan till den andra kanske tar en timme utan trafik – men med lite dålig timing tar det fem. Om det dessutom är fredag eller långhelg, eller om det har regnat (=översvämningar), så tar det ännu längre tid. Jag har sett tips om toaprepping för bilfärd genom Manila. Du vill med andra ord bo nära ditt primära verkansområde, och nära en solid väg som snabbt leder dig ut från stadskärnan. Samtidigt vill du inte bo för nära slumområden, som det finns gott om här.
Sjötrafiken runtom i Filippinerna är också kaotisk, färjor är inte alltid sjödugliga, och det förekommer allvarliga olyckor och drunkningar. Sjöröveri är vanligt förekommande, speciellt i Mindanao och Suluhavet. Prepping mot sjöröveri förtjänar nog ett eget inlägg…
Situationen i landet överlag är komplex och innebär höga risker för både invånare och turister. UD har avrått från att resa till Mindanao och Suluarkipelagen sedan 2005. Nu är det rent undantagstillstånd i södra delen av landet. Sammandrabbningar mellan separatistorganisationerna och militären gör att även civilbefolkning kommer till skada. Bombattentatet i Davao har orsakat höjning av polisär och militär närvaro, men det hjälper föga, då styrkorna saknar resurser. Det förekommer fortfarande både terrorattentat, skjutningar, väpnade rån, och inte minst kidnappningar – inte minst av västerlänningar specifikt.
En lugn liten ort i Aurora. |
Kidnappningar allmänt kan delas upp i tre kategorier: de som utförs i ekonomiskt syfte, de som siktar in på själva gisslan som resurs (tex människohandel eller slaveriarbete), och de som utförs för att få uppmärksamhet (inga lysande framtidsutsikter för gisslan i det fallet). Här på Filippinerna är kidnappningar ett populärt sätt för terroristorganisationer att finansiera sin verksamhet. Det betyder att gisslan oftast överlever. Tyvärr kan inte alla hela tiden skaka fram en miljon USD (eller mer), och exempel måste statueras.
Hur preppar folk för kidnappningar? Barn uppfostras till att aldrig interagera med okända. Säkerhetsrutiner måste följas av alla i familjen. Personlig säkerhetspersonal kan hyras in. Transport sker med egen bil eller med Uber, aldrig med taxi.
Risken för terroristattentat från flera olika grupper bedöms vara hög i hela landet, även i huvudstaden. Det är svårt att preppa mot terrorism, men det allmänna rådet är att vara vaksam, speciellt i stora folksamlingar, och hålla utkik efter situationer som inte verkar ”normala”. Det är svårare att göra som turist, och kräver sin streetsmartness. Att lära sig att alltid ha koll på nödutgångar är ett bra tips, hjälper i de flesta andra akuta situationer.
Säkerhetspersonal vid ett shoppingcenter. |
Slutligen, ett par ord om brottsligheten. I Manila förekommer det ett flertal dödsskjutningar per dag, som kan handla om allt från rån eller uppgörelse, till en svartsjuk partner som löper amok.
Rån är vardagsmat.
Vanliga scenarier: En bil blir påkörd, föraren kommer ut för att inspektera skadan, gänget som orsakade olyckan rånar föraren och stjäl bilen. En taxi svänger av till en mörk gränd där taxichaufförens kollegor väntar för att råna kunden. Dörryckning på taxibilar för att stjäla passagerarens bagage. Bussrån: Rånaren stiger på ena hållplatsen, rånar alla som är på bussen, stiger av på nästa. Om någon inte samarbetar blir det pangpang.
Som förberedelse mot sådana situationer räcker det att veta att de förekommer, och undvika dem helt. Beställ bil via Uber. Om du absolut måste ha taxi, beställ via hotellet. Meddela alltid någon varifrån och vart ni åker. När taxin är framme bör regnumret och chaufförens namn meddelas till någon närstående, via telefon så att chauffören hör och uppfattar det.
Här får ni en bild inifrån en taxi i Manila sent på kvällen, för att ni själv ska slippa upplevelsen. |
Lena Padukova adrenalena.se
Situationen i Filippinerna får prepping och personlig beredskap att framstå i en helt annan dager än i Sverige. Lena återkommer med ett reportage från en prepping- och förstås vapenmässa i Manila i ett senare gästinlägg.
34 kommentarer
Slutsats, stanna hemma!
Intressant skildring.
Slutsats: Byt genast land.
Har varit i Cebu regionen i fyra månader. Efter 300mil på en scooter kan jag inte påstå att jag känner igen det skribenten beskriver om våld.
Tsunamis, vulkaner och jordbävningar är väl däremot ett faktum.
Cebu har varit rätt lugn jämfört med Manila eller södra delar av landet. Kom även ihåg att eskaleringen har skett ganska nyligen. Åka runt i PH på två hjul är generellt ganska nice! Ett tips är att inte göra det i mörkret bara.
Så är det ju med våldsbrott – det går att bo och turista i landet utan att få annat än positiva upplevelser. Men det väger inte upp alla som inte hade lika mycket tur eller skicklighet.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Du låter bra nervös där borta 🙂
Philipinerna är ett häftigt ställe. Fantastisk vacker natur både ovanför och under ytan.
Man bör undvika Manilla som turist 😉
Har det ganska bra här, har varit på långt farligare ställen. Inga anledningar till att vara nervös, seglatsen kommer inte vara mot Mindanao. Jag må vara galen – men jag är inte dum 😉
Tycker att Manila var en fascinerande stad, hade gärna spenderat någon extra dag här. To each their own… Men som helt oförberedd turist så bör det nog undvikas, ja.
Och skolskjutningar är ett okänt begrepp.
De flesta storstäder utanför västeuropa är mer eller mindre farliga för folk.
Det kommer av att det är ekonomiska klyftor i de samhällena.
Östeuropa med Warszawa, Prag, Buda o Belgrad har jag känt som säkrare än exv London eller Göteborg vid Brunnsparken /Nordstan en vanlig kväll vid 20
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
faktum är att Sverige numera har hamnat i tätposition i Europa ang våldsbrott tillsammans med länder som Ryssland, Baltikum och Skottland.
Det finns länder utanför Europa som är mer ofarliga än så (och det finns värre givetvis)
Intressant reportage!
Sverige lär visst inte ens ha ambassad på Filippinerna… Men väl i Nord-Korea.. (apropå politiska prioriteringar)
Nåväl!
Har själv "bara " varit i Bangkok men jag tror nog att människorna i Manila är mer förberedda på ström- och vattenavbrott än Svensson!
Och kanske heller inte går i taket om mobiltäckningen eller Wi-Fi:n falerar!
"Vem " är "det" du "citerar" när "du" skriver "bara"?
Eftersom väldigt många idag varit på många platser i Sydostasien och Kina mm så har jag just "bara" varit i Bangkok och några andra platser i Thailand. Totalt 7 veckor men sedan åkte jag hem. Mitt ressällskap var ute betydligt längre, 7,5 månader
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Den globala seismologiska aktiviteten har ökat de senaste åren och värre kommer det att bli med tanke på att solen är på väg in i s.k. "grand solar minimun" som kommer att pågå flera decennier framöver.
Vulkaner som sprider aska långt upp i stratosfären befinner sig oftast i tropikbältet och får då påverkan på hela jordens klimat och jordbruksförhållanden( nedkylning).
Därför är det inte bara Filipperna som behöver prepping inför kommande frekventa naturkatastrofer. Det gäller oss alla tyvärr.
Och hur får du till det att solen påverkar vulkanaktiviteten?
komplicerat att förklara kort ("During solar minimum high energy cosmic radiation can penetrate to a very deep distance below the Earth’s surface, in some case a few hundred kilometers. This is the reason why most if not all earthquakes during solar minimum are deep earthquakes. The stress on the Magnetosphere during solar minimum is higher because the Heliosphere is weaker and more high energy charged particles can penetrate the solar system. On the average, the flux of cosmic rays is 20% higher during solar minimum")
men se länkar:
https://www.beyondsciencetv.com/2018/01/09/sunspots-record-setting-cold-and-volcanoes-how-are-they-connected/
https://pubs.giss.nasa.gov/abs/st07500u.html
https://watchers.news/2015/06/09/cosmic-solar-radiation-as-the-cause-of-earthquakes-and-volcanic-eruptions/
Först vill jag säga att jag till skillnad från skribenten bott i Filippinerna på flera olika ställen från 2010/2011 fram till hösten 2017. Jag har flera barn i Filippinerna som fortfarande bor där. Jag har också drivit restaurang business och senast en liten servicebutik (Sari-Sari store) i Filippinerna.
Jag kände av jordbävningen i Bohol i oktober 2013 (7,3) rejält men klarade mig utan fysiska skador även om väldigt mycket annat blev förstört. En månad senare drabbades vi av tyfonen Yolanda (eller Haiyan som den av oklar anledning kallas utomlands, ingen filippin skulle förstå om man pratade om tyfonen Haiyan). Strömavbrott i tre veckor och därmed inget vatten. Därmed inte heller något dricksvatten eftersom reningsprocesserna drivs av störm.
Det fanns beredskap både med vatten och rislager även om de just då tog lång tid innan hjälpen kom fram. I sammanhanget kan nämnas att jag själv och många med mig (flera av dem lokala journalister som jag hade som kunder) tror att betydligt fler än 10 000 omkom i Yolanda.
Matlagningen är inga problem eftersom man använder gasoltuber och det går alldeles utmärkt att koka ris den vägen också. Och har man inte råd med gasol så använder man ved.
Då det gäller risken för Tsunami så är även den kraftigt överdriven då stora folkrika områden INTE kan drabbas av någon Tsunami p g a att de omges av angränsande öar. Och det är inte heller sant att Filippinerna är helt i avsaknad av fungerande Tsunami varningssystem.
Lena Padukova överdriver rejält och tar exempel på fenomen som i stort sett bara förekommer i de muslimkontrollerade områdena i Mindano.
Någre detaljer avslöjar att hon inte heller har någon större kunskap om hur Filippinares vattenförsörjning. Man köper INTE 6-7 liters dunkar som är väldigt dyra utan man köper 5 gallons (knappt 19 liter) för runt 20 pesos (drygt 3 kronor) i närliggande "Water Station" (det finns gott om dom och oftast kan man få dem levererade hem.
Att militären skulle sakna resurser är en lögn. Då 10 stycken (Abu Sayaf och IS-krigare) landsteg på Bohol så sattes militären snabbt in med bl a militärhelikoptrar och inom 24 timmar så var hotet likviderat.
Om Manila skulle drabbas av en jordbävning så har jag väldigt svårt att se att den skulle komma upp i högre magnitud än just 7,3-7,5 förmodligen lägre. Det stora problemet skulle då i Manila vara just strömavbrott och vattenförsörjning. Jag är mindre rädd för att en mängd större byggnader skulle rasa ihop.
Då det gäller brottsligheten i övriga Filippinerna (utom de muslimsk kontrollerade områdena i Mindanao) så är en stor del av brottsligheten knarkrelaterad. Det är just därför president Duterte valt att sätta in stora resurser på detta och det var därför han fullt välförtjänt vann presidentvalet 2016. Och han har lyckats få ner brottsligheten! Jag kände mig aldrig otrygg då jag levde i Filippinerna.
Sammantaget kan sägas att Filippinerna är förberedda för katastrofer men problemet är logistiken (med de många öarna) och att det fortfarande förekommer en viss korruption i samband med detta (ris av god kvalitet byts ut mot ris av sämre kvalitet) men det har blivit bättre. Det tar alltså för lång tid innan hjälpen kommer fram.
Tack för ett utförligt svar! Jag är helt med dig på att Filippinerna är välrustade mot sina katastrofer.
De lokala invånare som jag har diskuterat tsunamivarningssystemet med anser att det som finns är föråldrat, och har egna lösningar.
Du har rätt om vatten, färskvattenstationerna kör ut vatten och den försörjningen fungerar så länge stationen fungerar. Jag kan dock varken kommentera kvalitén, smaken, eller framför allt hållbarheten på det vattnet. Borde kanske nämnt det ändå, tillsammans med tusen andra grejer, fast det här är väl inte heller menat som en omfattande guidebok.
Håller med om att jordbävningen inte behöver bli större än 7,3 – det framgår även av min text. Huruvida byggnaderna står eller rasar är svårt att veta, jag kan endast återge hur lokalbefolkningen känner inför det och vad de preppar för.
Håller med om drogernas påverkan på brottsligheten. Egentligen förtjänar det ett eget inlägg så jag lät bli att diskutera ämnet öht.
Gällande brottslighet och terrorism håller jag inte med om att det är en överdrift. Dels baserar jag informationen på en kontakt som jobbar inom säkerhetsbranschen i huvudstaden. Dels går det att verifiera mycket på nätet. Läs tex https://www.osac.gov/pages/ContentReportDetails.aspx?cid=21253
@ Unknown
Instämmer i det du skrev. Blogginlägget känns lite överdrivet, man klarar sig långt med vanlig "streetsmart". En bra början är att inte gå omkring och se ut som ett offer, utan tvärtom någon som kan vara svårsmält.
När det gäller namnknaset Yolanda/Haiyan så beror det på att Filippinerna har en egen namngivning enligt vilken tyfonen döptes till Yolanda, Hayian är den internationella benämningen. Omedelbart efter Yolanda (jag var där strax efter) så användes enbart den lokala benämningen, men numera används ofta även Hayian speciellt i kommunikation med utlänningar, så de flesta förstår vad man menar.
@ Lena
Skall vi se om det blir rätt nu att jag publiceras med eget namn och inte "Unknown".
Brottsligheten har gått ner kraftigt sedan Duterte tillträdde 2016. Jag vet detta eftersom jag känner flera poliser relativt väl och var också bekant med polischefen i den staden där jag bodde. Personer som en polischef flyttad relativt ofta till ett annat ställe på Filippinerna eftersom de kan vara måltavlor för organiserad brottslighet. Jag känner också sen många år en NBI agent (han jobbar alltså alltid civilklädd och också flyttas runt till olika delar av Filippinerna) som bekräftar den bilden
Beskrivningen av Manila låter som ett framtida Sverige, Får kolla med mina Fillipinska kollegor om detta stämmer.
Det är redan check på allt utom kidnappningar,tyfoner och jordbävningar som är ovanliga i Sverige.
Med den befolkningsexplosion vi har i Sverige lär det se likadant ut här snart med.
Flög via Manilla på väg till Tokyo i slutet av 80 talet.
Verkar vara same, same. Redan då så var MickeD bevakat av 2 män med hagelgevär och Hilton som jag bodde på hade metalldetektorer vid entrén.
Det här med rent vatten i kranen tror jag har mycket att göra med att vi är för renliga här uppe i norden och således har urusel tolerans mot minsta lilla bakteriesamling. Många får ju även semestermage av maten.
Kranvatten är drickbart i större delen av världen. Däremot smakar det ordentligt med klor i många länder/regioner och folk köper då vatten av smakskäl för att dricka. Ett tips för att bota smaken är att slänga ner citronskal eller apelsinskal som man rullat lite i kranvattnet. Askorbinsyran neutraliserar kloret och klorsmaken effektivt.
Kranvattnet i större delen av Europa går att dricka även om man kanske inte alltid kan räkna med svensk "krispighet" !
Exv. Wien har ett dricksvatten som smakar utomordentligt gott men så kommer det också via ett system av ledningar och akvedukter som började byggas på mitten av 1800-talet och som leder vatten från Alperna till Wien.
Vad jag däremot inte riktigt kan förstå är att dricksvattnet i London är betydligt mer klorerat än i exv. Berlin men då Berlin ligger på stora sandavlagringar från senaste istiden så kan detta spela in.
T.o.m dricksvattnet i Belgrad smakar inte illa men man hämtar det från den höjdsträckning på vars spets Belgrad ligger.
Dricksvattnet i istanbul är komplett odrickbart!
Samma "Unknown" som skrivit här ovan (varför kan man inte kommentera med Disqus?).
I alla fall till ämnet. Jag känner några utlänningar som använder vanligt dricksvatten i Filippinerna utan att klaga på det. Däremot känner jag inte till en enda Filippin som använder kranvatten som dricksvatten. Däremot så använder dom fryst kranvatten och blandar med Emperador utan att tänka. Knepigt det där…
Lite OT men med preppingvinkel…
Om man har en batteribackup på säg 3 st. 100 Ah bilbatterier – vilket många som har båt nog har – så klarar man sig en stund.
Dock kan man behöva en inverter för att man skall kunna driva 230 V apparater Alla har ju inte tillgång till ett eget elverk och i dagarna har JULA rea på sina invertrar!
Nej, jag är inte sponsrad av prylkedjan från Skara.. !
Jag sitter precis på mindanao, på en balkongen i ett fattigt område som de flesta svenskar skulle kalla slum men jag har sett värre. Och det är ju bara de muslimska delarna av mindanao man ska akta sig för.
Folk dricker vanligtvis vatten från den brunn här men själv dricker jag vanligtvis vatten som vi köper in på 20 liters flaskor. Men vore det kris så skulle jag nog inte vara rädd för brunnsvattnet eftersom infödingarna dricker det. De har ju dock mage i rostfritt och är betydligt mindre känsliga.
Kidnappning har förstås förekommit här men jag är mer rädd för trafiken här. Den är helt galen.
Sen tror jag naturkatastrofer ger ganska begränsade problem här. Hyddor går snabbt att bygga upp, det finns mycket berg dit tsunami inte når om den inte stoppas innan den ens når fram.
Och framför allt så är folk här gästvänliga och hjälper varandra. Det spelar ingen roll hur fattiga dom är, passerar jag när dom sitter och äter så bjuder dom in mig till bordet.
Vad gäller sjukhus så ska man vara medveten om att man ska räkna med att slanta upp pengar i förväg för att ens bli insläppt genom dörren. Sen förser inte sjukhuset dig med medicinen, droppflaskor, provrör etc. Det måste du själv eller någon närstående gå till apoteket och handla. Ensam svårt skadad efter tex en trafikolycka kan man alltså vara ganska utlämnad. du måste först förbi bankomaten och hämta pengar.
Det finns iofs även public hospital där sjukvården inte kostar mycket men det är i princip jämförbart med krigssjukhus.
Hej Kent!
Var i Mindanao befinner du dig? Min sambo sen snart 6 år är kvar i Butuan. Vi bodde de senaste fem åren i Tagbilaran City, Bohol, men jag var tvungen att åka hem i höstas.
Bra att du tog upp den livsfarliga trafiken och sjukhusproblematiken!
Hälso och sjukvård är nog det största problemet i Filippinerna. Det hjälper inte mycket att man betalar in till Phil-health. Här skulle behövas en mer omfattande reform, men så länge sjukhusen styrs av vinstintressen så lär ingenting ske.
Filippinerna är även intressant som exempel på hur det blir när muslimerna får göra som de vill i ett land allt för länge.
Man kan ju tycka att folk borde kunna respektera varandra och leva sida vid sida oavsett religion.
Folk från alla religioner klarar detta utom muslimerna som skapar egna kalifat där otrogna inte kan befinna sig om de håller livet kärt. Och inte nog med det så behagar de smyga in bomber i de "otrognas" områden.
Vidare är det muslimer och npa som stått för de kidnappningar som emellanåt skett i landet. NPA är ett nationellt rövarband som håller på med beskyddarverksamhet, tvingar fattiga bönder att betala avgift samtidigt som de påstår sig stå på folkets sida mot överheten. Motsägelsefullt, javisst de är mest bara ett svepskäl till att vara rövare.
Innan ni nu börjar skrika rasist så vill jag bara påminna om att religion är inte någon ras, det är bara en åsikt och livsfilosofi.