Nordeas säljare (“sparekonom”) Annika Winsth har upptäckt att det finns något som heter marknadsränta och skriver i en sk analys att om bostadspriserna fortsätter falla kan räntan höjas av marknadens aktörer även om Riksbanken inte höjer räntan.
Allt är förstås jättefint och positivt i svensk ekonomi, men om, alltså bara om mot all förmodan bostadspriserna fortsätter falla kan marknadens bolånefinansiärer komma kräva högre ränta och räntan kan alltså stiga. Nordeas Annika Winsth:
“Nordeas huvudscenario är att bostadsmarknaden stabiliseras, men skulle vi få en kraftigare korrigering av priserna finns risken att investerarna drar öronen åt sig och vill ha bättre betalt för den risk de tar när de lånar ut till bostäder. Det betyder i så fall högre bostadsräntor.”
Sedan tycker säljaren Winsth att den som är orolig ska binda räntan och låsa sig som kund till Nordea i ett antal år framöver.
Swedbanks mäklarfirma Fastighetsbyrån skriver att mäklarna tror på fallande priser under 2018. Vanligast är att tro på stillastående priser, men 20.4% av mäklarna tror på fallande lägenhetspriser och 13.7% på stigande. Att amorteringskraven skärps har också noll påverkan menar Fastighetsbyråns respondenter. Förstås. Fast egentligen inte, utan det handlar om på billigare orter. Mäklarna tror på påverkan i Stockholm.
Riksbanken tror att bostadspriserna ska fortsätta nedåt skriver TT. Förstås bara måttligt och tillfälligt. Inget att oroa sig över alls alltså.
57 kommentarer
I "public service" media kallas Nordea och H&M för "folkaktier"…
Konstigt att jag inte har någon enda av dessa s.k "folkaktier".. 😉
* Folkvagn
* Folkhem
* Folkaktier
* Folkradio
* …
Både Nordea och H&M väger dock rätt tungt i fonder som generellt investerar i den svenska marknaden, så faktiskt äger många (de flesta?) arbetande svenskar indirekt delar av Nordea och H&M via premiepensionen och tjänstepensionen.
Några sådana fonder har jag icke!
😉
Du är helt blank i premiepensionen och har ingen tjänstepension? Saknar inkomst?
Jag har medvetet valt bort fonder som har "palt"-firmor som H&M
Och med "palt" avser jag inte maträtten!
Folkstorm glömde du…
@Rickard:
Har för mig att det hette "landsstorm" i Sverige..
😉
Folköl. Smakar piss.
Mongo, du har nog blivit lurad…
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Regeringen är redo att ingripa för att skydda BLT-kollektivet mot marknadens diktatur. Ingen ska behöva gå från sitt hem för att man förköpt sig och hamnat i lyxfällan. Det är valår, hur skulle det se ut?
Liten julafton idag för finansintresserade, eftersom vi har både konjunkturbarometern december 2017 och konjunkturläget december 2017 att grotta ner oss i.
Konjunkturbarometern fortfarande "mycket starkare än normalt". Q4 2017 borde varit den absoluta konjunkturtoppen eller nåt sånt.
Konjunkturlägets prognoser är lite intressanta:
BNP till marknadspris:
2016: +3,2%
2017: +2,5%
2018: +2,9%
2019: +2,0%
2020: +1,7%
2021: +1,4%
2022: +1,4%
BNP per invånare:
2016: +1,9%
2017: +1,1%
2018: +1,7%
2019: +1,0%
2020: +0,6%
2021: +0,3%
2022: +0,3%
Antar att det kommer ett inlägg lite senare med godsakerna ur rapporterna…
Men vart kommer pengarna från då? I Göteborg sägs det att skatten behöver höjas med 5%… i Malmö?
Innan har det ju varit bygg, nu går det rätt OK för exportföretagen.
Pengarna kommer ifrån Stockholm. Som alltid.
"Sedan tycker säljaren Winsth att den som är orolig ska binda räntan och låsa sig som kund till Nordea i ett antal år framöver." Med tanke på vilka förebilder vissa I ledningen har kan man säga att Winsth (intressant namn för en bankir förresten) förespråkar en Anschluss till Nordea? 😛
Nordea dyker ju upp i alla fuffensgranskningar a la Panama papers och liknande. Helt klart den svenska bank som fifflar mest.
Sist här hade de gått in som stora finansiärer i Rosatom som bygger Rysslands alla kärnvapen. Så ni som har bolån i Nordea – när bomberna faller så har ni varit med och finansierat dem. Måste kännas skönt.
Fin "folkaktie" det där Nordea…
Undrar just vad "marknadsräntan" blir för den här lgh och om köparna har lån i Nordea…
OP-varning!
"..En fyra på 248 kvadratmeter på våning 70 var först ut att säljas i Karlatornet Penthouse. ..
..Nu har första penthouselägenheten i Karlatornet sålts, av mäklarbyrån Eklund Stockholm New York, ESNY, som öppnade kontor i Göteborg i fjol.
Köpesumman är ännu hemlig.
– Det är fler lägenheter som är ute till försäljning, så summan är inte offentlig, ännu. Men vi kommer att berätta mer längre fram, säger Johan Live, pressansvarig på Serneke Group.
Men man kan anta att den kostar många tiotals miljoner kronor. I september skrevs det ett kontrakt på en 180 kvadratmeter stor lägenhet på 66:e våningen i Karlatornet till rekordpriset 23 700 000 kronor, Ett kvadratmeterpris på 131 000 kronor.
Den nu sålda lägenheten ligger på våning 70, och är den första av tolv lägenheter på penthousevåningarna 70 till 73 som har sålts.
För närvarande har 77 procent av lägenheterna i Karlatornet sålts, det vill säga 450 av 584…"
http://www.gp.se/nyheter/ekonomi/f%C3%B6rsta-toppv%C3%A5ningen-s%C3%A5ld-i-karlatornet-1.4954898
När ska svenska arkitekters, stadsplanerares och kommunledningars New York-komplex upphöra? Det är löjligt nu. Alla dessa modernistiska styggelser. Obegripligt att folk betalar fantasisummor för en lägenhet, motsvarande vad man kan få en 1700-tals herrgård för.
Fan vad bra, jag tycker ju det är grymt kul att det byggs. Även om jag inte förstår ens att de som har råd vill lägga sådana pengar på en lägenhet. Men då verkar det ju klart att man slutför bygget. Jag tror att risken är rätt stor att det markerar toppen på fastighets bubblan den här vändan. Och det är ju extra kul med en ikonisk byggnad för att markera toppen 🙂
Japp! "Karlatornet" kommer att bli en "ikonisk" byggnad i Göteborg för det sena 10-talets fastighetsexcesser..
Precis som ett "Dallas-hus" i Upplands Väsby vid E4…
😉
Det är nu man ska minnas att samma kanaler var rörande överens om att priserna skulle "stabilisera", "plana ut" osv. De var rent av helt säkra, givet ett antal ekonomiska antaganden såsom bestående räntenivå och arbetsmarknad.
Dessa antaganden höll alltså, likt förbannat gick det ned 10-15%. Det vill säga vad som redan hänt här var inte "otroligt" – det ligger snarare helt utanför deras prognos.
Det är ingen nyhet att dessa påståenden innehåller 0% information, men det är alltid nyttigt att summera det faktumet i klartext.
Får mig att tänka på Tage Danielssons monolog om sannolikhet.
En ekonom som inte vet hur pengar skapas saknar all trovärdighet.
Hur skapas pengar? Winsth -Jaaa ehhhee, jaa mmmm eeehhh…
https://www.youtube.com/watch?v=uCarEUdHiP0
Kolla gärna im Mike Maloneys Hidden secrets….
Här är episod 1:
https://www.youtube.com/watch?v=DyV0OfU3-FU
tror det finns 7 el 8 episoder 🙂
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
(stavade fel innan)
😀 utan tvekan en klassiker där, med Annika Winsth…
"Ignorance is strenght" är ju ett talesätt som har sin plats här. Oavsett om hennes okunskap är spelad eller äkta, så hade hon nog inte haft det jobbet om hon talat klarspråk.
Jag har förvisso en hygglig lön, men jag tror nog att Annika där, tjänar bra mycket bättre än vad jag gör…
Lars: problemet är att det är klippt i inslaget, med den klippningen finns ju ingen ärlig chans att svara på frågan (på ett pedagogiskt sätt som hon uttrycker det). Reaktionen tyder på att frågan kom oförberett också.
Kan du själv svara på frågan oförberett på den tiden innan hon klipptes bort?
Lars: precis vad jag tänkte. Skall vi dra slutsatsen att du inte vet själv? Lätt att raljera över andras tillkortakommanden närmman har dem själv.
Nordea och dess finansiärer tror inte på ett boprisfall som påverkar räntorna. Att hon skriver som hon gör är bara ett försök att skrämmas.
Om de verkligen hade trott att räntorna ska gå upp hade det synts på de bundna räntor som erbjuds.
Så man kan väl säga att Annika bara upptäckt ett sätt att försöka få folk att bilda sig till banken. Upptäckt och upptäckt förresten, så här har det väl alltid låtit.
Räntorna på Nordeas bundna lån hänger dock ihop med deras egna finansieringskostnader, som är jättelåga. Det vill säga, obligationsmarknaden tror inte på boprisfall i sådan grad att säkerställda obligationers säkerhet skulle påverkas.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Den egna finansieringen är förstås beroende på vilka som lånar ut pengar till banken (inlåning eller obligationer). Om dessa trodde att räntorna ska gå upp hade de knappast velat binda på låga nivåer nu.
Det är främst obligationerna som är relevanta för bostadsutlåningen. De har fortsatt låga räntor. Inlåningsräntorna ligger också extremt låg.
Det behövs 10-20% större fall än vad som ligger i förväntningarna innan fundingkostnaden stiger.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Om det stämmer att 10-20% ytterligare fall skulle påverka räntorna uppåt, kan man dra slutsatsen att finansiärerna för tillfället inte tror på ytterligare 10-20% fall.
Dock tror jag kanske inte att det räcker med 10-20% fall för att påverka räntorna, utan fallet behöver också vara varaktigt för att få den effekten, alternativt behöver finansiärerna tro att det är varaktigt. Så även om en del kanske inser att priserna kan gå ner lite till innan de går upp igen, är det just nu mycket få av de professionella aktörerna som tror på varaktiga prisfall till den nivån.
Ja, ungefär. Man tänker säkert ungefär som Konjunkturinstitutet, dvs möjligt fall i år och 2018, sedan svag uppgång ungefär i takt med inflationen. Med den infon som är känd idag (stark konjunktur, bostadsbrist, låg ränta) finns inget riktigt fog att tro att priserna ska ner >20% från den notering som gäller idag, om vi tittar på bostadsmarknaden som helhet.
Visst, kan säkert gå ner så mycket i enskilda områden.
Fan vad kul det skall bli när alla självutnämnda genier får fel. För det får de, alltid. Fel alltså.
Instämmer. Tror Joakim och iblandekonomi kommer få fel, medan Cornucopia äntligen får rätt. Finns inga incitament för en forts uppgång. Toppen är nådd och nu bär det utför några år är min gissning.
Jag hoppas att jag får fel och att bostadspriserna sjunker mer under flera år.
Men jag tycker det är för många som sitter och hoppas just detta och som kan tänkas gå in och köpa under 2018/2019 — bara på denna blogg finns det säkert många som "väntat på kraschen" sen 2010, om inte ännu längre.
Det är dock en bra sak att slå vad om! Hur stor blir nedgången i just din region under 2018? 10%?
Såg ett frisktecken i närområdet, en lägenhet identisk med min egen (dock renoveringsobjekt) såldes långt under utgångspris, och det priset var i sin tur ganska OK. Det får hemskt gärna gå ner 20% till, då blir kanske även jag köpsugen.
Joakim: Ner ytterligare 20% från dagens skånska nivåer. Då är du nere på samma prisnivå som i Albanien fast med svenska löner 😉
Joakim: 20% till i Skåne blir ju i princip gratis. Det är redan billigt som det är där nere.
Joakim: Tycker samtidigt att varningssignalerna haglar när så många pratar om "superkonjuktur" och att det är "annorlunda nu" när räntorna e rekordlåga o s v. Folk budar ju o köper fortfarande bostäder med tron att det inte kan gå ner. Börsen e uppblåst i absurdum och folk köper bitcoin i massor.
Konjunkturer brukar ju spricka när ingen minst anar det. Visst jag hör en del som vill fynda bostad framöver men är det verkligen så många som tror att det ska komma en rejäl lågkonjuktur snart? Om så inte är fallet så kanske det går åt helvete snart.
Jo, ni har rätt i att "det är annorlunda nu" börjar synas i rubriker och på forum, men konsensus bland kollegorna verkar vara "nu har vi väl ändå sett toppen för den här gången" (med referens bland annat till stora nybyggen).
Börsen är bara uppblåst om man antar att vinsterna i framtiden ska rasa (troligt?). Håller med om att USA-börsen är lite för dyr, men Stockholmsbörsen är inte så jättedyr relativt räntan — det finns inget bra alternativ. Nu är väl kanske räntan på väg upp, och då kommer börsen förstås att gå ner (och det är dumt att satsa alla sparpengar på ett enskilt lands företags vinstutsikter).
Det är omöjligt att gissa men det kan mycket väl bli något helt oväntat som knäcker bubblorna. Kan bli vad som helst, krig på Koreahalvön kanske?
Toni: Beror på område. Om något kostar 35-40k/kvm så kan det vara billigare att hyra. Men 20-30% under börjar bli lockande att köpa.
Joakim: Bland dom som jag känner förklarar dom avstannandet i prisökningarna av bostäder som något tillfälligt p.g.a. media och amorteringskrav men när det lagt sig kommer det fortsätta i samma takt uppåt i synnerhet i Göteborg där det råder en enorm bostadsbrist. Vill poängtera att jag inte tror på den tesen men jag brukar ju ha fel så antagligen fortsätter det väl upp i samma takt som dom beskriver det.
35-40SEK/kvm i ett OK område och en bra lågt skuldsatt förening (<5000 SEK/KVM) är helt okej pris men visst hade det varit en dröm med en nergång på 20-30% på det priset. Tror du på det då? Jag har svårt att se det ifall inte räntan går upp av någon anledning.
Det blir intressant att se ifall prisnivåerna anpassar sig efter den ökade månadskostnaden p.g.a. det nya amorteringskravet som träder i kraft i Mars nästa år.
Jag tror egentligen ingenting, kanske ner några eller 10 procent till för att anpassa sig efter nya månadsutbetalningar.
Amortering är ingen kostnad.
Inte för dig men för dom som drivit bostadspriserna uppåt dom senaste åren så är det absolut en kostnad det kan jag mer än garantera dig att dom ser det som.
Jag struntar i vad folk "ser det som".
Amortering är per definition ingen kostnad.
Ja men det kan du gott göra men det är majoriteten som påverkar prisnivån och inte du eller jag så om dom ser det som en kostnad så blir det en kostnad och påverkar prisnivån förhoppningsvis. Va glad. Det är ju bara bra om dom ser det som det.
Visst, det är bara bra. Jag tror också som du att folk inte tycker det är kul att få "försämrat kassaflöde", då kan de istället hellre avstå från köp -> priserna sjunker.
Att tro att amortering är en kostnad är ett vanligt fel, till och med tidningarna har lyckats skriva fel flera gånger i år. Ingen ordning på saker och ting.
"Experter" som uttalar sig gör det alltid ur eget intresse, d.v.s. de som de företräder. Inget konstigt. Och det är förstås därför det alltid spretar åt alla håll beroende på vem som uttalar sig, och när de uttalar sig.
Men i grund och botten är det alltid dina pengar de vill ha.
+ 100 !! 😉
Exakt. De är lika skitnödiga som vissa här inne som köpt sista två åren😂…..
I Göteborg gråter folk som köpt dom senaste 2 åren över att dom "bara" gjort en vinst på 200-300 tusen men att grannarna gjort 1 miljon på 2 år. Man har liksom räknat med att få ut mycket mer till nästa boende och nu är man besviken. En vinst på 300 000 ses som en förlust.
Japans bo/fastighetsmarknad kraschade rejält runt 1990 och har väl inte återhämtat sig ännu, vad jag förstår. Centralbanken där har ju sedan dess kört en lågräntepolitik och obligationsköp, men vad jag förstår har de inte haft problem med överdrivet höga marknadsränta rel. styrränta. Nu har ju, åtminstone under ganska många av de där åren, Japan haft en fundamentalt stark ekonomi, med god handelsbalans, kanske det spelar in, vad vet jag.
Tacka vet jag Jordbrukskassan!!