Tidigare omskrivna failover för bredbandet från ASUS var en undermålig och kass skitprodukt. Min lösning för redundant bredbandskoppling är nu bytt till riktiga grejer från Ubiquity och Huawei. Går inte att kompromissa med nätverkslösningar.
Ubiquity EdgeRouter SRS. |
Den tidigare lösningen för redundant bredband från ASUS höll helt enkelt inte måttet. Kanske var det ett måndagsexemplar, men skräpet fungerade helt enkelt inte.
Istället har jag bytt till en Ubiquity EdgeRouter SRS, som också direkt kan kopplas in till kommande fiberanslutning, och failover till en 4G-puck från Huawei. Till skillnad mot Asus-skräpet så är EdgeRouter åtminstone något som kan liknas vid en professionell produkt, om än till ett konsumentpris.
Huawei E5770s |
Exempelvis ansåg sig Asusen behöva boota om varje natt för att alls fungera, vilket den ändå inte gjorde. EdgeRoutern bara tuggar på.
Fram till oktober hade routern tre månaders uptime. En säkerhetsuppdatering av mjukvaran nollställde sedan det. Orange är portar där utrustningen har 100 Mbit Ethernet, grönt är gigabit. |
Failovern fungerar också klockrent, t ex varenda gång det börjar regna och mitt xDSL-bredband från Telia slutar fungera, i vilket fall trafiken dirigeras om till en annan Ethernetport på EdgeRoutern, som i sin tur är kopplad till en Huawei E5770s-trådlös bredbandsrouter.
Exempel på regn. |
Funktionerna i EdgeRouter är också oändligt mycket mer omfattande än i Asusskräpet.
Inkommande och utgående trafik på xDSL-linjen. |
Intern trafik inom det lokala nätverket. |
Att ställa in lastbalansering och failover görs enkelt med en wizard, men det är förstås inte en konsumentprodukt, så det kanske inte är en lösning för alla. Å andra sidan använder knappast alla
Ubiquity EdgeRouter ter sig mycket prisvärd och (brist ut i sång nu!) för första gången någonsin är jag nöjd med min router och brandvägg. I det låga priset slipper man också funktioner man inte vill ha, som en WiFi-basstation eller xDSL-modem, utan det handlar bara om en hederlig Ethernetrouter (och i fallet SRS även möjlighet till direkt fiberinkoppling). Behöver man inte fiberkopplingen kostar motsvarande Edgerouter X bara 699:- SEK hos Kjell.
Huaweipuckeln går på drygt 2000:- SEK där den finns och kan med fördel t ex tas med som basstation när man är ute med båten eller motsvarande, då den också har inbyggd WiFi (normalt avstängd för min del, då trafiken ska via Edgeroutern. Dessutom har den inbyggt batteri på 5200 mAh och kan köra åtminstone 20 timmar utan nätel – långt längre än min bärbara dator. Batteriet går också att använda för att ladda USB-prylar om det vill sig. Nedsidan är frånvaron av möjlighet till extern antenn vid den dåliga täckning jag har på arbetsplatsen. Till vardags ska man vara glad för 4-10 Mbit/s via “bredbandet”. Dock fortfarande tillräckligt för att kunna blogga.
Edgeroutern sitter förstås liksom xDSL-modemet på en APC ES 700-UPS, som orkar driva nätverket och lokal WiFi-basstation i åtminstone två timmar när strömmen bryts. Gott om tid att hämta nödströmsbatterierna och växelriktarna, eller dra igång reservkraftsgeneratorn alltså.
Allt för att erbjuda läsarna maximal upptid för bloggen – att Googles serverhallar skulle gå ner är väl osannolikt, men det väsentliga är att jag kan fortsätta leverera blogginlägg även när strömmen gått och DSL-linan är avgrävd. Eller framöver fibern.
Kanske I-landspreppingproblem, men likväl av stor betydelse för att jag ska kunna leverera innehåll 24/7/365. Flaskhalsen blir snarare nödströmförsörjningen för telebasstationerna och framöver även för fibernätet. Telias xDSL har åtminstone nödström i många timmar. Vad gäller telebasstationer, så nu när allt fler har abonnemang med fasta månadsavgifter och ingen trafikbaserad intäkt för telebolagen, så är det frågan om mobiltelefonibolagen bryr sig om nödström. Det blir bättre affär att trafiken försvinner, då kunderna ändå betalar månadsabbonnemangen.
Aktuellt fortsätter tillvänjningen på Gotland, där halva ön var utan ström under förmiddagen. Söker man på “Gotland strömlöst” så blir det väldigt många träffar. Senast var det 22:a augusti.
16 kommentarer
Köp en router som kan installera merlin firmware, liksom netgear R7000. Då kan köra det 7×24 felfri.
Sakta i backarna nu.
Merlin är ok men definitivt inte fläckfritt.
"…Flaskhalsen blir snarare nödströmförsörjningen .."
Du får skaffa dig en "trampad"/"handvevad" generator !!
Generator
M2641-101011, fd. Tc 94016
med sittställning
F5995-003105, fd. Tc 80183
http://gronradio.sm7dlf.se/ra200.htm
Ordna för trampning! Ordna för vevning!
Jag kör en GEM420
Jag tycker att en supercharger verkar vettig.
http://www.thesupercharger.co.uk/home/4557388158
Det är alltså en 12v bensindriven batteriladdare-generator som ger 50A eller 95A. Verkar helt perfekt som preppinggenerator eller backup för solcellerna i en offgrid-tillämpning.
Har liknande setup, router huawei e5186 för 4g som har anslutning för existerande WAN där den plockar internetåtkomst genom och vid avsaknad kör den 4g. Perfekt att plugga in i medieomvandlaren och ha modem direkt i routern för att slippa extra burkar för nätverk.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Gissar att det går att trolla fram sådana regler i Edgeroutern, dvs att viss trafik inte tillåts släppas ut på 4G-pucken.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Off topic: "JM chocksänker priset på lägenheter" Från 4.6 till 3.3 Mkr.
https://www.aftonbladet.se/minekonomi/a/R3JG8/jm-chocksanker-priset-pa-lagenheter
Vad är det för fel för 5% rabatt? Han vill inte kommentera de specifika lägenheterna, men hävdar att priserna bara gått ner med 5%….
Äh han sa säkert 25% men tryckfelsnisse tappade 2an.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Intressant. Min ADSL lina gick ner varje gång temperaturen var runt nollan. Enligt Felia berodde det på mitt modem. Lite märkligt då modemet står på kontoret med 21 grader och luftfuktighet mindre än 50%. Sa upp skiten och gick över till 3,5 G. Tre gånger bättre fart än ADSL. För färre peningar.
Det symptom du upplever på din DSL-uppkoppling kallas "flappande länk" och bör kunna åtgärdas bara du får Telia att skicka ut en Skanova-tekniker när problemet är aktivt. Troligtvis dålig isolering på kabeln. Begär också att de utför ett DELT-test på din uppkoppling när det regnar.
För övrigt borde du väll i äkta prepperanda också installera en parabol för satellit-internet? Eller kanske montera en radiomast för att få extra redundans?