Danske Bank konstaterar att 10% boprisfall kan leda till en så kraftig inbromsning av nybyggandet att deras BNP-prognos för svensk tillväxt 2018 kan gå från 2.0% till 0.0%. Detta då nybyggnationen kan falla med 40% vid ett sådant prisras.
Nybyggnation vid Backaplan i Göteborg. |
Danske Banks chefsekonom Michael Grahn säger enligt Sveriges Radio att 10% boprisfall kan minska nybyggandet med 30-40%, vilket i sin tur sänker svensk BNP-prognos för 2018 från två procent till noll procent. Detta enbart på grund av nybyggandet, och oräknat spridningseffekter.
“Vi har kommit fram till att det som verkar vara en rimlig respons i byggandet – det är att det går ned med 30-40 procent. Någonstans i det häradet kan man nog räkna med vid ett tioprocentigt boprisfall. […] Och skulle vi i stället låta den lilla uppgång i bostadsbyggande som vi räknade med ersättas av ett fall på 40 procent – då går vår BNP ned från två procent till noll. Och då har vi inte alls räknat med att det här kan få olika typer av spridningseffekter, utan det är enbart en ren beräkning på vad effekten blir av att bostadsbyggandet går ned till en helt annan nivå.”
Grahn konstaterar att man är nere i åtta procents boprisfall redan, utifrån annonserna, och snart alltså är vid tio procent.
Så redan valåret 2018 kan svensk ekonomi vara inne i en lågkonjunktur på grund av bostadsprisernas utveckling, rent av recession, om man får spridningseffekter bortom enbart bostadsmarknaden.
Nu har inte Danske Bank ännu reviderat sin prognos. Fast man kan nog säga att de sticker ut hakan lite grann här.
Svensk ekonomi har drivits av hushållens skuldbubbla och tillhörande bostadsbubbla. Om den slutar pumpas upp och istället börjar pysa ut, så går förstås hela Sveriges ekonomi också den riktningen. Valrörelsen kan bli intressant, men kommer väl bara ägnas åt pajkastning kring vems fel det är – för svenska folket väljer politiker utifrån vem som har minst fel och inte utifrån vem som föreslår en fungerande lösning.
70 kommentarer
Om kronan börjar kollapsa kommer dock exporten tjäna på det genom högre aktivitet.
Det var detta som räddade läget efter 90-talskrisen.
Exporten beror mycket på vad som händer i USA och om Trump börjar strama åt handelsunderskottet som han lovat.
”Räddade” och räddade. Vi gick in i en kris och stålbad som varade i många år med tusentals konkurser, arbetslöshet, bankkris och urusla statsfinanser.
Vad Trump bestämmer spelar inte så stor roll. USA är mindre än 10% av Sveriges exportmarknad. Så det är en mer korrekt att exporten beror lite av vad USA gör.
Hela världsekonomin drivs av USAs handelsunderskott. Om Trump stramar åt kommer ekonomin överallt att påverkas och alla kommer att importera mindre från alla. 44% av Sveriges BNP är export.
Minskad export är ett reellt hot mot den svenska ekonomin till skillnad ifrån en spräckt fastighetsbubbla som staten lätt kan baila ut.
Bo T: Hur tänker du dig att staten "lätt bailar ut" en spräckt fastighetsbubbla…?
Vore intressant att veta, jag tror nämligen precis tvärtom…en spräckt bubbla och bestående lägre priser kommer att skicka landet in en sådan lågkonjunktur att vi som är 50+ inte sett ngt liknande tidigare…
I den här kalleankaekonomin ska man nog inte ta för givet att allt kommer bli som man tror.
Jag skulle inte bli förvånad om staten börjar ge bidrag till en ny allmännytta där kommunerna kan köpa upp bostadsrätter åt flyktingar eller bara svennar som vill hyra sin bostad.
Eller kanske någon variant av statliga/kommunal köp av hela fastigheter från bostadsrättsföreningar som önskar sälja.
Eller någon annan variant som sätter golv på hur lågt bostäder kan falla.
Jag tvivlar i alla fall inte på att dom kommer hitta på kreativt sätt att slösa bort mina skattepengar för att rädda bolånetorskarna och därmed även bankerna.
Om Sverige övergår till EURON blir det svårare att lösa ekonomiska nedgångar. I så fall blir det inga devalveringar som "räddar" industrin.
Instämmer med Unknown. BoT hur skulle en sådan bail-out se ut? Varför har inget annat land som haft sprickande fastighetsbubblor lyckats med detta tidigare? Irland hade exempelvis bättre statsfinanser än Sverige har idag när deras bubbla sprack och ändå gick det inte så bra…
Eller är det så att du har kommit på något nytt som ingen lyckats tänka ut tidigare?
Här har det verkligen kollapsat:
Auktion hos kronofogden och värderingen är från -75 tusen till 20 tusen.
Flera bostadsrätter har redan återlämnats till föreningen.
https://www.kronofogden.se/67960.html
Spännande att se, MW, men har knappast med dagens prisfall i Stockholm att göra.
"Förening med svag ekonomi, belåning ca 64% av taxeringsvärdet, negativt resultat senaste åren och negativt eget kapital i balansräkningen. Ett flertal lägenheter har under åren återlämnats till föreningen"
Ja jag vet 🙂
Men jag tycker det var ett lite kul exempel, jag var med på 90 talet när det hände i större skala även i storstäder. Skulle räntan gå kraftigt så kommer det nog ske igen.
Jepp, har sett många nybyggen som i sin ekonomiska plan räknar med en ränta på 2,5-3,5% ungefär. Läget är lugnt så länge snittet ligger där kommande tio åren, men blir snittet 5% blir det stressigt.
Demokrati går ut på att rösta på den som har minst fel. Ingen kan hitta ett parti som har helt rätt.
Tänk på det ni som blankröstar. Svårt att hitta något annat argument än lathet bakom en blankröst.
Äsch, Danske Bank är bara sura för att vi inte röstade på CPH i den där uppgörelsen om läkemedeslmyndigheten.
Hur vet de att vi gjorde det. Omröstningen var ju inte öppen, och de som röstade berättar inte hur de röstade. Eller de kanske gjorde det för dankarna, bara för att retas?
Spännande fråga som jag inte har nåt svar på.
Lite intressant att man förutspår en kollaps av byggandet redan nästa år. Det låter ganska drastiskt (även om det är så det brukar se ut i slutet av en byggkonjunktur / början på en fastighetskris), och för all del, det var liknande läge 2007 till 2009…
Liknande läge som 2007 till 2009? Knappast. Korrigeringen 2009 var knappt märkbar – ett litet hack i en stigande kurva. Skuldsättningen är avsevärt större nu liksom luften i priserna. Skillnaden jämfört med t ex 90-talskrisen är att räntan är betydligt lägre. Ett läge som snabbt kan förändras av dominoeffekten när förtroendet för svenska bostadsobligationer sjunker.
Det jag menade var nybyggandet, som föll kraftigt 2007 -> 2009 (från en ganska låg nivå till en ännu lägre).
Ok såg kopplingen nu.
Och samma i Irland
När väljaren skall bedöma vem som har en fungerande lösning tittar den naturligtvis på vem som haft minst fel tidigare. Allt annat vore idioti.
Väljarna tittar lika kortsiktigt som politiken. Många har tjänat mer pengar på att bo än arbeta. Längtan efter att få fortsätta göra så kommer att eftersträva ”lösningar” som möjligen kan kickstarta ekonomin och karusellen igen.
Jag har hävdat, i många år, att vår BNP tillväxt, varit mer eller mindre, direkt kopplad till hög invandring och hög belåning.
Nu verkar den ena pelaren, av de två, vackla.
Slutar mannan regna från himmelen så faller nog den andra pelaren också.
Statusen för svenska bostadsobligationer framöver och hurvida Riksbanken kommer att stödköpa kan avgöra om det går att låna ytterligare tid. Det är en rad faktorer som,var och en avger en negativ synergi. Om det blir en sprucken bubbla eller långvarig nedgång är fråga. Ett litet hack a la 2009 för att sedan öka igen kan vi nog glömma. Blir intressant att höra hur den politiska debatten kommer att låta. Sossarna har ju slagit sig för bröstet när det gäller nuvarande skulddrivna högkonjunktur. Vem ska få skulden för en lågkonjunktur som faller ut före valet?
Det blir samling över blockgränsen och partierna går ihop och manar till uppoffringar och solidaritet.
Så blir det nog. De pissar på oss ännu en gång
Konsumtionen går alltid ner när folk känner sig fattigare och när framtiden ser mörkare ut. Tror det blir den största effekten på BNP.
För att citera Kjell Olof Felt Sverige kommer att bli en mycket farligare och fattigare plats när Bostads bubblan imploderar.För jag tror att Bankerna kommer att räddas som vanligt för en Bank konkurs är System hotande Det är inte en enskild människa som är Överbelånad tack vare stora bostads lån. Han får Skuldsanera för att bli av med sina skulder. 7000 kr i månaden i fem år att leva på trots kanske hyfsade inkomster,resten tar Kronofogden hand om.
Undrar hur länge kronofogden kommer föra det nya med att man ska ha lättare att få skuldsanering. Blir det för många så ändrar man nog reglerna igen. Är man satt i skuld är man inte fri. Det kommer nog många att få erfara. Staten kan inte göra ett dugg åt det gigantiska skuldberget som privatpersoner dragit på sig.
Vi kanske alla får hjälpas åt med saneringen. Vad sägs om lite högre pensionsålder istället för lägre pensioner, tex. Kanske båda. Tyvärr tror jag man kommer se till att städningen efter partyt även kommer bekostat av de som inte valde att delta. Kan det tom gå så illa att man konfiskerar delar av folks sparkapital tro.
Sitter du med en evighetsskuld så lär du inte ens försöka betala av den. Vem jobbar för noll i belöning? Så för borgenären så gör skuldsanering varken till eller från.
@Okänd skit: Konfiskerar dom pengar kommer många dra från det här landet och aldrig mer spara i SEK eller en Svensk bank och Sverige kommer ha extremt svårt att locka till sig arbetskraft i framtiden. Kortsiktigt skulle det kanske vara en bra lösning men på lång sikt skulle man mest bli kvar med massa icke produktiva överskuldsatta människor.
Okänd: Pensionsåldern och pensionerna påverkas allra mest av antaganden om medellivslängd och sysselsättningsgrad. Nödvändig pensionsålder kommer stiga med stigande medellivslängd. Det får man parera med privat sparande.
@ TV, JP.
Hur det ska betalas återstår att se. Jag tror de får fel som tror att endast de som nu satt sig i överskuld kommer att få lida sviterna av en större bristande bubbla, om den kommer, vilket jag också ser som helt möjligt.
Det var inte många år sen ett annat EU -land stängde och extrabeskattade konton och justera sina pensioner, mm. Med försvinnande av kontanter så blir det ännu lite lättare att beskatta konton och ha koll på folks tillgångar.
Men visst det finns säkert många sätt att fördela skulder, vi får väl se……
Toni: Självklart kommer de maskera det som någon typ av värnskatt, förmögenhetsskatt eller liknande så att "vanligt folk" bara tror att det drabbar "de rika". Konfiskera större delen av min lön gör de ju redan så det saknas inte rutin direkt.
@Camgbg: Jag bryr mig inte särskilt mycket om högre skatter på förvärvsinkomst. Det viktiga är att det man sparat hittils inte blir beslagtaget. Det är till och med till en fördel för mig ifall nettolönerna blir lägre och jag handlar tillgångar på en sådan marknad med mina besparingar.
okänd: Cypern extrabeskattade faktiskt aldrig sina konton, det gick aldrig åt det hållet efter protester.
Situationen i Sverige är inte på något sätt jämförbar med Cypern.
Joakim: Svenska folket är rätt känt för att inte protestera. Det brukar stanna vid någon kommentar vi fikabordet på jobbet så jag skulle inte jämföra ett medelhavsfolk med skandinaver. Det är som natt och dag i skillnad.
Precis, läget är väldigt annorlunda, väldigt mycket mindre bluffande och framför allt mycket mindre dåliga lån. Cypern har >45% dåliga lån i sina banker, Sverige <1%. Dåligt lån = låntagaren har varken betalat ränta eller amortering senaste 90 dagarna.
Ibland protesteras det kraftigt även i Sverige, som till exempel när fastighetsskatten blev för tung.
Toni: Blir nog ingen rak haircut på allt sparande men höjd avkastningsskatt på exemmpelvis ISK, KF får ju samma effekt. Eller så införs förmögenhetsskatten igen. Möjligheterna är många.
Tittade på några projekt i Barkaby. Ser inte så lysande ut. Projektet Kvarter 10 av Viktor Hansson med inflytt december 2017 har 40+ lägenheter som är osålda…
Minns kommentarerna efter fastighetskrisen från slutet av åttiotalet när engelska fastighetsförsäljare sa att svenskar var dom bästa köparna, dom köpte fastigheterna utan att ens titta på dom, Sveriges banker och politiker försöker nu överträffa sig själv på korkat beteende och under processen dessutom skryta med sin förträfflighet.
Fast på den tiden handlade det ju om kommersiella fastigheter. Det är ju inte som om en massa svenska privatpersoner köpte osedda lägenheter i London, liksom.
Ja så var det och efter det hann svenska bankerna med att få en sväng av liknande storhetsvansinne i Baltikum.
Låter definitivt som en killgissning att -10% på bopriset ger -40% på nybyggandet. Marginalerna för byggarna är idag så stora att dom lätt kan ta ett sådant prisfall. Priserna har redan passerat -10% från toppen och bostadsutvecklarna börjar nog räkna med betydligt större fall, därav fredagens rea på 10%. Med pågående prisfall på 3-4% per månad så kan det bli bättre reapriser till våren.
Man vet att det är en riktigt ful fisk som lurar på djupet när alla banker, mäklare etc går ut och försöker lugna marknaden, tom självaste Antonia Axson Johnson har uttalat sig (dock om matinflationen). Ska bli kul å se vad som händer med den obefintliga inflationen när svenska kronan störtdyker!
Nya modeord: stabilisering, normalisering, avkylning. Några som har fler?
Utmaning
Exakt så VP. Talade med en analytiker som var MEST oroad över att Antonia skickats fram för att lungna marknaden! Då förstod han att det var gäddor i vassen… Dumsvenne skall luras att sitta still i båten, som han uttryckte saken.
Riksbankens utspel idag är i det närmaste pinsamt.
https://www.affarsvarlden.se/bors-ekonominyheter/riksbanken-bostadspriserna-ska-upp-6885214
Förhandsinfo till Cornus alla älskade läsare: projektörer kring Uppsalatrakten med exponering mot byggbranschen har INGET att göra för någon har dragit åt handbromsen rejält. Inga nya uppdrag, kommer bli trist för börsbolagen Sweco och ÅF inom sin tid.
Frågan är vilka finansiella instrument och muskler regeringen och riksbanken har att ta till vid en stor nedgång i bopriserna (20-30% är ju inte så mycket med tanke på hur upptrissade priserna är) och i konjunkturen?
De kan ju knappast sänka räntan mer för att stimulera ekonomin, och utgifter för stat och kommuner lär väl rusa alltmer. Vad skulle kunna tvinga riksbanken att istället höja räntan rejält, trots en svag konjunktur?
Det är väl ingen katastrof om priserna faller tillbaka till 2015/2016 års nivå. Varför skulle man behöva göra något åt saken? 15% är ju redan betalt och dom som köpt sist amorterar ju ändå. No big deal. Det är dock tråkigt att förlora kontantinsatsen och lite till men för flexibiliteten på arbetsmarknaden är det bara bra om bostadspriserna kommer ner lite. Nu för tiden väljer ju s.k. utländsk spetskompetens med flera bort Sverige p.g.a. svårigheterna med boendet. Dom som väljer Sverige är människor som ändå aldrig kommer betala för boendet och då är priset irrelevant.
Vad ska man köpa för utländska tillgångar för att säkra köpkraft om kronan dyker? Tips på räntefonder etc.
Hade jag också velat ha tips på. Kollat lite på avanza. Går ju att filtrera och få fram RF i EUR och USD och sedan välja den med lägst risk och avgift. Annars finns ju Guld och Silver om det är värdebevarande man är ute efter. Om vi inte får en global finanskris men kronan ändå dippar är väl en global indexfond egentligen det bästa alternativet då den både ökar i värde i och med valutaeffekten samt att företagen i fonden skapar tillväxt och värdeökning.
Alla utländska tillgångar duger väl om du bara vill skydda mot ett kronfall?
Upp till bevis för massinvandringen. Ska de senaste årens kompetensregn klara oss ur knipan eller måste Maggan Andersson konfiskera svennarnas bankkonton?
Isak,
Utan massinvandring hade finanserna varit katastrof. Varje person som kommer hit sysselsätter många inom alla sektorer. Multiplicera det med 700-800' som kommer närmaste åren. Det är vinstmaskiner helt enkelt.
I Norge där det bor mest NMR folk så har Finansavisen aviserat om kostnader på runt 500 miljarder nok för syrierna som kom. Givetvis bara snack och rasism. Sverige går som tåget enligt Löfven och Norge går dåligt som bara den.
*Stolt över att ha räddat snart 3 iljoner flyktingar*
Hmm. Hör detta hemma i ironiavdelningen eller stolleavdelningen? Svårt att veta med tanke på hur många stollar det finns som faktiskt resonerar så här.
In times of uiversal deceit truth is a revolutinary act.
Självklart är det en vinst på kort och lång sikt beroende på vems perspektiv.
Kompetensregn är det i varje fall.
Ja nån form av kompetens finns alltid, hög eller låg.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Det är kanske så att 40% mindre nybyggande tar bort 2 procentenheter på BNP. Men vad såna här analyser ofta missar, är att om bostadsmarkanden bromsar in, så bromsar också markande för bo-krediter in – och detta är den huvudsakliga mekansimen bakom hur nya pengar skapas och introduceras i den reala ekonomin – krediter till nybyggnation blir till löner som blir till efterfrågan etc. Nu råder säkert inte en 1:1 relation mellan ändring i prisnivå och ändring i kreditvolym, men OM den senare minskar, då kommer det slå hårt mot sysselsättning och inhemsk efterfrågan. Bankerna ökar penningmängden med typiskt ca 250 miljarder i årstakt. Största delen av detta är medelklassens bo-krediter, och en inte obetydlig andel går till nybyggen.
Ingves gör nu allt för att mota in de sista BLT i tjurfällan.
https://www.svd.se/ingves-spar-konkurser-bland-bostadsbolag
Skillnad på länkens namn och rubriksättningen är också spännande.
"Ingves spår konkurser bland bostadsbolag" blev till "Ingves spår stigande bostadspriser efter en svacka". Intressant! Troligtvis många journalister i Stockholm som sitt och svettas nu.
VA! Cornu har ju "lovat" att de ska sjunka. Fan vad jag känner mig lurad 🙁
Verkar som webbredaktören fått sig en tillrättavisning om att inte skriva så negativt men glömt döpa om sidans länktext och Title.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Om värdena på bostäder faller under en viss nivå så måste ägarna skaffa fram ytterligare säkerhet för lånen, vilket kan vara svårt. De tvingas sälja vilket skapar en ytterligare prispress neråt.
Skulder i svenska kronor kan alltid betalas med nytryckta sedlar. Det är betydligt bekymmersammare med de bostadsobligationslån som har tagits i utländsk valuta. Om utländska obligationsköpare inte vill byta de obligationer som förfaller mot nya, så måste utställarna av dessa skaffa fram utländsk valuta att betala med. Det kan vara svårt och då får vi hoppas att FED eller ECB kastar ut en livlina.
En av elefanterna i rummet är det europeiska betalningssystemet Target 2. I Sverige är de fyra största bankerna anslutna till detta och sådana banker kallas systemviktiga. Om en sådan bank går omkull så kan det orsaka en sådan oreda i systemet att det blir omöjligt att genom föra betalningar inom EU, och även mellan EU och andra länder. Följden blir tomma butikshyllor. Efter att betalningssystemet har kraschat lär som bor i en storstad inte ha mer än 72 timmar på sig att lämna staden, därför att när de förstår vad som har skett så blir det full panik …