Ett förtydligande utskick med några diskussionspunkter har nu utgått från Försvarsmakten PROD RIKHV angående förbudet för hemvärnet att bedriva sjukvård. Man får fortfarande bedriva sjukvård vid beredskap eller krig. Stoppet gäller i fredstid och på övningar tills acceptabel nivå uppnåtts på respektive bataljon.
Förblindad soldat tas hand om av sjukvårdare på övningen Bison Counter (figurant). |
Angående mediaintresset (vet inte om någon mer än bloggen skrivit om det) så har PROD RIKSHV, dvs hemvärnets förbandsproduktion på Högkvarteret skickat ut förtydligande diskussionspunkter till hemvärnet.
“FM är formellt vårdgivare, alla som bedriver vård diagnostik och behandling är skyldiga att följa gällande lagstiftning. Det är i detta fall i första hand hälso-och sjukvårdslagen samt patientsäkerhetslagen. Under Aurora följde vårdgivaren upp verksamheten vid ett flertal hemvärnsbataljoner, formell tillsyn bedrevs av Försvarsinspektören för Hälsa och Miljö. Utfallet av inspektion och egenkontroll gav vid handen att det fanns en rad formella brister vid några bataljoner. I det läget väljer vårdgivaren FM att stoppa all skarp sjukvård intill dess att bristerna rättas till. Efterhand som de olika bataljonerna inkommer till vårdgivaren med underlag som visar att de formella kriterierna är uppfyllda kommer vård, diagnostik och behandling att få bedrivas som vanligt.”
Bland det viktigaste som framgår det att hemvärnet får bedriva sjukvård vid beredskap (hemvärnsberedskap och höjd beredskap förmodar jag) och krig. Övningsverksamhetens krav på närvarande sjukvård vid skarpskjutningsövningar verkar kunna fortsätta med närvaro av Försvarshälsan.
“Hemvärnsförbanden kommer fortsatt att kunna öva och verka med stöd av Försvarshälsan.Beslutet påverkan inte förmågan till insats under beredskap och krig utan rör den dagliga fredsmässiga verksamheten under framförallt övningsverksamheten.”
Enligt uppgifter till bloggen från andra håll får man även fortsättningsvis öva sjukvård, men det är alltså inte tillåtet att utföra riktig sjukvård i fred för hemvärnsbataljonerna tills dessa efterhand uppfyller de formella kriterierna.
11 kommentarer
Vad bra, då är det väl bara att de eldar ner riksdagshuset och skyller det på en efterbliven stenläggare, så utfärdas säkert undantagstillstånd och vips kan man bedriva sjukvård igen.
Behövs inte, Morfar ocg pyret har hunnit före
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2327&artikel=6825983
Hej
En stilla undran: står det i "reglementet" om det lagda förbandet (oavsett om man nu får eller inte får lägga det) skall vara höger- eller vänstervecklat?
Vad utövar hemvärnet för sorts sjukvård i fredstid? Är det inte bara övning som gäller? Och om en olycka med personskador skulle inträffa ska dom då stå och titta på?
Hej Martin
Och så kommer du som hemvärnare (i dagens ordbruk låter der nästan som "Sverige-vän") till en olycksplats, plockar fram först-hjälp-kittet ur bilen, och vips, så har du gjort fel…
Det så kallade sunda förnuftet har helt övergivit Sverige och har sökt någon annanstans…där någon annan tar hand om det.
rättelse: "har sökt ASYL någon annanstans"
Hej Kap.
Och om jag som outbildad amatör kommer till en olycksplats börjar jobba med mitt första-hjälpen-kitt utan att veta vad jag gör, är jag då en brottsling eller en hjälte?
( håller med dig om att det sunda förnuftet har stuckit från oss, på fler områden än detta tyvärr)
Ingripande vid olycka, inom ramen för "kamrathjälp" är inte förbjudet.
Och där är våra sjukvårdare, de som är bäst lämpade, att bistå med detta.
Detta har inget med trafikolyckor att göra.
Fred betyder bara "inte krig". Det finns gråskala innan krigstillstånd. Alltså berör detta beslut alla insatser som Hemvärnet utför i fredstid. Det kan röra sig om högvakt, eftersök av försvunnen person eller andra vaktuppdrag. Med eller utan vapen.
Så beslutet påverkar inte förmågan? Om utrustningen håller så låg kvalité att det anses farligt för dom att bedriva sjukvård så är det givetvis något som påverkar förmågan i krig, det är ju samma skit-utrustning de använder och samma problem för patienten.
Det påverkar väl absolut förmågan. Det kanske är känsligt att säga det.