Dags för lite äkta härligt fredagsmys. I natt var det den första nattfrosten här uppe i bergen, så det blev dags att börja höstrusta växthuset. Men det var nog inte sista skörden tomater idag.
Körsbärstomater och några vanliga växthustomater. |
Odlingarna bär fortfarande frukt – det finns alltjämt gott om tomater på väg att mogna eller redan mogna – och ruccola såväl som machesallad härdar ut i drivbänk tillsammans med lite jordgubbar och svartrot.
Fast i natt kom det nattfrost här uppe på bergets topp. Nere vid sjön var det dock inte frost, utan det blir lite kallare för oss i bergen så här års.
Så citrusfruktträden har flyttats in från växthuset och senaste dagarnas mogna tomater plockades också. Därtill ställs värmefläkten ut i växthuset igen som frostvakt och får pressa upp temperaturen lite under natten, så att det blir några veckor till för tomaterna. Om några dagar blir det sämre väder igen och risken för nattfrost försvinner då när molnen drar in.
Annars ligger årets äppelskörd på jäsning för att bli en ny årgång med cider och det finns både inlagd gurka och tomat i mängder, såväl som grön tomatmarmelad med olika smaksättningar. Tomater finns även infrusna för att användas användas som krossade tomater i maträtter.
De viktigaste funktionerna i växthuset har automatiserats eller halvautmatiserats under sommaren. Värmen går att fjärrstyra och automatisera via Apple Homekit, medan bevattningen vrids på enkelt och droppvattnar i varje av de femton stora krukorna i växthuset, plus drivbänkarna. Förbättring för nästa år blir en appstyrd (eventuellt Homekit, men i värsta fall separat app) kran för bevattningen – det går förstås att ha enkel timerautomatik, men den tar inte hänsyn till vädret. Tillsammans med Netatmosensor i växthuset går det att även på distans avgöra om det behöver vattnas extra, vilket med fördel skulle kunna fjärrstyras. Nu finns det iofs alltid husvakt vid resor, men är man borta några timmar över dagen kan det vara praktiskt att kunna åtgärda bevattning utifrån väderlek.
Oavsett ser jag nu fram emot 2-3 ytterligare tomatskördar innan säsongen är över.
Hur har det gått med era odlingar i år?
Och ett fortsatt trevligt fredagsmys på solvarma tomater.
35 kommentarer
Jag har en granne som INTE gillar min något vildvuxna men för humlor och bin närmast perfekt "risiga" stenröse..
Den stör nämligen och sprider "maskros" och "getingar" in på hans "perfekta" golfgreena gräsmatta .. 😉
Min CCTV och detektorstyrda kraftiga LED-lampa ser dock till att han inte hittar på något "fuffens".. 😉
Men var har du pumporna ?? 😮
Har en win-win relation med rådjuren. De äter upp krusbär och de äpplen de når så att jag slipper plocka. Löven blåses tillbaka till grannen med lövblåsare. Allt är väl, alltså som vanligt.
Jag behöver inte ens lövblås. Har öppet landskap i väster så löven blåser vidare till nästa granne i vindriktningen.
Min gamla krusbärsbuske ville sig inte denna säsongen heller… 🙁
Lite potatis, massor av vindruvor och så gräslök som gick bra. Resten har jag misskött rejält under högsommaren så det blev minimalt i övrigt. Långt kvar till ens några dagars självförsörjning tyvärr, för annat än vindruvorna då.
Som svar på frågan, jo odlingen i växthuset och annab odling har gått bra.
Har du problem med att just körsbärstomater spricker vid plockning eller innan. Några tips? F ö växer fortfarande pumporna sig stora lagom till halloween för barnens skull.
@Bengt, givitvis växer pumporna inte i växthuset. Inte här i söder i a f
Tomater spricker vid ojämn vattning (hög sockerkoncentration drar åt sig vatten), låt det inte torka ut mellan vattningarna så blir det bra 🙂
Tack hapazard, misstänkte det var något sådant. Måste skaffa ett bevattningssystem alltså. Vi har kört med sporadisk bevattning, om än nästan varje dag. Men det blir lätt (för) varmt i växthuset. Tack!
T o m Cornu har tomater som spruckit fatalt enligt bild ovan, så man behöver ju inte skämmas i min division 🙂
Ja, det är lätt hänt att slarva med vattningen när det regnar ute hela tiden – lätt glömma att växthuset ändå behöver vatten, särskilt när det blivit svalare ute och man inte tycker att solen torkar ut så mkt.
Ja, det är nackdelen, med att inte har bar jord i växthuset. Jag valde att isolera istället med frigolit. Resultatet är väl sådär, nästa år blir det som MP föreslår round-up, samt bevattningssystem som jag själv var inne på i år. Just nu växer det tomatplantor genom/mellan markteglet!! Som i sin tur ligger på en bädd av stenmjöl.. Intressant, hur naturen fixar!
Frigolit är för övrigt inte att rekommendera, då vatten inte sjunker igenom. Vilket innebär en massa obehag med alg-påväxt etc. Det finns bättre isoleringsmateriel, ifall jag förstått rätt..
Kör trägolv med "krypgrund" och odlar i stora krukor istället. Mkt enklare att rotera ut jorden och städa växthuset över vintern på det viset. Tappar iofs lite av uppvärmningseffekten från marken på det viset på hösten, men slipper trögheten med kall mark på våren och får svalare i växthuset på sommaren.
Tomaterna spricker för att ni vattnar plantorna för sent på säsongen. Ni ska inte ge nåt vatten alls efter augustis slut. Jag slutade vattna i mitten på aug och mina har inte spruckit alls. Har fortfarande tomater på g i mitt kallväxthus.
Funderar dock på vad i helsike man ska göra med blå druvor? Har kanske 40 mogna klasar. Bladen har jag redan använt för att göra dolmades. Ungarna vill inte äta druvorna pga kärnorna…
Tar sista äpplen o tomater nu. Ser ut att bli en kall natt , neråt 7-8 C.
Grönkålen ttivs!
Hm, egen cider, kan du utveckla det lite mer?
Det låter intressant.
Har du fruktpress?
Kanske nästa veckas fredagsmys?
Både kross och press. Men det är min sambo som roddar det hela – jag bidrar bara med muskler vid krossning och längdkompetens vid plockning. Får väl bli ett gästinlägg vid tillfälle.
Förra årets sats blev en fin torr svagt bubblande cider av fransk typ. Imponerande med tanke på att detta i princip är vildäpplen – dels några 100+ ovårdade gamla äppelträd på betesmarkerna, plus 4-5 självsådda äppelträn.
100+ avsåg ålder på träden, inte antal.
Jo, men en del vildäpplet är väl bara bra?
Vad jag har hört är äpplen som är lämpliga för cider näst intill oätliga.
Äppelträd på betesmakerna?
Är de ympade högt upp är de, som vi säger i mina hemtrakter, koympade.
Hej Lars
Fanken så många järn du har i elden!
Själv skördade jag tack mina bin 70 kg honung…
70 kg. Najs. Min sambo gör mjöd av honung, men vi har ingen egen honung dock.
Köpte tio liter flytande honung förra året, som blev mjöd. Vildjäst på blåbär.
Jag som trodde att just flytande honungen var just för Södermalm.
Vet du förresten varför viss honung är ekologisk och den andra är det inte? Googla inte!
Potatisen är uppe nu. Blev inte så mycket. Löken blev desto mer av olika sorter. Rödbetor likaså. Bönorna skördades tidigare gick väldigt bra. Vi tar in tomater av lagom storlek även om de är gröna, de ligger till sig i fönstret och blir mkt goda. Idag 4,4 kg tomater pga väntad frost.
Kör sedan ett par år ett litet växthus enkom för coctail- och små plommontomater. Ger ca 30kg på 3,8m2.
Använder löpande under säsong, men precis som Cornu, fryses det mesta in och avänds istället för krossade. Det gör en enorm skillnad i all matlagning! Riktig ah'a upplevelse för er som ännu ej provat. Inte så konstigt heller med tanke på vilken koncentration av både sötma och nyttigheter det blir i små frukter istället för stora. Viktigt för smaken är enligt mig även jordval, vattenkvalitet och pH. De gröna tomater som är omogna då kampen mot nattfrosten förlorats, tar vi in och lägger på plåtar i söderfönster. De mognar sedan fram i maklig takt, som även kan styras/påskyndas i olika grad genom att man lägger mogna bananer jämte. Ett enzym utsöndras som ökar fram-mogningen
Vi brukar på detta sätt ha "färska" tomater till runt Lucia. Bananflugor kan tidvis vara ett problem, men hanteras med att i en kopp i fönstret ta lite vitvins vinäger och honung och en droppe diskmedel, så drunknar de över natten.
Nu får det räcka för idag, nu blir det en 2a "super-hirkum-pirkum" och en garanterat bekymmersfri natts sömn 🙂
SR hade ett litet reportage för några dagar sedan om hur människor i Karelen(!) lever mycket på självhushåll och det sjöarna, jorden och skogen ger.
Då klarar man sig trots urusla pensioner..
"..Självhushållning ett sätt att möta ekonomiska motgångar. Karelen är en av de fattigare regionerna i Ryssland, men samtidigt ett naturrikt område. Och för många har just naturen blivit både levebröd och räddningsplanka…"
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1650&artikel=6791975
https://sv.wikipedia.org/wiki/Karelen
Då kanske det finns hopp att överleva pensionen, måste bara slå ihjäl hundratalet grannar för att bättra på konkurrensen.
Eller flytta.
Bara kryddväxter och sallad i år – men oliv, citrus och lagern satte enorm fart när väl regnen satte igång på sensommaren! sorgligt att ta in dem mot frosten nu bara…
Just, lagerblad har jag också flyttat in. Brukar undvika att skriva om alla kryddor.
Morötter, rödlök, dill, persilja, tomat, gurka, paprika, smultron, jordgubbar, potatis, blomkål, plocksallad, rädisa och rödbeta. Lite av mycket helt enkelt! Odlingszon 6 innebär utplantering av tomatplantor först 6 juni, men sen går det snabbt med sol dygnet runt (dock inte denna dåliga sommar). Just nu skördas tomater i lämplig takt från garaget där de finns i kartonger och eftermognar. Redan har frysen fått några burkar krossade dito, men ävenledes har vi kokat en eldig tomatsås och som vi preppförvarar i glasburkar, mörkt och svalt.
Hur blir smaken på din cider? Jag har gjort cider på vanliga svenska syrliga äpplen och visst blev det cider av det. Smakade äpple/cider, men ganska platt smak. För att få lite mer komplexitet i smakerna har jag förstått att det behövs ca 10% aromatiska cideräpplen eller vildapel. Vilka äppelsorter använder du och hur smakar det?
Jag och jag. Min sambo får återkomma kring detta. Det är i princip bara vildapel – 2-3 av träden var kanske en gång i tiden ympade riktiga – men de flesta som vi skördar har självsått sig på frö och är alltså vildapel. Så det blir rätt bra, rent av riktigt, riktigt bra.
Gör cider på det enkla sättet, plocka i träd och från marken, skär bort allt som ser ut att smaka minsta mögel,några äckliga test bett sen vet man vad som ska bort. Krossa(dedikerad kompostkvarn för ändamålet), pressar
i hemmabygget med 10tons domkraft. Must till barn o nykterhet fryses i dunk eller pet fyll ca 80%. Resten åker i damejean med jäslås. Under plockningen sparar jag svartäpplen, de är helt svarta men har kvar formen, de har fått en jästinfektion, pressa i handen o slicka i dig, färdig cider! Pressa ur svartäpplen en liten skvätt ner i damejeanen. Jäs i rumstemp tills de lugnar sig, ställ svalt 10-15. Passa på att smaka lite med sugrör eller hävert, smaken förändras hela tiden. Tappa sen på flaska med lite socker för bubblor vänta 2v. Fantastiskt gott oavsett äpplen, ibland blir nån flaska äppelcider vinäger, också supergod. Jästen finns på äpplet, ge bara fan i att pastörisera o var noga med att få bort allt som kan flyta o börja mögla, eller är mögligt, den smaken blir man aldrig av med. Underbart och enkelt.
Vi fick gott om bondbönor, vaxbönor, brytbönor, zucchini, morötter, purjolök, rädisor, huvudsallat och rödbetor. Mycket roligt för barnen att gå och plocka själva. Måste bygga växthus, det går inte att få mogna tomater utan har vi märkt…