Gårdagens inlägg om bostadspriserna på nya rekordnivåer gav många anekdoter om hur svårt det är att få sålt en bostad nu. Har även fått detta från annat håll, men frågan är om det är systematiskt dolt i statistiken, som dessvärre inte redovisar volymer utan bara baserar sig på faktiska genomförda affärer.
“Det är något som inte stämmer. Har flera vänner som nu försöker sälja sina BRF lägenheter i Sthlm. Inga har fått bud på begärt pris.” – Kalle
“HejLetar f.n. hus p.g.a. familj och håller lite kolla i södra storstockholm.Flera hus får inga bud, ett fåtal får flera (2-3 budgivare) men det kanske mest intressanta är de som får ett bud ~300′ under acceptpris, när dessa sedan säljs så redovisas ej priset (bett att få priset skickat)Köparen är givetvis inte intresserad av att “sänka värdet i området”.Att jämföra med i våras:https://objekt.fastighetsbyran.se/Objekt/?ObjektID=1656842&Slutpris=Fux9WcqcJOA%3dInget liknande idag, nu får liknande bostäder ett bud på eller strax under utgångsbud. (Minns ej standard på den ovan men killgissar på att den skulle gå för 3,3-3,8 idag)
Har även en bekant som ej får sålt i centrala sthlm (inga bud)” – M Syd
“Vi ägde ett radhus centralt i Umeå och sålde hösten 2015. Ett likadant såldes nu i höst (som enligt mig hade liknande standard) för 80 000 mindre än vårt. Det vill säga 2 år senare! Ett annat liknande exempel är ett hus en bit utanför Umeå. Det såldes hösten 2016 och nu igen hösten 2017 för 40 000 mindre än 2016. Detta kan så klart vara tillfälligheter men ändå anmärkningsvärda tendenser.. Vet även en bekant som försöker sälja en central 3:a och har haft 4 som tittat på 3 visningar och inga bud. Enligt henne är de sålt liknande lägenheter i samma hus för mer än vad de begär för sin.” – Skogsrået
Har också fått liknande meddelanden via Twitter eller e-post.
Hör från många och mäklare att det är en svår bostadsmarknad i Sthlm nu. Lägenheter blir inte sålda. Vilket då inte återspeglar slutpris
— Jo (@SpaceC00kiecat) September 15, 2017
Man ska komma ihåg att statistiken bara baserar sig på faktiska avslut, och då endast de som mäklarkåren “kommer ihåg” att rapportera till Mäklarstatistik, som i sin tur levererar data till Valueguard.
Volymdata saknas, vilket hade behövts för att kunna göra en korrekt analys – baserar sig statistiken på fallande antal affärer så är det en möjlig indikator på att allt fler inte kan få sålt sina bostäder till orealistiska begärda priser. Men så länge de vägrar gå ner i pris blir det inga affärer och med det inte heller någon negativ påverkan på statistiken.
Går man in på Penates så ser antalet affärer ut att stigit kraftigt i augusti, men datat sträcker sig inte mer än ett år tillbaka, så det går inte att jämföra med förra augusti. Det går alltså inte att säga att antalet affärer minskat – det som framgår är mångfaldigt mycket fler affärer i augusti än under juni eller juli, men det är som det brukar vara.
37 kommentarer
Låter som man behöver anlita Bagdad-Bob om man vill sälja.
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Källa: "Fria Tider". Enough said.
Varför länkar du till en nazistisk sajt, Milda Webben? Är du nazist? Har du så dåligt omdöme att du läser den och dessutom länkar okritiskt? Raderar din länk.
Vad är nazistiskt med Fria Tider?
Ok nu när det gått inflation i ”rasist kortet” som har gjort uttrycket mindre starkt så då kan man börja dra ”nazist kortet”, bra jobbat herr Wilderäng
Då länkar jag till facebook som troligen är tillräckligt ”vänster” för att det ska vara ok.
"Nacka kommun har köpt 3 bostäder för 13 950 000 kr till en man med tre fruar.
Det har ryktats att Nacka kommun har köpt tre lägenheter i bostadsrättsföreningen Ljuskärrsberget i Saltsjöbaden till tre familjer som består av en man med tre fruar och 16 barn. SD Nacka har nu sammanställt information från folkbokföringen och protokoll från kommunfullmäktige och kommit fram till att detta stämmer.
Faktum är att kommunen har köpt tre bostäder (5 450 000kr, 3 300 000kr, 5 200 000kr) till en kostnad av totalt 13 950 000 kr. Mannen som är 57 år gammal är enligt folkbokföringen gift med alla tre fruar som är 40, 40, respektive 43 år gamla.
Hittills har Nacka kommun köpt bostäder för en kvarts miljard kronor till nyanlända i Nacka, som går under namnet ”Bostadsförsörjning för sociala behov”. För perioden 2016-2019 beslutades projektet först att kosta 100 miljoner av dina skattepengar (98000103) men i kommunfullmäktige den 19 Juni 2017 beslutades att ytterligare 150 miljoner skulle tillsättas för uppköp av bostäder(98000080). Endast SD röstade emot beslutet. Se bild.
Bild från kommunfullmäktige 2017.06.19"
Nacka storköper lägenheter till flyktingar
När Nacka kommun gör på detta sätt så behöver ju SD inte göra någonting utan kan lugnt sitta och vila sig…
Hur var det nu egentligen…
"… gör din plikt – kräv din rätt.."
Per-Albin…
"… Hemmets grundval är gemensamheten och samkänslan. Det goda hemmet känner icke till några privilegierade eller tillbakasatta, inga kelgrisar och inga styvbarn. Där ser icke den ene ner på den andre. Där försöker ingen skaffa sig fördel på andras bekostnad, den starke trycker icke ner och plundrar den svage. I det goda hemmet råder likhet, omtanke, samarbete, hjälpsamhet. …"
Nja, Milda Webben. Nu frågade jag om du var nazist. Jag sade inte att du är nazist. Blev du kränkt nu?
På facebook skriver Mats Gerdau (M) att man hoppas kunna sälja lägenheterna med vinst om 2 år. Man spekulerar alltså med skattebetalarnas pengar. Oklart också var storfamiljen ska flytta någonstans om 2 år.
Wow, första gången som fejknyheterna på hat-delen av internet hade rätt! Nacka kommun köpte verkligen tre bostadsrätter till "en och samma" familj. Grattis "fria tider", keep it up och ni har snart kanske en promille inlägg baserade på verkliga fakta i sörjan ni kallar nyheter *handhjärta* *tumme upp* *styrkekram*
Inget är värt mer än någon är beredd att betala för det.
Du får nog ekonomipriset i år.
HAHA, knappast, men folk verkar inte inse det. De tror att "men det är ju värt det", men om ingen nappar till ett visst pris, så är det inte värt det. Gemene man är ju inte direkt smarta personer.
Värdet är subjektivt. Inget är heller värt mindre än någon vill sälja den för…
Om du försöker sälja men inte lyckas så är din tillgång värd noll i det ögonblicket.
Lite som de av oss som har "pengar på banken" i form av aktier, guld eller annat. Cash is king.
@demoman som jag skrev är värdet subjektivt. Nog är han då inte villig att slumpa bort den för en krona (vilket ju skulle varit fördelaktigt isf).
En misslyckad försäljning visar bara att "säljaren" värderar tillgången högre (relativt valutan) av dem alla (på marknaden). Det är ju bara när säljaren värderar ett bud som mer värt än tillgången som det blir affär.
Sålde lägenhet i början av September i Sthlm, 16 bud, såldes för 24% över begärt pris. En i samma område gick osåld dock, men deras utgångspris var högre än mitt slutpris bara för att de hade stoppat in en ny köksfläkt och ikeakök.
Här i Umeå är utbudet på villor litet och det är säljarnas marknad med fortsatta prisuppgångar av varierande storlek som det verkar. Lägenheter säljs också men här börjar det byggas ett större utbud och skifta till köparnas marknad. Detta även påverkat av att det byggs mycket BRF, men för lite villor.
Bra påpekande. Med allt som byggts och fortsätter byggas i Stockholm innebär det en allteftersom liknande skiftning. En hel del nyinflyttade beroende på varifrån man kommer har nog inte råd heller med att gå in på em dyr marknad heller.
Anekdotiskt har jag tyckt mig märka att även antalet intresserade att vara inneboende sjunkit. Där har jag spekulativt fyra förklaringar:
1. Ungdomar och unga vuxna har förstått att det är inte lönt i Stockholm längre och lockas någon annanstans. Både bostad/jobb/etc. Gäller främst de som tidigare skulle ha flyttar till Stockholm.
2. Stockholmsungdomar bor i allt högre utsträckning kvar hemma. En allt dyrare marknad motiverar allt sämre att flytta hemifrån. Dvs marknad av tillsvidareboende.
3. De som föredrar att bo i kollektiv har hittat gelikar att bo med och utformat någorlumda hållbara pris/bostadslösningar.
4. Ungdomskullarna är mindre = färre sökande.
Kan ha fel. Men man verkar inte behöva längre säg 7-8 tusen/rummet för innerstan.
Intressant.
Det är en hel del olika faktorer i det här med bostäder, och inte minst såklart att säljare har stora pengar att förlora. Frågan är väl hur länge en del orkar hålla ut för att inte ta en presumtiv förlust.
En sak jag tänkte på vid tidigare inlägg var ifall det finns kanske ett löst samband för de i sensommar/höst sålda objekt i samband med separationer.
Vid en separation är väl gissningsvis de separerande parterma mindre villiga att ta en förlust för att det är kostsamt och då behöver man dessutom dela upp förlusten. Plus att i det läget finns kanske andra par som är på jakt efter objekt och då är mer villiga att lägga lite mer?
Kan det vara något eller är jag ute och cyklar?
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Oavsett marknad är det väl alltid ett dåligt läge när man veklingen måste sälja, vilket en separation oftast innebär. Med höga priser och barn med på tåget blir det en utmaning för ensamstående att finansiera nästa boende och en bra försäljning blir än viktigare… Vet ett par som letade hus i typ 4 år och sen köpte ett av stadens finare/dyrare hus efter en svettig budgivning. Nu har de precis separerat 2 år senare och haft svårt att få huset sålt på hög nivå. Ska du köpa och sälja en dyrare villa behöver du väl nästan en prisuppgång på 500k för att komma vidare utan att gå med förlust om man bara tänker in kostader för lagfart, pantbrev, mäklare, flyttfirma och även reavinstskatt på ökningen.. Sen har många renoverat på det..
Intressant. Undrsr om kanske de där minimistegen också kan indikera hur långt (antal iterationer) marknaden kan svälla på dagens inkomster och ackumulerade lån och pengar.
Man undrar lite stilla om deras förhållande hade mått bättre av att inte ha ett så dyrt hus.
Eftersom det i många städer i princip bara byggs lägenheter och inga villor så misstänker jag att vi kommer få se en omfördelning på sikt där boende i villor centralt kommer vara än mer attraktivt medan lägenhetsboende blir mer av en dussinsvara, särskilt när många nybyggda lägenheter inte direkt ligger centralt.
Grovt sett är det väl så att i lägenhet bor man när man är en ung man eller kvinna, samt när man har hittat den rätte, när det kommer småfolk brukar man se sig om efter ett hus. Ett lämpligt och prisvärt hus brukar ligga en bra bit från storstadens centrum, har man inte råd med ett sådant hus så är det väl hyresrätt i en förort som gäller, givetvis kan man välja hyresrätt av andra anledningar. I Göteborg har de styrande sett till att det inte finns några lämpliga områden för medelklassfamiljer, de flyttar till kranskommunerna.
Så har det ju sett ut länge men förhållanden villa/lägenhet börjar bli rejält sned på många ställen. Tex vill ju en klassisk villakommun som Täby nu bli stad och planerar kvarter ibland tätare än malmarna. Ett annat exempel är huvudstaden som har 140 000 bostäder i sin långtidsplanering där i princip alla är lägenheter. Om man jämför med miljonprogrammet där första perioden bestod av massiv utbyggnad av flerbostadshus. Nu var ju dessa inte så eftertraktade utan många drömde om radhus/villa vilket fick som effekt att flerbostadslängorna stod tomma på slutet samtidigt som radhusen sålde bra och byggdes. Det många glömmer i bristsituationer är att marknaden består av individer med drömmar och olika viljor och att så snart någon form av mättnad uppstår så slås oattraktiva objekt/boendeformer ut. Misstänker tex att det kommer bli rea på "hippa" loftgångslägenheter i förort inom kort.
(inga bud)" – M Syd
Måste vara micke Syding "M Syd"
Gör alltid det omvända micke gör å du blir rik
Att gå & vara avis på Syding låter som dåligt investerad tid IMHO 🙂
Var på visning 10/9 på Drottningholmsv 76, Stockholm innerstad, nedre botten men bra planlösning, 57 m2, inga bud (omvisning 17/9). Samtidigt sålde en vän på söder för rekordpris per kvadrat i föreningen för ett par veckor sen, så spretig marknad men ser helt klart ut att tappa momentum. En annan vän högt uppsatt på en av storbankerna nämnde förra helgen att de inte vill ha vissa av lånelunderna, blivande förlustkunder, utan skickar dem vidare. Svenska 10-åringen var nyligen uppe i 0,96 efter att varit på 0,01 sommaren 2016 och fortsätter stadigt uppåt.
Vad händer om Riksbanken slutar stödköpa? Det lär dock inte hända innan valet 2018.
Så vilka är dessa blivande förlustkunder? Förstagångsköpare? Par med anställningar inom samma bransch? De som vill låna mer än 5 ggr årsinkomsten?
Jag kan ha missat något, ägnar inte livet åt att studera dessa saker. Men som jag påpekat tidigare är detta första gången sedan 2011 marknaden faktiskt går trögt, och du dribblar om rekord hit och dit. Vad missar jag? Är HOX säsongsjusterat så att ett i sammanhanget riktigt svagt augusti över nollan är positivt?
Penates indikerar en rejält jävla trög marknad säsongsjusterat. Vi rör oss mot nominella +-0-nivåer.
Säg gärna till om jag missförstått något i statistiken. Annars är det snarare du som inte begriper statistiken du tittar på (vad gäller BR).
Förklaringen är troligen, som det också står i artikeln, att prisstatistiken enbart bygger på det som säljs. Enkelt uttryckt:
– Stark marknad: Allt säljs, prisstatistiken återger korrekt info.
– Svagare marknad: Svårare sälja framförallt sämre objekt. Prisstatistiken bygger enbart på försäljningspris för de bättre objekten och blir inte korrekt.
HOX korrigerar till viss del genom att de tar hänsyn till vissa parametrar, dock är det svårt att kvantifiera alla aspekter för ett objekt.
Med detta sagt så har jag ingen aning om marknaden faktiskt har blivit trögare som det påstås i artikeln.
@Morgan Vek
Tror du har helt rätt i det du skriver
Har hört liknande. En familj har köpt radhus ute på Värmdö, i kalkylen igår det att den relativt nya bostadsrätten på Essinge ska gå för ett visst pris men de får inte begärt pris. Troligtvis får åldriga föräldrar gå in.
Men som sagt, anekdot. Det beror på spekulationstänk, med en försiktigar upplägg så hade de inte hamnat i denna sits.
Det enda jag utläser i bostadsmarknadens nyckfullhet är att ingen jävel vet vad de håller på med.
hundra papp hit, hundra papp dit. En annan gata, en annan sida huset. En bra dag i Maj då man är kåt och solglad, en deppig höstdag.
Det är så många variabler som spelar in i marknaden som inte ska spela in, för att människor har tappat respekten för pengar.
Därför är marknaden nyckfull och anekdoterna kan skilja sig så kopiöst.
Ungefär som folk på gymmet i Januari.
Har en släkting som försökt sälja deras villa i två månader. De ligger 300 000 under en exakt likadan villa som såldes för drygt ett år sedan och fick då 3 500 000 men de får ingen som är intresserad, endast ett bud som legat 100 000 under priset men som drog sig ur.
De kommer troligen sänka priset snart
Det verkar som att om bostaden har bra läge så är det fortfarande lättsålt men ligger de mindre bra är det inte alls lika lätt längre. Det kommer ut mycket nybyggda hyresrätter och bostadsrätter i det här området med så det kan vara en orsak.