Säsongsmönstret för Valueguards kvalitetsjusterade bostadspriser förblir intakt och bostadspriserna föll i juni. Detta har fått okunniga Dagens Industri att rubriksätta sin förstasida på nätet med “Nu har det börjat”. Nej, det går inte på juni månad avgöra om bostadspriserna börjat falla, utan det vet man egentligen tidigast i september när siffrorna för den mycket starka månaden augusti är inne.
Valueguard rapporterade alltså i veckan om fallande bostadspriser i sina index, dvs utvecklingen för juni månad. Detta är dock fullt normalt för månaden och det finns ingen anledning att säga “nu har det börjat” likt DI.se kör på sin förstasida.
Bostadspriserna kan mycket väl ha börjat falla på riktigt, men än så länge kan det förklaras med normal säsongseffekt. I augusti rusar dock priserna på både villor och lägenheter rejält och först när de siffrorna redovisas i mitten av september kan man uttala sig om riktningen för bostadsmarknaden.
DI:s själva artikel är betydligt mer balanserad än förstasidesrubriken.
Men överlag har alltså inget dramatiskt skett med bostadspriserna. Både maj och juni är normalt svaga månader.
9 kommentarer
Även om priserna skulle ha passerat krönet och trenden är neråt kommer det inte synas på augustisiffrorna.
I augusti är alla tilbaka från semestern och fulla av livslust (utom de som har separerat) ochbbudandet kommer gå all time high.
Kanske sista rycket ? Absolut sista rycket denna generationen…
Det sa vi förra sommaren också! Men kanske det slår in i år om nu konjunkturen viker…
Varför skulle det gå upp? Varför skulle det gå ner?
Snarare så att det blir sidledes framöver då Stockholmarna som sätter marknaden slagit i skuldsättningstaket. Finns liksom inget mera torrt krut att tillgå.
Sidledes är en matematisk omöjlighet enligt mig eftersom handpenningarna till dyrare objekt nästan uteslutande kommer från vinster på tidigare fastighetsaffärer. Ingen prisökning, inga handpenningarna. Detta innebär att priserna kan fortsätta uppåt eller krascha nedåt, som ett helt vanligt pyramidspel dvs. Men jag kanske missat något, vad vet jag vad våra kära styrande kan hitta på för att skjuta upp kraschen.
För det första. Bostadsmarknaden är inget pyramidspel.
För det andra. Det är fullt möjligt att vi kommer att få en sidledes rörelse framöver, precis som vi har haft en sidledes ränterörelse under en relativt lång tid.
En anekdotisk observation:
En bekant till familjen, mäklare, konstaterade över en kopp kaffe härom veckan att marknaden är avtagande i Örebroområdet iallafall. Många objekt som dras tillbaka från försäljning då intresset varit för svalt.
Skönt att man planerat att aldrig mer flytta…
Men är inte bostadsmarknaden i stockholm egentligen ett pyramidspel stefan?
En tvåplansvilla i bromma kostar nu 10 miljoner.
– älsbyhus bygger nyckelfärdigt likvärdigt hus för 1.3 miljoner.
-Köper du mark i hektar betalar du inte så mycket men du får inte bygga utan stadsplanering, och det har kommunerna slutat med.
Tomter till salu i stockholm är väl ett par stycken och dom kostar väl runt 4 miljoner.
Och detta går runt eftersom bankerna lånar ut forever mer digitala krediter.
Vi rundar dock det (o)undvikliga slutet på pyramidspelet eftersom det om ett par år kommer en kraftig lönedriven inflation.
Därefter så börjar det om på den nya nivån och kör så det ryker i 15-20 år till 🙂
Pyramidspel är det inte men jag förstår vad du syftar på så om man ska likna vid spel så skulle Svarte Petter passa bättre.
Tror inte man kan få ett nybygge för 1.3 miljoner i Sverige. Även om tomten skulle vara gratis finns det en uppsjö med kommunala kostnader som väganslutningsavgift, VA-anslutning. Sedan är det stämpelskatt och pantbrev. Grundplattan går nog på 500 tkr och markförberedleser/grov planering kostar. Tror snarare att 3 miljoner är ett normal pris för ett inflyttningsklart hus var som helst i Sverige. På det kan man lägga till lägesfaktorn.
Johan
Finns inte ett enda småhus till salu i Bromma vilket förklarar en del varför prisbilden blir som det blir (lågt utbud).