Varför är det så eländigt att ekonomin alltid vänder när festen är på topp och allt är som mest positivt? Svaret ligger förstås i att det handlar om den eviga frågan om hönan eller ägget och att nivån av fest inte är en prognosfaktor i sig.
När den ekonomiska festen är “på topp” så vänder det. Och så är det förstås. Själva definitionen av en vändning i ekonomin är när ekonomin mattas av och med det själva “festen”.
Därför kommer humöret och spenderbyxorna alltid vara på topp just innan det vänder. Sedan kommer det ta ett tag att identifiera vändningen och då kommer man titta tillbaka på hur positiva alla var och hur stor “festen” var tidigare.
Men festen är ingen prognosfaktor i sig. Det går alltid att festa lite till. Bara lite till. Så även om konjunktur och festen är på topp så betyder det inte att det inte kan bli ännu festligare. Fast till slut kommer det vända, och då var festandet per automatik på topp.
Den svenska ekonomin har redan vänt. BNP-beräkningarna släpar efter av olika matematiska anledningar, vilket jag redogjort för tidigare. Man ska inte blanda ihop statens budgetöverskott med det ekonomiska läget, då statens ekonomi just nu beror på att man stoppade asylkrisen 2015 och fått ett överskott i takt med att migrationen går ner.
BNP-tillväxten vek redan under förra året, men omfattas av en magisk matematik som gör att det i statistiken släpar efter. Festen kommer ta slut och sedan ska det städas upp. Men man kan inte använda nivån av fest som en indikator på att det vänder. Det går att använda olika indikatorer för att konstatera att det är dags att kliva av börsen, likt jag gör med konjunkturbarometerindikatorn från Konjunkturinstitutet. Men den modellen gör inga anspråk att identifiera exakt när festen är som roligast. Bara att det är fest och det är bäst att ta taxin hem innan man åker på att diska och torka spyor.
29 kommentarer
Vilken fest?
Istället har vi en tävlan i att måla framtiden i så dystra färger det bara går vilket leder till ett rekordhögt sparande på 8.8%.
Utmärkt. Bästa sättet att dämpa effekterna av fallet är ett sparande.
Svenskarna sparar till nästa fest.
Festandet är över.
Istället kommer vi sen en BNP/konjunktur som blir mindre volatil än tidigare.
Allt reglerat av våra kära politiker och centralbankschefer.
Det är faktiskt sant, hushållens sparande är märkligt högt för att vara högkonjunktur. På så sätt är det knappast någon brakfest för hushållen…
Jag har en tjejkompis som säger att hon inte behöver spara eftersom hennes lägenhet ökar i värde med minst 100 000 kr per år 🙂
Ökad värdering av bostadsrätter räknas som finansiellt sparande för hushållen, då bostadsrätter är finansiella tillgångar och inte fasta tillgångar i form av fastigheter. Så ja, till det där "rekordhöga sparandet" räknas värdestegringen på hennes bostadsrätt.
Varje nybyggd bostadsrätt räknas som sparande – man stoppar in pengar i en finansiell tillgång.
Ja, kontantinsatsdelen på nybyggda bostadsrätter ska rimligen anses som sparande. Värdestegring har inget med saken att göra och räknas inte i denna statistik, såklart.
Måste ju komma som en chock för bloggens läsare att hushållen endast sparar 8.8% av den disponibla inkomsten. Dvs hela 91.2% konsumeras!!!
För bloggens läsare är det (så klart) omvända siffor.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Sannolikheten för att vänsterpartierna tillskapar en lägesskatt på bostäder torde vara ganska precis 100 procent. Frågan är inte om, bara när. Har man inte råd att betala lägesskatten så tillåter staten i bästa fall att man intecknar allt mer av bostadens värde som en skuld till staten.
Miljöpartiet hade ett förslag om lägesskatt 1990/91, men då bara på kommersiella fastigheter. Det fanns inte så mycket bostadsrätter att mjölka då.
Kuckeliku: Känner vi svenska staten rätt så kommer detta att tillämpas för hyresrätter endast 😉 Bostadsrättsägare är dom goda i samhället. Dom konsumerar.
Du verkar tro att du lever i ett nyliberalt paradis. Svenskar är fortfarande vänsterextremister. Vi kommer inte kunna få ekonomin att gå runt med konsumtion, utan måste istället fundera på hur vi skall få in pengar till medborgarlöner när arbetena automatiseras bort. Då är landskatt/lägesskatt ett av de mer sannolika alternativen.
Jag håller inte riktigt med dig om det. Alliansen sänkte ju och reducerade antal skatter vilket resulterade i att bostadspriserna steg vilket gjorde att folk blev rikare och kunde konsumera med sina bostäder som bankomat samt så hamnar man i det psykologiska tänket att det är skit samma om jag köper en ny bil för min bostad ökar ju i pris med minst en ny V70 varje år. Det är utbrett överallt. Mina kollegor känner sig säkra som köpte en 4a i innerstan för 3 miljoner för mindre än 10 år sen som dom nu fått värderad till 8 miljoner. Dom är ute och äter middag för 2000 kr 2 gånger i veckan och handlar allt möjligt. En ny WEBER grill varje sommar. Det var inget fel på den gamla men det är skit samma. Grannen har en ny så jag vill också ha en ny.
Om 10 år kanske du betalar 60% av din månadsinkomst i hyra medan mina kollegor har en 4 värderad till 30 miljoner.
Det känns som att du lever i en fantasivärld. Bostadspriserna kan inte lämna inkomsterna bakom sig hur som helst. Folks inkomster kommer inte utvecklas väl. Automatiseringen skapar arbetslöshet och sänker lönerna enligt rön från USA. Och i Sverige höjer man skatterna.
Bostadspriserna lämnar inte inkomsterna bakom sig. Får man 500 kr mer i månaden för varje år så kan man ganska enkelt räkna ut hur många mer riksdaler man kan låna. För tillfället är det åt andra hållet. Bostadspriserna ökar för lite jämfört med lönerna.
Du hör säkert till en av dom som 2010 trodde att vi 2017 skulle ha en bostadsränta på 10% men istället kanske vi har 0,33% i 3 mån ränta 2020. 🙂
Jag har inga fantasier om vad räntorna kommer vara. Jag intresserar mig för ekonomins fundamenta istället för räntor, som är ett väldigt ytligt fenomen. Försök intressera dig för vad som händer i världen istället för att fastna i monetärt relaterade tendenser. Jag har aldrig sett att du har något intressant att säga om något annat än pengar. Det verkar vara hela din värld.
Räntor är inte ointressanta för mig men du har rätt i att det finns viktigare ekonomiska frågor. Den utveckling av robotar och AI som nu sker gör att många arbeten förändras snabbt. Behovet av bilförare sjunker när självkörande fordon strax tar allt större andel. Många artiklar skrivs automatiskt i tidningarna och allt färre under 40 prenumererar på en dagstidning.
Hinner de friställda att få nytt jobb i rimlig tid?
Vänliga hälsningar
Nanotec
Kuckeliku: Ja på en ekonomiblogg är det väl ganska uppenbart att man pratar om pengar tänker jag.
Du är helt monoman. Det vore lättare att respektera dig om du intresserade dig för något annat än pengar. Om du inte noterat det är den här bloggen betydligt mer än en ekonomiblogg. Du är inte ens ekonom vad jag förstår. Du är bara säker på att lönerna kommer fortsätta stiga och räntorna fortsätta vara låga och arbetslösheten fortsätta vara låg och det grundar sig inte på ditt gedigna kunnande om ekonomi utan bara på en religiös övertygelse om att inga andra förändringar kommer ske i världen eller Sverige än att bostäderna blir dyrare och dyrare. Du är lika tvärsäker som en Annie Lööf om att du redan har begripit allt väsentligt och har dessutom väldigt begränsade idéer om vad som är väsenligt här i världen. Du kanske blir rik men du skall ändå ner i graven en dag så försök tänka på något annat än pengar. Cornu är rik men inte lika fixerad vid pengar som du är. Försök bredda dig, för helvete.
Jag är intresserad av annat än pengar men då finns det andra bloggar och forum för det. Om du går in på beskrivningen av bloggen så handlar den om allt som rör pengar och politik och då håller man sig till ämnet här. Vore ju rätt komiskt om man diskuterade dieselmotorer i en diskussion till en artikel som heter "Varför vänder ekonomin alltid när festen är på topp?".
Jag säger som Putin sa till Clinton: "If you are angry you are probably wrong" vilket det tyder på i sättet du uttrycker dig med bland annat personangrepp.
"hennes lägenhet ökar i värde med minst 100 000 kr per år :)"
Bor man innanför tullarna i Stockholm så kan man räkna med en årslön efter skatt. Det är en massiv överföring av värde till en redan kapitalstark grupp. Vänsterpartiet borde protestera mot dagens låga räntor. De har dock noll koll på ekonomi, tror man kan ha sex timmars arbetsdag med bibehållen lön, så utsugning kan fortsätta.
För en del så är återställarna dagen efter lika roliga, och för alla andra, så kan vi låta någon inbilla oss att så är fallet. Då gäller det att ta ansvar och glöm inte heller att det är häftigt att betala skatt.
BNP har man blåst upp en hel del med hjälp av så kallad ökad offentlig konsumtion.
Kan det vara lite lån månntro😂
Ett tips är att använda den privata sektorns BNP-tillväxt. Den offentliga sektorn är på lång sikt helt beroende av den privata sektorn för sin finansiering. På kort sikt kan dock hela ekonomins BNP-tillväxt hållas uppe med hjälp av skattehöjningar, ökad skuldbörda och en ökning av penningmängden.
BNP-måttet är också felkonstruerat eftersom det ser ut som att ett ökat sparande och större investeringar inom näringslivet leder till ett lägre BNP. Tvärtom ger BNP-måttet det bisarra intrycket att ett minskat sparande och lägre investeringar inom näringslivet leder till ett högre BNP (= högre privat och offentlig konsumtion).
BNP-måttet räknar helt enkelt inte med företagens alla inköp ifrån andra företag. BNP-måttet räknar endast med investeringsvaror som maskiner (det som avskrivs på längre sikt i balansräkningen) men inte de varor och tjänster som förbrukas direkt i produktionen (som tas upp i resultaträkningen). Därför ser det ut som att BNP sjunker.
Trots allt är välståndet i ett land helt beroende av hur stor den totala produktionsstrukturen är (produktionen sker i olika produktionssteg och sker i en viss tidsordning). Ju fler produktionssteg och ju längre tid produktionen tar, desto mer avancerad ekonomi.
Ja, och det är ju med den saken som med allt annat här i tillvaron.. Inklusive klimatet. Det går upp, och sen går det ner.. och sen går det upp igen, "som en jävla jojo" (för att citera Jönssonligan)
Som med "den globala medeltemperaturen", dvs. Klimatet går ingenstans, det bara är vad det är.