Vi fortsätter på dagens tekniktema. Jag har nu haft ett sk smart hem i ungefär ett och ett halvt år, inklusive två mörka vintrar och kan egentligen bara upprepa tidigare slutsatser. Det smarta hemmet är för teknofiler och nördar, men löser inga egentliga problem och är som transparent teknik något man glömmer bort och som sådan alltså är självutplånande. Däremot finns det stora vinster i robotisering av faktiska problem.
![]() |
Philips Hue “smarta” spotlights. Här färgschema “Söderhavet”. |
Det “smarta hemmet” handlar om uppkopplade hushållsfunktioner, som kan styras över Internet eller via appar, och förstås automatiseras. Skillnaden mot vanliga rörelsedetektorer och tidsreläer handlar just om möjligheten till extern styrning med varierande tillhörande programmering, felaktigt kallat intelligens eller smarthet.
I praktiken automatiserar man problem som egentligen inte finns, som att tända en lampa i ett rum. Det tar en tiondels sekund att tända lampan för hand, men att säga till Siri att tända lampan tar sin lilla tid.
När väl man är nöjd med konfigurationen av sitt smarta hem så blir det i praktiken transparent och inget man tänker på och som sådant inte heller uppskattar, då det smarta hemmet inte löser några existerande problem.
Utvidgar man däremot begreppet till andra uppkopplade eller robotiserade lösningar med rörliga hushållsrobotar (stationära hushållsrobotar har vi haft länge – tvättmaskiner, diskmaskiner, torktumlare mm), så finns det däremot en del vinster. Med hushållsrobotar får man mer tid över till att jobba istället för att t ex dammsuga eller klippa gräset.
Men först en titt på vad som är så smart.
Som tillbedjare av Church of S:t Jobs har jag valt Apple Homekit som lösning. Säkerheten ska vara hög, då alla produkter rent av har ett av Apples Homekit-chip i sig just för säkerheten, i bemärkelsen cyberangreppssäkerhet. ‘
Detta inlägg berör inte riktiga säkerhetsfunktioner och intrångsskydd (t ex larm med åtgärd (grannar, väktare etc), extra gallergrindar, gästboende när man är bortrest (har djur så hemmet är aldrig tomt när jag är borta), larmcentralkopplad brandvarnare, övervakningskameror, dimgeneratorer (mkt effektivt – kan rekommenderas om man samtidigt har larm med åtgärd – dimman är inte försvunnen förrän åtgärd är på plats och gör hemmet helt ogenomträngligt tills dess), concertinatråd, utbildad vakthund, larmminor (rådjur ställer till det där ibland), snubbeltråd etc), som använder andra lösningar och separata system, som inte kommer beröras i några blogginlägg, ej heller detta.
De Homekitprodukter som testats är framför allt Philips Hue-system med styrbar belysning, som kopplas in i form av LED-lampor i befintliga armaturer. Dessa kompletteras med ett antal Homekit-styrda reläer och sensorer från Elgato Eve.
Ljusen löser icke-problemet med att behöva tända och släcka själv. Hue-lampor i sovrummet är kopplade till väckarklockeappen på mobilen och tonas upp när det är dags att vakna. Samtidigt slås även ljuset på på olika platser i huset om solen ännu inte gått upp. Lamporna släcks sedan när det är tillräckligt ljust.
TV:n har ett Eve-relä, som ser till att den är bortkopplad nattetid.
Funktioner som att släcka lamporna utifrån GPS om jag lämnar hus eller gård användes initialt, men är inte uppskattat av övriga hushållet av förklarliga skäl. Istället ges ett manuellt kommando till Siri om huset är tomt när man lämnar, så allt går in i ej hemma-läge.
Däremot slås lampor på automatiskt om jag kommer hem (GPS-baserat) och om det sker från skymning och framåt tonas också utebelysningen, som är Hue-baserad – dock endast Hue White, upp maximalt.
När man lägger sig släcks allt antingen automatiskt vid en viss tidpunkt, eller på Sirikommandot god natt, vilket släcker eller tonar ner alla lampor i huset. På kvällen efter det är tänkt att man ska sluta jobba (ja, jag vet att jag är skämtsam ibland) byts belysningens färger inomhus om till ett mer avslappnande ljus.
Fast vid normala rutiner behöver man aldrig röra en lampa, utom där det inte finns Huestöd pga icke kompatibla installationer. Allt tänds och släcks automatiskt vid behov. Man glömmer bort systemets existens och det blir alltså självutplånande. Det går lika bra med en vanlig timer för t ex golvvärme i badrummet.
En del saker används i princip inte alls. Det t ex finns ett Everelä på vattenkokaren. Tanken är att ha vattenkokaren fylld med vatten och påslagen, men bortkopplad med relät, och sedan slå på det när man närmar sig hemmet för att ha varmt vatten redo. Eller på morgonen. Används sällan, rent av nästan aldrig. Det är inte speciellt jobbigt att sätta på vatten själv när man vill ha kaffe eller te – man måste ändå fylla på vatten och sätta vattenkokaren och reläet i rätt läge. Det handlar bara om när man förbereder sitt varma vatten – före man går och lägger sig eller lämnar hemmet, eller efter man vaknat eller kommer hem. Arbetsinsatsen är den samma och man löser inga problem.
Sedan kan det vara kul att göra olika ljussättningar med Huelampornas färgmöjligheter, eller med ett ord till mobilen ställa om huset till partyläge eller filmläge, eller kanske läsbelysning. Men det löser som sagt inga faktiska problem.
Överlag rätt oanvändbart. Visst, det är väl skönt att inte behöva programmera om tidreläer för utebelysning i takt med årstiderna.
Väderstationen, som inte kör Homekit, utan är Netatmobaserad och ett separat system, är förstås roande om man är en datanörd (data som i faktapunkter, inte som i datorer) som jag, men löser sällan några speciella problem.
Det som faktiskt är användbart är rörliga hushållsrobotar, som dammsugarrobot, mopprobot och gräsklipparrobot. De löser till skillnad mot det smarta hemmet faktiska problem, eller åtminstone sådant som annars tar bort värdefull arbetstid.
Utvärdering av ett och ett halvt år med städrobotar kommer i ett senare inlägg. Sammanfattningsvis kan jag konstatera att jag aldrig har för avsikt att gå tillbaka till manuell damsugning och moppning igen. Det samma gäller gräsklippande. Däremot måste man underhålla robotarna och byta en del slitagedelar, men frånvaron av t ex dammsugarpåsar kompenserar detta kostnadsmässigt.
Men övrig hemautomation tilltalar antagligen bara en teknofil och nörd, men löser inte några egentliga problem. För de flesta skulle vanliga dumma timers, rörelsedetektorer eller ljusreläer lösa problematiken, men då har man förstås inte någon app att styra dem med. Kort sagt kommer smarta hem knappast vara någon storsäljare idag.
Som med all teknik gäller hypecykeln även de smarta hemmen. Smarta hem lever inte upp till någon hype, löser inte några existerande problem. De kommer säkert vara allerstädes närvarande någon gång i framtiden när man hittat vad de faktiskt ska användas till. Men där är vi inte idag. Dagens smarta hem fyller ingen funktion och löser inga problem. Min slutsats från juli 2015 gäller alltså fortfarande.
Idag kan man antagligen rent tekniskt göra vad som helst med ett smart hem om leverantörer och kunder ville. Men med tanke på att problemen är icke-existerande och därmed behoven icke-existerande så har inte det smarta hemmet fått något genomslag. Jag kan inte heller se hur det ska få något genomslag i närtid heller, om nu ingen uppfinner en verklig killer app. Och det finns inte idag.
Tvättroboten (Miele) totalhaverarde nyligen efter 16 års felfri drift, då trumman lossnade och det började ryka lite. Enligt servicetekniker per telefon skulle det kosta lika mycket att byta trumma och lager som att köpa en ny. Vid besök på Mediamarkt för akut inköp av en ny Miele fanns det uppkopplade appstyrda tvättrobotar från t ex LG och Samsung. Bland säljargumenten uppsatta på skyltar över dessa fanns t ex “få en notifiering på din mobil över vad som gått fel”. Öh, nej, jag vill inte ha en tvättrobot där något går fel. Jag vill ha ren tvätt. Så det blev en dum Miele av enklaste modell. Visade sig hantera sju kilo tvätt mot fyra kilo på den gamla, till samma pris som en reparation, så nyinköp gav bättre produkt än reparation. Enda andra skillnaden var en display som visade hur lång tid det är kvar på tvätten. Det behövs inte någon app och Wifiuppkopplng för det. Vad skulle man ha en “smart tvättrobot” till? Starta maskinen via en app? Men man stoppar ju ändå in tvätten för hand och det är inget problem att starta den själv därefter. Fast visst, någon av de uppkopplade tvättrobotarna kunde ge fina grafer som visade var i tvättcykeln din maskin befann sig…
50 kommentarer
Jag ser ändå vissa fördelar.
I mitt nya hus behövs trappomkopplare i flera rum där är ett ekelt nexa system en bra lösning.
Eller rörelsesensorer…
Ja, dina slutsatser är riktiga. Här är ett citat från gurun Eliyahu Goldratt författare till bl a "The Goal".
Q: How could technology bring benefits?
A: "Technology is beneficial if and only if it diminishes a limitation."
Du har helt rätt. Att optimera belysning eller slå på/av kaffekokare och vattenkokare mm vinner man inte särskilt mycket på.
Å andra sidan är jag bakåtsträvare som har både vanlig dammsugare och — ve och fasa! — diskar för hand, utan att detta känns som en särskilt stor begränsning i vardagen.
Men visst, en bra robotdammsugare skulle teoretiskt kunna vara lockande…
Precis, enklaste modell, man är ju ändå där och grejar och hur många olika tvättprogram behöver man? Hittills bara använt 2 av dem någonsin, Bomull 60 grader och Bomull 40 grader, det som inte klarar den behandlingen åker i soporna.
Automatisk tvättmedelspåfyllning? Skulle inte tro jag behöver det heller.
Enda jag saknar är att kunna stänga av ljudsignalen som piper varannan minut när tvätten är klar..
Kör tvättmaskinen på 90 grader mellan varven så slipper du diverse problem.
Vad gäller diskmaskin ska du inte heller där snåla på temperaturen.
Toalett! Läste att Ben Dover haft problem (eller drömde jag det?). Hursomhelst. Snålspola inte jämt och ständigt, då får du problem med avloppet.
Summa summarum. Små besparingar på rörlig basis (el, vatten) ger stora reparationskostnader.
Kör alltid diskmaskinen på max temp, 70 grader. Snålspolning brukar gå att ändra genom att vika ut en gul plastbricka strax under locket, stå framför toa och dra plastbitens undre del mot dig, så spolar den lika mycket oavsett var man trycker.
Låter alltid luckan till tvätt och disk stå öppen efter tvätt, så bildas ingen dålig lukt.
Energisnålaste grejorna blev det däremot senaste gången och torktumlare med inbyggd kylmaskin som kondenserar ut vattnet, blir inte så varmt i badrummet då.
Avstängningskontakten för ljudet kallas sidavbitare
Finns i många olika typer.
Skaru använda den många gånger om dan så blire den dyrare lättare o mindre modellen.
Skaru använda den en gång så den blire den billigare varianten från gissar sydostasien, pris runt 3,48:- av 'mjukjärn' o en vikt på nåt kilo för att skalmarna inte ska krökas, men betänk att skrotis kanske betalar 2:- kilot så kan bli lönsam affär.
RTFM. Brukar stå manualen hur du stänger av pipet gm ngn konstig kombo av knappar.
RTFM gäller enbart kokböcker för en riktig man, och då ska man vara nogrannare än en farmaceut.
Manualen? Den tjocka boken man alltid kastar ihop med emballaget.
Ok, jag börjar med deras hemsida då, sen blir det nog avbitaren.
Fantastiskt bra sida Bosch har, hur lätt som helst att få sin manual och mycket riktigt så var det bara tryck+vrid i 5 sekunder och ställ volym på 0. Tack!
Trodde faktiskt de varit så onda och gjort att det inte gick att ändra, precis som med bilbältesvarning och start/stopp på bilen.
Jag håller på sidavbitaren ändå.
En från lindström om jag är på gott humör
Vid elinstallatoner kan det underlättas.
Ingen särskild eldragning till strömbrytare eller termostater till exempel.
Men som sagt var när det väl är på plats är det ingen större skillnad för brukaren.
Jo kanske, om man vill flytta en strömbrytare eller termostat går det bra att göra själv.
Nja, att kaffebryggaren slås på automatiskt och erbjuder en nice kopp java när man just fått fötterna bortsprängda och andas in försvarsdimman utvunnen av morfars kalsonger, det tycker jag inte kan vara fel.
Har en gammal manuell analog "tajmer" kopplad till min kaffebryggare!
En "vals" som dras runt av en liten elektrisk motor och på vilken det sitter "hakar" som i upp resp. ned-läge slår av resp. på strömmen till bryggaren.
Faktiskt inte så olik de hålkort och rullar som styrde de automatiska väverimaskinerna på 1700-talet!
Det gäller dock bara att inte glömma fylla på vatten , filter och kaffe i bryggaren på kvällen innan!
"stoppar in för hand"; hur lång tid det är kvar…
Lite oklart där.
För ena parten? Eller båda?
Måste samtidighet uppnås?
Känns som om livet levdes enklare på min tid.
Äh!
När jag var något yngre skulle det ju vara.
Förstås.
Ungeför samma impact på livet som en 3D skrivare med andra ord. Svårt att förstå vad man skall använda den till 🙂
Tjäna pengar genom att använda. Flygplanstillverkare har börjat och kirurger samt tandläkare för att bara nämna några.
Vänliga hälsningar
Nanotec
3-D systrar?
Nanotec – jag menar för konsumentmarknaden. För industrin har 3D skrivare varit lönsamma i 20 år snart. Samma sak med sensorer och smarta-hem teknik. Det hette embedded systems och används i fabriker som vill hålla koll på produktions och logistik-flödet. Industriellet lönsam verksamhet som någon vill pusha på konsumentmarknaden.
Hela grejen är ju home insight; att hålla koll på hemmet när du inte är hemma. Allt ifrån om temperaturen är för hög i kylskåpet, att någon platta eller strykjärnet är på, till att notifieras vid potentiella fuktskador eller annat konstigt som håller på att hända.
Har du barn? Är de hemma? Mät telefonaktiviteten, barns mobilen är aldrig utan batteri.
Och då har jag struntat i de mer självklara grejerna som smarta/smartare system för att larma vid inbrott.
Kul? Det är ju liksom roligare än att noja och kanske rent av åka långa vägar för att kolla saker med egna ögon.
Glöm inte read-only bara, så du inte tappar mobilen så den sätter igång spisen precis före den går sönder. 😀
Om jag fattat det rätt klarar din tvättmaskin på sju kilo lika mycket som din tidigare på fyra. De har tydligen ändrat mätmetod… Ungefär som inflationen, man ändrar mätmetod.
Skit.
Hur är miele i jämförelse med en wascator?
Är det lönt att byta till miele?
Miel, kanske.
Nyttigt.
Bara nu inte din hustru vill byta din…
( jag visste inte om denna dubbelbetydelse.)
Aldrig blir man fullärd.
Varken här eller- där…
Min vitvarureparatör rekommenderar alltid Miele om man frågar honom.
Men jag köpte Bosch eftersom de var typ hälften så dyra och jag planerar sälja dem ihop med min lgh inom 5 år så..
Wascator är väl bara till större tvättstugor?
Äh, fullärd eller inte, jag är nöjd om jag får bli lite full då och då
Jo, det stämmer man hittar gärna wascator i större tvättstugor.
Kanske bäst att behålla den.
Separata inkopplingar på varm och kallvatten, kan vara bra när man har ett bra värmesystem?
Lite större maskiner är ju mycket dyrare och lite hållbarare, alla maskiner jag sett hittills har gått på kallvatten endast. Antar att man kan låta den få billigt varmvatten om det finns, hoppas att den sköljer i kallt ändå.
Elräknings optimerad?
Håller med dig om allt, utom just de eventuella fördelarna med en appkopplad tvättmaskin. Har man den stående i en annan del av huset (källaren) så kan det vara skönt att få ett pling i klockan när den är klar. Eller om man vill ladda den på morgonen men låta den starta så den är klar lagom tills man kommer hem så inte tvätten behöver ligga och bli skrynklig längre än nödvändigt. Men jag vet inte hur många tusenlappar jag skulle tycka att de funktionerna är värda.
Men den stora frågan är : Är utrustningen emp-säkrad?
Delvis. Jag har riktiga fast monterade åskskydd på inkommande el- och teleledningar. Återstår frågan om EMP:n är stark nog att alstra en ström stark nog på de kortare ledningarna inne i huset.
Oavsett lär nog mikrovågsantenner åka på EMP hur man än gör, men är man seriös har man ju reservutrustning placerad i en faradaybur. Fast jag tror inte andra ändan på min uppkoppling är säkrat så …
Samtidigt är ju mycket civil utrustning skärmad idag, för att klara av mikrovågor från just alla sändare vi har runt oss.
Det är svårt att skydda uppkopplad (el/data) utrustning. En mikrovågsugn är förövrigt en bra faradaybur där man kan lagra hårddiskar och usb-minnen när man inte använder dom.
Kan du inte testa?
Fixa lite med luckbrytaren på micron och eventuellt andra säkerhetsbrytare, gå runt och stråla på några saker och skriv ett recension 🙂
Skämt åsido.
Civil utrustning, då menar du kanske EMC säkrad?
EMP är något annat, som du säkert vet.
Har du inte en "app" eller "probe" som också analyserar avloppsvattnet och som slår larm om de visar något "onormalt"? 😉
Idag är förresten det "analoga" tillbaka!
Ge-Kås i Ullared har en hel vägg med VINYLSKIVOR !!
Batteridriven Trådtelefon kopplad till "fältapa" hemma vore det mer "ultimata" prepper-kitet. Precis som när linjen Marstrand – Karlsborg gick igång efter apokalypsen…
😉
Hur går det med bakmaskinen du hissade för några år sedan, är den fortfarande i bruk? Har du några nya recepttips isf?
Jodå. Nej, inga speciella tips.
Någon som har tips på en bra fjärrstyrning för motorvärmaren till bilen? Jag har oregelbundna arbetstider så en simpel timer duger inte utan jag vill ha en "knapp" inne i huset där jag sätter igång värmaren när jag går upp på morgonen. Billigt, ingen extra kabeldragning och inte kopplat till någon smartphone är mina krav…
VW har kanonbra fjärrisar till sina dieselvärmare… Sjukt bra räckvidd och ger en tydlig respons medelst diod på fjärrkontrollen för startad värmning.
Tyvärr är det inte något alternativ att köpa en ny dieselbil. 🙁
Finns ju fjärrströmbrytare, 3-pack 99:- kolla räckvidden, sen har du ju uppringt till sommarstugan för några tusen.
>Detta inlägg berör inte riktiga säkerhetsfunktioner och
>intrångsskydd […]
>som använder andra lösningar och separata system, som inte
>kommer beröras i några blogginlägg, ej heller detta.
Starkt önskemål om att du trots allt skriver ett inlägg om säkerhet(-ssystem, -rutiner, etc) kring hemmet. Det behöver ju inte nämna några som helst detaljer om ditt eget hem och dina egna säkerhetslösningar, utan kan vara mer generellt.
Kan i dessa sammanhang nämna:
1. En sammanställning där en närpolis, Kent Piras, intervjuat 20 inbrottstjuvar och sammanfattat deras åsikter om vad som fungerar eller ej. https://www.fargelanda.se/media/157558/vad_vet_vi_om_bostadsinbrott_kent_pira.pdf
2. Den substansrika brittiska sajten http://thecrimepreventionwebsite.com/ där man bl a kan börja med att genomföra en detaljerad 'test' av den egna nuvarande säkerhetsnivån.
Dessa två är primärt fokuserade på rena inbrott (för stöld), och de åtgärder som rekommenderas har därmed bara indirekt inflytelse på andra typ av potentiella säkerhetsproblem kring bostaden, t ex där de boende är måltavlan, eller i situationer där allmän ordning störts ut mer eller mindre.
I min värld har man inte automatiserat något om man måste använda Siri, man har bara bytt input till något krångligare. Skilj på automatisering och coola sätt att få saker att göra saker😜