Jag har nu på grund av återkommande driftsavbrott för min DSL-uppkoppling, införskaffat automatisk failover till mobilt bredband om den fasta förbindelsen till Internet går ner. Tillsammans med avbrottsfri kraft ger detta goda möjligheter att kunna fortsätta leverera blogguppdateringar även vid infrastrukturstörningar utan att behöva lämna hemmet. Även tillgången till Internet sorterar jag ner under prepping. Jämförande förbindelsetest nedan skvallrar lite om hur mobilt bredband står sig mot DSL på landsbygden, nu när Telia river kopparnäten.
Huvudskärmen för Asus 4G-AC55U. Den fasta WAN-anslutningen är aktiv och det mobila bredbandet står redo att ta över. Notera att uppkopplingen är LTE, dvs 4G och inte 3G. |
Eftersom mitt fasta bredband slutar att fungera några gånger om året, vilket stör produktionen av blogguppdateringar, så har jag nu införskaffat en Asus 4G-AC55U. Det är en bredbandsrouter med inbyggt 3G/4G (LTE)-modem och WAN-port för uppkoppling mot fast bredband via gigabit ethernet. Efter i mitt fall tio sekunders avbrott på det fasta bredbandet går routern istället över till mobilt “bredband” och sedan tillbaka igen när den fasta uppkopplingen fungerar.
Man upplever en kortare paus i uppkopplingen och i mitt fall sedan en något förändrad hastighet. Lägre nedladdningshastighet med mobilt bredband, men snabbare uppladdning, som delvis kompenserar upplevelsen och även sänker svarstiderna.
Mobilt bredband är förstås ingen långsiktigt hållbar lösning, då jag för över mellan 20 och 100 gigabyte data per dygn normalt. Men det ger en viss redundans och yrkesmässigt är det förstås helt avgörande med en uppkoppling.
Sedan finns det åtminstone en hel del överföringskapacitet i beredskap. I den sparade potten på mitt mobilabonnemang hos Telia ligger det drygt 80 gigabyte av maximalt 100 och väntar. Med ett extra SIM-kort för data går det att använda i Asusroutern och mobilen samtidigt. Jag har även via något erbjudande från Telia fått ett gratis 20 gigabytes mobilt bredbandsabonnemang med än så länge 40 gig i potten av maximalt 100. Därtill finns ett gratis 5 gigabytes mobilt bredbandsabonnemang, där man för 199:- SEK kan fylla på med 100 gigabyte i nödfall. I värsta fall får man successivt byta SIM-kort i routern, och fördelen är också att man förstås kan välja SIM-kort från olika leverantörer. Telia har dock klart bäst täckning där jag bor.
Routern har inget eget DSL-modem, utan där används Telias “gratis” (=inbakat i abonnemangskostnaden) DSL-router/modem, som körs i DMZ-läge (http://192.168.1.1/dmz.lp) istället för bryggat läge. Genom att köra i DMZ-läge istället för bryggat får jag fortfarande tillgång till administratörsfunktioerna på Teliaroutern, men bara brandväggsfunktionerna hos Asus-routern används för att skydda övriga nätet. En fördel med frånvaron av DSL-modem och bara en gigabit ethernetport som WAN är att samma uppsättning sömlöst kan flyttas över till fiberuppkopplingen, som kommer senare under året.
Routrarna sitter på en liten väggmonterad APC Back-UPS ES700 som avbrottsfri kraft, som vid testkörning visat sig ge ungefär två timmars strömförsörjning och med det Internet. Bärbara datorer idag har upp till tolv timmars batteri och behöver knappast köras på UPS:en. Viktigt är att välja en korrekt dimensionerad UPS, som kan köra på de mycket låga strömförbrukningarna som två routrar ger. Det finns UPS:ar med betydligt mer batteri, men de kräver ofta större förbrukning för att köra.
Med 300 W sinusväxelriktare och flera sk fritidsbatterier stående på laddning finns det gott om tid att inom två timmar koppla in reservkraft till den avbrottsfria kraften. Ett fulladdat sådant 75 Ah fritidsbatteri bör kunna köra routrarna i ungefär två dygn, men vid det laget kan det bli nödvändigt att även ladda datorer.
Mobilt bredband fungerar hyfsat, men är hastigheten kan variera stort beroende på andra brukare. Listade “säljhastigheter” är som bekant helt teoretiska. Största problemet är att man inte likt fast förbindelse har fri överföring. Nedan följer mätningar av skillnaden i överföringskvalitet.
Vi börjar med att titta på det mobila bredbandet. Samtliga mätningar har skett med samma nätverksuppsättning och går från en dator över gigabit ethernet till routern, och sedan vidare över Telia DSL 12-30 Mbit/s eller Telia mobilt bredband.
Uppkopplingen är LTE, dvs 4G även om hastigheterna mer är 3G i praktiken.
Uppkopplingens kvalitet med tillhörande förkortningar för den intresserade. |
Nedan följer motsvarande för DSL-uppkopplingen, som inte har några överföringsbegränsningar.
Mätning med Bredbandskollens app på MacOS. Här identifieras Göteborgsservern som närmast nätverksmässigt. Högre nedladdningshastighet, men sämre uppåt och längre svarstider. |
Telia klipper nu kopparkablarna på landsbygden och man kan konstatera att i ovanstående exempel är mobilt bredband någorlunda jämförtbart med DSL. Detta är även utan externt monterade riktantenner, men jag har alltså relativt nära till Telias basstation. Personer som får sin kopparledning och DSL klippt nu kan dock bo längre bort från än jag, som ändå bor bara någon kilometer utanför en större by.
Problemet är att inte ens 100 gigabyte per månad är tillräckligt för att kunna jobba över Internet idag. Klippandet av kablarna på landsbygden omöjliggör kvalificerat distansarbete och nyttjandet av moderna tjänster. Det inkluderar t ex backuplösningar och fillagring i molnet, videokonferenser, research över onlinevideo mm. Idag synkas t ex bilder automatiskt från din telefon och upp i molnet, en telefon som också backas upp automatiskt till molnet. Naturligtvis går sådant att stänga av, men det innebär alltså att man inte kan nyttja moderna lösnignar.
Ett hushåll om fyra där alla har iPrylar får en rätt hårt smäll vid mjukvaruuppdateringar. Det samma gäller datorer där man kan ha en uppsjö programvaror som regelbundet slukar gigabyte i uppdateringar.
Senare under året kommer civilsamhället leverera fiber via en fiberförening och det interna gigabitethernetet kommer få en adekvat uppkoppling mot omvärlden. Då kommer det mobila bredbandet som backuplösning inte ha en chans i jämförelse. Det är dock inte poängen med det mobila bredbandet. Poängen är att ha en flexibel och automatisk redundans, så jag kan leverera blogguppdateringar även vid infrastrukturavbrott.
Flaskhalsen ligger nu som jag ser det bortom min kontroll och handlar om strömförsörjning hos leverantörernas telestation och mobilbassationer. Med dubbla uppkopplingar, avbrottsfri kraft och reservkraft för några dygn har jag gjort vad jag kan.
Asus 4G-AC55U kostar 2049:- SEK hos CDON. Lösningen kan fungera för det mindre företaget, men för större arbetsplatser finns det förstås lösningar med högre kapacitet på brandväggen. Det är också tveksamt om en större arbetsplats skulle klara sig på den låga överföringskapaciteten mobilt bredband innebär.
47 kommentarer
Har även satt upp liknande automatiskt överkoppling i min Asus router. Dock i en router som ej har 4G; Asus RT-AC68U. Det går att via USB dela ut telefonens (i mitt fall Android) Internet direkt i routerns USB port och aktivera automatisk överkoppling av WAN. Ett tips till dom som inte har 4G router, blir inte lika smidigt som detta iofs eftersom man ju givetvis inte vill ha telefonen sitta i routern. Men fungerar givetvis med andra USB mobila internet enheter.
Inte för att förakta behov och användbarhet av redundansen, men prepping?
Är inte prepping avsett att förbereda för viktiga samhällsfunktioners bortfall?
Jag är tveksam till att lösningen ens är 72 timmars säker eftersom just-in-time-new-fucking-public-managment-minska-fasta-kostnader-minimal-redundans ekonomin leder till att all infrastruktur du är beroende för att föra vidare din blogg, inklusive för oss att läsa den går ner tidigare än så.
Det leder till ifall man kunde spara på batterierna i basstationerna genom att begränsa on-time och även dataraten, tex genom att bara tillåta textmeddelanden.
Tänk så bra det hade varit i en krissituation ifall mobilnäten fungerade ialla fall några dygn efter att Ryssarna skjutit bort de 3-4 viktigaste ställverken etc etc.
I ett sådant läge prioriterar man inte Netflix i mobilen. Men VAM via mass sms tex skulle kunna vara en viktig infokälla, eller möjligheten för medborgarna att bestämma vem som skall hämta på dagis innan missilerna träffar sina mål.
Viktiga samhällsfunktioners bortfall betyder inte nödvändigtvis att ryssen sänker hela Sveriges internet utan kan likväl betyda att någon viktig station eller kabel pajar lokalt så att man blir internetlös i en vecka.
Äh, skojar du? Trodde att man alltid dimensionerade för TSHF som prepper.
Ah, slant på tgtbrdt. SHTF är det såklart.
Du kan få betydligt lägre svarstider även på din DSL-uppkoppling, du måste bara övertyga dom i supporten att stänga av "pingfiltret" eller felrättningen på din uppkoppling. Du kan verifiera om de gjort detta genom att det ska sluta gå FEC-fel på din lina (Dock kan det ju börja gå betydligt värre CRC-fel istället, men man kan ju alltid testa).
Låter som sinnesjukt mycket "data"? Hade förväntat mig det av Ben D, inte av dig… Besviken.
Nejdå helt normalt mycket, bara en timmes TV tittande i HD kvalitet drar ca 3-4GB.
då är väl 20-100 gig PER DAG en hel del??
Ett högupplöst musikalbum kan överstiga 3 gig.
En höguppläst film kan överstiga 12 gig så inget konstigt med datamängderna.
Höguppläst? Känns som en Bergmanfilm då?
Jag vet, fingerslint men det blev roligt i sammanhanget 🙂
Exakt. Pratade enbart om Bergmans berättarröst i 7 inseglet.
Själva filmen ihop med berättarrösten maxar Blurays kapacitet på 400 gig.
a) Jag surfar inte porr, hr Skogaholm, jag har ju din mamma att roa mig med. Äkta vara.
b) Det är Bengt Ekeroths vitpudrade enorma panna som utgör 399 av de 400 GB:en i den där filmen. "Vem är du?" "Jag är DÖÖÖÖDN!"
Två upphöjt till 6, således.
Imponerande antal sädeskorn.
I klass med herr Ben´s ejakulation, månne?
Äkta vara? Hon har väl, i likhet med Darth Vader, inte många originaldelar kvar?
cervix, passande namn.
Är du orginal?
Troligen fantomsmärtor efter provtagningen…
Skönhetsopererad "därnere"?
Original, jo det finns bara en av mig, akta dig för kopior. Men som jag sa häromåret crvw är förkortning av Corvax, inte cervix. Jag har förresten hört att du är döpt efter vad din mamma sa när hon träffade brevbärarn: Richard All-in.
Hur visste du min pappa jobbat som brevbärare? Har han slängt kärleksbrev adresserade till dig i soporna, där de passar bäst?
För övrigt stavas mitt namn Rickard, det hade du nog sett om du öppnar cervixen.
Att det din papa var brevbärarae, har nog ingen tvivlat på, bara frågan vilken, men om han kastade bort brev så har han nog nått ganska långt I organisationen, med tanke på de problem de har med att leverara.
Att kasta postförmågan sättes högt bevisas ju av att det är det första de måste behärska!
Nuförtiden…
Hos Thurn & Taxis gällde andra bullar.
Förmodligen även om Rowland Hill fick bestämma.
Bra tryck i kommentarerna!
får man fråga vad du gör med 20-100 Gbyte data per dygn? ser upp till 20 högupplösta långfilmer?
WoW tror jag. Det är alltid WoW.
Sen vi slängde ut linjär TVn ur hushållet är det inte ovanligt med 1500GB i månaden, har fiber givetvis, man ser statistiken i ASUS routern, kör dessutom Merlin på min Asus router.
Mattias J, spel har använt i princip samma protokoll sen folk satt med 56k-modem. Extremt optimerade för att hantera minimala mängder data. Även om man låter ett modernt spel spelas på internet dygnet runt över en månad är det data >100Mb som förbrukas.
Ingen fiber på gång i Sätilabygden?
Förslag till bloggpost: hur bloggaren förbereder sig till att rapportera i händelse av krig där en del av landsänden är ockuperad. Medborgarjournalistik på twitter och bloggar visar sig viktig för information från Ukraina och Syrien. Man kanske kan förbereda utländska kontantkort för data, ha uppringda modem i utlandet färdiga, vad vet jag? Vilken typ av rapportering är rimlig (inte egna styrkor såklart), hur raportera om skador och förluster, hur hantera egen säkerhet och risk för repressalier.
Kul att du nämner uppringda modem. Under revolutionen i Egypten under den arabiska våren så släckte regimen ner all internetkommunikation i landet i ett försök att stävja protesterna och hindra människor från att organisera sig. Således blev uppringt internet den enda möjligheten att nå internet. Via fasta telefoner ringde man modempoolsnummer i utlandet och kunde således utbyta information i en svindlande hastighet av 56 kbit/s. Det var långsamt men det räckte för att utbyta enkla textmeddelanden via twitter eller mail. Ur preppingsynpunkt kanske man således ska ha ett fast telefonabonnemang, ett gammalt analogt modem, samt en lista med ännu aktiva modempoolsnummer. Alternativt att man monterar en parabol för satelitinternet.
LOL Internet är det enda jag preppar !
Jag har fast internet och två olika operatörer(olika nät) på paddan och mobilen.
Dock får jag använda bilen som dieselgenerator om det behövs !
Oavsett om kategorisering av inlägget är #prepping eller #suntFörnuft så var det en enkel och matnyttig artikel Lars!
Som ett företag med stort beroende av internetuppkoppling så ska nån sån här lösning vara en självklarhet, men man ser allt för ofta skräckexempel på precis motsatsen.
Behöver man verkligen sin uppkoppling behöver man redundans, på samma sätt som man behöver en ficklampa för de tillfällena det är elavbrott. Borde räknas som allmänbildning och läras ut i grundskolan?
Det är för övrigt inte bara DSL-användare som har dessa behov. Även om man har 08 som riktnummer och har stadsnät är det vettigt att sätta upp sånt här 🙁
Knyt kontakt med sändaramatör eller bli det själv så går det att få kommunikation i låg fart om det finns el.
Om några få år kommer möjligheten att ha förbindelse via nät av nanosatelliter. Ska fira aktieuppgången i GS Sweden ikväll.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Det går också att nå hyfsat långt på det licensfria 27MHz-bandet, bara man har en bra antenn med bra placering. Även jaktradio på 31MHz når hyfsat långt vid bra terrängförhållanden.
Det var förresten så Thor Heyerdahl blev världskänd. Direktrapporter (morse över kortvåg) från Kon-Tiki plockades upp av amatörradio i New York som publicerades i världspressen i en spännande följetong i 100 dagar.
Var just inne på Bengt Danielsson och Söderhavet idag.
Bligh, 3618nm i 7 metersbåt med 19 man.
Pitcairn etc.
Lustigt hur tankarna går.
om man bortser från de lite förvirrade teorierna så är Heyerdahls bok en ganska fantastisk rese och äventyrskildring. De var rätt tuffa killar
Två radiokillar med ombord.
Den ene flerfaldigt dekorerad av engelsmännen.
Ja, inte dåligt!
Bengt var kock ombord
En tidig svensk Mup…
Ubiquitis prylar är bättre och billigare än asus. Edgerouter x med separat ap.
Jepp, rekommenderar starkt Ubiquiti Edgerouter X eller Lite för folk som inte känner till dem. Pris, hastighet, kvalitet, välj tre 🙂
Saknar AsusWRT-loggan, skärpning Lars! 🙂
http://asuswrt.lostrealm.ca/
4G-router stöds ej av Merlin.
168000 exemplar tillverkade
Ja, av flygmotorn.
Synd om den "verklige" Merlin, trollkarlen i Arthur sagan.
När lotsen Mark Twain fick tag i honom gjordes han om till meteorolog.
Gissa utfallet!
Dags att skaffa fiber kanske?
Som det står i inlägget kommer det. På landet är det dock inte bara att lyfta luren.
Har själv kört på 8mbit DSL innan Telia grävde ner öppenfiber i gatan. Med 100mbit upp/ner ( ca 118 mbit i bredbandskollen) blir det fart på saker.
Skulle dock behöva ett mobilt abonnemang med billig surf helst obegränsat när man är iväg på semester.
Det är kriminella priser per nedladdad GB på 4g.
Förhoppningsvis blir det annat med 5G..
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Jag själv köpte en GEM420 med loadbalancing.
Jag kör tripla 4g och dsl med Load balancing mellan DSL och två 4g, den tredje är failover.
Kommer som bäst upp i runt 30-50mb/s med hyffsad redundans mot olika master.
Detta är dock inte prepping utan jobbrelaterat.