Sverige har avskaffat de statliga livsmedelslagren och i butikerna räcker maten på sin höjd en vecka. Men Sverige har i praktiken livsmedelslager för flera månader, men problemet är distributionen och att vi är beroende av just-in-time. Lagren är dock inte statliga.
I hemmen finns det normalt allt från 0 – 14 dagars livsmedel, även om färskvaror snabbt tar slut och de flesta ligger i intervallet 1 – 7 dagar beroende på när de sist handlade. Det går dock att överleva på t ex gröt från spannmål etc och lite fantasi.
I butikerna finns det sedan 1 – 7 dagars mat, där de större butikerna ligger på 1-2 dagar då de får dagliga leveranser, medan mindre butiker inte har råd med dagliga leveranser och klarar sig lite fler dagar.
Sedan finns det några dagars livsmedel hos distributörernas lager, varifrån man levererar till butikerna. Dessa lager sägs vara 3 – 8 dagar.
Dock, även om ca 50% av maten vi äter är importerad så har vi ett flöde av färsk mjölk och färskt kött, samt ett årsbehov av spannmål och potatis lagrat hos kommersiella aktörer inom landet. Däremot kan det vara problem med mat som är beroende av utländskt kraftfoder, som ägg och kyckling.
Bönder lagrar sk grovfoder (hö, i praktiken ensilage) för ett helt år. Detta omvandlas via grovfoderomvandlare (sk “kor”) till kött och mjölk. Även om vi importerar även där, så kommer det flöde av färskvaror vi har lagrat grovfoder till att fortsätta flöda även vid kris.
Därtill har vi hela den svenska spannmålsskörden – där vi är nettoexportörer av spannmål – lagrad inom landet. Det är både utsäde och det som finns i silon för leverans till våra kvarnar, där det förvandlas till mjöl. Därtill lagras hela den svenska potatisskörden i särskilda lager. Som bekant kan man köpa svensk potatis, om än inte färsk, hela året runt.
Det är så enkelt att vissa livsmedel bara produceras på sommar-höst, och sedan måste lagras för resten av året. Det sker även utan statlig inblandning.
I praktiken finns större delen av den svenska maten lagrad på ett eller annat sätt i Sverige. I praktiken ungefär hälften av vår mat, så förenklat och med en väldigt likriktad kost kan vi klara oss ett tag.
Problemet är distributionen och infrastrukturen. Det är tillgången till bränsle för transporter, samt fungerande elförsörjning och fungerande IT-infrastruktur för det just-in-time-system vi förlitar oss på som är den sämsta delen av svensk livsmedelsberedskap.
Kan vi få distributionen att fungera, vilket är tveksamt, så kommer det ta ett tag innan normalsvensken svälter ihjäl. Att ha centrala statliga lager av det som idag lagras distribuerat hos bönder, förädlare och inköpare är inte nödvändigtvis bättre. Statlig lagring gör ingen större skillnad. Faktiskt.
Sveriges främsta problem är den låga självförsörjningsgraden i takt med att vi maximalt motarbetat vårt jordbruk i våra försök att vara bäst i EU på att tillämpa och tolka alla regler så negativt som möjligt för svensk del.
Staten måste dock se till att lagra tillräckligt med livsmedel för försvarsmakten och krisorganisationerna, så dessa kan fungera avsedd tid. Vilket vi får hoppas är längre än enveckasförsvaret.
14 kommentarer
Varför är det svårare att lagra bränsle och listor på var olika spannmål, potatisar och äpplen finns lagrade?
De problem som listas låter mera överkompliga än om vi var helt importberoende. Givet det finns resilienta kommunikationssystem för ansvariga mydnigheter (jag vet en motsägelse, ansvarig myndighet)
I en absolut krissituation skulle boskapsbesättningarna snabbt slaktas av dessutom. Ålg och vildsvinsstammen skulle nog decimeras. Truppmina S mot en vildsvinsflock?
Löser man logistikproblematiken klarar vi oss så länge ryssen inte slår ut elförsörjningen för då fryser de flesta ihjäl ganska snabbt. Maten lär räcka längre då…
Probelemt är inte oöverkomligt men kan kräva att det knäcks några trögskallar på olika myndigheter pga defatistiskt trams osv osv.
Allt detta fanns tills politikerna la ner det för några år sedan. Googla svenska lagerhus och kalla kriget.
Distributionen var ju problemet nödåren 1867/8 även.
Inget nytt under solen.
Men Sverige har ju inte hunnit.
Ständiga krig inom landet och ständiga anfall har ju förhindrat att man orkat tänka på livsmedelssituationen.
Om jag nu fattat rätt…
Skulle krisen inträffa, måste maten ransoneras omedelbart, i annat fall kommer folk att hamstra och då blir det brist. Du köper tre paket knäckebröd i stället för ett, två paket smör i stället för ett o.s.v. Skulle det inträffa blir det brist på riktigt i affärerna .
För att gardera sig skulle jag rekommendera episka boken "Nuclear War Survival Skills", http://www.humanunderground.com/archive/pdf/NWSS.pdf och speciellt dess kapitel om mat. I fält bevisat att det räcker med ex.vis ris första halvåret, speciellt om man har lite vitaminer, och ännu bättre om man har lite linser eller bönor.
Så då är det bara att klicka hem snorbilligt fulris från ex.vis Coop online shop, 2kg Basic ris kostar 25kr och gömma undan, och man klarar sig lätt 4 dagar på det. För 1000kr så får du således 80kg ris, dvs minst ett halvårs överlevnad för en person om du har vatten, skydd och eld. Lika billig och bra försäkring som ett vattenfilter typ Saywer.
Eftersom det är så billigt och "just in case" så behöver du inte ens cirkulera matlagret utan kan i princip gräva ner det för nödfall och fortsätta med ekologiskt basmatiris till vardags. Ris skall hålla i 30 år rätt förpackat. http://readynutrition.com/resources/11-emergency-food-items-that-can-last-a-lifetime_20082013/
Säkert ett bra tips!
Laddade ner de 510 sidorna.
i vart fall har man ju lite lektyr…
Fast det sista var ett uselt tips.
De visade bort mig i alla fall…
Här är ett bra ställe att börja: https://urvaken.com/prepping/preppning-en-sund-nyborjarguide/
Jag blir inte jättesugen på mat när jag läser Dr Benways tips: "klicka hem snorbilligt fulris från ex.vis Coop online shop" 😉
Tanken var att du skulle gräva ner det och inte gräva upp det förrän den dagen du blir sugen på det. För min del får du gärna gräva ner ekologiskt basmatiris, men det kostar 3ggr så mycket och ger ingen fördel i överlevnad.
Haha, var inte så känslig doktorn. Det var mest uttrycket med snor- och ful- mat som jag reagerade på. Jag förstod såklart din poäng även om jag inte tror att jag kommer få anledning att gräva upp det ris jag eventuellt gräver ner. Och jag köper inte ekologiskt ris om det finns annat att köpa. Garant ris från Willys blir bra det!
Angående transporter:
Under andra världskriget rullade Sverige på gengas. Detta är möjligt igen. Skogsavfall lär vi inte få brist på i detta landet. Inte heller har utvecklingen stått stilla på detta område om man tittar lite på Youtube.
Hur lätt är det att omvandla moderna motorer till gengasdrivna?
En bra sammanfattning om gengas finns här:
http://www.lowtechmagazine.com/2010/01/wood-gas-cars.html
Blev direkt hungrig när jag såg mackapärerna!
Föreställer mig att aggregaten lätt kan kombineras med ärtsoppskokning till i vart fall staben!
Med – Karlshamns punsch…!
Ja, ryssarna där vill nog ha Vodka.
Ingen finess alls.