För en dryg vecka sedan provsköt FMV en prototyp av den kommande svenska granatkastarpansarbandvagn 90 (grkpbv 90 – 90120?). I skarp kontrast köper istället Finland 48 begagnade 15.5 cm bandhaubitsar från Sydkorea för lite mer än vad de svenska grkpbv 90 kommer kosta.
De svenska mekbataljonernas nuvarande lösning för indirekt eld. |
Den finska affären går på 146 miljoner euro och inkluderar utbildning, reservdelar och underhåll rapporterar Yle. Eftersom Finland inte är fredskadat, så vet vårt östra grannland fortfarande att artilleriet är slagfältets kung och medan Sverige framöver kommer ha 36 Archerpjäser, samt åtminstone 40 12 cm granatkastare i manöverförbanden, har Finland 703 haubitsar, 72 självgående bandhaubitsar, 716 granatkastare och 56 raketartillerisalvpjäser. All erfarenhet från Rysslands krig i Ukraina visar också att artilleriet alltjämt är helt avgörande, speciellt när modernt luftvärn gör insatser med attackflyg omöjligt. Sverige tänker sig istället vår industristolthet JAS som en svensk multitool som ska lösa alla utmaningar, så an kan strunta i luftvärn och artilleri. Synd bara att det inte ens finns några relevanta markattackvapen till JAS i den svenska arsenalen längre och att artilleri kan vara närvarande och redo 24/7/365.
Det finska köpet av 48 begagnade sydkoreanska K9 Thunder är fortfarande en fullt modern bandhaubits från 1999 och framåt. Skotträckvidden är helt i linje med våra Archerpjäser, och nya pjäser blir som bekant omgående begagnade ändå.
Men som svensk har vi förtröstan i att FMV nu faktiskt provskjutit ett prototyptorn till grkpbv 90. Efter att ha mätt upp att det inte väsnades för mycket (vilket ju leder till problem med inte bara miljötillstånd, utan speciellt med arbetsmiljön för de svenska besättningarna), så går nu arbetet vidare. FMV skriver:
“Både vi och industrin var lite oroliga för om provvagnen skulle klara dem. Men provskjutningen visade att man ligger väl inom gränser och toleranser. Nu när vi fått positiva svar på alla frågor som fanns, kommer industrin att fortsätta arbetet med granatkastarpansarbandvagnen.”
Stridsfordon 90-plattformen är inte konstruerad för granatkastare ursprungligen och detta kan leda till dålig stämning både akustiskt, men även slitagemässigt där man i teorin kan tänka sig att tornet och/eller granatkastaren trycks rakt ner genom durken på stridsfordonet. Det är som bekant lite tryck i att skjuta iväg en 12 cm granat.
Tornet på FMV:s bild är knappast det slutliga, då det ska vara splitterskyddat även uppåt, men visar åtminstone själva granatkastarkonstruktionen. Laddapa, någon?
Finsk kontra svensk materialanskaffning visar en delförklaring till varför Finland kan sätta 10x så mycket personal i fält till halva kostnaden med massivt mer kvalificerad utrustning anpassad för krigets och slagfältets krav. Finland köper om och om igen begagnad och beprövad utrustning, medan Sverige alltid ska ha dyra och tidskrävande speciallösningar även när vi hävdar att vi “köper från hyllan”. Enda undantaget är förmodligen anskaffningen av hkp 16 Blackhawk. Att något är beprövat och fungerande hos andra räknas inte, då fredsskadade Sverige alltid vet bäst själva.
55 kommentarer
Vilho Petter Nenonen
Tali-Ihantala…
Ni kan det där bättre än jag.
Som sagt:" Det är tack vare ett fåtal män vi har vår frihet".
Hej Skepparn
efter att ha tagit del av hans press-"ande" konferensens…
kan Trump vara/bli en av de?
Tycker det mesta "smakar" Mandelbrot nu för tiden…
Låt mig plantera en tanke. I Sverige har vi krav på media (tredje statsmakten) att vara objektiva och presentera bägge sidorna. I USA tog man bort kravet i praktiken 1987 och formellt 2011. Det leder förstås till polariserade media som bara tar upp halva verkligheten, vilket leder till ett polariserat land då många bara konsumerar media som bekräftar och stryker medhårs, vilket leder till valet av en dysfunktionell regering, i.e. Trump. Att ha krav på media att vara objektiva handlar inte om yttrandefrihet utan om att säkra ett fungerande samhälle.
@qwerty
Läste din tanke i en annan av dina kommentarer och jag kan ju bara hålla med.
Det är ju precis därför vi har en totalt dysfunktionell regering i Sverige, idag.
Precis därför som SD kommer få ett fantastiskt uppsving nästa år, vilket passar mig utmärkt.
Vår media har inte varit objektiv på många år, men det har du inte ens märkt?
Och varför hålla sig till topic "granatkastarpansarbandvagn" som känns våldsamt ointressant, när vi snabbt kan leda in diskussionen till det mycket roligare media och politik. Tack qwerty!
Klart vi har många brister och alla behöver åtgärdas. Första åtgärd dvs mest akut anser jag bör vara stärkt psykologiskt försvar. Sedan är det enklast att öka vår förmåga att klara elavbrott lite längre än 72 timmar.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Nanotec, jag har ingen klar bild av försvarets alla brister men jag tror att din prioritering är helt rimlig.
Finland och Norge kapar trossarna till Failed state Sweden. Därav ingen Sverigebeställning på Archer, enligt mig.
Finland, till skillnad från svenska säkerhetsansvariga, har heller inte drabbats av säkerhetspolitisk hjärnblödning.
Medan Sverige ökenanpassar sin militära organisation och materiel i syfte att vara USA:s geopolitiska bitch samt skapar ett säkerhetspolitiskt vakuum över det svenska territoriet, håller Finland fast vid att hela landet ska försvaras, Värnplikten, god och allmän försvarsvilja samt stora livsmedelslager för kristider.
Åtminstone Norge anpassar sig efter de nya tiderna genom att tillåta hijab hos försvarsanställda. Har för mig att samemössa diskuterats hos oss men är osäker på om det är tillåtet ännu.
Apropå livsmedelslager
Testade vårt nödförråd idag när jag är alena – Haggis.
Trots att det var min tillagning – lite oortodox, vatten i stället för lite ( vad det nu är ) "skottskt " vatten.
Fullt ätbart.
Vi klarar nog 73 dagar rentutav.
Konstigt då att Finland fortsätter sitt militära samarbete med Sverige och Norge låter oss vara med i Cold Resoponse. Men vad vet jag, kanske det är någon sorts false flag
Så Sverige ökenanpassar sitt försvar genom att omorganisera till ren brigadorganisation, anskaffar nya granatkastare och mer artilleri, övar på krigsflygbaser osv. I sammanhanget så ska det väl vara sagt att Norge har mer än hälften så stor armé som Sverige och vars jaktflyg i dess helhet baseras på endast en(!) flygbas.
Läs på nästa gång du känner för att förnedra dig själv.
@Stefan Strid 170219 23:22
Med den militära organisationens ökenanpassning, och som en pendang till det gedigna, långsiktiga säkerhetspolitiska tänkandet i Finland, menas senaste decenniets:
* Långbortistandoktrinen
* Kommandspråk och hemligstämpel på engelska
* Insatsorganisation 2014 med 22000 yrkessoldater + 28000 hemvärnsmän. Sverigeterritoriets areal är ca 500000 km2.
* Yrkessoldater med utlandsobligatorium
* Svensk Psy-ops spred flygblad över Libyen under OUP
* Beställning 2009 av hjulgående bepansrat fordon från Patria (AWV) istället för bandgående dito från Hägglunds
* Stridsvagnsmodifiering med förbättrat luftfilter och AC-installation.
Det är möjligen först under de två senaste åren som man börjar tänka i termer av försvar av fosterlandet. Den kostnadseffektiva Värnplikten börjar väckas. Frågetecknet är dock vad de hemliga tilläggsprotokollen i det bilaterala säkerhetsavtalet mellan USA och Sverige säger.
För 146 miljoner euro borde man få ett hundratal Tomahawk missiler eller liknande. Billigt och bra samt litet behov av personal. Robotisering och autmatiseringen gör att vi kan skrota stora delar av det gamla försvaret.
Du menar 113 raketartilleri pjäser…..de "råkade" hitta nära 1000 pjäser i olika uformning inkluderande 19st m270 och 36st 122mm lätt raket artilleri till….
http://www.iltalehti.fi/uutiset/201611182200029469_uu.shtml
Kan du förtydliga? Jag kan inte finska..
Samma här!
Och hustrun i Sverige…
Kan bara ord som har med kust och hamnar att göra…
( höll på att bli lust och famnar.
Freud?)
Om jag förstår google translate så var det inte finland som "hittade" fler pjäser utan det var antalet pjäser som rappoterades in till OSCE enligt nåt avtal. Tydligen så var marinens pjäser undantagna från att rapporteras in, men efter en omorganisation så…
Försvarsmakten har tydligen underlåtit att anmäla det verkliga antalet pjäser till OSCE. Nu har ansvaret för bokföringen och anmälan flyttats och det verkliga antalet har kommit fram. Nån har tydligen varit framsynt inom finska försvaret 🙂
Annars brukar(?) man väl ange för många istället i avskräckande syfte.
Jovars. Enligt artikeln var det helt lagenligt, men man har under några år utnyttjat ett kryphål i OSCE:s regler. Marinens artilleri verkar inte ha varit berört av dessa bokföringsregler. Enligt artikeln har man nu inför 2016 års bokföring tagit med marinens artillerimateriel "för tydlighetens skull". Det spekuleras att "förtydligandet" troligen innebär inrikespolitik inför marinens och flygvapnets anskaffningsprogram. Enligt bilden i artikeln, diagram 3 verkar det endast ha varit mellan åren 2009 – 2015 man utnyttjat detta kryphål.
För egen del verkar budskapet främst nog vara riktat på inrikespolitik samt höjande av psykologiskt försvar (Fienden har nog koll på antalet). Fastän flertalet av numerären som "tillkommit" är äldre dragna kanoner och haubitsar så kan bara numerären samt påståendet som framkommer i artikeln: "Finlands artilleri är västra Europas största, och till antalet sju gånger större än Tysklands" (min övers.) inverka positivt på allmogens psykologi.. underskatta inte numerär i psykologin.
Johan W
Tack för klargörandet allesammans!
Och tack för asgarvet skepparn, tror du är något på spåren när det gäller Freud. 🙂
En sak som blev att ibland ploppa upp i medvetandet under gårdagen är; vilka andra länder utnyttjar detta kryphål och vad har de för pjäser samt var…
Müs!
+1
Tänk om man ställt de pbv:er och strv 12 som man inte tyckte sig behöva i förråd istället?
T.ex raketartilleri så håller Korea på att bygga eget raketartilleri och har funderat på att sälja sina MLRS:er (samma typ som finland har) och deras lättare salvpjäs (RM-70) finns i förråd i tjeckien och finns med en uppgradering så att den både kan skjuta 122mm- som NATO-raketer (Dessutom har Polackerna utvecklat 122-raketer så att den går 40km istf originalet) Tyskland försöker sälja sina Marder-strisdfordon, det finns fortfarande Leopard 2:or kvar i förråd och många uppgraderingspack….
Om detta stämmer: "Finsk kontra svensk materialanskaffning visar en delförklaring till varför Finland kan sätta 10x så mycket personal i fält till halva kostnaden med massivt mer kvalificerad utrustning anpassad för krigets och slagfältets krav. Finland köper om och om igen begagnad och beprövad utrustning, medan Sverige alltid ska ha dyra och tidskrävande speciallösningar även när vi hävdar att vi "köper från hyllan". "
Så blir man upprörd! Varför ska våra skattepengar förvaltas av ett gäng inkompetenta idioter. Hade dessa inköp och planering gjorts som på ett privat framgångsrikt företag så hade de som är ansvarig efter detta resultat fått en ny tjänst som toalettstädare efter så dålig hantering av pengarna.
Efter det hade de tagit in lite mer kompetenta personer att sköta planering och inköp.
Det stämmer och har sin förklaring i historiska skeenden, precis som nationalsångens utformning som diskuterades för någon dag sedan, och kan verka något märkligt för den som inte är insatt.
Sverige rustade som de flesta känner till ned rätt rejält strax innan andra världskriget. När Sverige sedan började ana orosmoln vid horisonten och beslöt sig för att rusta upp var det i en värld där i princip alla andra länder också rustade upp och krigsmateriel var svårt att köpa på "marknaden" eftersom respektive lands krigsmakt hade förtur till nationell produktion kombinerat med exportrestriktioner.
Lärdomen som drogs vara att en nationell krigsmaterielindustri kan vara bra att ha och därför fattades politiska beslut i linje med detta under 40- och 50-talet. ALLA inblandade visste att detta skulle leda till ökade kostnader i fredstid eftersom utvecklingsavdelningar och produktionslinor måste hållas igång med stödbeställningar. Det ansågs emellertid vara en rimlig försäkringskostnad inför den dag det var dags att rusta upp igen. Vi lever till del fortfarande med det arvet medan Finland under hela kalla kriget hade en betydligt mindre försvarsindustri och i första hand köpte från sin "allierade ", dvs Sovjetunionen, och efteråt huvudsakligen fortsatt på inslagen väg.
Fram till alliansregeringen var försvarsbudgetens materielanslagsdel fortfarande till stor del ett industristöd vilket därefter urvattnats. För politiker, framförallt socialdemokratiska, är det som bekant viktigt med lokala arbetstillfällen och ännu bättre är det om man själv kan ta åt sig äran för att ha skapat sagda arbetstillfällen.
De flesta statliga verk är arbetsmarknadspolitiska insatser. Därav fail på fail.
Eller så hade man lagt ut artilleriet på entreprenad i Kina, "för att kunna fokusera på kärnverksamheten"
@Ocke 19:23
Håller i stort med dig. Under kalla krigets glada dagar utvecklades vår egna försvarsindustri på ett enastående sätt. Visst gjordes det en del felsatsningar, möjligen Stridsvagn S.
Men på det hela taget fick Försvarsmakten god försvarsmateriel, som i huvudsak var anpassade för handhavande av värnpliktiga samt till försvar av det egna territoriet.
Jag tvivlar på att försvarsindustrin var en kostnad för samhället, utan en vinst för samhället, om man räknar in spinoffeffekter och indirekta positiva effekter. På den tiden var det militära och det civila integrerat inom totalförsvaret.
Försvarsindustrins utvecklingsavdelningar, som oftast hade det senaste i instrumentväg, sög också upp många nyutexaminierade civilingenjörer. Där ökade civilingenjörerna på sin kompetens, till gagn för kunskapsnationen Sverige. Sverige blev ju t.ex. världsledande på mobiltelefoni tack vare radarkunnandet inom Ericsson.
Jag läste en artikel i Jane's Defence Weekly, som sa att Sverige troligen var bäst i världen på att producera försvarsmateriel för subarktiska förhållanden. Jag vill minnas att artikeln var skriven i början på 1990-talet.
Trots hårda vapenexportlagar exporterade Sverige försvarsmateriel. Finland köpte bland annat Draken och stridsledningssystem.
Att ”köpa från hyllan” är en sentida falsktskrikande klyscha från Alliansen på 2000-talet, särskilt när de bestämde sig för att köpa det dyra, tyska, icke färdigutvecklade, fint väder-opererade IRIS-T SL framför det svenska RBS70.
IRIS-T har en förmåga som långt överskrider RBS 70, som dessutom endast kan operera när målet är inom synhåll, dvs. molnigt väder = roboten stannar i röret.
Och framförallt så är RBS70/90 beroende av X antal högertummar. (18 stycken i den gamla organisationen för rbs70)
Man kan ifrågasätta iris-t för att inte vara förbandssatt men vi får se vad priset för systemet blir.
"Och framförallt så är RBS70/90 beroende av X antal högertummar. (18 stycken i den gamla organisationen för rbs70)"
Med dagens TV-spelsgeneration är väl det inget problem? 😉
Finskt eller svenskt, ett par SS-26 Sto e tryggt grupperade i Ryssland löser ryssarnas problem. Först måste man slå ut fjärrbekämpningsförmågan.
Om vi skrotar FMV så får vi råd att köpa allt Finland köper bara på den besparingen.
Ibland undrar man om det är Putin som gett oss FMV för att bränna alla försvarets pengar på strunt.
Vi har ju stridsfordon 90 (500) samt Strv 122 (120) för att skapa 4 mekbrigader (4 bataljoner/brigad) om vi då per bataljon har 2 stridsfordon 90 kompanier och 1 strv 122 kompani. Varje bataljon får 4 strford 90 grk-vagnar. Det fattas då 24 grk-vagnar för att kunna utrusta alla bataljoner i 4 brigader. Varje brigad får sedan 1 archerbataljon var. Här borde man ha 2 archer-bataljoner per brigad eller minimum 18 pjäser per bataljon om det bara blir en bataljon per brigad. Varje brigad har sen en UH-bataljon, en ingenjörsbataljon samt en lv-bataljon med Iris-T. Infanteriet är utrustat med Spike pv-robotar samt Nlaw. Ett antal strford 90 har även Spike integrerat i vagnarna. Skulle vi dessutom ha 8 grk-vagnar per bataljon så skulle helt plötsligt Sverige vara hysat artilleritungt. Dessa 4 brigader skulle då räcka för en mekaniserad fördelning i östra mälardalen samt 1 brigad på Gotland. De hjulburna pamsarfordonen vi har, ca 300, kan bli stadsskytte samt manöverbataljoner i norr och söder. Vi har definitivt råd.
Ledsen att förstöra för dig. Det tar 10 år att utbilda alla kompanichefer, ca 15 år att utbilda bataljonsstabs och brigadsstabspersonal samt 20 år att utbilda bataljonchefer och brigadchefer. Alla dugliga befäl är någonstans mellan 50 och 60 år och slutade för länge sedan. Alla värnpliktiga har inte övat på 20 år och är också i 50 års åldern. Det här skall bli roligt att se hur de skall fixa.
Och eftersom de som vet vad det handlar är i 50-årsåldern så vet de också hur de skall undvika att bli kanonmat, dvs hamna i en usel position pga av dåliga och sena politiska beslut. Det skall bli ännu roligare att se hur de fixar det.
Vi har befäl som är överåriga men tack och lov kompetenta. Vi har också haft relativt många på utlandsuppdrag som är fräscha. Det går att fixa men parallellt så måste nya utbildas.Vi har yngre värnpliktiga som utbildades fram till 2008. Det positiva är att ryssarna är så monumentalt inkompetenta jämfört med oss svenskar.
Den svenska politiska militärledningen verkar tyvärr lida av den frikoppling från verkligheten som brukar kallas "politisk korrekthet". Ofta spelar det mindre roll eftersom det mest manifesteras i form av ordbubblor och symboliska åtgärder. Men ett skruv- och mutterområde i verkligheten där det har stora verkliga konsekvenser är med nödvändighet materialinköp. Min erfarenhet är att PKismen saknas i stort i Finland.
Det drar ihop sig här i Öst. Troligen vill man sätta in en vitamininjektion till Försvarsmakten nu under Finlands år av 100- års jubileumet, även Flottij2020 och HX projekten kan väntas få uppmärksamhet och eventuella beställningar göras i år, för symbolikens skull.
Man börjar även få brått i allmänhet att förnya försvarsmakten. Man ser enligt min mening situationen i närområdet med lite klarare ögon här på östra stranden. Både presidenten har nyligen sagt att krig ej längre är otänkbart (har inte letat upp källa nu) samt att man i den nyligen utgivna Försvarspolitiska redogörelsen redan i sammandraget säger: "Eftersom bilden av kriget har blivit mera komplex, är utbudet av de medlen som kan riktas mot Finland under en kris vidsträckt. De kraven som ställs på försvaret har ökat. Man måste bereda sig på att militära maktmedel eller hot om sådana kan komma att användas mot Finland." källa redogörlesen (pdf) : http://www.defmin.fi/files/3684/JO6_2017_Statsradets_forsvarpolitiska_redogorelse_ruotsi_PLM.pdf
stycket "ATT militära maktmedel .. kan komma att användas mot Finland" är en ganska tydlig diplomatisk omskrivning att krig ej är omöjligt..
Enjoy.. Ska vel ut å göra nåt av livet före man blir kanonmat.
Johan W
Hej Johan, du som verkar ha koll på Finland kanske kan hjälpa mig. Jag höll på att göra lite research för ett byggprojekt ute i skogen när jag surfade in på en sida som hade bilder på en form av finsk "semi-bunker". Det såg ut ungefär som en jordkällare fast byggda mer för att fungera som en form av skyddsrum. Fanns även varianter som påminde mer om övertäckta skyttegravar.
Det jag söker är ordet dom kallas för. Jag har helt glömt bort det och dum som jag var så sparade jag inga bokmärken. Jag vill minnas att det börjar på bokstaven K. Hoppas du eller någon annan kan hjälpa mig.
Koti?
Hem, hus…
Sedan finns det givetvis underavdelningar av dylika.
Du ser några ord på finska kan jag.
Jag gissar att du syftar på en korsu som är en enkel form av bunker byggd av trä, jord och sten. Dessa byggdes under krigen i Finland.
Tack Anders, Korsu var det jag sökte!
Jo Korsu var nog det du sökte. Varierades i oändlighet enligt behoven. Byggdes främst som timmerhus nedgrävda i marken och kopplades ihop i kluster med tex skyttevärn eller löpgravar (enkelt förklarat)
Blev lite nyfiken efter detta. Har själv undrat hur dom fick timmertaken att hålla upp all jord, eftersom korsuna skulle tåla artillerield, flyganfall och att pansarvagnar kör över dom. verkar vara så att det sattes flera täta lager stock i kors över varandra före man täckte med näver el. dyl och sedan med någon meter jord och stora stenar (nödvändiga så att inte jorden sprängs bort i första taget). Vädringskanalerna och rökgångarna verkar även haft gallerkonstruktioner så nedsläppta granater rullar ut vid marknivå eller fastnar ovan marknivån och ev. skadar angripare.
Alltid lär man sig något .. De 5 minuter det hålls i minnet..
Skyddet räckte tyvärr inte för ett antal män från Larsmo i en Korsu som fick direktträff ( februari 1940?)
Många män från samma område i Finland eftersom man av diverse skäl försökte få män som hade sockenkänsla i en enhet.
Positivt och negativt som alltid här i livet.
Jovisst, nästan inget går enligt plan här i livet.. Det stämmer väl att man försökte få sockenkänsla i enheterna av olika anledningar. Min egen reflektering är att det övervägande ger positiva effekter, men vid bakslag kan förlusterna bli stora för hemmafronten. Som ett exempel stupade 2 av farfars bröder inom en vecka vid begynnelsen av befästningsarbetena vid Svir. Förlusterna blir på kort tid stora för enskilda familjer, men igen, de positiva effekterna av kämpa-andan tror jag överväger. Där tror jag en av nycklarna ligger till att ni i Sverige kan få ut bra effekt ur Hemvärnet, även med begränsade resurser.
Fredskadade Sverige skall alltid gör någon form av politik av försvaret – regionalpolitik eller industripolitik. Egentligen gäller det hela EU, som får ca 1/10 för pengarna satsade i försvaret jämfört med USA – som enbart gör regionalpolitik av försvarspengarna, dvs lägger baser i regioner med stor arbetslöshet. Glöm nationell industripolitik så blir det billigare.
För övrigt är JAS gökungen som kostar skjortan för Sveriges försvarsekonomi.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
JAS-projektet ger både den billigaste och bästa lösningen för Sverige. Problemet med "gökunge" uppstår bara om försvarsanslagen är anorektiska vilket är Sveriges huvudproblem. Norge har däremot skaffat sig en gökunge med beställningen av F35. Enligt en norsk artikel nyligen får de 52 plan för 250 miljarder som dessutom verkar vara odugligt för luftstrid enligt testpiloter. Sverige får 60 plan för 40 miljarder som enligt utländska bedömare lär ligga i världstoppen. Varje flygtimme kostar 50000 för Sverige och 300000 för Norge. Finland står också inför större investeringar per plan än Sverige när de ska byta ut sina ålderdomliga plan som de dessutom inte har råd att ha så många operativa av pga dyra reservdelar. För varje skattekrona som satsats i JAS-projektet har 2,6 kommit tillbaka i form av skatteintäkter och spinoffeffekter. Tekniken som kom fram i Viggenprojektet gav upphov till axe-växeln som gjorde Ericsson till ett storföretag. Finns fler exempel i stort och smått på vad inhemsk vapenindustri gett upphov till. Vid köp utomlands är pengarna borta för alltid medan vid köp av svensk industri kommer pengar tillbaka i form av skatteintäkter och spinoffeffekter. Detta verkar så många bortse från. Är förmågehöjande i sig med inhemsk tillverkning i ett krisläge. Däremot måste pragmatik råda och köpa färdigutvecklade produkter där det är bästa lösningen.
Den politiskt korrekte LW gör en antagligen korrekt jämförelse med Finland med försöker förstås som vanlig föra läsaren bakom ljuset om orsaken till skillnaden mellan Sverige och Finland. Han menar att Sveriges politik beror på vår långa fred istället för att skylla på de antisvenska kulturmarxister som styrt Sverige och svensk media i flera årtionden. Jag vet inte om LW är korkad eller om han själv är en kulturmarxist med fabless för det militära. Jag lutar åt det senare eftersom han ständigt framför kulturmarxistsika ideer i andra sammanhang och okritiskt stödjer globalism, Nato och krigshetsarna i Ukraina. Grunden för skillnaden mellan Finland och Sverige är att i Finland är man nationalist och älskar sitt folk och i Sverige är man kulturmarxist och försöker utplåna sitt eget folk.
Nyheter från Finland.
https://svenska.yle.fi/artikel/2017/02/20/armen-koper-16-nya-specialstridsvagnar