USA verkar ha ombaserat sitt ena i kärnvapenprovdetekteringsplan Constant Phoenix till Europa. Samtidigt har nivåer av den med mänskligt ursprung joniserande isotopen Jod-131 detekterats, ursprungligen i Nordnorge, som ligger närmast Rysslands gamla kärnvapentestområden i Novaja Semlja. Det väcker frågan om Ryssland börjat testa kärnvapen igen?
Sovjetunionens första kärnvapenprov. |
Jod-131 har mänskligt ursprung, och är en isotop som uppstår vid detonation av Uran-235 eller plutoniumbaserade kärnvapen. Den har nu uteslutande i partikelform detekterats i inledningsvis Nordnorge närmast gränsen mot Ryssland enligt franska strålskyddsinstitutet och sedan bland annat i norra Finland och ner över resten av Europa. Nordnorge är som bekant närmast Rysslands gamla kärnvapenprovområden vid t ex Novaja Semlja. Jod-131 har en kort halveringstid och ursprunget ligger därför i närtid.
Ursprunget för isotoperna är i detta fall än så länge okänt, och det är också ovanligt att de endast förekommer i partikelform och inte även i gasform.
Samtidigt verkar nu USA ombaserat en av sina två kärnvapenprovdetekteringsplan Constant Phoenix till Wales.
One of the two WC-135C CONSTANT PHOENIX Nuclear detonation research aircraft heading towards Wales. Rebasing to UK? pic.twitter.com/2P4IDmovzH
— S2 Intel (@Strat2Intel) February 17, 2017
Flygplanstypen används för att uppe i atmosfären detektera spår av kärnvapendetonationer, till skillnad mot mätstationerna som det franska strålskyddsinstitutet rapporterar om, som är markbaserade.
Det är inte orimligt att man vill söka av högre atmosfär efter spår av ett kärnvapenprov.
Ryssland håller på att uppgradera sina kärnvapen till nya toppmoderna robotar och det är inte orimligt att man i samband med detta också tar fram nya stridsspetsar och inte bara bärare. Med tanke på att Ryssland redan övergett ett antal nedrustnings- och fredsavtal, åtminstone sex stycken, inklusive avtalet mot markbaserade medeldistansrobotar, så är det inte otänkbart att man nu också övergett kärnvapenprovstoppsavtalet.
Det handlar i så fall om en underjordisk detonation, då den inte detekterats av satelliter. Frågan är också vad för styrka och på vilket djup. Söker man hos USGS finns det inga jordbävningar med magnitud 2.5+ detekterade i norra Ryssland tillbaka till november 2016 annat än en jordbävning utanför Tiksi.
Av Sovjetunionens två främsta provplatser är det bara Novaja Semlja som är kvar inom den Ryska Federationen. Man gjorde undantaget Novaja Semlja främst sina 1000+ provsprängingar i andra sovjetrepubliker än Ryssland.
Det finns ett omfattande nätverk av 170 seismiska detektorer som ska fånga upp kärnvapenprov, samt 80 stationer av den typ som detekterat Jod-131. Även om ursprunget för utsläppet av Jod-131 fortfarande är okänt, så gör frånvaron av seimiska utslag det osannolikt, men inte omöjligt, att Ryssland brutit mot provstoppet. Dock är Kreml medvetna om de seismiska detektorerna, vilket väcker frågan om det alls är möjligt att givet kunskapen ändå kunna göra test med t ex taktiska små laddningar, t ex de som ska finnas i markrobotavtalbrytande Iskander-M utan att det detekteras?
Oavsett finns det någon anledning till att Constant Phoenix ombaserats till Europa. Sannolikt handlar det om detekterad Jod-131.
25 kommentarer
Jag kan mycket väl tänka mig att ryssarna sprider ut lite sånt i luften bara för att skrämmas eller förvirra. Det är väl deras stil ungefär…
Precis. hela deras strategiska tänk går ut på att de skall vara oberäkneliga, för kunna ligga steget före.
Eller så har de haft ett haveri någonstans…
Troligtvis har någon rysk ubåt med kärnreaktor(er)för framdrivning kommit upp till ytan och ventilerat ut lite gasformiga fissionsprodukter. De kan ha läckt ut från någon liten spricka på kylvattenledningen eller så har kärnbränslet i reaktorn överhettats och skadats en aning.
Utsläppen verkar ha pågått i flera veckor och detekterats på ett väldigt stort geografiskt område. Reaktor/forskningsanläggning/produktionsanläggning för radiofarmaka?
går det att få fram jod-131 på något annat sätt än att detonera plutonium/uran?
Ja, det bildas hela tiden i en nukelär process med klyvbart uran. Any reaktlr alltså.
Grejen är att det är flyltigt och har kort halvetingstid, dvs det är nyligen utsläppt, ex ett haveri på en ubåt i ishavet eller något sådant som man inte vill berätta.
Ex någon av de nya hemliga superubåtarna.
Så då ligger det en hög smält bränsle på havsbottnen och ovampå den ligger en ubåt som har dålig ballastförmåga
.
Någon bomb är det inte.
Tips- ät inte ishavsfisk från Nordatlanten på 50 år…
Nordkoreas övningar?
Nja , Kina , Sydkorea och Japan skulle skrika rakt ut om Kim Lill Fjong skulle sprida sådant skit omkring sig !?
För mig verkar det här mer som ett långvarit utsläpp och med de vanliga vindarna verkar det inte alls självklart att ursprunget är Ryssland.
"Sniffer-planet" Constant Phoenix samlar in både partiklar på filter och luft i ett stort antal behållare ombord. Finns det radioaktiva isotoper av jod, xenon eller krypton i luftprovet så hjälper det + meteorologiska bakåttrajektorier för bestämning av källan.
Om det skulle ha varit en underjordisk bomb, hur skulle jod partiklarna hamnat i atmosfären?
Bara om eldklotet bryter genom till ytan. Finns nåhon video där amrisarna gjorde för grunt borrhål för laddningen.
Geologin på provplatsen på N Z är lite oberäknelig och det kan finnas existerande sprickor eller förkastningar i berget och det uppstår även nya sprickor i samband med explosionen. Provet görs i långa tunnlar eller ett par hundra meter djupa vertikala borrhål. Efter att kärnladdningen har placerats i hålet, används olika material för att proppa igen hålet, som t ex grus, sand, gips, jord, gummidukar, epoxy mm. Ibland pyser det ut lite gas och ånga efter ett underjordiskt kärnladdningsprov, pga det höga trycket sekunder eller minuter efter explosionen, i värsta fall fås en sk "containment failure". N Z proven har pyst ut lite radioaktivt jod och xenon i 50% av de tidigare testerna. Efter provet borrar man ofta upp ett litet hål och tar prover för analys av t ex utbytet och även då pyser det ut lite gaser.
Ryssland kan ha använt s k "Cavity Decoupling technique", där man spränger i ett hålrum under jorden, t ex en övergiven gruva, ett gammalt hål efter en tidigare underjordisk provsprängning m m, i kombination med en liten kärnladdning. Då absorberar den omgivande luften upp till 70% av den explosiva energin och den seismiska signalen blir mundre. Nackdelen är en ökad risk för läckage pga sprickbildning i berggrunden. Svalbards mätstation kan ev. ge ytterligare info, om vindarna blåser rätt och når marknivån.
Sorry, bara mitt hobbyprojekt. Trodde inte att någon skulle märka något. Jobbar på att utveckla en liten kärnreaktor som man kan ha under sängen, för att bli självförsörjande på el och uppvärmning när Zoombie-apocalypsen kommer.
Höll inte ASEA på med ett sånt projekt med en mikroreaktor?
SECURE/PIUS blev aldrig färdig. Solcellerna är numera så billiga, att man har råd med flera paneler, åtminstone till strömförsörjning av egen belysnings-el med LED-lampor. Laddningsregulator, batteri och ev. inverter tillkommer.
Ypperligt tillfälle för Löfvens så kallade utrikesminister att i mötet med Lavrov senare i veckan belysa UNGA resolution om globalt kärnvapenförbud…
Med stor risk att anklagas för att vara Putin-kramare:detta är hjärnspöken,du gör ingen någon tjänst genom att överdriva ett reellt hot. Snarare springer du i Putins ledband genom att framföra osannolika och lätt avfärdade scenarior.
Till sakfrågan:Det finns flera metoder för detektion av kärnvapenprov, allt ifrån seismiska utslag till ädelgasdetektion.Enkelt uttryckt, det är oerhört svårt, på gränsen till omöjligt att genomföra hemligA prov.
Det kan omöjligen vara kärnvapen prov då vi då skulle se en flora av isotoper, inte bara 131. 131 är dessutom ganska kortlivad så ett mer kontinuerligt utsläpp är nog något man borde förvänta sig efter de här mätningarna.
Troligen rör de sig om ett utsläpp av spårämne vid spårämne produktion antagligen för medicinskt eller industriellt bruk.
Jod 131 produceras i en speciell typ av forsknignreaktor där de kan bubblas ur reaktorn direkt in i en anläggning som renar det. Troligen är det i en sådan anläggning läckaget kommer från.
Dessa reaktorer är konstituerade väldigt annorlunda mot elproducerade reaktorer och har i princip inget gemensamt med dem. Jod 131 används bland annat som spårämne vid undersökningar.
Finnarna har haft "mätningar" i oktober om någon missat detta.
http://yle.fi/uutiset/osasto/news/radiation_safety_watchdog_hunts_source_of_radioactive_iodine_tagged_in_air_samples/9261478
France’s Radioprotection and Nuclear Safety Institute, the IRSN (Institut de radioprotection et de sûreté nucléaire) is reporting the “Detection of radioactive iodine at trace levels in Europe in January 2017”
IRSN says that Iodine-131 is “a radionuclide of anthropogenic origin” and that “the detection of this radionuclide is proof of a rather recent release,” adding that “the iodine release, the origin of which is still unknown”.
Although they add that “these levels raise no health concerns,” the bit about “unknown origin” suggests some sort nefarious mystery.
First of all, the readings are truly minuscule – reported in units of µBq/m3, or micro-Becquerels per cubic meter.
That’s equivalent to something like one decay every 12 days !
At these extremely low levels, the obvious likely source that immediately comes to mind is fugitive emissions from hospital oncology wards.
However, the IRSN is mistaken in implying that Iodine-131 is “a radionuclide of anthropogenic origin” only.
Iodine-131 is also a product of spontaneous fission of natural uranium (NU).
In regions where near-surface concentrations of NU are high, one would expect “trace levels” to be higher as well.
Below is a comparison of IRSN’s map of Iodine-131 readings, next to a map of radiation doses from natural radionuclides, mainly NU and its decay products.
Iodine-131 radiation dose from NU spontaneous fission will be totally insignificant of course, but the map at right is indicative of regional abundance of NU, where one would expect the readings of trace amounts of Iodine-131 to be higher as well.
The higher figure for northern Spain (1.28 µBq/m3) may perhaps be an example.
The higher reading in eastern Poland (5.92 µBq/m3) seems more likely to be “of anthropogenic origin” – either a hospital or the local radioisotope production facility.
Either way, IRSN should have posted some estimates of expected natural background levels of Iodine-131, instead of disingenuously claiming that “a radionuclide of anthropogenic origin”.
https://www.facebook.com/493843777362196/photos/a.493867307359843.1073741828.493843777362196/1267373966675836/
Nobody Is Sure What Caused a Mysterious Radiation Spike Across Europe