Den olagliga prisbildningkartellen OPEC beslutade igår att begränsa sin oljeproduktion. Oljepriset och oljeaktier rusade på beskedet efter några dagars nedgång på osäkerhet om OPEC-beslut. Samtidigt stiger börserna måttligt i de asiatiska tidszonerna på morgonen.
Dagschart Black Pearl på Stockholmsbörsen. |
OPEC kom överens om att lägga ett tak på sin oljeproduktion, vilket fick oljepriset att rusa under gårdagen, och dra med sig olje- och gasaktierna uppåt. Exempelvis steg kanadensiska och Sverigenoterade Black Pearl (TSX:PXX, OMX:PXXS SDB) med 10.31% och norska DNO (OSE:DNO) med 4.08%.
Oljepris och oljeaktier har fallit skarpt de senaste dagarna sedan osäkerhet uppstod kring om OPEC verkligen skulle göra något uttalande om sänkt produktion, men gårdagen gav en skarp rekyl uppåt.
Oljepriset nosar nu runt 49 USD. Samtidigt brukar sådant här vara tomma ord från OPEC, då den olagliga prisbildningskartellen lider av samfälligheternas tragedi – alla medlemmar tänker sig att någon annan ska ta ansvaret, så de själva kan maximera sin profit.
Börserna stiger måttligt i de asiatiska tidszonerna nu på morgonen. Hang Seng +0.37%, råvarutunga All Ordinaries +1.02% och Nikkei 225 +1.12%.
Nu utgörs OPEC av länder och inte företag, så därmed är förstås “olaglig” en liten överdrift. Men likväl sätter det hela fingret på att kartellbildning för att styra priser faktiskt är just olagligt.
18 kommentarer
Det återstår väl att se, avtalet verkar ju förutsätta att lander utanför klubben (R*ssl*nd) också sänker sin production.
https://www.theguardian.com/business/2016/nov/30/oil-price-opec-cut-in-output-saudi-arabia-deal-market
Tveksamt om detta håller. Lagren är välfyllda, fallande efterfrågan samtidigt med relativt stort produktionsöverskott och vi har flera aktörer som sannolikt gärna pumpar mer om de kan.
Så nej, kortsiktig studs men ingen trendvändning…
USAs frackingföretag har svåra tider med lågt oljepris. Men frågan är om de inte ligger i startgroparna om priset ökar.
Kanske lite försiktigare utlåning till dem trots ränteläget.
Men all prispress ger en förbättrad konkurrens vilket allt annat lika sänker kostnaderna för utvinning.
Frackingen har gjort stora framsteg, kostnaderna har sjunkit kraftigt och vissa shale-oils är lönsamma ned till $25 idag…
http://www.worldoil.com/news/2016/8/2/average-shale-wellhead-break-even-prices-are-below-40-rystad-says
Dessutom har fracking väldigt kort startsträcka i jämförelse…
För att motivera investering räcker det inte att en brunn är lönsam vid $25 fatet. Genomsnittet är _mkt_ högre men många företagspresentationer ger rena fantasisiffror som inte håller vid granskning: https://btuanalytics.com/ep-investors-verify-company-claims/
Om fracking skulle vara lönsamt vid $25 fatet, varför går då E&P i konkurs på löpande band och borrningen (#drill rigs) är så låg jämför med för två år sedan?
Martin, genomsnittet för USA och genomsnittet för en viss fyndighet med sina speciella förutsättningar är två helt skilda saker. Jag antar att du väljer att avsiktligt missförstå vad Greenious säger.
Precis som Greenious sa så finns det vissa källor som är lönsamma vid 20-25 även om snittet för USA ligger på 40-45. Och eftersom det är ett snitt så betyder det att det finns många källor som behöver ett högre pris för att gå med vinst – vilket dock inte automatiskt hejdar dom från att producera eftersom en liten inkomst är bättre än ingen inkomst alls. Majoriteten av kostnaderna för fracking är up-front.
Varför företag går i konkurs finns det olika skäl till men många oljebolag i fracking branschen har tagit mycket stora lån för att expandera och de små vinstmarginaler som finns nu räcker ibland inte till för att serva skulden. Vilket i vissa fall lett till konkurs. Men konkurs betyder inte heller att källorna slutar producera eftersom konkursboet driver produktionen vidare tills tillgångarna kan säljas vidare.
Det håller aldrig. Länderna är gravt dysfunktionella på fler än ett sätt. Precis som Cornu skriver så förväntas alltid någon annan att ta ansvaret så att man själv kan tjäna pengar. Sen får man inte glömma bort att en del företrädare inför hemmaopinionen kan förlora ansiktet, så några överenskommelser mellan tex araber och kurder kan vi j inte ha om de inte är ensidigt fördelaktiga för den egna sidan.
Därav kommer ibland kurderna hem efter möten och proklamerar stolt att man gjort framsteg och att Irak är villiga till eftergifter pga kurdens skickliga förhandlande. Irak svarar då med att inga överenskommelser har nåtts alls, dementi, dementi, dementi. Så här snurrar det runt i en evig röra och cirkus.
När man sen väl kanske lyckas skriva på en överenskommelse så skiter alla i den och hoppas att alla andra ska följa den.
Hehe, helfestligt. Minns jag tittade på någon video med en expert som har helt övertygat att OPEC inte skulle begränsa oljepriset.
Så gick det.
Första gången på 8 år OPEC är överens om produktionsminskning, så ja, det var en skräll. Helt övertygad ska man aldrig vara om någonting.
Det väsentligaste är huruvida det finns en internationell lagstiftning mot kartellbildning, vilket knappast är fallet. Någon borde väl åtminstone förespråkat en sådan?
Även om det inte finns någon internationell lag så förefaller länder som USA emellanåt kunna pressa på företag och länder sin egen lagstiftning. Men USA kanske inte har muskler nog för att ta itu med OPEC. Eller vilja. Det skulle ju drabba också amerikanska oljeproducenter.
Här kommer en liten evergreen i kategorin "inte ett rätt":
https://www.youtube.com/watch?v=kB8O7CM0-rw
+1
"Den olagliga prisbildningkartellen OPEC beslutade igår att begränsa sin oljeproduktion."
På vilket sätt är OPEC olaglig?
Jag undrar detsamma. Möjligtvis brott mot WTO-avtal? Fast tveksamt om OPEC faktiskt bryter mot något internationellt avtal som OPEC-länderna skrivit på. Isåfall borde försök ha gjorts för länge sedan att beivra detta.
Antal borriggar i drift i USA är historiskt lågt http://www.eia.gov/dnav/pet/hist/LeafHandler.ashx?n=PET&s=E_ERTRR0_XR0_NUS_C&f=M
och oljeproduktionen har minskat från 9,5 till 8,5 Mfat/dag på ett år. Det tar nog ett tag att komma igång igen.
Nej, det är inte korrekt. Eller, det beror på vad du menar med "historiskt lågt".
Botten var i slutat av maj 2016 med 404 riggar i drift. Idag är det 593 d.v.s. en massiv uppgång på hela 47%!
Men självklart är det mycket färre än de knappt 2000 riggar som var i drift i 2014 när oljepriset var $90.
Är inte oljan slut snart?
Nej!
I hela mitt, rätt korta, liv har det sagts: om trettio år.
Gäller i vår livstid, var så säkra…