Inför en serie artiklar om Georgien kan det vara bra att reda ut lite fakta. Visste ni t ex att det endast finns sex skatter i Georgien (snart fem), samtliga platt skatt? Eller att Georgien är landet med tredje lägst brottslighet i världen? Och minst korruption i regionen, samt tre gånger BNP per capita jämfört med det av Ryssland ockuperade Abchasien?
Gammalt möter nytt nära strandboulevarden i Svarta Havets Nice, Batumi i Georgien. Fast trevligare, renare och fräschare, samt med en fjärdel av priserna jämfört med Nice. |
Georgien tillhör tillsammans med Baltstaterna framgångssagorna bland de forna Sovjetstaterna. Detta trots att man varit i krig med Ryssland flera gånger och har 25% av landets yta ockuperat av Ryssland. Eftersom Ryssland sitter i FN:s säkerhetsråd finns inga fredsbevarande FN-trupper, men EU har sin 200 män och kvinnor starka EU Monitoring Mission (EUMM), som övervakar konfliktgränserna mot de ockuperade områdena i Abchasien och Sydossetien. Kan konstatera att det inte går att röra sig i områdena någon längre sträcka utan att möta fordon från EUMM.
Det finns förstås enorma inkomstskillnader i Georgien. 5% av ekonomin är fortfarande jordbruk, till en stor del självförsörjande bönder långt under svensk defintion av fattigdom och som i princip lever som på 1800-talet (fast med mobiltelefoner och ibland en del gamla sovjetiska bilar).
Ryssar ser med sorg på förlusten av Georgien, då landet under Sovjetunionen var hyllat för sin kultur, sitt vackra landskap, sin mat och sina viner. Ungefär som att en järnridå skulle slås upp mellan EU och Italien eller Frankrike, där Italien eller Frankrike alltså är en jämförande beskrivning av Georgien i förhållande till Ryssland.
Vinkonsten ska ha uppstått i Georgien och ordet vin/wine/vino kommer faktiskt från georgiska ghvino. Dock är de georgiska vinerna annorlunda och påminner antagligen betydligt mer om hur viner smakade under antiken än idag.
Nybyggd polisstation i Mestia. |
Under den utsparkade presidenten Saakashvili genomfördes omfattande och nödvändiga moderniserande reformer av landet. Presidenten blev till sist dock maktfullkomlig och kastades ut, men utan honom hade Georgien antagligen sett ut som den korrumperade misären i de flesta forna sovjetrepubliker. Transparens och öppenhet var ledorden och bland annat sparkades alla poliser för att bli av med korruptionen inom kåren. Idag är såväl polis som tull snarare notoriskt icke-korrumperade, på och över gränsen för bokstavstrogna och det går inte ens att betala fortkörningsböter på 20 lari (knappt 80 kronor) kontant. Överallt finns det nybyggda polisstationer och de nyrekryterade unga poliserna syns överallt i sina amerikanska Ford Taurus Police Interceptor, som de erbjuds köpa loss när bilarna ska roteras ut, eller i pickuper.
Brottsligheten i Georgien är den tredje lägsta i världen enligt brottsindex och det är bara Sydkorea och Taiwan som har lägre brottslighet. Georgien är det enda icke-asiatiska landet i topp sex på lägst brottslighet. Och här kan man lämna en systemkamera framme på en uteservering utan att oroa sig.
Till skillnad mot hur det kunde varit i Sverige så drar man inte slutsatsen att dra ner på polisen pga den låga brottsligheten, utan snarare att man gör något rätt. Nästan varenda lilla by har en polisstation, om det så bara bor några hundra personer där.
I Transparency Internationals korruptionsindex ligger Georgien på plats 48 av 168 indexerade länder. Det gör landet mindre korrupt än EU-länder som Kroatien, Ungern, Slovakien, Grekland, Rumänien och Italien. Korruptionen är liksom i Sverige främst på hög nivå i samhället.
BNP per capita är lågt, mycket på grund av de självförsörjande bönderna på landsbygden, men är fortfarande tre gånger så högt som i det av Ryssland ockuperade Abchasien, vilket är en indikator på skillnaden som skett under Saakashvilis modernisering.
Hur finansieras då detta? Man har ett enkelt och toppmodernt skattesystem med platta skatter. Det finns bara sex skatter i landet och snart är det fem, då bolagsskatten ska avskaffas.
Inkomstskatten är 20%.
Momsen är 18%.
Bolagsskatten är 15% men ska avskaffas helt. Då blir skatten på utdelningar den enda skatten som aktieägarna drabbas av.
Kapitalinkomstskatten (inklusive uthyrning av bostad och utdelningar från företag) är 5%.
Den enda lokala skatten är fastighetsskatten som är upp till 1%.
Till detta finns det tull på olika varor och punktskatt på ett fåtal varor.
Skattetrycket i Georgien är det nionde lägsta i världen. Inga motsvarande 3:12-regler finns utan som företagare kan du i praktiken nöja dig med att betala 5% i skatt på utdelningen när bolagsskatten avskaffas.
Man har effektiviserat myndighetsutövningen genom att ha ett enda myndighetskontor per stad, där man kan utföra alla sina ärenden – tänk om Skatteverket, Bolagsverket, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen mfl mfl mfl alla satt i samma byggnad? Tjänstemän får inte jobba i samma tjänst mer än något år, sedan flyttas de till en annan tjänst eller myndighet för att undvika småpåvar och tillhörande korruption.
Valaffischer i ett regnigt Zugdidi dagen efter valet. Siffrorna avser parti där 41 är premiärministerns parti. |
Georgien rankas till 5.88 på The Economists demokratiindex där 6 är gränsen för att kallas bristfällig demokrati. Valsystemet får dock mer än väl godkänt med 8.67 eller full demokrati, bristerna ligger i t ex politiskt deltagande eller den politiska kulturen.
Inför förra helgens parlamentsval rapporterades det i svensk media om en bomb utanför Saakashvilis tidigare parti, men lokal bedömning handlar om en intern uppgörelse inom partiet som man passade på att försöka dölja som problem med valet.
Sedan existerar det på problem med valet, som att valkontor får för sig att stänga för lunch, fast de ska ha öppet, och liknande. I de azeriska delarna i södra Georgien ska det utbrutit slagsmål med hundratals personer utanför en vallokal.
5.88 kan jämföras med de 3.31 och diktaturklassning som Ryssland har i demokratirankningen, vilket alltså också gäller i de av Ryssland ockuperade tjugofem procenten.
Georgien är efter Armenien det första landet att kristna. Idag är 90% av befolkningen kristna och 10% muslimer (5% i Sverige, varav 1% är registrerade hos Sveriges Muslimska råd och 25 000 sägs vara aktiva utövare av religionen).
Man får en känsla av att landet markerar sitt kristna ursprung mot de omkringliggande muslimska länderna i Kaukasus, inklusive Rysslands delrepubliker som Tjetjenien, då man håller väldigt lite får och verkar blanda in fläskkött i alla kötträtter. Liksom kor och hästar går grisarna fritt i Georgien, som inte infört västvärldens stängslingsreformer. Mer om det i separat inlägg om jordbruket.
Kor på riksvägen mellan Batumi och Zugdidi. Hastighet 90 km/h. |
Ordet kolugn har sin förklaring. Man har inte åkt taxi på riktigt innan man i 100 km/h kört 50 cm från en ko som står och idisslar mitt på vägen.
Ska man resa till Georgien är kunskap i ryska ovärderligt. Yngre generationer, speciellt på turistorter, kan behärska engelska på olika nivåer, men alla som växt upp under Sovjettiden kan ryska, och även många yngre.
24 kommentarer
Dessutom har landet haft vinproduktion i 9000 år.
Men det visste du ju redan.
Aldrig hört talas om EUMM. 22 svenskar och inte ett ljud i gammalmedia.
Sverige har många järn i elden, men bara om du är Kapten, Major eller Överstelöjtnant. I Mogadishu, Kongo, Syd-Sudan, Korea, Mali, Georgien, Nairobi. Kolla in aktuell rekrytering på FM hemsida. Men, bara om du har det som krävs !
Man har effektiviserat myndighetsutövningen genom att ha ett enda myndighetskontor per stad, där man kan utföra alla sina ärenden – tänk om Skatteverket, Bolagsverket, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen mfl mfl mfl alla satt i samma byggnad? Tjänstemän får inte jobba i samma tjänst mer än något år, sedan flyttas de till en annan tjänst eller myndighet för att undvika småpåvar och tillhörande korruption.
Briljant! Finns det någon som förespråkar detta i Sverige? Tänk vad mycket som kan sparas med ett s k. myndighetshus eller liknande. Sedan om allt är under samma administration med.. Hade varit underbart.
Intressant med flytt av tjänstemän, finns det någon undersökning om hur detta påverkar t.ex. effektivitet/utveckling? Har svårt att se att det blir till det bättre, men även svårt att se att det blir till det sämre. Vissa myndigheter i Sverige har problem med att utveckla effektivitet då personalomsättningen är gigantisk etc. Hur som, intressant vare sig eller.
Byggnaderna verkar vara nybyggda också.
Dettta är faktiskt ganska vanligt i glesbygden redan
Jag tyckte också att det lät som en väldigt bra idé till en början men det finns stora risker även med ett sådant system. Att korruptionen skulle försvinna har jag svårt att tro. Jag vet visserligen inte hur många som jobbar i den här typen av "byråkraticentral" men det är väl knappast över 100 per 50.000 invånare. För effektivisering var väl en del av det? Men även om vi säger 300 på en stad med 50.000 så gör det ingen större skillnad. Något/någon avgör vem som flyttas till en ny position och icke korrumperade men kompetenta och plikttrogna tjänstemän kan lätt flyttas till en annan position där dom har mindre makt. Man kan skapa "A-lag" med dom kollegor man stöter på från andra avdelningar ute på rökpausen och styra avdelningar efter en agenda som aldrig ifrågasätts eftersom alla tänker lika. Nu har förvisso människan klanderfri moral så jag svamlar nog bara.
@Kommunaltjänstemannen – Tycker just stycket du citerar är ett bra exempel på hur man kan vinkla något bara genom betoningar och objektiva ordval. Lars har troligtvis rätt i sin analys, det kan väl knappast bli sämre än Sveriges nuvarande system. Men det är långt ifrån en lösning till människans törst efter personlig framgång och rikedom. Etik och moral är för dom flesta sekundärt i ett sammanhang där belöningen trumfar samvetet.
Det är så här fint och slimmat det börjar; om 100 år har dom säkert 500+ myndigheter och ett skattetryck på 50% också.
Ja, precis. USA var också ett frihetligt land under de första drygt hundra åren, sedan kom New Deal och alla andra efterföljande socialistiska "reformer". Idag har de ett skattetryck på drygt 30 %, om jag minns rätt, de har snart helt socialiserad sjukvård med Obama-care, och är på god väg att bli precis som vilken europeisk nanny state som helst.
Verkar vara ett trevligt land.
Men de har sina konfliktzoner tydligen.
Där finns det lite mer fakta att hämta från nätet Cornucopia!
Stalin var från Georgien och han delade upp sovjetstaterna lite efter eget huvud. Då fanns det ingen anledning att klaga på uppdelningen.
https://en.wikipedia.org/wiki/International_recognition_of_Abkhazia_and_South_Ossetia
Nähä, finns det konflikter i Georgien? Det tror jag är unik och nu information.
Och allt som står på internet måste ju som sagt vara sant.
Om kapten uppenbart får komma in här. Om nu Abchasien och sydossetien inte vill tillhöra Georgien så är det välen sak, men det är inte Rysslands sak att underblåsa konflikten. Helsingforskonventionen och allt det där. Dessutom, det vore intressant att se vad dessa lander skullevälja om de fick folkomrösta helt fritt, Självständighet, Ryssland eller Georgien.
Vet dock inte vad Stalin har med saken att göra, Abkhazien tillhörde Georgien redan 1917, och även under Stalin. Åtminstone sedan dess har det alltså varit georgiskt territorium, låt vara med lite olika autonomi. Det gamla bladdret om Krim passar alltså dåligt som repris i det fallet.
Jag tror han menar att Stalin såg till att delrepublikerna hade lite inbyggda konflikter för att förhindra separatism. Men oavsett det så tror jag att om nu Abkhazien inte vill vara Georgiskt, så borde det vara en sak mellan Georgien och Abkhazien, Inga andra. (Sen är ju förstås frågan om de Georgier som fördrevs på 90-talet något som kanske kan komplicera frågan ytterligare)
En intressant tanke med myndighetsbyggnaderna är att alla sitter i stora öppna landskap, just för att undvika korruption. Av samma anledning är de flesta polisstationer som glashus med god synlighet in.
Stämmer bra. Transparens gäller även byggnaderna. Alla polisstationer är i princip glashus så alla kan se vad som pågår. Samma med myndighetsbyggnaderna.
Vackert land, god mat och trevliga invånare. Fler borde åka dit.
På min topp-5-lista av över 100 besökta länder.
Synd att vinet (särskilt Saporavi) inte finns i Systembolagets standardsortiment.
+1. Både land och vin !
Grymt snabba kor. 90 knyck.
Tror inte på siffrorna om låg brottslighet. Det är bara anmälningsbenägenheten som är låg. Det beror förmodligen bland annat på de öppna polis-glashusen. Vem vill bli sedd hos polisen, liksom.
Ett land som inte har 89 olika skatter eller fler kan knappast anses civiliserat. Dessutom borde EU gripa in och reglera upp jordbruket också.
I övrigt ett intressant reportage..
Hmm, min sarkasmmätare verkar lite trasig, var det sarkasm I hela inlägget eller bara I slutet?
Föredrar deras variant av brandy före vinet. Men så är jag spritromantiker också.
I Göteborg sitter i alla fall Skatteverket, FK och Pensionsmyndigheten i samma hus på Östra Hamngatan. (Nordstan).