Det påtalas ofta “i leden” hos polisen att det inte räcker att ge Dan Eliasson sparken. Det finns trots allt polischefer under honom, som gör minst lika stor skada. En polisanställd illustrerade just på Twitter vilket ledarskap och attityd till sina medarbetare som finns inom organisationen och hoppades att fler poliser slutar, samt kallar alla som gnäller för (med versaler) JÄKLA PINSAMMA FÅNTRATTAR.
Det handlar om polischefen civilanställde Charito Mendoza, som titulerar sig den så kallade polisreformens främsta supporter. Detta kan ju onekligen förklara en hel del.
Vederbörande visar upp lite exempel på polisens kåranda och hur ledarskapet inom organisationen fungerar genom att posta följande på Twitter, följt av en massa tweets om att hon hoppas att fler poliser säger upp sig, för de är inte välkomna i organisationen om de framför kritik.
Måste man ha en brun tunga för att nå en viss nivå inom polisens organisation? Frågar åt en kompis.
Dessvärre verkar det alltså vara på allvar kört för svensk polis. Kanske dags för riksdagen att lagstifta in omfattande möjligheter till nödvärn och medborgargarden.
Sansade och sakliga kommentarer, tack.
49 kommentarer
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Dags att öppna upp för konkurrens?
Definitivt. Såg i ett gammalt avsnitt av "Veckans brott" att GW uttalade sig att om polisen skulle privatiseras så skulle de börja klara av sina uppgifter. Typ.
GW verkar, trots att han påstår sig vara sosse, inse att den statliga polisen inte fungerar
Det är i de övre leden behoven av avhopp finns. På allvar oroad över utvecklingen av lagens långa arm, som gång efter annan stympas
Och JAG är jätteglad att JAG inte är polis och tvingas jobbar ihop med Charito
Det är nära massavhopp inom delar av polisen. Nära en fullständig krasch. Ygeman borde ta sitt ansvar och kasta ut Eliasson med huvudet före, därefter skicka ut resten dom politiska broilers som huserar inom ledningen.
Haveriet har redan börjat ordentligt, de är överbelastade och borde först kollat om brottsoffret har ett eget brottsregister innan de ens började någon utredning.
Prio måste ju vara brottsoffer _utan_ eget brottsregister, så de inte slösar resurser på någon som ofta inte ens samarbetar eller t.o.m vilseleder dem.
Ett avlidet brottsoffer med eget grov brottsregister läggs ner direkt för att frigöra resurser till skötsamma skatteinbetalande medborgare..
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Det är väl just det som är poängen med politiskt tillsatta chefer; att man får de chefer man vill ha, och som utför arbetsuppgifterna med politisk agenda.
@Kallle7 Så du säger att vi bör införa fredlöshet och biltog i Sverige? DET är radikalkonservativt!
Har du några bättre förslag Otto?
Lite skämt och rätt så mycket allvar med "mitt" förslag. Det är ju i ärlighetens namn inte ens min hjärna som kom på det där upplägget, läste det i en annan kommentar någonstans men jag anammade genast ide´n.
Det verkar ju helt rimligt och fullt logiskt, kanske lite drastiskt att dra det så långt att det blir riskfritt att mörda grovt kriminella.
Men att sålla jäkligt hårt var man lägger resurserna är väl ingen dålig idé?
Kallle7: Jag blev förvånad när jag såg detta åsiktsfenomen dyka upp. "det är uppgörelser mellan kriminella"… När ska då polisen gripa in? Om jag är 50 år och rånade en kiosk som 15 åring, är jag då "fredlös"? Om jag bor i vissa områden kan man knappast undgå att komma nära kriminalitet och med otur blir man haffad trots att ens skuld är tveksam. Polisen beter sig ju väldigt ologiskt med nolltolerans och *enorm* tolerans om vartannat. Jag har påkallat polis som sen anser att jag snarare är brottslig än offer. Jag har haft klara bevis men de orkar inte komma, jag har erbjudit mig att komma med bevisen till polisen, jag är väl medveten om att de kanske inte tar tjuven för brottet men de vet med säkerhet vem det är nästa gång ett brott sker, nej, kom inte har svaret blivit. Idag har vi ju problemet med gatubarnen. Polisen orkar väl knappt dra in dem. Får de sitta i finkan så är det inte alltför illa. Men är det OK att gå ut med en studsare och skjuta av dem då? Borde inte myndigheter stämma en aning i bäcken? Ta sitt ansvar, lägga ner nattvandrarstaten?
Kanske att de "prickarna" i ens register försvinner efter 10 år eller någon annan lämplig tid, precis som med betalningsanmärkningar.
Hade de tagit sitt ansvar så hade det funnits med råge tillräckligt med Poliser.
Det ska inte behöva prioriteras bort eller läggas ner när det finns tydliga spår eller bevis att följa. Snart fattar de kriminella att ju mer de hittar på desto större chans att komma undan med det.
Typ nu som med alla bilbränder, kan mycket väl vara för att dra till sig resurser, bort från andra mer lönande aktiviteter
Charito är väl civilanställd. Inte polis. Personen är mycket riktigt en slickare av rang.
Det är ju en organisation med 20000 personer i. Lite väl drastiskt att dra slutsatser om potentialen i denna organisation pga ett särskoleinlägg av en polis.
Annars lite lustigt att hon räknar upp det som en av förmånerna att få gå omkring beväpnad, möjligen har hon inte riktigt har kommit in på rätt jobb. Resultatet av kvotering med särskilt främjande av gruppen "auktoritära invandrarkvinnor med narcissistiska drag och annorlunda värderingsgrund" kanske.
Mendozas inlägg ger obehagliga vibbar. Språket – inkvoterad? Brun näsa. Usch!
Tyvärr så är det Eliassons åsikter som leder till "mobbningen" av honom, ungefär som med Trump…
Det är nära massavhopp inom delar av polisen. Nära en fullständig krasch. Ygeman borde ta sitt ansvar och kasta ut Eliasson med huvudet före, därefter skicka ut resten dom politiska broilers som huserar inom ledningen.
Försäkringskassan blev ju jättebra efter det att spyan huserat om lite,nu till nästa projekt polisen.
Enemy within alltså,klockrent,rentutav beundrandsvärd söndring.
Kan det inte vara så att hon vet att Dan Eliasson är körd och att hon därför själv vill positionera sig som en god vapendragare? Nytt jobb väntar liksom, kan ju bli svårt att sitta kvar på samma jobb till pensionen efter det där (fejkade) sammanbrottet?
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Bara väntat på detta. Otänkbart för nåt år sedan men nu när det är sagt kommer fler haka på under i början skrik o vrål från media men sedan under allt mer avtagande protester.
"På kort sikt kan vi förbättra våra möjligheter till att förhindra(ska nog stå förbättra) terrorbekämpning genom att sätta in hemvärnet för samarbete med polisen och räddningstjänsten"
http://kkrva.se/dela-binda-sla/
Charizon har tydligen svårt att formulera sig på korrekt svenska, vilket förmodligen bara är en merit om man vill bli anställd i statsapparaten dessa dagar. Gymnasieministern klarade ju inte ens av att skriva en korrekt mening när hon begärde att bli entledigad och då bestod brevet ändå bara av denna enda mening. Suck.
Stavningskontrollen och hjälper ju bara meningsbyggnaden till med inte stavningen med.
:-)))
Otroligt att man kan skriva sådant i nyktert tillstånd.
Är du helt säker på att hon var nykter när hon skrev det?
Kanske hon visste vad hon gjorde. Hon slickar skönt, hon sparkar på dem som kommer med konstruktiv kritik, hon försvarar sin chef trots att många andra inser att han inte går att försvara. Möjligtvis har hon en gyllene framtid inom svensk förvaltning.
Min erfarenheter säger mig att hon är en mycket pålitlig person. Man kan alltid lita på att hon kommer att fjäska för sin chef, vilka åsikter eller egenskaper som denne än har.
Nej, självklart inte. Hon kommer skylla på det ialla fall när det blir en skitstorm. När tar media upp det?
Charito Mendozas Twitterinlägg berättar att hon ägnar sig åt klassiskt rövslickeri. Av den allra sliskigaste och patetiska sorten dessutom. Skulle nog tro att högsta hönset självt, tycker att det är pinsamt. Men man vet ju aldrig…
Hennes retorik är någon slags blandning av upprörd och uppblåst invandrare med tonårsbrudsspråk. Mycket versaler och utropstecken. Att kalla poliser som öppet vågar kritisera högsta polischefen, för ynkryggar, tar nog priset i absurd pervertering av det ordets betydelse.
Om ledningen beordrar polisen att kapitulera i 50-talet delar av Sverige och låta dem ha sina egna lagar så behöver jag inte träffa Dan Eliasson för att veta att han inte duger.
Polisen har varit i förfall länge nu, det har bara accelererat under Dan Eliasson, som visserligen lyckats förstöra varje myndighet han basat över. (Migrationsverket, Försäkringskassan och nu Polismyndigheten)
Att det finns ett och annat stolpskott i den verksamheten visste vi redan, så vad är egentligen nytt?
Men detta stolpskott har väl förstått hur man gör karriär i dagens myndighetssverige…
Charito Mendoza
KAN vara ett fejkkonto…:-) Lite skoj såhär på en småtrist måndagskväll.
Kolla in sign. Inlägg här (Scrolla ner en bit)Anställd som mellanchef hos polisen ? Knappast !
http://www.dagensjuridik.se/2015/11/anders-bergstedt-debatt-rikspolischef-poliskris
Det är nog Dan själv bakom den signaturen.
"I ett litet rum hos Citypolisen samlas beslagtagna mobiltelefoner och surfplattor på hög för analys. IT-brottsutredaren Charito Mendoza går igenom tekniken och gör analyserna."
http://www.dn.se/sthlm/citypolisen-nar-ett-mord-intraffat-ar-det-ingen-som-gar-hem/
Alltså okej, stavningen och menadsuppbyggnaden är förjävlig. Men Charito har faktiskt en poäng. Debatten borde innehålla fler sakliga argument. Varför är rikspolischefen så dålig? Vad exakt är fel med den nya omorganisationen? Osv. Tycker det är tråkigt om debatten mest handlar om personangrepp och att Eliasson är tillsatt politiskt och därför måste sakna all form av kompetens .
Postmodernism i ett nötskal?
Charito Mendoza är ett troll.
Följ twittern här :
https://twitter.com/CharitoMe/status/764512837494603776
Smakprov : (Talar om Dan Eliasson) Charito Mendoza @CharitoMe 5 timför 5 timmar sedan
@snesomsatan Ingendera,tycker han har ett kroppsspråk att dö för, underbara mjuka händer och älskar hans ansikte, nåt mer du undrade över?
3 retweets 2 gillanden
Jag har några kompisar som är snutar och konsensus bland dem är att man inte ska förvänta sig nån som helst "karriär" eller befordran om man inte slickar rätt röv. Viss vikt läggs kanske vid kompetens så att helt odugliga människor inte befordras även om de slickar röv, men det är tydligen helt kritiskt att slicka.
Således får man resignera sig inför att ha en framtid som radiobilspolis de närmaste 25 åren. Vilket de väl iofs trivs med rätt bra.
När det gäller gnäll på Twitter – jaha. Är det nån som tror eller önskar att det ska vara ett rimligt forum för utvärdering av polismyndigheten? Har man en sund organisation och sund ledning så vet man själv om man gör ett bra eller dåligt jobb oavsett vad anonyma tomtar skriver på Twitter.
Skiljer sig detta från någon annanstans i samhället? Jag har bara erfarenhet av uni, men där är det också så. Har även hört berättelser från stora företag och de verkar oxå praktisera rövslickeri i kombo med viss skicklighet. "Ödmjukhet, samarbetsförmåga" (och x antal liknande floskler) heter det väl?
Varför har vi en så dålig poliskår?
När vi kunde haft fyra fem kårer.
Flertalet länder kör med flera kårer som konkurrerar.
Gör en uppdelning. Lokal polis, kriminal polis, finanspolis osv.
TV serien The Wire tror jag ger en väldigt bra bild av hur en dysfunktionell poliskår och samhälle fungerar. Alla gör karriär, slickar uppåt och sparkar nedåt. I den serien är det inte gangstrarnas skicklighet som är det största problemet för polisen att sätta dit dom utan snarare polisledningens/politikernas interna maktspel, karriäriver och den inkompetens som därmed följer.
Baltimore har för övrigt styrts av Demokraterna, dvs vänstern hur länge som helst, lite som GBG och Malmö.
Opptis iakttagelse om olika polisorganisationer saknar inte poänger. Organisation och styrning har varit svensk polis stora problem och det som alla andra brister har sin grund i. Den pågående polisreformen löser tyvärr inte dessa brister. Föregående polisorganisation med självständiga länspolismyndigheter som samtidigt var och en var en statlig myndighet var knappast vare sig logisk eller optimal med tanke på resurser och effektivitet. En ökad centralisering som polisreformens myndighetssammanslagning kommer tyvärr inte lösa grundproblemet.
I Sverige har vi ett allt för svagt medborgarinflytande över en av de allra mest grundläggande av statens uppgifter. Polismyndighetens arbete bestäms av regeringens regleringsbrev och som enskild medborgare är min enda möjlighet att påverka via riksdagsvalet och det inflytandet rör knappast mina lokala önskemål.
Faktum är ju att den absoluta merparten av brottslighet och ordningsfrågor är lokalt förankrad samtidigt som i praktiken inget lokalt inflytande över polisverksamheten finns.
Istället betraktas polisen som en rikspolitisk fråga och förenklas till hur många tusen poliser som ska finnas och hur många miljarder SEK som ska tillföras. Antalet poliser och budgetnivån saknar ju förvisso inte intresse, särskilt inte i ett land som vårt med en av västvärldens lägsta polistäthet per capita i ett till ytan stort land. Intressantare är dock ändå frågan om VAD dessa poliser ska göra och NÄR och VAR de ska göra det.
Uppenbart ser behoven helt olika ut på olika platser och ändå ska verksamhetens inriktning styras från justitiedepartementet i Stockholm.
Alla som har rest utanför vårt land måste ha noterat skillnaden. Så gott som oavsett var man är i den demokratiska västvärlden (diktaturer är inte lämpliga att jämföra med) ser man poliser som på ett naturligt sätt ingår i närmiljön på gator, torg, järnvägsstationer, i lokaltrafiken etc. I Sverige ser man endast undantagsvis en polis och då oftast på grund av att något inträffat.
Att det är på detta vis beror till största delen på att i de flesta demokratiska stater finns ett lokalt politiskt inflytande över polisen. I många länder åker de lokala politikerna ut om medborgarna upplever att bostadsinbrotten och bilstölderna ökar. I Sverige får man som missnöjd medborgare knyta näven i fickan.
Slutsatsen blir alltså att vi inför en kommunal polis som hanterar huvuddelen av de polisiära ärenden som har en lokal anknytning.
Sverige valde på 60-talet att välja en annan väg i organisationen av polisen än huvuddelen av demokratiska västländer. Att det fanns stora brister i den dåvarande kommunala polisorganisationen råder det ingen tvekan om men bevisligen var det inte det faktum att polisen var kommunal som var problemet eftersom den statliga polien dragits med mängder av problem sedan den infördes.
Läsvärt. Tack.
Misantropen, du verkar insatt, är det den enda väg man valt sedan 60-talet?
Om man går igenom den här listan på Wiki så ser man att samtliga rikspolischefer sedan 60-talet saknat polisiär bakgrund, det saknas info från tidigare år: https://sv.wikipedia.org/wiki/Polismyndigheten#Rikspolischef
Har det alltid sett ut så, dvs innan 60-talet, enbart anställt folk med juristbakgrund, men aldrig någon som faktiskt har varit polis och jobbat sig upp genom organisationen och därmed förstår den?
Detta känns ganska typiskt för hur myndighetssverige ser ut i övrigt: Chefer tillsätts pga lojalitet men ej kompetens. Det leder till missnöje och frustration med ledarskapet som sipprar nedåt i organisationen. Inte minst är det ett sossefenomen att inte kunna se skillnad på "partiet" och staten. Den arroganta attityden tog väl över någon gång på 60-talet då de styrt landet i över en generation. Skolan är ett väldigt bra exempel på något som styrs av människor som aldrig varit lärare.
Det förklarar kanske varför den här "civilanställda" Charito Mendoza har så starka lojaliteter till en annan icke-polis.
I min wiki-research stötte jag även på det faktum att medias favorit, Carin "Tandradsmonstret" Götblad, är utbildad förskolelärare som senare vidareutbildade sig till jurist.
@ Cornu:Tack själv, nöjet var mitt.
@ Keff: Att högre polischefer inte rekryterats ur kåren utan varit ämbetsmän, företrädesvis jurister, är inte något som uppstod med förstatligandet utan har varit regeln sedan ett polisväsende först uppstod i Sverige. De tidigare landsfiskalerna fungerade t ex som både polischefer och åklagare.
Att den svenska polisen fick den utformning den fick vid förstatligandet hängde mest på den tidsanda som generellt rådde vid den tiden där centralisering och byråkratisering var huvudtendenser i samhällsförvaltningen. (Dessa tendenser har iofs funnits sedan Gustav Vasa men kulminerade nog under 50 – 70-talen).
Sedan 70-talet har försök gjorts att ge polisverksamheten en starkare lokal förankring: kvarterspoliser på 70/80-tal, närpolis på 90-tal och nämnda Götblads sk lokalpoliskontor på 00-talet. Dessa har aldrig fått den avsedda effekten. Den statliga polisen har varit en stor svårstyrd skuta och de ansvariga politikerna otydliga och schizofrena skeppare som hoppat mellan prioriteringar och utspel. Införandet av lokala polisstyrelser saknade också effekt.
Problemet har alltid varit att det aldrig funnits någon lokal kontroll över egen personal och resurser. Detsamma lär inträffa med den nya lokalpolis som ingår i den pågående polisreformen.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Man borde få rösta på polischef, ungefär som i USA. Undrar hur många röster Jan Eliasson skulle få. Eller "Choritzo" Mendoza.