Booli rapporterar enligt Bonnier/Expressens Dina Pengar att bostadspriserna har kraschat totalt i juli. Lägenheter har fallit 15% och villor med 19% i hela landet på en enda månad om inte Expressen skrivit helt fel. Booli eller möjligen Expressen vägrar dock kalla 19% prisfall på en månad för en krasch utan avmattning.
Långt ner för bostadspriserna. |
Expressen har publicerat Boolis prisstatistik för juli månad, som baserar sig på avslutspriser via mäklarnas auktioner. De indikerar en krasch på -15% för lägenheter och -19% för villor på en månad. I artikeln väljer man dock bara att prata om -11% för fritidshus på en månad.
I Stockholm föll lägenhetspriserna 5% och villapriserna föll 15% på en enda månad. För villan för 5 MSEK kostade det att bo 750 000:- SEK på en månad för de som tidigare ansett sig fått betalt för att bo.
Någon krasch är det alltså inte en risk för och 19% ner för villor på en månad är möjligen en avmattning. Formuleringen kan förstås vara Expressens journalists, som kan misstänkas befinna sig i någon form av chocktillstånd.
“Claudia Wörmann tror att vi kommer att få se många objekt till salu när hösten drar i gång, vilket kommer leda till en avmattning av bostadspriserna. Men något prisfall blir det inte, enligt henne.”
Ni kan alltså själva kolla in Boolis prisstatistik i artikeln. Det kan förstås handla om tryckfel. T ex föll villapriserna med 46% i Västerbotten och 30% i Värmland. I Örebro föll bostadsrätterna med 27% och i Västra Götaland (Göteborg!) med 16%.
En sak är åtminstone garantera korrekt i artikeln, nämligen att man likt jag gjorde igår påtalar att SCB:s “stigande priser” är tjurfekalier, då de handlar om kontrakt skrivna för flera månader sedan och inte nuläget. Booli anger tre månaders eftersläpning.
Jag har sökt Booli presskontakt Matilda Adelborg för en kommentar och bekräftelse av dessa i mitt tycke rätt sensationella siffror.
43 kommentarer
Kanske är det åtminstone delvis en dynamisk effekt av att alla som funderade på att köpa och sälja försökte hinna med det innan de nya reglerna, och nu är marknaden lite avmattad i någon månad.
Det är uppenbarligen pris per objekt de jämfört och inte per kvadratmeter. På sommaren säljs främst små bostäder.
Enligt artikeln har br-priserna sjunkit 16% i västra götaland, men enligt booli.se's kvadratmetersiffror har "kvadratmeterslutpriset på mellanstora lägenheter" stigit i göteborg i Juli. Sök reda på valfri lägenhet på booli så finns en graf en bit ner. exempel.
Stämmer även bra vid lite stickprov här i Skåne. Man kan nog inte lita på julistatistiken alls. Ex "mellanstora lägenheter i Lund" har ökat kraftigt i pris (+20%), medan "stora lägenheter i centrala Malmö" har gått ner nästan 30%. Detta är nyhetstorka, den riktigt intressanta statistiken får vi se vid augusti- och septembersiffrorna.
Din länk;
Sid-exemplet visar inte att det handlar om juli explicit utan bara 12% från utropspriset och inte under vilken period. Ökning eller minskning från utropspriset säger inte ngt direkt om pristrenden och särskilt inte om det finns få referensobjekt. Här bara ett(1) ex. sedan 2014(samma gata dvs). Sedan 2014 har objektliknande lgh bara stigit 6% här. 2:or är dock "alltid" dyrare per m2 än större lgh.
Ledsen men jag fattar inte vad du syftar på när det gäller en ökning av m2-priset. Någon "kurva" hittar jag inte heller.
Måste säga att det verkar oseriöst av mäklaren att marknadsföra avvikelse från utropspris.
rttck: I grafen en bit ner ser man månadsstatistiken i grönt och orange, inte för den enskilda lägenheten utan för "mellanstora lägenheter i västra Göteborg".
Det är ganska uppenbart att det handlar om juli månads slutpriser i den "ifyllda punkten", vilket man då kan jämföra med juni månads slutpriser i punkten innan. Ursprunget till artikeln måste vara någon sorts bearbetning av denna statistik.
Se denna annons för validering av artikelns siffror.
Här ser man en graf där det gröna linjen visar utvecklingen för villor i Blekinge. Dagens pris: 1 295 000 kr. Juni månads pris: 1 500 000 kr (ungefär). Skillnad: cirka -14%. Detta stämmer precis med vad artikeln säger.
Joakim; Tack men min webbläsare tycks inte vilja presentera denna graf trots avstängning av Noscript och Adblock!! Får försöka igen!
Ok nu är jag med. Jag fick plötsligt fram en massa fakta utan det att det handlar om SBS!! Är överens med skribenten.
Det bevisar å andra sidan att bostadsmarknaden alltid är en lokalmarknad när banker och centralbanker inte driver eller subventionerar prisbildning och förväntningar. Som vanligt är det staten som till slut tvingas ingripa när inte centralbanken tog sitt ansvar från början, dvs tog höjd för landets finansiella stabilitet(som Riksbanken haft till 100% före "reformen". Lägg till större krav ifråga om kapitaltäckning (Basel) från början.
Amorteringskravet fungerar precis som vid prisstopp. Alla handlar eftersom man vet att stoppet ska hävas senare. Synd att inte bankerna tog sitt ansvar sedan 90-talet. Eftermälet kommer att bli beskt även om det inte blir en krasch. Med detta säger jag inte att priserna nått toppen ännu. Det vore logiskt att priserna faller tillbaka till före förslaget om amorteringskrav…. . Som vanligt styr förväntningar….inte inkomster per se.
Tja..vi får väl se. En avmattning är väl inte orimlig. Även om de siffrorna ser ut som en krasch om de inte är helt fel. Anekdotiskt kans sägas att det var en del hets innan Juni i bekantskapskretsen om brf osv men nu är det knäpptyst. (Samma på jobbet för övrigt.)
Förutom det är dey väl semestertider som påverkar?
Ett mer passande namn på blaskan vore bankens pengar, istället för dina pengar.
I vår by känns det som att priserna tydligt har anpassats till nya regler. Villor som tidigare i år sällan låg ute för under tre milj ligger nu åter på rimliga 2-2,5 .. avmattning eller återställning till det normala?
Som hos oss. Vi köpte för 3.7 för ett och ett halvt år sedan. Våra två grannar sålde för 4.4 samt 4.5 i våras. Vi lade ut våran fastighet till försäljning i samma stund, då tyckte vår mäklare att 4.4 var ett bra pris att börja med. Nu utan något som helst intresse har våran mäklare övertalat oss att lägga ut det för 3.9 till saken hör den att våra grannars hus var både mindre och hade betydligt sämre läge på vårat område så något måste ha hänt.
Detta måste vara relaterat till det låga utbudet, så dessa siffror verkar lite väl otroliga. Som sagts, kan det vara pris per objekt istället för per kvadratmeter? Nåväl, augusti och september blir högintressanta.
Man borde verkligen försöka identifiera de risker som kan få hushållens inkomster att sjunka och/eller bolåneräntorna att stiga. Jag har mycket svårt att se dessa nu. En lågkonjunktur kommer ju innebära en ännu längre period med låga räntor, och svenska banker är betydligt mer solida än sina europeiska konkurrenter, så det verkar inte sannolikt med problem på marknaden för säkerställda obligationer heller.
K/T är nu preliminärt uppe i ATH 1.89.
http://www.scb.se/sv_/Hitta-statistik/Statistik-efter-amne/Boende-byggande-och-bebyggelse/Fastighetspriser-och-lagfarter/Fastighetspriser-och-lagfarter/10957/10964/Behallare-for-Press/407418/
"Riksbanken/Bankerna/Regeringen/EU/IMF måste ta sitt ansvar och AGERA!"
Vem blir först ut?
Avgå alla.
Jag litar inte på Booli. Det är många gånger jag försökt få fram data på enskilda objekt och de saknat slutpris. Det kan slå rejält skevt åt båda håll. De brukar styra upp sig när lagfarten kommer in men då har vi eftersläpningen igen.
UK´s sänkta styrränta innebär att US Fed får ett minskat tryck att höja räntan trots att man närmar sig inflationsmålet(kärninflation, dock ej för PCE som man egentligen styr mot, CPI-U). Ser ut som det blir konjunkturmässigt "muddling along" under samma låga ränta. Ser man tillbaka statistiskt för UK bör botten nås snart varvid man bör sakta vända upp under 1-2 år framöver.
De eldar på rejält nu engelsmännen.
Brexit-depreciering av valutan och veckans sänkta styrränta blir en "härlig" kombo.
England torde bli det första västlandet som faktiskt får inflation även på papperet i och med deras importberoende och åtgärder.
Världspolitiska/strategiska åtgärder kräver kollapsat oljepris samtidigt som det gör att inflationen minskar i vårt oljeberoende samhälle och åtgärder för att skapa inflation får mindre effekt. Vilka intresn väger tyngst?
Stratgiska = bad guys drabbas mest, dvs Venezuela, Ryssland, Iran mfl
Känns som ett oljepris runt 50 är vad aktiemarknaden vill ha.
Veckans aktiehandel har varit nedåtriktad i takt med det sjunkande oljepriset som återigen närmar sig 40.
Sen har vi även säsongseffekten på aktiemarknaden som spelar in.
Generellt är det svagt nu till mitten av oktober.
Jobbrapporten var bättre än väntat så nu stiger USD.
https://www.avanza.se/placera/telegram/2016/08/05/rantorvalutor-usa-rantorna-upp-usd-starks-efter-jobbrapport.html
OMX30 1350 verkar kunna bli botten(Fib38 nu). Vill helst dock se en tydligare rekyl(i USA) men kan bli en s.k löpande rekyl(eller förlängningar på TA-språk) utan egentliga nedgångar. USA-handeln blir nog semester-tunn hela augusti så kanske vi får se den förväntade botten-rekylen kommande 1-2 veckor. Vad som talar för uppgång är att flera internationella index just nu testar 200 DMA från ovansidan(Japan och Kina t.ex), dvs med ganska små nedgångs-marginaler/potentialer. Håller dessa kan börserna börja dra på allvar. Börserna behöver oljan och bankerna för att fortsätta uppåt. I USA balanserar bankerna vid utbrotts-linjen(XLF-etf) medan det ser sämre ut i Europa. Oljepriset ser ut att få en vändning denna vecka(hammer nu med en ev morning star nästa vecka), om än tillfällig? DAX ligger i utbrotts-läge
Jag har börjat titta så smått igen efter sommaruppehållet på hus i Stockholmsområdet. Rent anekdotiskt känns det som att många säljare återigen har höjt sina utgångspriser i enlighet med tidigare år. Även objekten som inte blev sålda innan sommaren har nu ett högre utgångspris. I ett fåtal fall har priset sänkts där det tidigare har varit helt uppåt väggarna galet från början.
Det ska bli mycket spännande att se vad som händer under hösten. Jag tror att många säljare kommer bli besvikna och dra tillbaka objekten.
Fritidshus upp 66% i Dalarna. Villor ner 46% i Västerbotten. *Gäsp*, ingenting att se här.
http://www.di.se/artiklar/2016/8/4/har-stiger-huspriserna-mest/
Man kan konstatera att utbudet har varit väldigt skralt de senaste månaderna. Det verkar dessutom inte ha blivit mycket affärer heller så det är rätt meningslöst att analysera datan, detta hindrar tydligen inte Booli. Ex så har villapriserna i Lomma rasat från drygt fyra mille till bara en på tre månader: https://www.booli.se/annons/2085894
Tål tydligen att upprepas igen och igen och igen. Volymen klappar ihop i en fallande bostadsmarknad. Det vet alla vi som var med på 90-talet. Får folk inte sålt för sina fantasipriser säljer de inte alls.
Det tvärdog även sensommaren 2008 då räntorna närmade sig 7%
Syntes dock inte speciellt mycket i statistiken då folk drog tillbaks sina objekt.
Håller med om att mängden avslut klappar ihop i en fallande marknad, men brukar inte utbudet bli desto större då objekten ligger ute länge utan att bli sålda? Försvinner de är det för att säljaren drar tillbaka dem inte för att de blivit sålda.
Sitter och följer stockholm och sämre objekt blev rejält billigare och utropspriserna har gått upp för övriga, det tolkar jag som att lockpriserna försvunnit och verkar vara ett medvetet drag från mäklarna.
Ser inga breda nedgångar i utropspriserna men har inte följt budgivningar och det kanske gått hett till där?
Börjar det kanske bli aktuellt att binda den låga räntan…?
Paradoxalt nog håller minusräntan bostadsräntorna på en högre nivå än om vi haft nollränta.
Minusräntan kostar bankerna pengar och jag tror inte bostadsräntorna går lägre än de är nu hos storbankerna och SBAB.
Massinvandringen har ju delvis strypts, såklart att det blir oro över den enorma falska tillvåxten som tidigare byggts upp.
Det finns risk för en rejäl krasch i hela Sverige. Kommer inte bli nådigt med de enorma kostnaderna vi har tickande för alla nyanlända ekonomiska migranterna.
Reinfeldt sitter nånstans och asgarvar åt hela skiten, nu knäcks verkligen det sista av det svenska folkhemmet och välfärden.
Framtida Sverige? Som Brasilien i kall klimatzon?
Det är stor skillnad på Brasilien och Sverige på flera plan, inte bara klimatet.
Styrräntan ligger på 14.25%. Medellönen ligger på 5000 sek.
Erik,
Har man bott i de bananrepubliker det hotas med i skräckscenarier vet man att det sldrog kommer hända.
Dessutom försämras dessa skitländer likvärdigt men från en mycket lägre startnivå.
Sverige och skandinavien är och förblir ett av världens absolut bästa områden att bo i men visst har det försämrats kraftigt senaste 10 åren
Precis, det yras om att Sverige ska bli en "failed state" av olika dunkla anledningar, trots att vi har bättre förutsättningar än de flesta länderna.
Jag är lite nyfiken på hur Sverige har "försämrats kraftigt" de senaste tio åren. Enligt vilka fakta är livet i Sverige kraftigt sämre idag än 2006?
Läser man Aftonbladet finns det alltid någon som inte är nöjd med vård och omsorg. Läser man Expressen finns det alltid någon som inte är nöjd med rättsväsendet.
Anekdoter säljer, men speglar inte nödvändigtvis hur det är normalt.
Cornu: Jag håller helt med, den dagliga klagosången på Facebook mm från den missnöjda "det-var-bättre-förr"-gruppen pekar nästan alltid på en tidningsartikel eller någon annan anekdot, och väldigt sällan på någon statistikserie över längre tid.
Därför är jag intresserad av om någon nu kan visa, säg, fem områden som blivit "kraftigt sämre" i Sverige sedan 2006.
Rent spontant skulle jag vilja påstå att vården blivit sämre. Ok det blir ju anekdot då, goda vänner påstår sig i princip inte kunna få en läkartid överhuvudtaget i Malmö.
I ett framtida Sverige kommer man behöva ha privat sjukförsäkring, om man inte vill vänta tills man blir äldst i kommunen.
Nej Sverige kommer nog inte bli en "failed state".
Jag kan kontra din anekdot med en liknande anekdot angående vården, både i Malmö och Lund. Har inte haft några som helst problem med tillgängligheten, och då har jag inte haft livshotande problem utan "bara" knäskador. Fick ett mycket proffsigt och bra bemötande, både akut (mindre än en timmes väntan) och uppföljning (tillgång till läkare ganska snabbt efter akutperiod).
Men sådant kommer förstås inte i tidningen. "Vårdpersonalen gjorde ett mycket bra jobb, som de nästan alltid gör" säljer inga lösnummer.