SCB rapporterar att småhuspriserna steg med 4% under maj – juli. Detta är dock baserat på lagfartsdatum, dvs i princip inflyttningsdatum och inte det datum när man tecknade sitt köpekontrakt. Det går alltså inte att säga om amorteringskravet påverkat villapriserna än.
SCB rapporterar att villapriserna steg med 4% den senaste tremånadersperioden. Det är inget konstigt i sig och säger inget om amorteringskravet påverkat villamarknaden.
Småhusbarometern som SCB publicerar baserar sig på registrerade lagfarter. Detta sker i princip vid inflyttning, eller åtminstone när man faktiskt betalar hela beloppet för villan. Det kan vara allt från 1 – 12 månader efter kontraktsdatum, dvs när man skrivit på kontraktet för att köpa villan.
Oftast brukar man tala om 3 – 6 månader innan man flyttar in i en villa. Det betyder att priserna som SCB just nu rapporterar generellt (dvs med enskilda undantag) är på köp där kontrakt skrevs innan amorteringskravet.
I kontrast rapporterade Valueguard fallande villapriser för juni månad, där priserna föll som mest i Stockholm. Enbart i juni föll de kvalitetsjusterade priserna 2.0% i Stockholm, mot att SCB rapporterar om +4% (avrundat till hela procentenheter) på tre månader.
Valueguards siffror baserar sig på av mäklarna inrapporterade kontrakt på kontraktsdatum och släpar alltså inte efter 3 – 6 månader.
Kort sagt kan man ännu inte säga att SCB redovisat facit kring om amorteringskravet påverkat villapriserna. Det vet vi först i höst, om man nu inte bara accepterar Valueguards statistik.
2 kommentarer
Märkligt att SCB inte rapporterar kontraktsdatumet. Finns det någon specifik anledning?
Att de inte är garanterade att få veta när kontraktet ingåtts. Rent teoretiskt så bever ju bara köpare och säljare känna till kontraktet. Ofta känner mäklaren och därmed kanske också mäklarstatistik det också.
Det kan dessutom finnas skäl till att det inte blir någon affär trots kontrakt. Däremot lagfarten publiceras alltid vid överlåtelse av fastighet. Lagfarten Avser fullbordat faktum.