SCB:s KPI-inflation (ej att blanda ihop med verklig inflation) fortsätter stiga och var i juni 1.02%. Detta trots att Riksbanken genom att skylla på Brexit tänker skjuta upp sina räntehöjningar då tydligen inte det KPI man styr mot ska ta fart på grund av Brexit.
12-månaders förändring för KPI 2007 – juni 2016. Källa: SCB |
För första gången sedan juni 2012 är nu KPI-inflationen över 1.0%. Rapporterade 1.02% för juni 2016 är rent av samma som för juni 2012.
Det ser ut som att nollinflationsåren 2013 – 2015 kan sägas vara över, och vi har hela 2016 haft en faktiskt existerande KPI-inflation. Frågan är om den här utvecklingen kommer fortsätta och vad Riksbanken kommer göra när KPI-inflatioenn kryper upp mot deras godtyckligt definierade önskemål om 2.00%. Avser man då att bryta sin räntebana och faktiskt höja styrräntan reporäntan?
När man väl höjer kommer man dra igång en självförstärkande process, eftersom högre ränta kommer innebära högre boendekostnader, vilket höjer KPI, vilket gör att Riksbanken behöver höja ännu mer för att dämpa KPI-inflationen. Ad nauseum.
Tydligt är åtminstone att vi har negativ realränta. Med en KPI-inflation på 1.02% och bostadslån på t ex 1.45% före ränteavdrag och 1.015% efter ränteavdrag är läget minst sagt intressant. Värre är det för de som har likvider till bankernas 0% i ränta, medan KPI-inflationen alltså är 1%.
8 kommentarer
Hade centralbankerna i G7 valt att höja sina räntor för länge sedan hade vi sett inflation redan då. Räntehöjningar innebär c.p att företagen får högre kostnader varför man tvingas höja sina priser och därmed inflationen. Alla är ju nämligen belånade idag tack vare de extremt låga räntorna. Frågan är bara hur den under liggande ekonomin utvecklas. Fortsätter en moderat tillväxt måste räntor ytterligare höjas vilket helt enkelt ökar inflationstakt…..och räntor, dvs en feed-back loop.
Frågan är dock ifall kunderna kommer kunna betala de höjda priserna när de måste lägga mer pengar på att betala räntor.
Det är nog rimligt att anta att höjd ränta leder till lägre inflation och vice versa, iaf ifall man räknar KPIF…
Som svensk har jag numera inget förtroende för Sveriges riksbank. Det är för mig fullständigt idiotisk att Sverige ska hålla fast vid en minusränta.
Eftersom Sveriges riksbank inte har några lojalitetsband till vare sig Regering eller Riksdag, så undrar jag åt vem eller vilka denna odemokratiska penningstinna institution känner lojalitetsband?
Som ett exempel på dess antipatriotiska handlande så ingick Sveriges Riksbank på eget bevåg ett swappavtal med centralbanken i det finansiellt bankrutta Ukraina på 500 miljoner dollar förra året. Hur har detta avtal gagnat Sverige och de svenska skattebetalarna, kan man fråga sig?
Är det kanske därför som svensk MSM och dess svans av nyttiga idioter rapporterar så ensidigt från inbördeskriget i Ukraina?
https://ekonomistas.se/2016/01/11/riksbankens-stod-till-ukraina/
Nu regleras ju förvisso riksbankens verksamhet av lag, men rent generellt så tycker jag att myndigheter ges alltför fria tyglar att agera i övrigt. Legalitetsprincipen borde gälla omvänt för myndigheter och det allmänna i övrigt.
För medborgare gäller att man är fri att göra vad som helst så länge ingen lag förbjuder det. Omvänt borde myndigheter vara förbjudna att göra något såvida det inte finns någon lag som tillåter eller påbjuder det (med straffansvar).
Då om lagen efterlevs så vore det ju på demokratiskt mandat de agerade.
Sannolikt kommer riksbanken hitta på en rad ursäkter att hålla räntan nere, det finns bara 2 avslut på denna lilla utflykt i la-la-landet. Ekonomisk reset, eller ekonomisk kollaps, sannolikt med någon form av reset inkluderad. Frågan är hur framtidens slavmarknad kommer se ut?
Snegla västerut mot USA så ser du nog var Sverige/EU snart är påväg för att försöka stärka även sin konkurrensförmåga mot Asien och Afrika. Siffror från 2010 berättade att det finns över 230 000 barnarbetare (under 15 år) i USA:s jordbrukssektor. 13 000 barnarbetare finns dessutom på arbetsplatser med mycket låga löner. Runt om i världen arbetar cirka 250 000 000 barn antingen heltid (ca 50%) eller deltid (ca 50%). Dessutom finns många som sliter som ex. billiga hembiträden i det dolda.
Det låter kanske orimligt att det åter ska kunna ske i Sverige. Men vänta bara. Girighet finner inga gränser, inte ens några åldersgränser.
Det finns bra många fler möjliga utfall än bara reset och kollaps. De senaste tio årens ekonomisk-kollaps-profetie-orgier bevisar det mer än väl. Vem vet, allt kanske chockerande nog fortsätter gå ok till och med. Så länge råvarorna flödar och det är fred finns alla förutsättningar.
Bra att inflationen tar fart. Det är ett sundhetstecken. RB måste nu tänka om och börja höja räntan. Sannolikt ganska snart. Visst kommer det att bli kämpigt, men det är viktigt att RB tar ansvar för Sverige och höjer räntan nu. Välkommet!