Åtminstone delvis ser nu Brexit ut att inte ha några effekter alls, likt mitt tankeexperiment tidigare i juni. Dagens Industri rapporterar att Brexit inte påverkat Eurozonens EU-länder alls.
![]() |
Moln över London. |
Däremot verkar just Storbritannien själva drabbas av Brexit. Huruvida det beror på den egna inkompetenta hanteringen eller själva Brexitresultatet går förstås inte att avgöra.
Dock, än så länge visar sig alltså farhågorna med Brexit vara överdrivna, särskilt för andra länder än Storbritannien. Börserna har inte kraschat, EU:s ekonomi har inte stannat upp mer än tidigare och Harmageddon har inte infunnit sig.
Dagens Industri skriver angående nya siffror kring inköpschefsindex:
“Euroområdet uppvisade istället tydlig motståndskraft mot det brittiska utträdet. De preliminära siffrorna från Markit visar att inköpschefsindex för valutaunionen sjönk visserligen från 53,1 i juni till 52,9 i juli. Det är den lägsta nivån på 18 månader men ändå bättre än väntat.
”Trots stora fall i en rad indikatorer från finansmarknaderna är det övergripande beskedet att varken företagens eller konsumenternas förtroende tycka ha påverkats av resultatet av den brittiska folkomröstningen i någon högre utsträckning”, skriver analysfirman Oxford Economics.”
![]() |
Dagschart FTSE-100. |
Bättre än väntat för Eurozonen alltså.
För Storbritannien ser det sämre ut och inköpschefsindex pekar istället på en krympande ekonomi enligt DI.
Det är naturligtvis för tidigt att säga något om de långsiktiga konsekvenserna. Även om det brittiska storbolagsbörsindexet FTSE-100 mest har internationella bolag, så är åtminstone index på årshögsta. Mer än man kan säga om Stockholmsbörsens OMXS30, som alltjämt kämpar sig kvar i zonen mellan 1300 och 1400.
Nästa steg är att den brittiska centralbanken sätter in massiva penningpolitiska stimulanser för den brittiska ekonomin och sedan får vi se hur stora skadorna av Brexit blir, annat än en svagare brittisk valuta och med det stärkt brittisk exportindustri.
27 kommentarer
Antalet engelsmän i Sverige som ansöker om att bli svenska medborgare har ökat kraftigt. Påverkan på svensk och engelsk ekonomi av detta sker givetvis men är ännu nästan säkert i nanoskala.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Frågan är om de 100 fler som ansökte på en vecka säger upp sitt brittiska medborgarskap? Låter som Propagandaministeriet fick maximalt genomslag på nyheten om den "kraftiga" ökningen. Det är säkert samma som med börsen nu, en kraftig minskning av ansökningar men det är väl ingen nyhet som gynnar vänstertomtarna…
Det finns nog ingen ffa inte någon ekonom som säga om det här är bra eller dåligt för Britterna på några års sikt.
Ekonomer har haft fel förr. Rena gissningar för det mesta.
Propagandaministeriet vilket är det? Vänstertomtarna vilka är det? Är det nyintroduktioner på börsen eller ansökningar om medborgarskap eller något annat?
Vänliga hälsningar
Nanotec
Jag tror att den största delen av ökningen beror på personer som härstammar från de forna engelska kolonierna, t.ex. Pakistan. Dvs det är ingen utpräglad "brain-drain" från UK, utan snarare ytterligare flyktinginvandring till Sverige. UK ser om sitt hus till skillnad från Sverige!
Således maskirovka från "Propagandaministeriet"!
De flesta som ansöker bor nog redan i Sverige sedan lång tid tillbaka och näe england inte är med i eu längre så kan ju vara rädd för komplikatiner, då man sannolikt tänkt verka i sverige längre tid framöver. Ökningen lär dock försvinna när de som befinner sig i den situationen är slut. Så attraktivt är inte Sverige.
@Styrbord Varför skulle det vara en intressant fråga? Det intressanta här är ju snarare att britter försöker säkerställa att de kan behålla sitt brittiska medborgarskap. Nja, frågan är hur intressant det är ifall det rör sig om 100 pers – det är ju givet att 100 pers kommer vara kraftigt missnöjda oavsett utfall och visa sitt missnöje…
Nä, det är snarare britter med svensk partner som verkar i Sverige eller England idag som ser om sitt hus för att även i fortsättningen kunna resa utan pass inom EU. Det är klart det finns ett värde i att fortsätta vara EU-medborgare för de som kan samtidigt som de kan behålla sitt brittiska medborgarskap.
Den minskade fria rörligheten ska givetvis bara gälla andra, inte en själv. Jag har principiellt inga problem med fri rörlighet inom EU för folk som faktiskt arbetar.
För att resa utan pass inom EU krävs ID där det framgår din nationalitet. Sådana utfärdas ej i Sverige så de flesta svenskar måste ha pass vid resor inom EU.
Nationellt ID-kort fungerar utmärkt.
https://polisen.se/Service/Pass-och-id-kort/Fakta-om-pass-och-nationellt-id-kort/
Sorry skrev lite snurrigt. Menade att vanliga ID och körkort inte gäller.
Nationellt ID kostar 50 SEK mer än ett pass och varför skall man söka det när man ansöker passet på samma ställe.
Nanotec: Media och övrigt etablissemang.
Men GB är inte med i Schengen så det innebär att de alltjämnt behöver pass. Jag tror inte det är det där med att behöva visa pass som är det man försöker undvika utan snarare att man faktiskt skall kunna bo och jobba i (övriga) EU som man vill åt med svenskt medborgarskap.
Tack Martin! Tolkar det som svar på fråga ett och att media är lite vidare än papperstidningar, alla radio- och tvkanaler. Omfattas alla riksdagspartier och större företag?
Vänliga hälsningar
Nanotec
Vad som kommer påverka Eurozonen är väl den stundade ekonomiska krisen i Italien. Har haft ett öga på Italien ett tag, och det ser inte lovande ut. Skulle nog tippa på att vi i höst kommer få höra ett och annat om deras ekonomi. Redan nu har flera banker svårt att få ihop det. Den italienska statsskulden är inte att leka med, 135% av BNP:n. Och Portugals ekonomi är väl inte heller något att hurra över. När det brakar loss kommer Brexit få ta skulden för finanskrisen.
Se även http://www.expressen.se/dinapengar/statsskulden-i-euroomradet-vaxer/
Du och jag kommer att få betala. Så länge som bankernas ägare alltid går skadeslösa kommer vi alltid att ligga i "doom loop". Enda lösningen är att låta det krascha och enbart rädda det lilla folket — vilket ju aldrig lär hända…
Frågan är väl vad som händer om fler länder i norra EU, ex.vis SE, NL & DK också vill lämna? Samtliga är stora nettobetalare. Kan det vara så att "marknaden" resonerar kring brexit som att "en gång är ingen gång…"?
Marknaden lär inte bry sig nämvärt ifall nettobetalningarna upphör – det som är avgörande är nog snarare hur det kommer bli med handelshinder. Det är just därför som vi inte ser fulla effekterna av brexit eftersom vi faktiskt inte har alla kort på borden om hur GB's handelsrelation med EU (och övriga världen) kommer se ut.
Sen må länderna du räknar upp vara stora nettobetalare per capita, men det är små länder och deras bidrag ger inte så stort bidrag. Ta istället bort t.ex. tyskland och du får se på effekter (dålig stämmning) när det gäller bidragen.
Min tanke låg mer i linje av att det kanske skulle bli en större osäkerhetsfaktor kring EU:s framtid?
Sedan när det gäller brexit kan man ju ge sig f-n på EU skall "statuera exempel" med UK för att skrämma in fåren i fållan igen s.a.s.
Notera att GB är med i ESS vilket ger dem rätt till frihandel, det är mot bakgrund av det inte så stort utrymme för EU att "statuera exempel" (iaf inte ifall man faktiskt vill respektera gällande avtal).
Så bollen verkar faktiskt ligga hos GB och hur dan handelsrelation man vill ha med EU. De har faktiskt inte bekännt färg där ännu…
Storbritanien kommer att tjäna på detta. Man är nu fri att sätta upp frihandel och allianser med tex USA och Australien mm. Australien har redan erbjudit UK free trade: http://www.bbc.com/news/uk-politics-36818055.
Arbetskraftsimporten kan man nu reglera som man vill.
UK planerar dessutom sänka bolagsskatt nu efter Brexit: http://www.bbc.com/news/business-36699642. Rule Britania !
Begränsa EU till att endast omfatta nyckelområden som tex tullfrihet, regelverk för läkemedel, gränsöverskridande miljöproblem som tex CO2. Detta kan ske med 10% av nuvarande EU-budget.
Det bästa Sverige kunde göra är att gå ur EU nu och samtidigt kräva att ett hårdbantat EU ersätter det nuvarande. (Om man inte går ur så kommer det inte att bli någon hårdbantning även om man kräver det, så man måste går ur först). Nu är ju detta bara drömmar bland våra strutsar och inkompetenta politiker……
D.v.s. Begränsa EU till det som det var före Maastrichtfördraget menar du?
Våra politiker tänker bara på sin börs och sin karriär. Ut ur EU måste ske utan de befintliga klåfingriga klåparna.
+1
Blir intressant att följa. Ett av få tillfällen man direkt kan se vad en utbrytning ur en ekonomisk union för med sig.
Om de fyra rörligheterna ska bevaras lär ju konsekvenserna bli små. Svårt till och med att se varför de internationella investmentbankerna skulle tvingas lämna London i ett sådant läge.
En intressant punkt är ju om frihandeln skulle drabbas. Blir det omeldebara resultatet negativt eller positivt av det? Om England inte kan köpa ett spanskt vindkraftverk lär de ju få montera ihop det själva, med möjligen något högre kostnad men med en medföljande positiv effekt på sitt näringsliv.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Brexit har iofs inte inträffat ännu så att dra slutsatser redan nu är lite förhastat.