Med en värmebölja över Sverige kan det vara en idé att titta på effekten av att öppna fönstret. Här illustrerad i en graf uppmätt med väderstation.
Effekten av två vädringar när det är svalare ute än inne. |
Svenska hus är som bekant värmeisolerade för att klara vintern med låg energiförbrukning. Det gör dock också att husen riskerar hålla värmen inne under sommaren, särskilt om man agerar fel dagtid.
Att vädra med vidöppna fönster och/eller dörrar fungerar dock utmärkt om det är svalare ute än inne. Detta kan illustreras med grafen ovan, som är inspelad i tisdags.
Vill man annars hålla nere temperaturen i bostaden, så det blir svalare inne än ute, så ska man
- Vädra med vidöppna fönster nattetid när temperaturen är som lägst.
- Sluta vädra i samma sekund som temperaturen ute når samma temperatur som inne och omedelbart stänga alla fönster och dörrar.
- Ha persienner, rullgardiner eller allra helst markiser eller andra utvändiga jalusier för- eller neddragna för att hålla solens strålar borta.
- Om det är svalare ute än inne, vädra aldrig på solsidan. Vädra bara på skuggsidan.
Följer man detta kan man lyckas hålla en behagligt svalare temperatur inomhus än utomhus, vilket kan vara skönt när dagens väderprognos talar för upp över 30 grader (enligt finska FMI – YR och SMHI är inte fullt lika “positiva”).
Väderstation med flera mätpunkter inomhus kan vara till stor nytta för punkt 2. och 4. Själv använder jag Netatmo med två extra inomhusenheter. Värt att notera vid andra vädringen är hur temperaturen planade ut vid 23.5 grader, trots att det vid tillfället var 21.4 grader utomhus. Värmetrögheten i själva huskroppen, och dess temperatur tar tid att övervinna.
24 kommentarer
Precis, lär av fransmännen, de kör med sådana där fönsterluckor för att hålla solen ute.
Redan första gången vi hyrde hus i södra Frankrike så lärde vi oss av en sträng värdinna vikten av att "garder la fraîcheur" – bevara svalkan – genom att stänga fönsterluckor och jalusier när värmen var som värst. En självklarhet på dessa breddgrader, men inte i Sverige, där vi vanligen klarar oss ändå.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Tack för tipset!
Nuvarande inomhus temperatur: 28,5 grader
Mmm, kostar lite men luft luft värmepumpen kan ju kyla också. Hade man haft solpaneler hade det varit gratis dessutom 🙂
Bara att förbereda sig för det som komma skall om en 25 år eller så med stigande temperaturer.
Mmm, kostar lite men luft luft värmepumpen kan ju kyla också. Hade man haft solpaneler hade det varit gratis dessutom 🙂
Bara att förbereda sig för det som komma skall om en 25 år eller så med stigande temperaturer.
Det vore kanske intressant att få se kurvorna med samma skala på Y-axeln.
Jag tycker att ett utmärkt traditionellt sätt att skydda sig mot bore på vinterhalvåret och mot solgasset på sommarhalvåret är att ha några fina större ädellövträd kring huset, själv har jag blodbokar, lönnar, lindar, almar, ekar, och askar, men ssk vanlig bok och ek är snabbväxande, och vips har du en klimatzon högre kring huset men ändå delvis skugga om sommaren.
Solskydd skall man ha på utsidan för att stänga ute värmen och på insidan för att hålla värmen kvar.
Dessutom håller tunga väggar dvs isolerade med rent timmer eller insprutad cellulosa värmen ute bättre än vanliga väggar med mineralull.
Solskydd skall man ha på utsidan för att stänga ute värmen och på insidan för att hålla värmen kvar.
Dessutom håller tunga väggar dvs isolerade med rent timmer eller insprutad cellulosa värmen ute bättre än vanliga väggar med mineralull.
Har panoramafönster mot sydväst mot vattnet(dubbel effekt). På sommaren står det öppet hela dagen.På vintern är solinstrålningen däremot uppskattad. Luftvärmepump med kyla är på g.
AC på fullt blås är det som gäller. Vem vill ha hela huset fullt med flugor och mygg?
Allt sånt är utrotat i städerna.
Jag bor mitt i stan utan träd på min gata och ändå kan jag få in myggor, flugor och bananflugor när jag öppnar mina fönster. Slipper däremot myror och annat.
Lite konstigt att det inte i Sverige finns färdiga eller inbyggda nätramar att sätta för fönster så att man kan vädra utan att få in mygg och annat. S k screen doors är väl snudd på standard i USA t ex.
Äh, det är ju så sjukt enkelt att bygga själv.
Man längtar till sommaren men tål inte värmen. Man längtar till sommaren men tål inte solen. Man längtar till sommaren men tål inte regnet. Man längtar till sommaren men tål inte insekterna. Man längtar till sommaren.
Det unika med sverige är inte våra kalla vintrar (för de är ganska milda) utan våra kalla somrar. Det är bara Reykjavik och Dublin som är kallare. Det "normala" är att det är varmt på sommaren. Vi kallar 26 grader för värmebölja…
Riv ut kylarpaketet o elfläkten ur bilen då du ska skrota den, kör på kallvattnet med trädgårdsslang, slöseri med vatten ??
Nej du vattnar ju blommorna o gräsmattan ju, o ungjäklarna plaskar nån hundra liter ur plastpoolen varje dag
Men utan vattenåtervinning, eller eget vatten så blir vattnet dyrare än en AC:s strömförbrukning.
Ja detta går ju inte 'i stan i 3-miljonersvilla' men bor man 'sist på vägen' granne med skabbräv, älg o rådjur som på vintern springer o skramlar på biltaken, behöver man inte skämmas för 150-tusen i taxvärde, osnyggt men praktiskt.
Räknade på det med kommunalt monopolpris på vatten (ca 25kr/m3) och utsugarel (effektiv marginalkostnad 1kr/kWh) och ja , det blir dyrare med vatten än AC om man inte samtidigt kan nyttja vattnet till annat. Det går åt ganska mycket vatten nämligen. Inte ens ett ton is ger mer än ca 100kWh bortkylt, eller ca 2kW kyla drygt 2 dygn. Säg man snålar och kör det bara hetaste timmarna kanske isen räcker en vecka eller så.
Skaffa pool och värmeväxla med den.
brackigt med pool… Billigare med en AC på ovanvåningen.
Kan köra den rätt länge för driftkostnaden för en pool (vatten, värme, räntor)
En annan bra grej man kan göra är att ha frysen lite på glänt
Thank you! Vädrar på morgonen, men använder skuggsidan.