Med anledning av att Swedbank infört en bruttoinkomstskuldkvot på 500%, dvs att man inte får låna mer än hushållets bruttoårsinkomst gånger 5, så kör vi väl en gammal hederlig söndagsenkät i frågan.
Summera ditt hushålls årsbruttoinkomst, så som banken vill ha den angiven, dvs summan av era årslöner plus eventuella bidrag (=studiebidrag plus barnbidrag). Kapitalinkomster räknas inte, då de anses vara engångsinkomster och inte stadiga löpande inkomster man kan belåna.
Tag hushållets skulder och dividera med denna årsbruttoinkomst.
Det ger en procentsats, t ex 4.57 (dvs 457%). Kryssa i rätt svar ute till höger.
Därmed får vi se hur det ser ut med bruttoskuldkvoten för responderande läsare.
Eftersom ca 75% av alla läsarna är högutbildade, respektive tjänstemän, egna företagare eller chefer, samt bor i ett storstadsområde, kan det därmed ge en indikation på vad 500% i bruttoskuldkvottak kan ge för effekt på bostäder i premiumlägen i våra storstadsområden.
25 kommentarer
Min skuldkvot är ca 60 % för tillfället. Jag köpte en liten lgh i Sthlms innerstad för rätt många år sedan och har både använt bostaden som bankomat och amorterat rätt bra. Om ett år flyttar jag till en större nybyggd lgh och lär få flera hundra i skuldkvot. Förhoppningsvis håller sig priserna stabila tills dess så att jag kan sälja min gamla lägenhet med bra vinst…
Konstigt resonemang.
Du får en latent skatteskuld på din bostad om du säljer den med vinst, och din nya bostad kostar mer. Bäst för dig vore om priserna faller ner under vad du köpte lägenheten för, så staten betalar tillbaka på din reaförlust och du inte behöver ta så stor skuld på nästa lägenhet.
Eftersom han ska flytta in i en nybyggd lägenhet så har han troligen redan skrivit på köpeavtal om priset. Så även om bostadsmarknaden kraschar så att hans befintliga lägenhet dyker i värdering så kommer den nya inte göra det.
Priset är fast, som Watz säger.
Vet eg inte vad skuldkvoten säger om man inte samtidigt uppger år när skulden togs upp / boendet köptes… Min lön har säkert stigit 30% samtidigt som lägenheten gjort det också sedan jag tog upp mitt lån! Förstår att det inte var en "vetenskaplig" undersökning, men nu blir det inte särskilt givande alls – gissar att många kommer ha rätt låga skuldkvoter.
Fortfarande fullständigt relevant, eftersom det visar på möjligheterna att ta renoverings- eller konsumtionslån på bostaden, alternativt flytta till annan bostad.
Att kalla det "fullständigt relevant" är nog att ta i – men låt gå, jag klickade i undersökningen iaf!
Då jag valt att sluta arbeta vid 58 års ålder ( utan ersättning, "paket", avgångsvederlag eller liknande) då jag bestämt mig för att gå ut från kontoret istället för att bäras ut, har jag valt att hyra en lägenhet i Tavira, Portugal tills vidare….
Varför beräkna på bruttoinkomst och inte netto? I vårt hushåll har vi 1.7 M innan skatt men det krymper till 900k efter skatt. Nu hyr vi men tänker snart låna 3.8 M för bostad. Då har vi helt använt det utrymme vi tror oss ha.
Därför att Swedbank gör det nu. Jag anser man ska titta på netto (disponibel inkomst), men för att jämföra med Swedbanks 500%-gräns så är den här enkäten brutto.
Ok! Jag har svarat med en bruttoberäkning. Jag tror att med 500% nettoskuldkvot skulle låneutrymmet krympa enormt mycket och bostadspriserna skulle gå ned motsvarande. På ett sätt är vi dumma i huvudet som är på väg att köpa nu men vad gör man med 3 barn, rejäl trångboddhet (hyrestrea) och svårt att flytta ut på landet pga jobbpendling?
"Jag tror att med 500% nettoskuldkvot skulle låneutrymmet krympa enormt mycket och bostadspriserna skulle gå ned motsvarande."
Ja, räknar du med netto istället för bruttolön så, ja då blir det en rejäl skillnad. Nettolönen tenderar att vara en bra bit lägre än bruttolönen – i synnerhet vid högre inkomster.
Men att bostadspriserna skulle gå ner nämnvärt är tveksamt.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Men bostadsrätt är "bara värderad till 1,4-1,6 miljoner men det känns väldigt skönt att kunna säga man är skuldfri (väldigt låga lån i förening).
Just nu ligger jag ganska nära 500%, men det beror på att jag precis separerat. Vi får väl se framtiden har på lut, men det är ju ganska lätt att sänka skuldkvoten ganska betänkligt genom att utvidga hushållet…😀
Lycka till!
Jag flyttade från bostadsrätt till hyresrätt och tog tjänstledigt ett år. Känns skönt och befriande att inte ha lån! Kände innan att lånet jag hade var mig övermäktigt.
Med 66% skuldkvot är det väl OK? Men det ger en belåning på 8% av beräknat värde. Inte konstigt att bostadsbankomaten utnyttjas flitigt. BNP-tillväxt my ass. Man är nog korkad som bara köper begnade bilar kontant.
Alldeles för mycket lån, men höga inkomster gör att vi bara ligger på c:a 317% med Swedbanks sätt att räkna. Sover dock rätt bra med en hel del bundet. Kan man binda 3 år under 1,6% är det bara att köra tycker jag.
Problemet med höga inkomster i Sverige är att så jäkla mycket försvinner i skatt…
Intressant undersökning. För att få reda på vad pengarna som inte går till amortering går till skulle du kunna ta den nu rasande aktuella frågan: "hur mycket lägger ditt hushåll på semester varje år".
Precis flyttat till hus själv och jag är singel utan barn, fick öka belåningen en del då. Tycker inte om lån, men vill gärna äga mitt eget boende
Hamnar på 420% kvot, och belånad ca 50% av värdet
Med en nettointäkt på 640´ SEK men noll i lön så går det ju inte att svara då det inte går att dela med noll. Klämde i över 1000 % i alla fall.
Berör ämnet lite. Det finns 2 fenomen i Stockholm och säkert på andra platser som köpare inte verkar ha riktigt koll på och det är bostadsrättsföreningar på ofri mark samt oäkta bostadsrättsföreningar. Stockholm stad höjer arrendena kraftigt vilket ger i slutändan högre avgifter. Lättnadsreglerna för oäkta föreningar försvinner nästa år vilket innebär att medlemmarna kommer förmånsbeskattas fullt ut, det ger också ett rejält påslag på skatteinbetalningen ändå värderas dessa bostadsrätter på samma sätt som en "vanlig". Förmodligen skulle en oäkta förening tjäna på att drivas som ett AB istället om det vore tillåtet.
Jag är låginkomstagare?, i alla fall i sammanhanget verkar det som. 25 000 kr per månad. Ingen tjänstepension. Inga förmåner. Ett års eftergymnasial utbildning. Köpte bostad kontant för en 15 år sedan. Tur i aktieaffärer. Nu har jag haft tur i 20 år och lyckas ta ut en ok lön och jag har kapitalinkomster. Ja, jag hade tur förra veckan också. Sålde dagen innan raset började. Fast jag har haft otur också men mer tur än otur. Köpte ny bostad, kontant igen. Kör vanlig bil och ingen båt. Tack för all tur jag har haft, enormt tacksamt för turen.
Har man bara lite kapitalinkomster, lite mark/skog och någon fastighet utan lån så gäller helt andra umgängesregler med banken – då vill de försöka få in dig i "Private banking", vilket i Sverige är en horribel amatörkopia av de riktiga banking-tjänsterna som erbjuds Geneve, London och NY.