Efter en och en halv månad har jag nu fått svar på min fråga till folkhälsominister Gabriel Wikström, angående profylaktisk behandling mot prostatacancer. Jag är inte helt säker på att de uppfattade frågan korrekt, men förutsatt det finns det några intressanta citat, som dock lämnar fler frågetecken öppna.
Folkhälsominister Gabriel Wikström.
Foto: Kristian Pohl / Regeringskansliet |
För tydlighetens skull publicerar jag min fråga nedan:
“Hej!
Jag driver Sveriges största oberoende blogg inom ekonomi, samhälle och politik, Cornucopia?
Med anledning av att man igår publicerat en kompletterande studie kring metoder att förebygga prostatacancer i European Urology, vad avser folkhälsominister Gabriel Wikström göra för att stimulera profylaktiska insatser mot prostatacancer?
Det finns miljardbelopp att spara, för att inte tala om den förhöjd livskvalitet och det minskade lidande färre cancerfall innebär.
Abstract hos European Urology:
Egen artkel
https://cornucopia.se/2016/03/forskare-rekommenderar-minst-21.html“
Man kan här misstänka att folkhälsoministerns brevhandläggare inte kontrollerat länkarna, men vi bryter väl ut folkhälsoministerns officiella svar, som nog måste tolkas som positivt:
“I Socialstyrelsens nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder finns rekommendationer om metoder för att förebygga sjukdom genom att stödja förändring av en ohälsosam levnadsvana.”
Folkhälsoministern ser alltså positivt på rekommendationer om metoder för att förebygga sjukdom genom att stöjda förändring av en ohälsosam levnadsvana. Svårt att tolka det hela annorlunda.
Dock ger det inte något svar kring de aktuella frågeställningarna kring den profylaktiska metoden att förebygga prostatacancer. Detta då den kan kräva anpassning av lagstiftning, om det inte enbart handlar om uppmuntrande reklamkampanjer, alternativt i kombination med att Public Service anpassar sitt programutbud för att stimulera profylaktiska åtgärder mot prostatacancer.
Profylaktisk behandling mot prostatacancer är ett typiskt ärende som kräver ett fast handlag från en minister, då svenska myndigheter inte frivilligt samarbetar med varandra. Här kan det krävas samordning av såväl Socialstyrelsen, Arbetsförmedlingen, Skolverket, Polismyndigheten och exempelvis Skolverket, det senare för att ta fram erforderliga utbildningar.
Det är onekligen beklagligt om folkhälsoministern inte tar denna fråga på allvar och missar chansen att proaktivt förhindra över tiden 100 000-tals fall av prostatacancer. Vilket kommer spara stort lidande och mycket skattepengar. Dessutom kan det erbjuda många instegsjobb för personer som annars har svårt att etablera sig på arbetsmarknaden.
Hela svaret från folkhälsoministerns kansli återges nedan:
“Bäste Lars,
Tack för att du har skrivit till folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister Gabriel Wikström. Jag har blivit ombedd att svara dig.
Jag vill inleda med att be om ursäkt för att du har fått vänta på svar. Vi får in många brev till ministern och departementet, vilket fört med sig att vi just nu har långa handläggningstider. Jag hoppas att du kan ha överseende med detta.
Regeringen avsätter 500 miljoner kronor per år under 2015–2018 för att korta väntetiderna inom cancervården och minska de regionala skillnaderna. Inom ramen för satsningen införs standardiserade vårdförlopp. Ett av de standardiserade vårdförloppen avser prostatacancer. I detta vårdförlopp har det klarlagts vilka symtom och fynd som ska föranleda misstanke om prostatacancer i syfte att skapa en tidig upptäckt av cancern. Vidare ansvarar Socialstyrelsen för att ta fram rekommendationer om screening för cancer. Den gällande rekommendationen är att hälso- och sjukvården inte bör erbjuda screening för prostatacancer med test av prostataspecifikt antigen (PSA). I Socialstyrelsens nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder finns rekommendationer om metoder för att förebygga sjukdom genom att stödja förändring av en ohälsosam levnadsvana.
Det är viktigt att såväl ministern som Socialdepartementet får ta del av allmänhetens synpunkter och erfarenheter. Jag vill därför ännu en gång tacka för att du har tagit dig tid att skriva till statsrådet.
Stockholm i maj 2016
Vänligen
Ulrika EhrensvärdBrevhandläggare på Socialdepartementet”
Det kan ju se ut som ett standardiserat svar, i stil med goddag yxskaft, men om det tar en och en halv månad att svara så måste det ju bero på att man satt sig in ordentligt i frågeställningen och tar profylaktisk behandling mot prostatacancer på allvar. Jag ser fram emot en proposition och remissrunda i ärendet.
21 kommentarer
Varför förlita sig på Statens hjälp?
Frivilliga rörelser brukar ju kunna komplettera Statens oförmåga.
Gå med i en förening eller ta saken i egna händer i stället!
Enda möjliga slutsatsen(tihi) av ursprungsstudien är att män som i frågeformulär uppger många ejakulationer /månad har lägre förekomst av prostatacancer.
Nu kräver jag att hypotesen prövas i praktisk handling i form av dubbelblind randomiserad prospektiv studie!
Kanske är svaret enklare än "Big Pharma" vill att vi skall veta?
https://carlnorberg.wordpress.com/2016/05/17/sockrad-cancer/
Den engelska original artikeln är läsvärd
Jag tycker det är jättebra att Ulrika ger en hjälpande hand när folkhälsoministern har långa handläggningstider. De måste definitivt ha läst dina länkar för det är uppenbart att de nu har händerna fulla.
Oppti: ”Gå med i en förening eller ta saken i egna händer i stället!”
Lindberg: ”Enda möjliga slutsatsen(tihi) av ursprungsstudien är att män som i frågeformulär uppger många ejakulationer /månad har lägre förekomst av prostatacancer.”
Jag har för mig att man drog den märkliga slutsatsen att samlag förebyggde, men att det inte gav lika stor effekt om man tog saken i egna händer.
Ändå:
mrlowrisk: ”De måste definitivt ha läst dina länkar för det är uppenbart att de nu har händerna fulla.”
Eller så kan man bara sluta konsumera mjölkprodukter så behöver man inte oroa sig för prostatacancer.
Afro amerikaner skall ju ha hög frekvens av prostatacancer.
Äro då slika individer storkonsumenter av mjölkprodukter?
Har jag faktiskt aldrig funderat över.
Det har jag ingen aning om. Det jag vet är att det finns studier som visar på samband mellan just prostatacancer och mjölkkonsumtion.
Det som sägs vad gäller mörkhyade är att hudfiltret dämpar UV-strålningen och det blir sämre med D3 via kolesterolet.
D3 slår på genomets/immunförsvar/strömbrytare för apoptos, felaktiga cellers självdöd.
Mörkhyade måste vara i solen längre tid för att höja sitt D-vitamin, populärvetenskapligt, därav att afroamerikanska gubbar är mer frekventa i statistiken.
Urban skugga ger inte speciellt mycket D3 i kroppen, receptorerna förblir avslagna och männens cancer har räkmacka, andra cancertyper med.
Det är inte för att de norrländska pojkarna dricker mjölk som de drabbas av prostatacancer senare i livet, det har att göra med breddgraden och solinstrålningen, norra Skandinavien tillhör prostatacancerbältet, här är UV-sprången extrema mellan instrålad UV sommar/vinter.
Det gäller att ha jämna D3-nivåer över tid, fluktuationen är onyttig, alltså tillskott den mörka årstiden.
Läst artiklar av professor vid Ontario universitet, specialist på just prostatacancer, bland annat.
Föredrag på tuben, Reinhold Vieth
Att inget händer inom forskningen beror sannolikt att det inte går att patentera D-vitamin, mer stålar ligger i kemoterapi och kirurgi, för att vara flisig.
Kosttillskott den mörka årstiden, ett billigt grepp på att förebygga,
Tack för informationen, PerH!
Och lite solariesol. Fråga Björn Ferry.
Han menar att lite solariesol förebygger många sjukdomar
"Profylaktisk behandling mot prostatacancer är ett typiskt ärende som kräver ett fast handlag från en minister, då "
Nätack, jag avstår nog från ministerns fasta handlag – mitt egna borde duga alldeles utmärkt:)
Man skall som alla vet räkna fingrarna efter att ha skakat hand med en sosse, aldrig att jag skulle låta en sådan tafsa på något som jag bara har i ental!
Har du kontaktat Folkhälsomyndigheten eller Socialstyrelsen? Tänker mig att de har bättre förutsättningar att ta till sig nya rön än Folkhälsoministern…
Jag skulle rekommendera att kontakta SBU (STATENS BEREDNING FÖR MEDICINSK OCH SOCIAL UTVÄRDERING) om du vill få svar på hur bra underlaget är.
Tror inte detta fungerar – Mer forskning behövs, blir eventuellt svar, tills vidare gäller konsensus.
Vad gäller konsensus D-vitamin så kör myndigheterna rekommendeationerna för US-soldater från andra världskriget, extremt låga doser.
Folkhälsoministern följer konsensusråden, moment 22.
Docent Jan Hammarsten har ägnat prostataproblemen mången tid och har hypoteser kring detta.
Andreas Enfeldt har dokumenterat ett föredrag av Hammarsten hållet 2012
https://m.youtube.com/watch?v=OJmOx2FqWLE
När allt är försent och prostatacancern är konstaterad så fungerar inte strålbehandlingen särskilt bra heller. Det lilla bolaget Micropos Medical (Aktietorget) är något stort på spåren vad gäller att minska biverkningar, behandlingstider och höja behandlingsresultatet.
För övrigt är PSA test inte särskilt tillförlitligt. Förmodligen har alla män som åkt Vätternrundan eller ännu mer Tour de France nivåer som får mätarna att slå i botten. Utan att behöva ha ett enda spår av prostataförändring.
För mycket cykling säges sänka männens fertilitet.
Kompisens son slutade med cykling och- si på f-n – han blev fader!
500 miljoner satsas på cancervården, på invandringen lägger man 30 miljarder….
Ja, inte behöver Sverige sabotage för att utplåna sig själv!
Så här är det, Sambandet var dessutom dosberoende: ju mer en man med prostatacancer rökte, desto högre var mortaliteten. Storrökande individer med minst 40 paket år (t ex ett paket om dagen i 40 år eller två paket om dagen i 20 år) löpte 82 procent högre risk att dö i prostatacancer än icke-rökare.