Vi lagom cyniska 60-, 70- och 80-talister som dominerar här på bloggen har ju redan accepterat att vi aldrig kommer få någon pension. Det kan ändå vara intressant att nu när en del av oss bara har något eller några år kvar till vi kan börja ta ut privat pensionssparande (innan även den åldern höjs) titta på hur dagens pensionärer har det inkomstmässigt. Hur små är pensionerna egentligen?
Ni har alla sett reklamen med evigt unga lyckliga pensionärer, som ser ut att vara högst 55 år gamla och med full virilitet och glädje lever livet, för de har sparat till privat pension. Men vad talar vi om för pengar i normalfallet, egentligen?
Vi vänder oss till SCB och tittar.
Inkomst av tjänst per månad ålder 50+, medelvärden |
Som man ser ovan landar medelvärdet för inkomst av tjänst på runt 15 000 kronor efter 75 års ålder.
I snitt ger det 11 922:- SEK i månaden att leva på rapporterar jobbskatteavdrag.se. Det var väl trevligt!
Ett annat sätt att titta på det är medelvärdena på den faktiska pensionen, för de som hämtar ut pension. En del väljer att fortsätta jobba, vilket avspeglar sig i de sammanlagda medelvärdena ovan. Vilka alltså inte blir representativa förrän vid 75 års ålder.
65-åringen får i medel ut 19 850:- SEK per månad före skatt, givet pensionssparande. Det ger enligt jobbskatteavdrag.se 15 048:- SEK per månad att leva på. Om man dock inte har sparat något privat blev pensionen bara 16 808:- SEK i medel och efter skatt 13 089:- SEK i månaden.
Kanske inte riktigt som i reklamen om den lyckliga ålderdomen oavsett?
Dock är som vi alla vet medelvärden mycket bedrägliga. Istället tittar vi på medianen.
Förvärvsinkomst före skatt per månad 2014, median |
Median 66-åringen får 20 692:- SEK i bruttoinkomst per månad, eller i snitt 15 593:- SEK i månaden efter skatt om man inte är medlem i svenska kyrkan.
Sedan faller inkomsterna rätt snabbt och redan vid 71 års ålder är man nere på 16 025:- SEK eller 12 583:- SEK i månaden kvar att leva på.
Detta är alltså vad dagens lyckliga pensionärer har att se fram emot. Blir mycket utlandsresor, egen häst, promenader på stranden med alla hundarna, en Harley att cruisa runt med osv.
Då kan man fundera lite på hur det kommer se ut för oss som är födda på 70-talet? 2014 visar nämligen på ett trendbrott. Medianinkomsten för pensionärer i åldern 70 – 75 år började nämligen då att falla, trots den goda konjunkturen – fallet 2009 – 2011 berodde antagligen på finanskrisens påverkan på AP-fondernas reserver och tillhörande nedjusteringar. Det framgår tydligt i grafen nedan att de främst är 70+ som drabbas av bromsen, medan de som är yngre antagligen har tillräckligt med tjänstepensionsreserver för att klara sig.
Medianinkomster åldern 65 – 75 under åren 1999 – 2014.
Ja, grafen är trunkerad nedåt. Lev med det även om du har en diagnos. |
Släng sedan på skattehöjningar på det. Och att börsen återigen föll 2015 och antagligen kommer falla 2016, vilket kommer slå i bromsen i pensionssystemet och sänka pensionerna.
Eftersom de flesta läsarna är män vill jag passa på att påminna om att var sjätte av er kommer vara döda innan 65 års ålder. Så för er är pensionen inget problem. Kvinnorna i publiken har bättre odds, bara var elfte av er dör innan pension1..
Jag önskar er en fortsatt trevlig dag och ser fram emot fler uttalanden i stil med “det finns ingen anledning att ha amorterat ner sitt boende till skuldfrihet till pensionen”. Glöm inte heller icke-inflationen där vi ser prishöjningar på 6 – 15% om året för monopolsamhällsservice vi inte ens får eller kan tacka nej till, som sophämtning eller elnät.
Tillägg: Färgvalet är som vanligt gjort för att äldre personer med dålig syn inte ska kunna se graferna. Bäst så.
1. Ja, naturligtvis är detta förenklat. Har ni överlevt så här långt har ni kraftigt förbättrat oddsen att leva till 65 år, åtminstone om ni passerat 30 år och lugnat ner er, lite.
56 kommentarer
Någon siffra på hur många svenskar, med svensk pension, som bor utomlands och betalar, i värsta fall, skatt därstädes?
I värsta fall således om personen valt fel land att bosätta sig i…
Att flytta till Portugal har visst blivit populärt på senare tid.
Enligt de grova förklaringar jag sett så är det i de flesta fall borttaget 25% av pensionen innan den skickas utomlands.
Undantaget är Frankrike som inte accepterar sådant.
Där gäller fransk skatt. På en måttlig penison blir det knappt någon skatt då det är skattefritt upp till 1350€ per månad för alla….
Men det är grymt dyrt att dö i Frankrike.
Nulli secundus
Bästa Nulli!
Oavsett var man dör kostar det väl 100% av ens liv?
Tycker du det är bättre att simma bland isflaken i Berezina, till exempel, innan man dör?
Även om det klassas som "hjältedöden…"
Jodå, alltid intressanta siffror. Det som är återigen förvånande är att det finns folk, på riktigt, som tror att man ska leva gott endast på allmän pension + tjänstepension. Visst, det kan fungera som ett relativt snålt leverne om man amorterat sina lån, men annars…
Dock, 15k netto/månad _är_ inte snålt utan räcker gott och väl till ett hyggligt liv.
Ja, det är en stor skillnad mellan netto och brutto.
Att få 15 000 kr netto per månad är nog inte alla förunnat.
Om man inte suttit och skavt på en stol med klister i baken…
Den som gjort det allra minsta bakvänt kan allt räkna med pension under 10 000kr netto per månad. Nu finns det vissa tix som balanserar detta men som alltid när det är bidrag från samhället så är ens självkänsla och dylikt knäckt då…
Nu verkar det ju som om medianindividen får 15k netto/månad enligt SCBs siffror. Ja, hälften får mer och hälften får mindre… Så det är väl vettiga siffror att utgå från om man ska diskutera levnadsstandard som pensionär?
Ett tips kan ju vara att inte konsumera 100% av sin lön under sin tid som arbetsverksam…
Det spelar nog ingen större roll hur mycket en vanlig löntagare sparar med den verklige inflation som finns. Lönerna idag är 4-5 gånger högre än när mina föräldrar började lönearbeta.
Först skattade man bort stora delar av sin inkomst sen blev man lurad att pensionen skulle gå att leva på. Sedan kunde man spara någon eller några hundralappar. Bara för att när man gick i pension inse att de där 100-lapparna man sparade varje månad på 60-talet varken gjorde till eller från på 2000-talet.
Jag tror att vi som tror att vi är smartare idag kommer få samma chock när vi går i pension. Jag tjänar idag bra och får hög avsättning till tjänstepension och om jag fortsätter på samma sätt kommer min allmänna-, tjänstepension och IPS (numera dödförklarad) uppgå till runt 35 000 kr vid 65 års ålder. Dit är det dock en hel del år kvar och det finns inget som säger att en normal inkomst inte är 80 000 kr då och då är mina nuvarande avsättningar inte mycket värda. I tillägg sparar jag cirka 25% av min nettoinkomst i en ISK.
Men det finns inga garantier att vi som bryr oss kommer komma ut bättre när det är dags att pensionera sig. Det finns en stor risk att stora delar av pensionen konfiskeras längre fram om man har mycket tjänstepension, IPS eller eget kapital för att skänka till andra som inte brytt sig utan istället konsumerat. Det är ju det som sker nu. De som konsumerat eller inte arbetat har inga pengar men garanteras en miniminivå som bekostas av de som egentligen borde ha en högre pension.
Jag tror framtida generationer är lika körda som nuvarande pensionärer, vi bara tror att vi är bättre och smartare.
Den där risken att "de andra" tar alla dina pengar finns ju alltid där, och jag tycker inte det håller som argument för att man inte ska göra något. Jag ser det som ganska osannolikt att tex mitt aktiesparande konfiskeras. Visst, allt kan hända och jorden går under i kärnvapenkrig, och då spelar ingenting någon roll. Men det är mer sannolikt att världen ser ut ungefär som idag, kanske lite rikare i genomsnitt, när det är dags att gå i pension.
Det var inte alls dumt att spara (tex i fastigheter eller på börsen) under 60-, 70-, 80- eller 90-talen. Se bara på de som äger egna hem eller lägenheter eller som hållt fast i sina aktier under sin livstid istället för att försöka pricka upp- och nedgångar.
Det är inte ditt aktiesparande de tar. De tar din allmänna pension och ger till någon annan för du har så mycket kapital att du klarar dig ändå. Summa summarum plus minus noll. Såna transfereringar sker hela tiden och har skett hela tiden i olika former.
Kärnvapenkrig har inte skett så ofta så det är inte så sannolikt. Men progressiva skatter och skatter på olika former av kapital och egendom är något som ständigt är under lupp.
Nej det var det inte men hur många gjorde det? Inte särskilt många, de sparade på bankbok istället för det var ju smart, det visste de minsann. Men det var givetvis fel med facit i hand. Nu kan vi med facit i hand säga att man borde gjort det då så jag gör det nu, men det finns inget som säger att det är rätt val på 30 års sikt. På samma sätt som vi skrattar åt bankboken kanske nästa generation kommer skratta åt dina aktier.
Självklart ska man spara och göra så gott man kan, vilket jag också gör, men det finns inga garantier och man ska nog inte peka och skratta åt dagens pensionärer och mena att de fattade fel beslut för vi kan stå där också en vacker dag. Även om jag ofta tar mig för pannan åt mina vänner som är ekonomiska analfabeter eller mina äldre släktingar som glatt röstade på S eller FP i någon slags förhoppning om att samhället fungerade. De visste inte bättre då, lika lite som vi vet bättre nu.
Ja, vi får väl se. Villaägandet glömde du ta upp, vilket man minst sagt kan säga var en "folkrörelse" under efterkrigstiden.
Nej, några garantier finns inte. Det vi nog är överens om är att det är dumt att konsumera 100% av sin inkomst, och att om man sparar 25%+ så är man nog i bättre situation än de allra flesta när man väl väljer att sluta jobba. Om det sedan är aktier, obligationer, fastigheter, råvaror eller sparkonto som är den bästa placeringen kan ju då diskuteras.
Ja, villaägande har haft en fin utveckling sen dess och det finns en del som ägde hus men många bodde också i hyresrätter.
Men oavsett det så gör det liten skillnad att ha ägt sitt boende med maffiga 1000% upp eller nåt.
Inköp 350 000 kr
Värde idag 5 000 000 kr
Skatt vid försäljning -1 023 000 kr
Köp av ny bostad… Det blir liksom inte så mycket vinst att tala om för de flesta. Det är därför debatten är het kring den , felaktigt benämnda, flyttskatten.
En kollega flyttade nyligen pga barnens skolgång, eftersom den yngsta hamnade i fel skola, närhetsprincip etc, De flyttade alltså från ett hus till ett annat i stort sett likadant sett till köpeskilling. Deras transaktionskostnad blev cirka 600 000 kr i skatt, mäklararvode, lagfart och pantbrev…
Så man kan sitta i en fin fastighet men den går inte alltid att realisera och att låna på värdet beviljas inte alltid eftersom personen är gammal och har låg inkomst. Därav seniorlån som är ytterligare en galenskap som uppstår i våra tilltrasslade ekonomier.
Vi är nog rätt så överens om vad man behöver göra och vad som sannolikt kommer fungera bäst. Men jag är faktiskt rädd på riktigt för samhällsutvecklingen och framtiden. Samhällskontraktet känns brutet sedan en lång tid tillbaka och förslagen haglar, det ena värre än det andra.
Det känns som om att botten har gått ur samhället och nu kan det bara krackelera mer och mer tills det till slut brister på riktigt.
Varför skulle åldern när man kan ta ut sitt privata pensionss
För egna företagare bör mqn ta ut pensionen vid 61!
"Det kan ändå vara intressant att nu när en del av oss bara har något eller några år kvar till vi kan börja ta ut privat pensionssparande (innan även den åldern höjs) titta på hur dagens pensionärer har det inkomstmässigt."
Varför skulle åldern höjas? Man får ju inte göra avdrag för den typen av sparande vilket får till följd att man har sitt sparande i KF eller ISK (som man kan ta ut närhelst man önskar).
Mycket intressant och bra inlägg. Ibland glömmer jag bort varför jag regelbundet tittar in här, detta var en bra påminnelse 😉
Ja det ser inte riktigt lika ljust ut som in reklamen, onekligen. Jag kommer osökt att tänka på den till synes outslitliga reklamen för ett preparat mot besvär under övergångsåldern osv: ett så där solbränt lyckligt pensionärspar på en strand, han ser ut att lossa av ett riktigt hysteriskt Mozart-skratt, och hon tittar litet utrrycklöst på honom. Reklamen vill ju säga att ta detta så blir din make så här nöjd med dig, själv tänker jag mig alltid en pratbubbla där hon säger – men Carl-Gustaf, det var ju MINA tabletter…
Men är det bra för en karl att få i sig Östrogen?
"okunnig"
Nej det är litet det som var poängen 😉 det synes mig som om det är karlen som blivit refemininiserad, medans reklamen nog avser att visa att han blivit 'glad' i en mer neutral bemärkelse.
Om jag amorterar ingenting i 25 år kommer lånet att ha minskat till 60 % av dess nuvarande värde om jag räknar 2% inflation/allmäna löneökningar. Den amortering jag gör för tillfället kommer att minska lånet till 70% av dess nuvarande värde om det blir ingen inflation.
Tillsammans blir det kanske en minskning till knappt 50 %, eftersom inflationen får mindre att jobba med mot slutet (orkar inte räkna). I mitt fall påverkar den förväntade inflationen värdet på lånet mer än min nuvarande amorteringsplan.
Finner staten att det saknas medel till alla behjärtansvärda ändamål så kommer skatten att höjas på penionerna. Någon måste ju betala .
Pensionen är alltid ett bidrag från den arbetande generationen.
Hur tänker du då?
Fonderade pengar och eget sparande är väl inget de arbetande kan påverka?
Göran Persson var väl och nallade av pensionsfonderna, eller är det bortglömt ?
@Oppti
För det första så är det bara en liten del som är fonderade pengar (det är bara premiepensionerna och eventuella privata lösningar).
För det andra så möjligheten att ta ut fonderade pengar är att någon skjuter till fonderade pengar – och det kommer knappast vara framtidens pensionärer som skjuter till pengar till pensionsfonderna.
Lars Sundberg!
Vare sig Göran Persson eller för den delen någon annan har nallat i några pensionsfonder.
Det påståendet är en myt som sprides av pensionärsorganisationerna och sverigedemokrater på Avpixlat.
Däremot kan med fog påstås att i den process som avses så förstärktes AP-fonderna med närmare 100 miljarder eftersom fonderna inte behövde till fullo betala sig ur den upplupna skulden för änke-/efterlevandepensioner och arbetsmarknads-/arbetsskadepensioner som överfördes till socialförsäkringsbudgeten.
Med andra ord i den pågående vulgärdebatten i ämnet så skänkte Göran Persson 100 miljarder till AP-fonderna.
Framförallt så är pensionen uppdelad på en mängd utbetalande aktörer.
För den som sparat i olika försäkringar så blir det så.
Ja, varje arbetsgivare utan kollektivavtal blir potentiellt ytterligare en pensionslösning…
Det ser ju bra ut.
Synd att man inte är ryss, de är ju fena på att gå i pension i vågrätt tillstånd.
Ser fram emot engångsbeskattning av privata pensionsförsäkringar, det måste kännas som jackpot för V/MP
Jag gick i pension i september😃 offentliganställd och sedan egenföretagare sedan 1983.
När jag fick min första lön 1975 fixade jag ett lönekonto och gick ut från banken.
På gatan gick en invandrarpappa med sina tre små döttrar.
" där går de som ska betala min pension" tänkte jag, nyss fyllda 25.
"Kommer de att göra det??"
Sedan gick jag in och öppnade ett Allemanssparkonto.
På den vägen fortsatte det.
Jag har aktat mig för att betala statlig skatt och satt av så mycket jag kunnat i företaget.
Min bruttolön har aldrig imponerat på någon, men mina avsättningar har varit på börsen i 40 år.
Jag har haft löneuttag för Max pension sedan början av mitt yrkesliv. En god del av mina pensionsavgifter har gått rätt in i statskassan utan att ge mig mera pension, ändatills jag begrep hur det fungerade.
Jag får ungefär 12000:- mån netto i allmän pension.
Minfru får ungefär samma, trots väsentligt lägre livsinkomst.
Min spaning är att man snart kommer att säga: "du har sparat själv; du behöver ingen allmän pension"
Mitt råd: lita inte på staten, du måste fixa en dräglig pension själv, börja nu; ju förr dess bättre. Vi är rökta!
Ja så är det.
Det fick även mina, numera bortgångna, morföräldrar smaka på. 47 år som vårdbiträde, undersköterska, sjuksköterska gav ungefär 700 kr mer i bruttopension än vad en väninna fick som hade jobbat ungefär 5-7 år av sitt liv och levt på bidrag resten. Det här var då redan på 90-talet innan allt havererade på riktigt.
Jag slås även av hur märkligt det är att ingen politiker tagit till vinklingen 'en pension är ett bidrag' , 'andra bidrag är behovsprövade', 'således bör även pensionen bli behovsprövad', och plötsligt får en generation strävsamma människor smaka på the power of the dark side…
Men vad skall man göra? 'Diamonds are a girl's best friend', men för oss män blir det lurigare…armbandsur (och då tänker jag inte på Apple watch), guldtänder?
En annan sak: jag tycker att denna tråds ämne tangerar frågan huruvida det är att föredra linjen att tidig pensionering av de äldre ger fler lediga jobb för de yngre 'eller', alla skall jobba tills de stupar, för då blir pensionsutbetalningarna för dessa individer mindre och deras skatteinbetalningar större – det är intalar jag mig, inte fråga om alternativ (annat än retoriskt) utan om en avvägning som inte borde vara helt omöjlig att sätta upp en ekvation för, där givet vissa antagna konstanter utifrån dagens skatter mm, en samhällsekonomiskt eftersträvansvärd pensionsålder kunde motiveras…
"Ja, grafen är trunkerad nedåt. Lev med det även om du har en diagnos."
LMAO! Den bildtexten gjorde min dag 😀
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Om jag gör en pensionsprognos får jag 25% mindre om jag går vid 62 än 65. Hur kan det skilja så mycket på 3 år? Enligt ppm kommer jag att dö när jag är 85, dvs 20 år senare än 65. Tar jag nuvärdet av det hittills intjänade och delar med 20 så räcker det till drygt 50% av det jag får om jag går vid 65 om 10 år. Jag behöver alltså på de sista 10 åren tjäna in lika mycket till som jag hittills fått ihop i pensionskapital på 35 år. Drygt 6Mkr till på 10 år, och det verkar inte rimligt om inte börsen totalspurtar. Känns spontant som att det är något lurt med systemet. Kan det vara Ponzi som ligger bakom designen?
Jag krossar ITP1-systemet så det går nog rätt bra för mig (systemet är bra när man tjänar bra), hoppas bara Alecta klarar sig… Dom verkar dock göra en hel del sunda investeringar så det ska nog gå bra.
Svårt att kalkylera .. Just nu ser allt ok ut, för framtida avkastningar osv. Men hur kan man förutsäga framtiden, kan man anta att avkastningen av sparade kapitalet blir ungefär som inflationen i framtiden ?? Vad finns det för alternativ ? Your Bet, No way to Know ! Enda säkra förutsägningen är att Bensin kommer att bli mkt dyrare på lång sikt !!
Sverige har inga pensioner. Vi har ett bidrag utifrån våra inkomster. Du kan tacka S för det. Dom gick emot ATP omröstningsresultatet. Som man röstar får man ligga.
Skulle Du vilja ha vänligheten att utveckla detta resonemang.
Jag förstår inte ett ord av vad Du vill ha sagt.
Förstår Du själv?
Så här är det.
Köttberget 40 talisterna fixade det bra för sig själva,som allt annat.Så även med pensionen.
Är man född efter 1952 kan man räkna med 4 till 5 tusen mindre nettopension per månad.
Köttberget har suttit i politiken så lång tid och fixat allt till egen fördel.
Bara hoppas kommande generation på något vis tar tillbaka stölden.
Inget är omöjligt.
Jag ser gärna att Du utvecklar det resonemanget.
Som född -51 och alldeles färsk som pensionär har jag dock som fackligt/politiskt aktiv och engagerad alltsedan 80-talet tagit del av pensionsfrågan i snart tre decennier och jag känner inte igen någonting av det Du påstår i Ditt inlägg härovan.
Om man har en större gård, några hus att hyra ut och lönearbete nu med hygglig lön.
Behöver man vara orolig för sin framtida pension om man dessutom är skuldfri?
Kanske inte orolig.
Dock en lagom sund skepsis inför vad ödet kan hitta på!
"luttrad"
En annan intressant aspekt är väl kvinnorna där en stor andel enbart arbetar 75%? Det är ofta med ursäkten, barnen, jag orkar inte arbeta heltid, min man står för resten etc etc. Räknar man om det till pension så blir det inte många kronor i slutändan, vilket många bittert har fått erfara. Har du dessutom otur så trillade din man av pinnen före dig och då sitter du med stor sannolikhet i skiten. Brasklappen blir då man inte amorterat av eventuella huslån… kan bli en rejäl käftsmäll i det scenariot.
För inkomståret 2015 och med en kommunalskatt på 32 % och grundavdraget 18900 kr (grundavdragets storlek är jag osäker på.) får garantipensionärer 7899 kr/mån och max bostadstillägg 5090 kr/mån.
Med en kommunalskatt på 32 % och grundavdrag 18900 kr fås en medelskatt på ((12*7899-18900)*0,32)/(12*7899)= 25,62 % , som ger en beskattad garantipension på 5875 kr i månaden.
SUMMA: 10965 kr i månaden för garantipensionären.
En äldre anhöriginvandraren får 2015 5462 kr i Äldreförsörjningsstöd (ÄFS) + max bostadstillägg 6200 kr vilket ger:
SUMMA: 11662 kr i månaden för den äldre anhöriginvandraren.
Resultat:
Äldre anhöriginvandrare som inte har genererat någon inkomstskatt till Sverige och som bara har tänkt att leva på bidrag i Sverige resten av sitt liv, får enligt ovan, med Äldreförsörjningsstöd (ÄFS) och maximalt bostadstillägg, 697 kr mer i månaden netto än vad svenska garantipensionärer med maximalt bostadstillägg kan få.
Med reservation för eventuella fel. Tacksam för kontrollräkning!
Att spotta våra svenska garantipensionärer i ansiktet samtidigt som äldre anhöriginvandrare skrattar hela vägen till banken, är uppenbarligen en situation Sjuklövern, som har utformat äldrepolitiken, gladeligen kan leva med i sin måluppfyllelse – ”Sverige en humanitär stormakt”.
http://www.pensionsmyndigheten.se/3085.html
Alla får ungefär samma. Med ett par decennium som yrkesverksam kan man få en pension som ligger i linje med både med garantipensionen och ÄFS.
Det finns helt enkelt inte, eller så har man inte lust, att dela ut mer pengar till pensionärer.
Vidare så räknade jag lite. Munkedal är den kommun med högst kommunalskatt i sverige.
En garantipensionär får där 11 812 kr i garantipension efter skatt.
ÄFS ger dig 11 662 kr efter skatt.
Så nej garantipensionen är inte lägre än ÄFS men skillnaden är obehagligt liten. Men jag anser nog ändå att de pensionärer som faktiskt arbetat en stor del av sittliv är de som kommer ut sämst i dessa situationer. De får i sämsta fall några hundralappar mer än ovan nämnda grupper som tack för ett helt liv som yrkesverksam.
Jobba svart verkar vara det bästa man kan göra.
Om man ligger i den lägre skalan så får man väl först utvandra för att sedan invandra igen och då åtnjuta förmånerna. Hur länge måste en person vara borta föra att kvalificera för dessa förmåner?
Aktiebolag, arbetsbyten,och pension i ett mot svenskar positivt inställt land är/har varit ganska bra ide´….
Betalas bara skatt på pension/stöd om man jobbat? Varför dras inget från invandraren?
Det är inte en fråga om invandrare även om de är den största gruppen som får ÄFS. Men det är tämligen meningslöst att lägga på skatt på en minimiersättning då det endast gör att bruttoersättningen höjs så att nettot blir på miniminivå.
@D.L. 09:26
Skulle du vilja vara vänlig att redovisa dina beräkningar eftersom vi kommer till olika resultat.