Efter initialt lugn börs på morgonen gick det undan nedåt idag. OMXS30 knäckte stödet på 1300 och är nu i ett första steg antagligen på väg mot 1250, vilket man möter inom någon dag i nuvarande takt.
Dagschart OMXS30 |
Berättelsen (eng narrative) som gäller handlar om oro över utvecklingsländernas utveckling, dvs främst Kina och vart därmed den globala ekonomin är på väg.
Bloggens läsare visste redan om att när ekonomin är överhettad ska man gå ur börsen och ligger antagligenredan ganska rätt positionerade. Alternativt gick man ut på dödskorset vi fick se i slutet av augusti och har legat likvid sedan dess. Vilket varit en utmärkt strategi. Sedan dödskorset är OMXS30 ner drygt 15%. Men indexkramarna och de som sitter stilla i den sk bankbåten får trösta sig med utdelningarna i OMXS30, som sedan dödskorset kan summeras till exakt inga alls. Utdelningar har man som bekant bara på våren i Sverige.
OMXS30 föll 4.22% idag och är nu ner 11.95% sedan årsskiftet. Guldet i SEK per gram är +12.44% sedan årsskiftet. Gammal är alltid äldst och guldet fungerar som vanligt som hedge mot börsnedgång. Bara att gratulera läsaren som både har sin hedge i guld och som gått ur på dödskorset i augusti. De andra som “man tjänar alltid på att köpa aktier och börsen” är förstås nöjda de med. De har ju köpt billigt och på köpet få se hur deras fonder och aktier blivit ännu billigare!
Nästa stöd får jag till redan runt 1250 i OMXS30. Så det kan komma en uppstuds inom några dagar, om stödet håller.
21 kommentarer
Kort på börsen och lång på bostadsmarknaden eller?
Enda tänkbara lång på bokmarknaden just nu är är redan ha varit länge på bokmarknaden. Bara att luta sig tillbaka och njuta av rekordlåga kostnader.
Eller ok, att gå in nu är också en typ av lång på marknaden. En ofrivillig framtida sådan, i samma objekt.
/domedagsprofeten
Kort på börsen och lång på bostadsmarknaden eller?
Det är fruktansvärt tråkigt att sitta likvid. Det händer ingenting. Fast vissa dagar går det väl an.
Sitta vid ett lik?
Borde det som oroar mest vara de italienska bankerna?
http://www.efn.se/nyhetsrummet/bank-och-borsras-i-grekland/
Om fiatvalutorna simultant kraschar i förhållande till guld och andra fasta tillgångar, är det då verkligen smart att ligga likvid? Någon som har en strategi för den stora kollapsen?
"Om" var ordet.
Men antagligen kraschar börsen före valutorna, då går du in, sen kraschar valutan, sen återhämtar sig börsen samtidigt som den skyddar dig mot "hyper"inflationen. Ett bra bolag är nog bättre än guld iaf, om man gått in när värdet är lågt.
Självklart är detta mina tankar och åsikter… tål att sägas innan folk bashar mina påståenden. Ingen här vet något, de flesta tror de vet.
Det är en farhåga som inte kan uteslutas. Vilka valutor kan stå emot inflationen som kan komma att uppstå för att täcka kreditförluster världen över?
Alex – Har du någon förklaring till varför börsen skulle stå emot en hyperinlation? Det skulle vara intressant att se siffror på hur börserna har reagerat i tider av hyperinlation. Någon typ av jämförelser av olika tillgångar i förhållande till valutan i fråga….
Ligger likvid I SEK sedan april, skall man valutasäkra mot dollarn/euro eller guld det är frågan?
Big
Tänkte inte på en hyperinflation a la Zimbabwe utan såna typer av inflationer vi får när ECB o dylikt trycker pengar. Min tanke är lite att ett stabilt bolag kommer fortsätta tjäna pengar trots hög inflation och kommer därför öka i värde för att kompensera för inflationen. Inte vet jag om jag tänker rätt… vore kul om nån kunde ta fram lite siffror för ryssland, brasilien, argentina o dylikt.
Tänk nu på att jag skrev att man ska gå in efter en börskrasch…. och inte nu.
Alex – Jag tror precis som du menar på, att det bör vara bättre att äga ett bolag som till större delen består av icke inflationskänsliga tillgångar, dvs byggnader, industrier, maskiner mm. Vidare tror jag att Sverige kommer att följa euron annars har vi inte en chans eftersom vi är exportberoende. Min nästa fundering ar att om vi får inflation som äter upp värdet på valutan så kommer alla kreditgivare kräva en högre ränta för att kompensera sig för den risken…. Huruvida denna riskpremie kommer att korelea med den faktiska inflationen vet bag inte. Om utlåningsräntan skjuter i höjden så borde ju inlåningsräntan följa med? Elle är det möjligen så att Rikbanken vill skapa obalans däremellan så att inflationen äter upp värdet på folks pengar men får ner en del av skulderna? Riktigt sosse politik utan beskattning alltså….
Bigboyayo: men är det verkligen så att vår export är så beroende på EU? Jag hade för mig att vi hade bättre handelsbalans mot resten av världen (dvs vi importerar från euroland och exporterar till övriga värden.
Mot denna bakgrund så får man fundera lite på vaför vi skulle behöva hänga med Euron för att klara oss…
Alex: du har alltså inget argument för din tes utan efterfrågar nu att någon annan skall komma med belägg. Tycker du då inte det vore rätt vanskligt att ta investeringsstrategi baserad på din tes?
Vidare har beta-Ethereum satt plattan i mattan och vinklat fordonet mot månen.
Apropå detta väntar jag med spänning på inlägget där du i vanlig ordning beskriver hur bitcoin stod sig mot andra valutor såsom USD, eller varför inte SEK, år 2015. Eller var det bara intressant ett enstaka år, 2014? Du får ursäkta en icke-professionell bloggare om jag inte förstår vad som är intressant.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Houston, we have a problem !
Glöm dessutom inte att utdelningarna är _inbakade_ i dagens kurser och att vi, allt annat lika, kommer se en nedgång på 4-5% till omkring utdelningssäsongen omkring April.
När man beräknar avkastning på lång sikt är det viktigt att inte glömma bort utdelningarna (historiskt sett har utdelningar + återinvesteringar stått för majoriteten av avkastningen på aktiemarknaden), dvs man ska använda sig av avkastningsindex när man jämför aktier med andra placeringsalternativ, inte prisindex.
Ska bli intressant att se Q1-signalerna. Är det dags för börsföretagens vinster (och därmed utdelningar) att vika kraftigt?