Gårdagens stopp i flygledningssystemen och startförbud för flygplan under ca 1.5h kan inte förklaras med en solstorm. Gårdagens sk rymdväder var anmärkningslöst och joniseringen av atmosfären i södra Sverige var rent av lägre än t ex dagen innan och absolut lägre än i Norrland, där flygstarterna inte stoppades.
Senaste dygnets maxobservationer.
Källa: NOAA |
De solstormar som nådde jorden under gårdagen var visserligen förhöjda till en G1- och R1-nivå enligt NOAA/NASA:s varningar.
G1 betyder:
“Power systems: Weak power grid fluctuations can occur.Spacecraft operations: Minor impact on satellite operations possible.Other systems: Migratory animals are affected at this and higher levels; aurora is commonly visible at high latitudes (northern Michigan and Maine).”
R1 betyder:
“HF Radio: Weak or minor degradation of HF radio communication on sunlit side, occasional loss of radio contact.Navigation: Low-frequency navigation signals degraded for brief intervals.”
Följande varning gick ut från NOAA:
“Space Weather Message Code: SUM10R
Serial Number: 676
Issue Time: 2015 Nov 04 1453 UTC
SUMMARY: 10cm Radio Burst
Begin Time: 2015 Nov 04 1421 UTC
Maximum Time: 2015 Nov 04 1425 UTC
End Time: 2015 Nov 04 1433 UTC
Duration: 12 minutes
Peak Flux: 180 sfu
Latest Penticton Noon Flux: 124 sfu
NOAA Space Weather Scale descriptions can be found atwww.swpc.noaa.gov/noaa-scales-explanation
Description: A 10cm radio burst indicates that the electromagnetic burst associated with a solar flare at the 10cm wavelength was double or greater than the initial 10cm radio background. This can be indicative of significant radio noise in association with a solar flare. This noise is generally short-lived but can cause interference for sensitive receivers including radar, GPS, and satellite communications.”
UTC (i princip GMT utan sommartid om jag inte har fel) är en timme efter oss just nu. Tiderna ovan ligger i linje med avbrottet som var ca 15:00 – 16:30, men man höll nedstängt en timme längre än påverkan.
Lantmäteriet har en jonosfärmonitor, som visar icke anmärkningsvärd aktivitet för gårdagen. Som man ser nedan var, som sig bör, aktiviteten betydligt högre i Norrland. I Norrland stoppades inga flygstarter.
4:e november. Källa: Swepos |
Däremot rådde avsevärt högre aktivitet den 3:e november, även här nere i södra Sverige. Utan att några flygstarter.
3:e november. Källa: Swepos |
Jonosfären ovan bör sammanfalla med effekterna av en solstorm på radio- eller radarfrekvenser. Men de var på inget sätt anmärkningsvärda under gårdagen.
Solstormen, givet NOAA:s varning ovan, var inte heller anmärkningsvärd på något sätt. Den kan fortfarande användas som ursäkt för ett driftshaveri. Det kan också handlat om att man övertolkat meddelandet och stängde ner preventivt.
Hade någon faktisk allvarlig situation förelegat hade den med all sannolikhet varit värre i Norrland och den hade även drabbat våra grannländer. Det senare talar för att det handlar om ett beslut och inte en faktisk incident, alternativt att någon central komponent i den svenska flygledningen över södra Sverige gick sönder (vilket råkade sammanfalla i tid med NOAA:s varning).
Till Public Service/SVT ställer sig Institutet för rymdfysik skeptiska till att solstormen skulle orsakat något problem. Rymdfysikern Urban Brännström:
“Men det är ändå märkligt att dessa störningar fått så omfattande konsekvenser för trots att de skedde snabbt, så var de inte extrema. […] Vi är konfunderade över den här händelsen, det är svårt att säga exakt vad som har hänt. […] Så varför det fått dessa stora konsekvenserna kräver mer kunskap och kommer ta minst ett dygn att fastställa.”
46 kommentarer
kp5 var det max uppmätta 3-4 november; lägsta stormgraden.
http://services.swpc.noaa.gov/images/planetary-k-index.gif
Som man ser nåddes även den nivån den 3:e november, utan några avbrott i Sverige.
Kan kanske finnas lokala variationer? Mätaren behöver ju inte visa den absoluta sanningen.
http://www-app3.gfz-potsdam.de/kp_index/back1.gif
NÅGOT hände iaf 3-4 November.
Jag jobbar med rymdplasmafsyik, om än inriktat mot norrsken, så jag hade tänkt sprida lite ljus kring det hela. Kp-indexet är ett planetärt geomagnetiskt index som alltså mäter förändringar i det geomagnetiska fältet. Det är därför bra på att se globala förändringar som kraftiga ökningar av ringströmmarna vid en geomagnetisk storm. Den är däremot ett väldigt dåligt mätetal för att beskriva lokala förändringar. De globala förändringarna är inte bara beroende av de dynamiska trycket från solvinden utan också till hög grad av orienteringen av magnetfältet som solvinden bär med sig.
Störningar av radar handlar främst om förändringar i joniseringsgraden i den övre atmosfären och jonosfären, vilket kan orsakas såväl jag solljus som inkommande energetiska partiklar. Dessa processer kan vara väldigt lokala och uppstå även under lugna magnetiska förhållanden. Därför behöver de inte synas på Kp-indexet.
Mer än så ska jag inte drista mig till att säga då jag inte har för avsikt att börja gräva i den data i nuläget. Men det sätter fingret på att även den nära rymden kan bjuda på en hel del överraskningar. Vi behöver veta mer om vår magnetosfär om vi ska kunna skydda oss när det behövs utan att riskera stänga viktiga system i onödan.
Love Alm
@DrLoveMachine
lovealm.wordpress.com
Du kunde ju bara ha sagt att jag hade rätt när jag sa att det kunde finnas lokala variationer.
@Love
Tack för ett ovanligt vettigt inlägg!
@Ben
Nu var det ju inte Hans Rosliing som kommenterade…"Jag har rätt och du har fel".
Rent generellt är även min erfarenhet av EM-fält att de alltsom oftast har närmast "magiska" egenskaper vad gäller svårigheten att modellera och förutsäga hur de skall uppträda. Vi som brottats med EMC/EMI nere på apparatnivå vet hur svårt det är att förutse var och hur lokal interferens uppstår i så geometriskt välbestämda komponenter som kretskort och apparatlådor – minsta variation i frekvensspektrum på nån signal pga av t ex komponentvariationer kan orsaka de mest oväntade effekter.
Att dra slutsatser om hur joniserad strålning beter sig lokalt i jordatmosfären vid soleruptioner torde, precis som "Ben" och Love Alm skriver ovan, vara mycket svårt – för att inte säga omöjligt.
…för alla utom för blogginnehavaren förstås!
@Love
Jag vet inte var dessa radaranläggningar ligger, men flygplatserna Skurup och Kastrup ligger bara 50 km från varandra. Ett avstånd som Jorden roterar på 2 minuter. Är det inte osannolikt att något så gigantiskt som ett solutbrott får så lokal effekt? Må vara att de svenska systemen kanske är mer känsliga, men då borde väl såna här störningar ha varit vanligare.
Har inte LFV (och andra berörda myndigheter) frågats ut om vad som verkligen hände och gjordes? Det är i dagens Sverige självklart att utgå från att de maskerar inkompetens och sårbarhet tills de ger underlag för något annat.
Koronamassutkast eller flares, det som till vardags brukar avses när man talar om solutbrott eller solstormar brukar inte ge enbart lokala effekter. Det är dessutom magnetiska störningar, och inte som det verkar vara här, förändringar i jonosfären. Men det finns flera fenomen som inte är direktdrivna via solvinden utan som typiskt beror på att magnetisk energi som lagrats i magnetosfären frigörs genom magnetisk återkoppling (magnetic reconnection).
Det är allt i från den klassiska substormen, då stora delar av natthimlen plötsligt fylls av norrsken till mer begränsade fenomen som t.ex. auroral streamers, proton spot aurora eller theta aurora. De två sista är intressanta då de oftast uppkommer när solvinden har ett nordligt magnetfält, vilket verkar ha varit fallet, då den storskaliga aktiviteten är rätt låg. Dessutom så uppträder de på dagsidan vilket stämmer överens med när störningarna inträffade. Bilden är på theta auroral, namnet kommer av linjen av norrskensaktivitet som sträcker sig från natt- till dagsidan tillsammans med norrskensovalen liknar bokstaven theta.
http://www-pi.physics.uiowa.edu/sai/gallery/theta.gif
Men jag understryker att det här är generella uttalanden och att jag inte har kollat på just det här fallet. Det finns nog både en, två och många tänkbara förklaringar.
Love Alm
@DrLoveMachine
lovealm.wordpress.com
Praktiskt är UTC och GMT samma sak, det har inget med sommartid att göra.
Ok, tack för info.
UTC är nya namnet, för att fransmännen inte skall känna sig mobbade av engelsmämnen (man ha till och med låtit de ha en udda ordföljd som kanske passar fransmännen bättre).
En vanlig missuppfattning är att GMT (eller UTC) skulle köra med sommartid. Så är det inte, vi har t.ex GMT+1 (CET) på vintern och GMT+2 på sommaren (CEST). Storbrittaniens tidzon kallas WET/WEST
Btw GMT betyde Greenwish Mean Time, dvs Greenwish medelsoltid (dvs soltid korrigerad för årlig variation genom medelvärdesbildning).
Gå till källan till nyheten, varför tror den personen att det var en solstorm? Man kanske har belägg för detta. Eller så har landets IT-avdelningar ett nytt svar att dra till när saker inte fungerar. Solstormar, vi kan inte hjälpa dig.
Så här säger LFV i alla fall:
För ungefär en timme sedan drabbades våra radaranläggningar av störningar förmodligen orsakad av solstormar. Våra radaranläggningar kunde inte leverera data till kontrollcentralerna över Stockholm och Malmö som har kontroll på flygtrafiken på hög höjd över hela Sverige. Vi kan inte hantera så många plan i luften och får sätta restriktioner med tanke på flygsäkerheten, sade Per Fröberg, pressansvarig på Luftfartsverket strax efter klockan 16.30.
(ur DN)
Det förklarar inte särskilt mycket men man kan ju notera att de "förmodar" att det beror på solstormar. Skulle det visa sig vara möss i serverrummet istället så blir det ju lite halvt pinsamt för dem.
Djur kan bli förvirrade av solstormar. Så den där musen kanske navigerade fel in i serverrummet.
Man undrar om det finns några störningsrapporter från jordbruket. Kossor har ju en tendens att inta en vetenskapligt signifikant nord-sydlig riktning när de befinner sig i upprätt betande position. Hur är det med får?
@Inge Njören Fåren byter block mellan vänster och höger och betar vidare som om ingenting har hänt.
Jag gissar på att det hela härrör ur en kombination av måttlig störning från solstormen + minst en annan svaghet i systemet.
T ex fel mänsklig reaktion och beslut på störningen. Underskatta aldrig ett klantarsle! Kanske var det en sån där paranoid rysshatare som sprang ner i skyddsrummet så fort solstormen kom?
För er som inte vet så tar det c:a 18-24 timmar för plasman (som kastas ut från solen vid ett utbrott) att nå Jordens magnetfält och därmed orsaka ev elektriska störningar. Men har altså gott om tid att förbereda sig. Värre är det för astronauterna som bara har 8 minuter att söka skydd innan gammastrålningen når fram.
Det hela handlar väl om chans till fel.
Ett stridsflygplan kan träffas av en välriktad AA-salva och fortfarande klara sig hem med stora skador – samtidigt kan ett skott från ett kaliber 22-gevär få samma plan att störta.
När det rör sig om så avancerade system så kan en extrem solstorm passera obemärkt samtidigt som en "normal" solstorm kan ställa till med stora problem.
Då säger jag att det var utländska hackare som penetration testade våra system.
Jag jobbade förut på en utav världens största banker i Zürich och en vacker dag gick mainframen (huvuddatorn) ner för kortsystem och man skyllde på ett tekniskt fel, dagen efter gick samma typ av mainframe och system ner hos största konkurrenten och man skyllde på något tekniskt fel.
Bägge gånger var det hackare som var och rotade.
445 miljarder dollar kostar hackare oss varje år (internationellt)
http://www.usnews.com/news/articles/2014/06/09/study-hackers-cost-more-than-445-billion-annually
Den som tror att Svenska system är immuna bara för att man inte hör något är en naiv.
Är det ett fientligt angrepp lär den här bloggen vara den första som får veta det….
Alternativt någon mycket eftersökt person som försökte fly från Sverige via flyg men okänd avreseplats och då stängde man ned alla – var befann sig nationella insatsstyrkan under dagen?
Det sista som hände innan flygstarterna släpptes på igen var att en privatägd affärsjet av Hawker 800-modell landade på Bromma. Den kom direkt från Moskva. Fem minuter senare släpptes flygtrafiken på – det första som startade var en annan affärsjet, som flög till Frankfurt. Tio minuter senare (eller ngt) startade reguljära linjeflyg igen.
Intressant, men varför stänga ner luftrummet bara för att någon/något landar? Och varför inte flyga direkt Moskva -> Frankfurt?
Många frågor och få svar. (roligare att dra det här till sin spets och fantisera lite än att hålla sig till den förmodligen mycket tråkigare verkligheten).
Allvarligt.
Du brukar själv gå hårt åt "Truthers" och konspirations-nötter.
Nu pratar du om hemliga privata jetflygplan från Ryssland osv.
Hela detta inlägg och spekulationer liknar diskussioner om "Ett flygplan kan inte skapa ett sådant hål i skyskrapan", "Jetbränsle brinner med xxx grader och kan inte smälta stål", "Varför stängdes luftrummen ner", "Kolla på den här gryniga videon – vad är det som skymtar bakom röken i bildruta 29?"
Är inte det roligt då? Klockan är 9:00 på morgonen och lite konspirationer får syret att flöda till hjärnan.
Wofser, det finns anledningar att jag inte skrev det i blogginlägget. Du förstår förstås inte ironi, utan det var ett skämt med avsikt att driva med de som är lättkränkta, speciellt de som brukar kalla mig för russofob och att "jag hatar ryssar".
Själva faktauppgiften om flygplanet från Moskva hittar man tydligt i Flightradar 24:s historik. Det är du som kommer dragandes med att detta skulle vara någon konspiration. Eftersom Peter Andersson lade fram en konspirationshypotes utan något som helst underlag slängde jag fram ett faktaunderlag som någon garanterat kan ha kul med.
Tänk om hela Truthers-rörelsen är någon form av skämt eller ironi som du bara inte förstått/listat ut? 😉
Absolut! Det är jag helt övertygad om. Åtminstone är det som driver det hela och tjänar pengarna, tror inte ett dyft på detta utan gör det bara för att tjäna pengar. På andras paranoia.
Det samma gäller detta blogginlägget – ger trafik, intresse, diskussion om vad som borde vara, och sannolikt är, en icke-händelse.
Åh, Cornucopia goes Linda Skugge: "Alla mina krönikor vara bara till för att provocera"…
…tjaa, hon försvann från Expressen efter det och återfinns numera i ICA-Kuriren…
…vi får se hur länge den här sidan står sig om bloggägaren fortsätter sätta din intellektuella målbild strax under Nyheter 24.
Vem var det som tog sig från Moskva till Frankfurt? Jo, Snowden hackade förstås flygledningen för fri lejd…
Jag hoppas det framgår att jag i min tur vände på den initiala kommentaren 180 grader (Sverige är/var under attack) med att det i så fall lika gärna kunde vara någon som ville lämna landet. Lite roligt måste man väl få ha här? 😛
Det är väl som med CO2-det är lätt att skylla alla väder på CO2 halterna!
Jonosfär aktivitet är sammankopplat med den här typen av händelser men det är ett par dygns fördröjning. Kollar du lantmäteriets jonosfärmonitorer för den 6e-7e-8e nov så bör du se aktivitet där nånstans. Och naturligtvis eftersom det här är laddade partiklar som interagerar med jordens magnetfält så kommer det antagligen visa mer aktivitet i Norrland än i södra Sverige.
Det som hände igår hade inget med laddade partiklar att göra utan var helt enkelt vanlig strålning som ökade i intensitet på grund av att solen hade ett litet utbrott vilket om man har otur kan orsaka en del problem. Sen varför det främst drabbade Sverige vet jag inte. Det får eventuell utredning visa.
Tar man på sig foliehatten så finns det flera tänkbara scenarier som man av hänsyn till "rikets säkerhet" gärna döljer under andra förespeglingar än det som faktiskt hände. Skulle jag gissa så ligger någon form av IT-haveri/bugg/störning/attack nära till hands.
Samtidigt cirkulerar mystiska plan över Kiruna kommun… http://mobil.nsd.se/nyheter/kiruna/darfor-flog-mystiska-plan-i-kiruna-9643943.aspx
Är det en teknisk begränsning som går att bygga runt? Någonstans förstår jag att det inte går att komma runt fysiken men är den aktuella radarn state-of-the-art eller är det någon trotjänare som snurrar? T.ex. modern signalbehandling kanske kan filtrera bort sådana här störningar eller använda andra frekvensband m.m? T.ex. klarar en militärradar detta eller kan man genom att invänta en solstorm smyga förbi osedd?
Samtidigt under gårdagen då radar/ledningssystem låg nere blev Landvetter flygplats strömlöst. http://www.expressen.se/gt/kaos-pa-landvetter-efter-stromavbrott/
Strömavbrott är nog svårare än radarstörningar att bortförklara med joniseringsgraden i den övre atmosfären.
Länk till en någorlunda vettig tidning som inte bojkottas av så många läsare här:
https://www.gp.se/nyheter/vastsverige/molndalharryda/1.2886168-kaos-pa-landvetter-efter-solstorm
Troligen fanns det någon svag punkt i systemet som slogs ut, solstorm kan mycket väl ha varit den utlösande faktorn.
Dock hade det inte hänt om systemet varit pålitligt designat.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.