SEB:s boprisindikator föll i oktober, men är fortfarande i ett toppläge. Indikatorn mäter prispsykologin på bostadsmarknaden och är som sådan en mycket god indikator på vart bostadspriserna är på väg. Och indikatorn säger att de ska fortsätta uppåt.
Indikatorns värde var 72 för oktobers mätning, fördelat på att 80% av hushållen tror på stigande bostadspriser, 8% på fallande och övriga på oförändrade priser.
När indikatorn varit negativ historiskt har också priserna fallit, men även om indikatorn är ner från rekordnivån 80 till 72 den senaste månaden så är den fortfarande positiv. Nedgångar enskilda månader har inträffat många gånger förr, men kan som enskilda månader betraktas som brus. Indikatorn var dessutom väldigt hög föregående månad och marginellt fler sansade prisbedömningar lär knappast påverka i det här läget.
Därmed är inte sagt att inte hushållens förväntningar kan fortsätta dyka, och om det sker kommer även priserna att vända ner.
Annat i boprisindikatorn är att hushållen i snitt tror på en höjd reporänta till 0.11% om ett år, eller 0.46 procentenheter högre än idag och i sin tro på höjda priser alltså räknar med högre ränta. Endast 4% av hushållen avser dock att binda sina bolåneräntor.
Min slutsats för den här gången är återigen att jag inte ser några som helt indikationer på att bostadsbubblan ska spricka just nu. Spricker den sker det antagligen tidigast till våren när socialisternas budget på allvar slår igenom och det kommer bli tydligt vilka ytterligare stora skattehöjningar som måste till för att hantera den pågående krisen. Bubblan existerar och den kommer krascha, men inte just nu, så är vi tydliga med den saken.
21 kommentarer
Vilken budget? AKB antydde ju att den lär manglas ordentligt i utskotten i gårdagens Agenda. Mao vill Alliansen arbeta bort värsta VMp avarterna utan att framkalla regeringskris. Förmodligen. Vi får se vad resultatet blir. Ialla fall lär inte skattehöjningarn pga denna budgeten få något resultat, men nästa budget och de kommande 5-10 åren pga ökade kostnader pga …
Skatterna behöver höjas, inte sänkas, för att finansiera pågående kris. Budgeten skjuter redan rejält under balans som det ser ut.
Detär jag med på, men det dröjer ett tag till eftersom man kör på checkkredit än så länge. Det börjar däremot dra ihop sig ordentligt- energibrist, skattehöjningar, ränteökning, ändrade avdragsregler. Kan det bli trångt i tälten någon gång efter 2018?
Detär jag med på, men det dröjer ett tag till eftersom man kör på checkkredit än så länge. Det börjar däremot dra ihop sig ordentligt- energibrist, skattehöjningar, ränteökning, ändrade avdragsregler. Kan det bli trångt i tälten någon gång efter 2018?
Ja oljebalans blir de nog inte förrän 2017, tills dess kan vi nog räkna med låga räntor för inflationstal blir svårt att få upp.
Företagen har ju dessutom högkonjuktur nu även om arbetslösheten är relativt hög.
Från 2017-2020 lär det hända en del. Högre energipriser, nuvarande flyktingkris lämpas över på kommunerna, stigande inflationstal och räntor, nedstängd baskraft i form av kärnkraftverk, högre skatter, lågkonjuktur osv.
Lite av en perfect storm, tyvärr ser väl scenariot ut att blir det mest troliga faktiskt…
Korrelation mellan indikatorn och indexändring borde vara ointressant eftersom det finns en kontinuitet i indexet, om priserna gick ned den ena månaden så lär det gå ned även nästa, osv. Dvs att folk är optimistiska när priserna faktiskt stiger är inte konstigt. Den intressanta situationen är snarare precis vid vändpunkten. Blir folk historiskt sett pessimistiska före eller efter att det vänder?
Tycker det ser ut som de blir pessimistiska samma månad, +/- 1 månad.
Budgeten klaras väl med bidrag från biståndet!
Dvs våra pengar till fattiga räcker länge men inte så långt.
Migranterna kommer hit och tar del av dem direkt.
En ordning som tycks gillas av alla goda humanister.
Beträffande boendet så fick vi i SVD en bilaga med alla projekt som är på gång inom Stockholms stad.
Reklam för boende inom tullarna! Något som toppades av champagnrekommendation till alla nya BR innehavare.
"Låna hos oss" melodin från 90 talet klingar i öronen för oss som är lite äldre
Budgetunderskottet enligt statsskuld.com är ca 1,3 miljarder om dagen. 475 miljarder om året – visserligen stjäl den antisvenska regeringen från det svenska folkets tillgångar (typ SJ m.m.) för att överföra till immigranterna, men det finns väl en gräns där också. Man sparkar burken och hoppas att EU skall sätta stopp för invällning så att min inte är tvungen att stå där med byxorna vid anklarna och säga att Sd hade rätt i allt. Alltså – vi (regering plus sjuklöver) säger sig var emot EU:s beslut men säger sig vara tvungen att acceptera och så vips kan man säga att det är ohumant bla bla bla men att regeringen är tvungen att följa EU:s beslut. Det är så kulturmarxister fungerar – det finns ingen heder över huvud taget – ändmålet helgar medlen – ungefär som islam fungerar – det är tillåtet att ljuga bara syftet är att expandera islam. Är det kanske därför som den kulturmarxistiska eliten vurmar så för islam? Lika barn leka bäst.
Nej, vår lånebehov är inte 475 miljarder om året. Du visar bara att du inte har koll.
Riksgäldens senaste prognos sade 71 miljarder i nettolånebehov 2015 och 25 miljarder 2016. Vi kan nog anta att behovet är större än så under nuvarande kris, men några tramsiga 475 miljarder handlar det inte om.
Dock, 71 miljarder är väl i storleksordningen 2% av BNP? Och den prognosen är från 2016, före pågående kris.
Men några 475 GSEK om året blir det förstås inte. Och många krisåtgärder tas ju "inom budget", där myndigheterna ska betala åtgärderna ur egen ficka på existerande anslag.
Ny prognos kommer den 21:a oktober. Blir intressant att se om man hunnit ta med pågående kris i den prognosen. Långt ifrån säkert, då det finns vattentäta skott som inte förmedlar situationen över en viss chefsnivå.
Nog kommer siffrorna fram, även om det släpar efter lite grand. För tidigt att säga förmodligen för Riksgälden, men vi får nog fina siffror i slutet oktober/början november med en kostnadsuppskattning.
71 miljarder är (var) 1.4% av BNP.
Får det till 1.74% av nominell löpande fyrkvartals BNP (70/4025=0.01739).
Det var på 80-talet men budskapet är detsamma som nu, https://youtu.be/mcuJurzbrEM
Cornu, du har rätt. -1,4% var prognosen för finansiellt sparande 2015 (-58 miljarder 2015). En del av riksgäldens nettoupplåning går som vidareutlåning till riksbanken.
Blir kul att se vad nästa prognos visar.
Skulle inte migrationsverket komma ut med en nu prognos på torsdag? (22:a oktober)
Ibland undrar jag hur det ligger till med svenskarnas mattekunskaper. Tror de det är normalt med en 10-15% prisuppgång per år? Om det fortsätter i samma takt då kommer en tvåmiljonerslägenhet kosta över 30 miljoner om 20 år…
Du sällar dig till Svenskarna!
En lägenhets benämning bör vara kopplad till bestående faktorer.
2 rum
200 kvm
Men aldrig benämnas som 2 miljoners lägenhet, ett belopp som ändras dagligen 😉
Hur skulle du sagt att det låg till med mattekunskaparna 1985?
Bostadsrättprisindex var då 39, 2013 var det 330 vilket motsvarar en årlig uppgång på ca 8 %
Finns det kanske en dold inflation….