Idag är det Veterandagen, där Sveriges ca 100 000 utlandsveterander ska uppmärksammas extra. Nyligen har bland annat Skellfteå Kraft skapat en fond för utlandsveteraner och Landskrona kommun har utropat sig till en veteranvänlig stad, åtminstone på kulturfronten.
Blivande veteran? |
Alla städer är dock inte veteranvänliga, tvärt om är få det. Istället för att stödja de som på grund av riksdagsbeslut rest utomlands, ofta med risk för liv och hälsa, för att genomföra våra politikers beslut, så vill ju t ex Stockholm istället stödja de som åker utomlands för att mörda, våldta och ansluta sig till terrororganisationer – terrororganisationer som svenska veteraner bekämpar. Sverige har som bekant militära rådgivare i Kurdistan, som just utbildar och stöder kurdiska förband att slåss mot IS terrorister. Samtidigt stöder alltså Stockholms kommun dessa terrorister, och utlovar arbeten och bostäder åt dem.
Med anledning av detta har bloggrannen Carl Bergqvist på Wiseman’s Wisdoms, författarkollegan David Bergman och veteranen Callis Amid skrivit en debattartikel hos Schibsted/SvD.
“Fler än 100 000 svenskar har under svensk flagg deltagit i fredsbevarande insatser som beslutats av vår regering och riksdag. Det är individer som åsidosatt sin egen bekvämlighet för att göra en aktiv insats för freden. Huvuddelen går vidare i livet, stärkta av sina unika kunskaper och erfarenheter. Men militära insatser är farliga och kan medföra svårläkta sår, såväl synliga som osynliga. Om Sverige verkligen skall göra anspråk på att vara en ”humanitär stormakt” måste vi först visa det genom att tydligare värna vårt eget lands soldater.“
Skellefteå Kraft har identifierat 100 000 utlandsveteraner som önskvärda kunder, och erbjuder därför dessa ett förmånligt elavtal. Därtill sätter man av 500:- SEK per abonnemang till en fond, som ska stötta veteraner efter utlandstjänst.
En enig Landskrona Kulturnämnd har gjort vad de kan för att stödja veteraner genom att från den 1:a juni göra sina betalattraktioner gratis för svenska veteraner. Del av motivationen följer:
“Kultur är i sin kärna en yttrandefrihetshandling. Men den är även ett konstant lackmustest för demokratin: i samma stund som konst och kultur inskränks eller censureras, är samma stund som demokratin är hotad.
Den yttersta garanten för att ingen främmande makt inskränker denna yttrandefrihet, demokratins livsnerv, är vår Försvarsmakt samt de som jobbat i dess anda. Våra grundläggande demokratiska ideal beskyddas både hemma och utomlands, dels via FN-insatser men även i andra konstellationer.
[…]
Det är viktigt att dessa individer, samt deras anhöriga, känner stöd och uppskattning hemifrån, både inför, under och efter sina insatser. En sådan uppskattning kan vara på det sätt som samhällets offentliga institutioner uttrycker respekt och tillmäter värde på dessa insatser i efterhand.”
Naturligtvis är Landskronas Kulturnämnds initiativ en handling i det lilla, men den är symboliskt viktig.
Men Stockholms kommun stöder alltså hellre terrorister än veteraner. En handling med en helt annan symbolism.
Bör tilläggas att enligt Försvarsmaktens definition av veteraner omfattas även de som utfört skarpa insatser i Sverige, t ex ubåtsjakt och incidentberedskap.
47 kommentarer
All heder åt dessa killar och tjejer.
Respekt.
Vetet I om Enköping med sitt Ledningsregemente hör dit?
Skall minsann jaga dem med skiftnyckel om de inte ställer upp …
Veteranbegreppet omfattar nog f ö också de som åkt utomlands civilt i statens regi? MSB hade t ex hjälparbetare i flyktinglägren i eller strax utanför Rwanda under massakrerna. Heder även åt dem.
Våra grundläggande demokratiska ideal äventyras inte från utlandet genom överbefolkningen och det inte går att lugga en flintskallig. Tyvärr finns ingen främmande makt som hjälper oss när leveranserna uteblir och det moraliska folket reduceras av svält. Redan på Gustav II Adolfs tid fanns legoknektar i främmande tjänst och man måste vara tom i huvudet för att se bestående fördelar av den verksamheten. Det är nu dags att fira även Desertörernas Dag.
Nej, men när vi börjar äta varandra så kan det ju vara bra att ha lite övning med bajonetten. Det är därför det är bra att vara veteran.
För övrigt vill jag påminna om följande:
"För en man som gillar fruntimmer och bärs
kan ett liv som fredssoldat nog bli en pärs
men är man bara lite tokig och pervers
klarar man sig även när dom skjuter härs och tvärs"
Visdomens ord, mina vänner.
Instämmer Ben
+1
OT; Idag gäller uppmärksamhet. USA´s 2:a reviderade BNP-siffror för Q1 kommer ut 14.30. Förväntningarna ligger på minus -0,1% jmf med 1:a prel. utfallet som var +0,1%. DJIA har ett mycket tungt motstånd vid 18.500 men ligger samtidigt öppet för en nedgång med 5-10%. Om siffran blir positiv inkl flera av de viktigare delposterna kan det bli tal om ett rally som spränger 18.500 och därmed bryter det vacuum som pågått sedan december 2014. Vad som händer med de långa räntorna är inte svårt att gissa.
WS har en förmåga att alltid dra ner förväntningarna vare sig det gäller makro eller mikro. "Bättre än väntat" blir då alltid ett motiv för att trycka på köp-knappen.
oops…skrev fel ovan. Förväntningarna ligger på minus -0.9%, inte -0,1%. Låter märkligt att en revision kan innebära så stora skillnader. Kan man lita på sättet man sammanställer statistik och ska man överhuvudtaget ha en så snabb rapportering att siffrorna blir meningslösa?
Finns det inte risk/chans att statistiken tolkas tvärtom också? Det är ju verkligen uppochnedvända världen nu:
Revision nedåt -> fördröjning innan FED rör räntan = rally!
Revision uppåt -> det går bra nu, men risk för räntehöjning -> panik!
Absolut. I detta läge med få investeringsalternativ är börsen med aktieåterköp fortfarande det bästa alternativet. Men Grekland och dåliga siffror kan vara motiv nog att trycka på säljknappen tills osäkerheten avtar igen. Vad jag menar är att dagen kan få stor betydelse. Inte minst pga att det är sista dagen i en månad.
Idag kommer också Michigan-statistik för inflation och konsument-beteende.
Får vi inget ras idag så ser det t.v positivt ut. De kraftigt negativa förväntningarna tyder på "bättre än förväntat". Är inflationssiffror och konsumentförväntningar inom "felmargnialen" så förstärker det ATH inom kort och brott av DJIA 18.500-600. Hoppla……..
-0,7% och ingen direkt termins-reaktion på varken index, ränta eller dollar. Positivt! Vi inväntar Michigan kl. 16.00 efter marknadsöppningen. Stänger man över 18.185 utlöses inte en vecko-sälj-signal. För det behövs en uppgång idag på >0,33%(nu -0,2%).
17.700 nästa om konsumenterna sviker det minsta. Bryts 17.700 blir det rekyl nedåt efter Lower High och Lower Low. Först 2% ned och rekyl upp. Test av det sista stödet före bifurkation ligger kring 17.500. 16.500 bör vara en botten för köp.
"Istället för att stödja de som på grund av riksdagsbeslut rest utomlands, ofta med risk för liv och hälsa, för att genomföra våra politikers beslut…"
Grupptänkspatriotism gör ingenting för dessa henniskor som riskerar sina liv för politikerna och deras vansinniga infall – mer än stödjer politikerna. Dessa individer skyddar inte vår frihet och bör inte tackas för det.
Soldater är trots allt soldater vilka de flesta fall bara gör sin plikt(avtalsenliga). Deras uppgift är inte att lägga in egna politiska värderingar i sin uppgift. Det är däremot vår plikt att stödja dem under alla omständigheter(utom vid brott) även efter de kommit hem oavsett om uppgiften varit felaktig, meningslös eller hopplös. Veterandagen kan vara ett sätt för dem att få uppmärksamhet och uppskattning även när politikerna tagit dåliga beslut. Ofta får soldaterna i det offentliga lida för "misslyckaden". Veterandagen skapar samhörighet och grund för erkänsla och upprättelse särskilt när individer känner sig som offer för dåliga beslut.
Ha ha, riskerar sina liv för politikerna!
Ja, när kulorna rasslade som ett jävla flipperspel i SISU-vagnen, då tänkte jag på Jan (eller Leni?) Björklund och hur mycket jag älskade hen.
Idiot.
@rttck
Det är absolut inte min plikt att stötta dem. Ger du dem ditt stöd så stöder du per automatik politikers dåliga beslut. Dessa personer som ställer upp på politikers idioti borde ställas i skamvrån.
@Ben Dover
På vilket sätt gjorde du mig friare? Tänkte du på det i din SISU-vagn?
Nä, jag sket helt i dig och din frihet faktiskt. Den civilbefolkning som fanns i området var mer angelägen, konstigt nog.
alag; Det får stå för dig då men i övrigt anser jag att du inte kan förebrå soldater för att de gör sin avtalsmässiga plikt. Du måste skilja på beslutande och utförande. T.ex kan du inte förebrå en myndighet för att de genomför politiska beslut. Vari består skillnaden?
Har du en i botten anarkistisk syn på världen som smittar alla som fogar sig i demokratiska beslut? (hur felaktiga de än är)
Kanske vill du bara utmärka dig som alag i alla lägen?
Det är f ö ganska festligt men inte oväntat att en marknadsevangeliker som du har absolut noll koll på vad som motiverar människor.
@Ben Dover
"Den civilbefolkning som fanns i området var mer angelägen"
Sentimental argumentering.
Du skiter i allas frihet. Hur går det på liberland.org?
Nej alag, han skiter bara i just din frihet, men vem gör inte det? Ditt blaj om "sentimental argumentering" är helt ovidkommande eftersom Ben, till skillnad från dig och mig, faktiskt gjorde en fysisk insats för civilbefolkningen i fråga i stället för att nöja sig med att argumentera.
@alag:
Ehm, varför är det sentimental argumentering? Det vet väl inte du? Jag kanske hade förhållningsorder och en prioriteringsordning från min arbetsgivare, t ex?
@rttck
I ett fritt samhälle kan du inte avtala bort rätten att äga din egen kropp. Demokrati är marknadsdemokrati. Alltså att man betalar för den skiten man vill ha. Man går inte över till grannen och rånar den när du ska åka på semester. Det är stöld och inte demokrati.
@bladejogger
Du kan skita så mycket du vill i min frihet. Det är när Ben Dovers blodiga semestrar blir mitt ekonomiska ansvar som min frihet kränks.
@Ben Dover
Det är inte av vikt vad du hade för motiv.
Fast hur kan det då vara ett sentimentalt argument?
Moralisten vill inte ha frihet utan det är ett pladder för att de ska känna sig bra och fantasierna ska flöda. Har man suttit i en beskjuten SISU-vagn i Långtbortistan och så är man på den goda sidan, även om det var bra betalt och ett äventyr i sig.
Är det vanföreställningar nu igen Urban? Jag har inte sagt nånting av det där.
Är det inte så det fungerar? Eller inser man att man har blivit lurad av makthavarna när man har varit där?
Hur skulle man ha blivit lurad menar du?
Man är ju oftast i sällskap med andra som redan varit iväg redan under utbildning i Sverige så man blir nog svårligen lurad tror jag.
Då stämmer min analys av din berättelse och den allmänt betalde krigande moralisten ganska bra. De fantiserar om att de gör något vettigt. I det stora kan de inte gör ett smack och det blir bara värre. De lokala stridstupparna blir bara tokigare. I bästa fall kan svensk industri sälja mer vapen
Som sagt, vanföreställningar.
Ja, man kan inse att man blivit lurad av makthavarna. Men man kan förhoppningsvis lägga det åt sidan och rädda oskyldigas liv i alla fall, när man är i utlandstjänst. Även om det i vissa fall rentav retar makthavarna att man gör det.
I den mån alag eller Urban Persson velat framhålla sin egna ideologi som föredömlig i denna tråd har ni misslyckats å det grövsta. Vad är er poäng? Gör inte ett skit och var bitter så är ni en bra människa? Även om så vore sant – vilket ni fortfarande har att bevisa med annat än stora ord – ger det er inte rätten att döma ut andra som gör så gott de kan som onda, ointelligenta eller moraliskt förkastliga.
Den som påstår att en statare förtjänar förakt som "kapitalets lakej" för att han blev av med armen i brukspatrons ströläggarmaskin har lite att jobba med. Så också den som påstår att Igor, som i bästa anda försvarade sin Sovjetryska hembygd mot invaderande Waffen SS förtjänar förakt för att ha stöttat kommunismen.
Vissa ting är större än ideologier. Det behöver man varken vara särskilt sentimental eller intelligent för att förstå.
Om det är något man inte begriper är det oftast bättre att hålla tand för tunga och möjligen verka dum, än att öppna densamma och bevisa faktum.
@morgonsur
"Om det är något man inte begriper är det oftast bättre att hålla tand för tunga och möjligen verka dum, än att öppna densamma och bevisa faktum."
August Landmesser håller inte med. Det är faktisk bättre att verka dum än att fastna i ett grupptänk.
Vissa ting är större än ideologier.
Ingen kan undgå påverkan av en rådande ideologi. Om du misslyckas med att inse det är du nog inte i form för att försvara någons rättigheter inklusive dina egna.
Den som påstår att en statare förtjänar förakt som "kapitalets lakej" […]
Inom libertarianismen finns det vare sig en logisk eller moralisk motsättning till att sälja sin egen kropp till slaveri. Däremot så måste avtal hedras av båda parter för att de ska gälla. Att säga att – du har skrivit på det här(måhända på fyllan) och nu måste du hedra det – är inte OK och slaveri. Du kan alltså inte äga någon annan människa genom att kontraktera bort dennes rättigheter till att äga sin egen kropp. Vilket gör att kontrakten i sin tur måste vara utformade så att ömsesidigt utbyte gör dem bindande. Sen äger inte en illvillig kontraktsbrytare sitt eget rykte.
[…] ger det er inte rätten att döma ut andra som gör så gott de kan som onda[…]
Som sagt du äger inte ditt eget rykte eftersom det är andras tankar om dig, på samma sätt som jag inte äger mitt. Jag vet att jag sätter mitt rykte på spel när jag går emot grupptänk och kanske verkar dum? Jag lägger ingen moralisk vikt vid vad det finns för motiv bakom att handla stort och fint. Vad jag säger är att ni inte har representerat min frihet vilken borde vara att jag lämnas ekonomiskt oberörd när jag inte samtycker till något som går emot min moral. Förstår du?
Svara på frågan alag.
Som cyniker går man inte igång så lätt med vanföreställningar. Man försöker hitta en balans. Moralisten däremot flippar lätt ur på de mest olika sätt. Ibland kommer de igång gemensamt i någon slags masspsykos. Någon kan ta deras land, trots att det aldrig har skett tidigare mer än i undantagsfall, när de har gjort något dumt. Det går som sagt inte att lugga en flintskallig. Ju mer ideologierna torkar och naturresurserna styr desto tydligare blir det nog.
Fast det är ju du som är psykotisk och hör och läser en massa saker som ingen sagt eller skrivit.
@alag;
För att lyfta oss lite ur det filosofiska "träsket" och återgå till verkligheten. Jag har full förståelse för ditt resonemang om grupptänk och hur det kan få människor att t.ex tänka&handla okritiskt. Men i sak handlar det här om att soldaten är anställd, inte värnpliktig eller ens frivillig/ideellt knuten. Soldaten har ingen moralisk plikt att fullfölja kontraktet(som skrevs före kunskapen om ett visst utlandsuppdrag) utan det kan sägas upp i förtid innebärande att hela anställningen upphör. Hade vi diskuterat t.ex USA´s Vietnam-krigföring genom värnpliktiga är saken annorlunda. Att som värnpliktig ställas inför krigsrätt för att man inte gör sin plikt, t.ex desertering, i ett främmande land som inte ens var en militär angripare på amerikansk mark var och är för mig både ett juridiskt och mänskligt övergrepp. Men så var det då. Indoktrinering av massan skapar gruppdynamik som gynnar makten. Något de naturligtvis är medvetna om.
Plikten att stödja t.ex våra svenska soldater utgår från idén att de inte åkt bort i syfta att döda andra människor utan tvärt om skydda dem genom att själva riskera sina liv. Huruvida de har rätt att ens uppehålla sig i det aktuella landet är inte en fråga för soldaten. Blir det så kan kontraktet upphöra men det går inte att bedriva "förhandlingar" på plats om vad som är rätt och fel bortsett från ev. direkta operativa uppgifter.
Jag har själv varit blå fredssoldat så jag kan förstå dem som tycker att dagens FN-sanktionerade uppdrag till enskilda länder med delvis egna intressen är en felaktig väg att gå. Inte minst för att man från början vet att det kommer att innebära väpnad strid etc. I Afghanistans fall är en del av problematiken att det saknas en motpart vid förhandlingsbordet.
Personligen har jag hela tiden varit emot svenskt deltagande i Afghanistan men det innebär inte att jag inte stöder våra soldater, trots att jag tycker att insatsen blev en operation mera grundad på behovet "att testa våra mannars förmåga" än att politiskt ifrågasätta den amerikanska interventionsgrunden(dvs ett svagt grupptänk).
Du får ursäkta mig på den punkten. Du skrev "plikt(avtalsenliga)". Plikt är ett juridiskt begrepp som betecknar en skyldighet att utföra något. Om du kan bryta kontraktet är det ej en plikt.
alag; Varför inte skilja på sak och person? Det går alldeles utmärkt att respektera människor även om man inte delar deras sak. Något jag undrar med ditt sätt att resonera är huruvida det egentligen finns någon anledning att respektera en enda av sina medmänniskor överhuvudtaget.
Jag kanske missförstår dig, men det hela tycks koka ner till något slags nyttokalkyl, där allt kretsar kring kortsiktig nytta för en själv. "Inget är värt att respektera utom det jag själv har betalat för, och då är det i alla fall inte värt att respektera eftersom jag redan har betalat för det".
Jag har en hel del sympati med den libertarianska frihetstanken, men även libertarianismens mer extrema förespråkare glömmer ofta att det inte bara räcker med en perfekt ideologi, hur det "borde vara" och "borde funka". Den perfekta ideologi finns inte som håller för den första krocken med den synnerligen icke-perfekta arten människa. Jag brukar själv med skräckblandad förtjusning följa debatter och diskussioner där allt är någorlunda klokt tills allt för "renläriga" extrem-libertarianer förklarar hur världen egentligen är, hur den borde vara, och hur osedvanligt korkade alla är som till skillnad från avsändaren av budskapet inte begriper sitt eget bästa. Denna respektlöshet för människan är inte helt olikt diverse totalitära ideologer från helt andra håll.
Om libertarianism överhuvudtaget ska ha en chans måste den – som alla andra ideologier – ha en fast grund i respekten för människan och hennes vilja att samarbeta och ställa upp för sina medmänniskor. Låt vara att denna vilja ständigt missbrukas av maktens företrädare. En god egenskap hos människan kan hyllas även om den missbrukats till fel sak. Men var lugn, ingen kommer att tvinga dig.
Tanken har förresten aldrig slagit dig att det kanske är du själv som fastnat i ett grupptänk – tillsammans med andra likasinnade extremlibertarianer? Resonemanget känns ju ärligt talat inte så där jätteunikt, direkt.
Kan i alla fall rapportera att Enköpings Ledningsregemente inte ordet hissa en endaste fana dagen till ära.
Satans DJ-à land ni har, mitt herrskap!
Ja vi har en hel del brister när det gäller vad vi ska värdesätta skepparn! Råder det inte Sverige en ständig identitetskris? Jag tycker nog det. Bara att se hur vi "firar våra högtider". Vi vet inte längre varför vi "firar dem"!
Inte konstigt att vi tar åt oss nya, t.ex konsumtionsbaserade sådana likt "Halloween på svenska".
Det nyliberala Sverige har inte gjort det lättare, tvärtom. Det märkliga är att nykonservativ och nyliberal i praktiken är samma sak sett t.ex ur ett amerikanskt pragmatiskt parti-perspektiv. Skillnaden för mig är mest generationsmässig, dvs ur den egentliga konservatismen(Högerpartiets värderingar) växte det i takt med välfärdsbygget och medelklassens framväxt en alltmer centraliserad nykonservativ politik(Moderaterna). När "boomer-generationens" barn tog över skapades den nyliberala versionen(Nya Moderaterna) som en reaktion delvis från deras egna konservativa uppväxt. En övergång från 50-talets socialdemokrati med ganska homogena värderingar i samhället till en explosion av "frigörelse" i den nyliberala andan där marknaden löser alla problem SKAPAR nog en hel del förvirring på flera plan. Men saken är nog den att den mognande nyliberala generationen återvänder till sina rötter och det är precis det man kan se inom de amerikanska maktstrukturerna. De neokonservativa åsikterna är nyliberalismen i gammal skrud.
Saknar man identitet från början(försvaret nedmonteras) inför en större förändringsprocess kanske man inte ska räkna med att man funnit den under pågående process(vad är vårt försvar?). Jag antar att Enköpings Ledningsregemente inte är ensamma om att inte riktigt förstå vad deras uppgifter är nu förtiden. :))
Jag skulle för egen del aldrig åka på militärt utlandsuppdrag, och det beror i hög grad på hur illa sverige tar hand om sina soldater. Som jag förstått det så drabbas omkring 10% av soldaterna av posttraumatisk stress, men militären verkar inte ta det problemet på allvar. Och även om det hade varit bra betalt hade jag inte åkt, min psykiska hälsa är värd mer än pengar.