En del läsare har barn som närmar sig tiden att lämna boet för att skaffa sig studieskulder och en ofta meningslös högre utbildning. Frågan vi alla ställer oss är då hur mycket man måste sparat ihop eller hur mycket man som förälder måste skuldsätta sig för att ordna en bostad åt den lilla prinsessan eller gossebarnet. Här följer en sammanställning, där Linköping ter sig som prisvärdast.
Metodiken här är att dels titta på Mäklarstatistiks snittpriser för lägenheter i kommunen, och dels på dem fem billigaste ettorna på orten, dvs ej i kommunen. Ingen hänsyn har tagits till var på orten man hamnar för att köpa dessa ettor. Billigaste ettan i Stockholm låg på Kungsholmen, billigaste ettan i Göteborg i Biskopsgården, vilket ter sig lite olika. Priserna avser utpriser, och säger inget om budcirkusen.
Därtill är detta ur säsong, och priserna på ettor rusar rimligtvis runt terminsstart.
Grafen nedan är indelad i riktiga universitetsstäder, och “universitetssstäder”, dvs fejkuniversitet som ofta inte ens var högskolor tidigt 90-tal. De riktiga universitetsorterna är Stockholm1. 2., Göteborg, Uppsala, Lund, Linköping, Umeå och Luleå, även om Linköping och Luleå väl var tekniska högskolor på 90-talet. Men eftersom man faktiskt utbildade på den tiden fullt dugliga civilingenjörer, innan högre utbildning förvandlades till gymnasienivå, får de vara med bland riktiga universitetsstäder.
Övriga “universitetsstäder” är Malmö, Växjö, Örebro, Karlstad och Mitt-“universitetet”, där jag helt godtyckligt pekat ut Sundsvall som exempelstad. Högskoleorter som Trollhättan, Borås, Ronneby, Södertörn etc har jag inte ens gått in på. Klarar man idag i Sverige inte av att kvalificera som universitet är man bara ett vuxengymnasium, med studieskulder som bonus.
Lägenhetspriser på universitetsorter och “universitetsorter”. |
Bland de riktiga universitetsstäderna ter sig Linköping billigast, vilket känns prisvärt. Uppsala är om möjligt dyrare än Stockholm när det gäller ettor, och kan knappast ses som prisvärt. Då är det bättre att ligga i Lund3.. Annars är Luleå och Umeå fullgoda alternativ prismässigt, med mindre spridning på priserna än Linköping.
Den som inte har några kvalitetskrav och ändå inte tänkt söka jobb utomlands, eller jobb alls, söker sig lämpligen till Mittuniversitetet. I Sundsvall kan man få en etta för 150 000:- SEK, och mamma och pappa behöver knappt belåna villans carport för att sessan ska få någonstans att bo.
Men för bästa kombination av skuldsättning, adekvat kvalitet på utbildningen och internationellt fungerande examen, så kommer jag fram till följande ordning att bearbeta gossebarnet och prinsessan att söka till.
- Linköpings universitet / LITH
- Lunds universitet / LUTH
- Umeås universitet
- Luleås universitet / LTH
- Göteborgs universitet / Chalmers
- Stockholms universitet / KTH
- Uppsala universitet
För er som allvarligt överväger att låta era barn söka till “universiteten” rekommenderas trailern till första säsongen av Community nedan. Och några år längre fram.
Glöm nu inte att tidigt börja bearbeta telningarna i var de ska skaffa sig sina studieskulder.
Men ordet är fritt.
Lämplig studieort för sessan och lillgubben? Och finns det egentligen några dåliga bostadsområden i Lund? Varför är Klostergården så billigt? Eller “billigt”.
1. Om jag kommer ihåg rätt är det i Sverige endast Karolinska Institutet som fortfarande alls kommer med i internationella jämförelser över toppuniversitet. Resten, meh.
2. Att alls kombinera Södertörns “högskola” med Stockholms bostadspriser diskvalificerar studenten från allt annat än ett jobb på McDonalds.
3. Föregångaren till P3:s Ligga i P3.
27 kommentarer
Du hittar billiga hyresrätter i krnskommunerna med kortare tågresa än vad det tar att cykla från de perifera studentgettona i Lund. Eller ragla för den delen. Och får man ligga i Lund kanske man inte ens behöver åka hem. Men ingen vill bo därute bland skånska bönder har jag förstått av bortskämda studenter. Själv pendlade jag o polarna 12 mil bil ett bra tag innan vi också fick ligga i Lund
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Leve Linköping!
Intressant att Göteborg är såpass mycket billigare än Stockholm och Uppsala. Då finns ändå både Chalmers och GU där.
Min redigerad variant av din lista:
1. Klipp navelsträngen.
2. Lith
osv.
Under min tid som studerande i Stockholm provade jag på dels en andrahandsuthyrd lägenhet (bodde två i den som delade på hyran) samt inackorderingsrum i privat villa (sunkigt källarrum med teve, mikro (gammal, odiskad och äcklig) samt dusch i tvättstugan). Båda fyllde sitt syfte och utbildningen ledde till jobb direkt.
Studentkorridor är tydligen inget alternativ längre för dagens söndercurlade instant-all-generation.
Men är inte det för att det finns så få korridorrum? Korridor är ju annars det bästa studentboendet! Jag låg i Lund.
Låg du i Lund eller fick du ligga i Lund?
Ja Lotta, de stackar små liven kan väl inte tvingas bo några månader i andra hand eller med allt för långa avstånd till dagis, förlåt jag menar universitetet.
Att du är sämre informerad till trots: LiTH håller fortfarande mycket, mycket hög klass. Problemet med de internationella listorna är att du bedöms på helheten, och LiTH består egentligen bara av I, data, maskin och el/fysik.
Men valet blev väl alltså rimligt iaf. Dock är det en alldeles unikt långsam stad, så priserna känns ändå inte så förvånande.
Det är bara Karolinska, Uppsala och Stockholm som ligger på top 100, ser inte varför man skall läsa på något annat
Men vad exakt är det du förväntar dig rankinglistorna skall egentligen hjälpa till med? De talar ju inte om pedagogerna på just en specifik utbildning är bra, eller om just den utbildningen får ok med ekonomiskt stöd för att genomföras,etc. Det är snarare att den säger att det larösätet har klarat sig bra. Men det blir ändå på tidigare prestationer. Jag ser det snarare som att det enda rankingen hjälper med är lönekarriär och risk att någon verka bättre än vad de är just pga av att de har ett "bättre" universitet i sin diplom
Har en intressant fråga. Fick du hjälp av föräldrarna att ordna någon bostad sedan du lämnade boet. Själv stack jag hemifrån vid 16. Fixade fem egna boenden samt studentboenden. Men fick hjälp när jag köpte första villan. (I Nacka. Borgensåtagande.) Nu krävs det tydligen att föräldrarna köper första boendet för att få ut ungen överhuvudtaget. Och jodå, jag hjälpte också till när det var min tur.
Linköping hade faktiskt både Teknisk Högskola och Universitet på 90-talet. Tek fak och Fil Fak – aldrig drog de jämnt..
Min egen bostadskarriär var i följande ordning – husvagn, flygel 10km utanför staden, korridor, hyres lägenhet sv på totalt 15 adresser. Mina barn har inget annat att förvänta än att fixa boende. Köpa blir det inte tal om…
En riktig universitetsort har läkarutbildning – Luleå kan således egentligen inte räknas som riktig universitetsort. Ingenjörsutbildningar i all ära – men inom både bygg och programmering och dylikt går det fortfarande att vara självlärd om man inte vill skuldsätta sig på en teoretiserad och förfinad lärlingsutbildning avsedd att skuldsätta och examinabetinga studenten så att hen står i skuld till den svenska staten och i alla fall inte direkt kan starta eget privat företag och konkurrera med de stora jättar som redan finns! ;-P
Definitionen på ett universitet är väl ändå att där bedrivs forskning och utbildning?
En doktor måste inte nödvändigtvis ha nåt med sjukvård att göra.
Dagens skratt. Tack för det. "riktiga universitetsorter"
Dagens skratt. Tack för det. "riktiga universitetsorter"
prisutveckling på universitetsort Stockholm, Alvik
hösten 2014 fyrtiofyra kvadratmeter 59000 Per m
för ett par veckor sedan nitton kvadratmeter i samma byggnad nu 100000. Per m.
Sunt?
När de gäller de vanliga ingenjörs, civilingenjörs eller civilekonom utbildningarna så spelar det inte så stor roll vilken högskola du går på.
De är tämligen lika, använder i mångt och mycket liknande böcker, snarlika kursplaner osv. Det är ingen "rocket science" längre.
Det man får om man går på de finare skolorna är prestige, kontakter och större möjligheter att doktorera osv.
Hela denna jämförelse mellan de olika högskolorna känns tämligen konstruerad.
Jag skulle vilja säga att det är just på de vanliga civilingenjör och civilekonoms utbildningarna där det spelar roll vilken skola man går på. Eftersom du kommer ut med samma utbildning så spelar universitet/högskolans namn väldigt stor roll när man söker jobb. Det är i stort sett bara från de topp 4 tekniska högskolorna som de attraktiva arbetsgivarna rekryterar, detsamma gäller på civilekonom sidan.
Nej, nästan ingen bryr sig om vilken högskola du studerat på. Eftersom du kommer ut med samma utbildning är det ALLT ANNAT som avgör, inte din examen.
Det är väldigt långt från min erfarenhet och kan också tydligt ses på exempelvis management-konsulternas hemsidor (McKinsey, BCG, Bain osv). Men det beror helt på vart du söker jobb, står det mellan en ekonom från Handels i Stockholm eller en från Mittuniversitetet så vet jag vilken de kommer att välja varje dag i veckan…
Jaså, jag trodde du pratade om riktiga jobb…
Ska du bli powerpointingenjör är ju naturligtvis yta viktigare än innehåll.
LuTH = Luleå
LTH = Lund
Tyskland – Universität Leipzig grundat 1409. För den humaniorastuderande. Hyr centralt för under 300 EUR per månad i wohngemeinschaft. Dessutom vacker kulturstad som överlevde kriget och 18 mil till "en riktig stad" Berlin.
Eller för ekonomistudenten Leipzig Graduate School of Management. En av Tyskland (och därmed Europas) bästa graduate schools (kandidaten får tas på annat håll alltså). Visst man får betala tuition.
Techniche Universität Dresden – För teknikstudenten. I övrigt som ovan, lite längre till Berlin bara.
Tjeckien – Karlsuniversitetet 1347. Det är Prague, vad mer behöver sägas?
Om jag skulle studera igen skulle jag skippa Sverige helt. Internationell erfarenhet + bättre studier + billigare öl.
Corvinus i Budapest är också ett alternativ.