Berättelsen om att Saudi-Arabien ska ha öppnat sina oljekranar för att pressa ner oljepriset är i själva verket skönlitteratur. Produktionsdatat från Saudi-Arabien visar tvärt om att landets råoljeproduktion (eng crude oil production) fallit tillsammans med oljepriset. Det finns alltså ingen substans i att Saudi-Arabien skulle ha sänkt oljepriset, annat än att man i så fall gjort det genom att dumpa sina mellanlager av olja, vilket är en tillfällig effekt.
Berättelsen (eng narrative) som först fram under hösten och vintern som förklaring till kraschen i oljepriset är att Saudi-Arabien skulle slutat hålla tillbaka sin oljeproduktion på konstgjord väg och översvämmat oljemarknaderna med billig olja. Men tittar man på statistiken så är detta en skönlitterär berättelse, som marknaden svalt med hull och hår.
Statistik över oljeproduktionen från Saudi-Arabien nedan, via Trading Economics som hämtar sitt data från EIA. Oljeprisdatat för Brent och WTI är från EIA.
Saudi-bluffen: Saudi-Arabiens oljeproduktion och oljepriset. |
Som vanligt har det alltså handlat om tomma, stora ord, men lite hockey.
Saudi-Arabien kan ha dumpat sina mellanlager, sin oljereserv, eller kanske mer sannolikt dumpat pappersolja i form av terminskontrakt på marknaden. När man inte kan leverera på terminerna får man köpa tillbaka dem, och oljepriset stiger igen, men effekten att slå ut dyr nordamerikansk skifferoljeproduktion har man uppnått ändå.
I själva verket har Saudi-Arabiens oljeproduktion fallit med cirka 6% sedan augusti 2013. Någon real marknad översvämmad (eng glut) av saudisk olja finns inte.
I realiteten förblir Saudi-Arabiens nationella peak oil fortfarande november 1980, och landet klarar inte av att öka sin oljeproduktion nämnvärt.
Beskedet till investerare är solklart. Oljepriset kommer återhämta sig när verkligheten kommer ikapp den saudiska retoriken och den skönlitterära berättelsen om överflödet av saudisk olja. Men man måste beundra de snurrdoktorer (eng spindoctors) och PR-byråer som lyckats sälja in detta och kraschat hela marknaden.
Förkortad artikel på engelska hittar ni här.
21 kommentarer
Artikel i Guardian i dag:
Saudi Arabia boosts crude oil production to highest level on record
Det är vad Saudis oljeminister hävdar. Dessutom använder han ordalydelser som "pegged at", vilket antyder att det handlar om att man "sålt" 10 miljoner fat per dag. Inte att man kan leverera.
Skillnaden i siffror beror på NGL och raffinaderivinster (raffinering kan få olja att öka i volym), men det är samma underliggande produktion. Man har knappast ökat sin NG-produktion heller.
EIA:s siffror baserar sig tvärt om på oberoende bedömare och inte på vad Saudi-Arabien själva hävdar. Petrologistics spioner som räknar oljetankers, och hur djupt de ligger i vattnet är exempel på sådana källor från verkligheten.
Saudiarabien, och de flesta OPEC-länder, klassar alla siffror kring oljan som statshemligheter. Därför är alla siffror kring reserver, produktion, export etc antingen uppskattningar från kommersiella aktörer inblandade i verksamheten eller pressreleaser från ministerier, vilka kan vara utsatta för diverse "fluff" som Corny skriver.
Det finns alltså inga officiella siffror som är öppet tillgängliga för Saudi, vilket det gör för de flesta andra oljeproducenter.
Helt rätt att processing gains räknas som oljeproduktion. Detta innebär att Sverige har en rätt betydande produktion genom vår raffinaderiindustri.
Saudis mål är inte att slå ut USA skifferolja. Det är en berättelse som skapats av egocentriska amerikaner.
Målet är att försvara sig mot shia-muslimernas offensiv. Shia har tagit över Irak och kontrollerar Syriens regering som kan gälla för Shia (så länge de har lust med det). Shia har även tagit över Jemen. Den Saudiska oljan finns i öster där det finns en lokal majoritet av shiamuslimer. Om Saudis shia-muslimer (som är en förtryckt minoritet) gör uppror och får stöd av Iran så kan de erövra Saudis alla oljekällor. Detta är naturligvis lockande för Iran vars alternativ kan vara en statsbankrutt.
Alltså: Saudi är i en kamp på liv och död med Iran. De vill inte minska sin oljeproduktion för att öka oljepriset då det skulle stabilisera Iran. Istället hoppas de på ett sammanbrott i Iran, innan Saudi råkar ut för ett inbördeskrig. Saudi har en liten befolkning som knappast är intresserade av ett liv som frontsoldat. Nästa steg lär därför bli att hyra in soldater från Pakistan eller Egypten för att föra krig i Jemen. Kanske kan man sedan gå vidare med att destabilisera Iran genom att stötta några separatister i Iran.
Saudi har alltså allt intresse i världen av att öka som oljeproduktion för att sänka oljepriset. Att de inte gör det bevisar att de inte kan göra det.
För USA är oljetillförseln från Mellanöstern ytterst viktig.
Det blir intressant om USA byter sida i "The Long War" i Mellanöstern. Tidigare har USA stött det relativt oljerika sunnimuslimska bältet. Det stödet har kostat på, både inrikes- och utrikespolitiskt. Saudiarabiens store son, Usama bin-Laden, lär ju ha vält World Trade Center i New York 11 sept 2001; ett datum som har blivit en temporal vattendelare hos amerikanerna och inledningen till "The War on Terror".
Om USA istället anser att framtida oljetillgångar främst ligger inom det shiamuslimska bältet i Mellanöstern, och om USA anser att de har blivit alltför hunsade av sunnimuslimerna bland annat i form av al-Qaida, ISIS et cetera, så har vi förmodligen oroliga tider att vänta i Mellanöstern.
För övrigt verkar ju Ryssland har ökat sin oljeproduktion kraftigt sedan mitten av 2014.
"För USA är oljetillförseln från Mellanöstern ytterst viktig"
Tror inte det då man minskat importen med 90% dock är säkerhetsläget där akut och blir inte bättre av Kinesers och Ryssars friåkande så där är man involverad.
"så har vi förmodligen oroliga tider att vänta i Mellanöstern"
där har du rätt, IS uppstod ju efter att västmakterna vägrade ingripa på Sunniternas sida efter Assads kemvapen attacker, eller man blev väldigt aktiv iaf.
@gruelse
Nä, USA är inte beroende av olja från Mellanöstern. Tvärtom är Mellanöstern totalt beroende av att exportera olja till västländer, råvaruexport är deras enda inkomstkälla, araber klarar ju inte av att tillverka någonting. När Saddam Hussein i Irak var bojkottad av FN så mutade han FN-byråkrater för att få smuggla ut lite olja till USA till extremt lågt pris. USA klarar alltså inte ens av att förhindra araberna att exportera olja till dem, trots att de gjort allt de kunnat för att med krig och blockader minimera Mellanösterns oljeexport sedan Sovjets fall. Vi är inte alls oljeberoende. Det är araberna och ryssarna som är desperat oljeberoende.
Trots att USA på senare tid, mycket tack vare skifferoljeutvinningen, har en oljeproduktion som tangerar rekordåret 1971, så vill jag nog hävda med stöd av "Unfolding the Future of the Long War" sidan 171 från RAND 2008, att olja från Mellanöstern är ytterst viktig för USA:
"In the near future, and throughout the timeline considered by this project, the economies of the industrialized states will continue to rely heavily on oil, thus making it a strategically important resource. The United States, as well as other industrialized states, therefore has an interest in maintaining stability and good relations with countries that produce oil. Much of this oil is, and will continue to be, produced in the Middle East and the former Soviet Republics. The United States and other states therefore have motive for maintaining stability in and good relations with Middle Eastern states.
Nearly 62 percent of proven1 oil reserves are located in the Middle East. Saudi Arabia accounts for the largest portion of that (about 36 percent) along with Iran, Iraq, and Kuwait making up about 15 percent of the proven reserves in the region. Kazakhstan and Russia account for a combined 10 percent of world proven reserves."
…
"The geographic area of proven oil reserves coincides with the power base of much of the Salafi-jihadist network. This creates a linkage between oil supplies and the long war that is not easily broken or simply characterized.
1 Numbers taken from British Petroleum (2007). “Proven” reserves entail geologic or engineering support for the sources to be extractable under existing economic and operatingconditions."
http://www.rand.org/content/dam/rand/pubs/monographs/2008/RAND_MG738.pdf
@Los puddas 15:22
IS eller ISIS fanns före det syriska inbördeskriget, som startade 2011. Vad jag har erfarit så nämnde den misslyckade självmordsbombaren i julruschen i Stockholm, 2010-12-11, IS (eller ISIS) i sin video där han motiverade sin terroristattack.
Jag är av åsikten att maktfaktorn IS, vars släktskap med al-Qaida är relativt tätt, har uppstått tack vare att starka, relativt sekulära muslimska ledare for multietniska nationer har slagits ut av främst USA. Det säkerhetsvakuum som har uppstått när ledaren har dödats, har fyllts ut av al-Qaida och IS, såsom i Irak och Libyen.
USA:s utrikespolitik under det senaste kvartsseklet har haft som huvudsyfte att minimera oljeexporten från Mellanöstern. Araberna har som enda möjlighet att överleva, målet att maximera sin oljeexport. Under alla omständigheter, till vem som helst, till vilket lågt pris som helst.
Om oljeexporten från Mellanöstern halveras så minskar västvärldens BNP med kanske ett par procent. Men Mellanösterns BNP halveras. Oljeexport är deras enda inkomstkälla. Araberna är totalt oljeberoende. Om de inte får exportera olja till icke-muslimska länder så svälter de allra flesta av dem ihjäl. De kan ju inte producera mat eller tillverka föremål.
Jo visst fanns IS innan men inte i den utsträckningen och inte med den aggressiviteten som de har nu och den utvecklingen hade Sunniterna varnat för om västmakterna inte intervenerade i Syrien då de skulle tolka det som att de stod med ryggen mot väggen och var attackerade från alla håll.
Ang oljan så visst är tillförseln viktig för USA men inte på långa vägar som förr och effekterna av det ser vi nu. Alla utom USA tjänar på att de är uppbundna där.
Håller helt med om Gruelses analys om IS, Al Qaida. Tror man kan gå ett steg längre och påstå att USA stöder IS men låtsas bekämpa dem när deras övergrepp blivit publika.
USA bombar och finansierar och stödjer och bekämpar samtidigt ALLA grupper som finns i hela Mellanöstern. USA är allierade med alla som de krigar mot. Iran, IS, Saudi, Israel, alla samtidigt. Det är denna strategi som lett USAs till det totala nederlaget i Mellanöstern, t.o.m. vrålande analfabetiska galningar lyckades besegra amrisarna och deras TV-spelsvapen och tvinga dem till förnedrande panikflykt från slagfältet. Amerikanska soldater är världens sämsta soldater, de är de enda som har mycket sämre förmåga än beduiner.
Därför har USA nu blivit fiende med sina sista båda allierade i regionen, Israel och Saudiarabien. Israels president har skällt ut Obama inför kongressen och Saudi har upphört att kommunicera med USA och invaderar på egen hand Jemen och omvandlar Arabförbundet till en militär allians.
Jag är fullständigt övertygad om att förklaringen är mycket mycket enklare än alla konspirationsteorier. Om Saudi sänker sin produktion för att höja priset så sänker dom också sin marknadsandel. Dom skulle alltså i praktiken betala för att deras konkurrenter ska kunna tjäna mer.
Vem gör så?
Saudi försökte sig på det under 80-talet och det höll på att göra landet bankrutt. Inte förren dom öppnade oljekranarna vidöppna, vilket kortsiktigt sänkte priset ännu mer, kunde dom börja ta tillbaka marknadsandelar och priset började sedan klättra igen när dyrare olja slagits ut.
Att deras värsta rivaler Ryssland och Iran drabbas mycket hårdare än Saudi själva är bara grädde på moset.
Av det jag har läst så har du rätt fast det är ännu enklare, Saudi har inte justerat priserna i sann kartellanda som brukligt när Kinas och Tysklands ekonomier har bromsat in utan kör på som vanligt med resultatet du beskriver.
Behövs inte så mycket konspiration för att konstatera att den största exportören av en vara X kan påverka priset på den. Saudi krossade Sovjet genom att dumpa oljepriset på 1980:talet. Eftersom det är omöjligt att tillverka något användbart föremål i en socialistisk ekonomi, så var Sovjetunionen totalt beroende av råvaruexport till den statligt oreglerade och därför välståndsskapande delen av världen. Brezjnevs och Putins styrka, och Gorbatjevs och Jeltsins svaghet, är 100% korrelerade med oljepriskurvan, Rysslands enda inkomstkälla. Putin ligger illa till nu. Han behöver snart ett krig i Persiska Viken för att strypa utbudet av olja.
Men hallå! Grafen visar ju tydligt att Saudi, världens största oljeexportör, har producerat nästan 10% mer olja under de senaste två åren än tidigare. 9800 istället för 9100 på skalan. De kanske lagrade produktionsökningen till att börja med, och dumpade den senare, men grafen berättar ju motsatsen till Cornus hypotes. Det finns dyslektiker och dysnumriker. Åsså finns det dysdiagrammiker som inte förstår en graf ens när de har den framför näsan.
Den relevanta siffran är Export, inte Produktion, eftersom Saudu kraftigt ökat sin egen konsumption de senaste åren. Men här är båda:
Export Produktion
2011-Jan 6396 8514
2012-Jan 7507 9871
2013-Jan 7091 9050
2014-Jan 7497 9767
2015-Jan 7474 9680
skillnad 2015 – 11 +16,85% +13,7%
skillnad 2015 – 13 +5,4% +6,96%
skillnad 2015 – 14 -0,31% -0,89%
Skala 1000 fat/dag
Källa JODI Oil World Database
Exporten var som störst i maj 2003 på 8344; en senare peak var september 2013 med 7844.
Och vad har i så fall på bara två år föranlett en så stor inhemsk konsumtionsökning att det påverkar hela statistiken? Håller man kanske på att tokrusta sin egen försvarsmakt i smyg?
Hmm… det skulle ju också kunna förklara den oväntat kraftiga reaktionen på det svenska militära avtalsbrottet.
@Kristian
Tack för ditt stöd för mitt argument. Din statistik visar ju, som jag sade, att Saudis export och produktion har ökat under perioden du anger:
Från 6296 till 9680 i export.
Från 8514 till 9680 i produktion.
Tack för din medverkan i kampen mot den okunskap som kallas "peakoil"!
Gaah, jag skrev mer än lovligt fel ovan.
Saudi ökade sin produktion från 8514 till 9680.
Och sin export från 6396 till 7474.