Dags för lite härligt icke-ironiskt fredagsmys. Har nu sett stridsvagnsfilmen och pansarmjukporrfilmen Fury med Brad Pitt och spektakulära krigsfrisyrer. Omdömet blir delat.
I grund och botten kan man sammanfatta filmen med Saving Private Ryan, men med stridsvagn. En sedvanligt klassisk dödsdans. Inget fel med dödsdanser, Midvintermörker är en sådan. Eftersom vi inte pratar Spielberg här så är det mycket sämre och långsammare, men ändå hyfsat.
På den positiva sidan så finns det en viss realistisk skildring av andra världskrigets bruk av pansar på västfronten. Främst används stridsvagnarna som infanterikanonvagnar, då fientliga stridsvagnar var relativt ovanliga. Men realismen i filmen varierar rejält med handlingen.
T ex genomförs ett direkt frontalangrepp mot en position där tyskarna grävt ner sig och har pansarvärnskanoner. Trots att man grävt ner sig och är i en fast position, så skjuter pansarvärnskanonerna som krattor, medan stridsvagnar i rörelse, utan gyron, träffar allt. Och fly skogsbryn har tolkats lite fel, där tyskarna gräver ner sig i ståvärn framför skogsbrynet. Därmed bryter man mot i princip alla 7F utom fly skogsbryn, fältarbeten och frontalt skydd. Ingen flankerande eldriktning, inga fria omgrupperingssvägar, inga flygskydd och inga försvarbara skjutavstånd.
Inte konstigt att de fick pisk.
Sedan måste jag säga att om man skickas ut på ett uppdrag och tar 75%-iga totalförluster på förbandet, så skulle jag avbryta uppdraget. Jag skulle inte med 25% av styrkan fortsätta, utan skulle dra slutsatsen att det antagligen är ett bra tillfälle att omgruppera bakåt och anhålla om förstärkning. Speciellt när radion inte fungerar. Speciellt inte när man har massivt operativt och strategiskt övertag, luftherravälde och håller på att vinna kriget. Känns inte, likt i Midvintermörker, som en anledning att offra sig själva i det läget. Jag skulle åtminstone stoppa upp och kontrollera om det finns några överlevande i de övriga stridsvagnarna, som kan tänkas behöva medevac. Så tänker jag, men jag är väl för gammal och försiktig.
Sen känner jag djupt och innerligt, att om jag var en vagnchef på en Tigerstridsvagn, så skulle jag beordra pivotering så att fronten hela tiden är riktad mot den sista och kvarvarande motståndaren med sin ärtbössa (speciellt som det är en Sherman med en 76 mm ärtbössa istället för den ordinarie klenare 75mm ärtbössan). Men det är jag.
Att sedan kopiera Saving Private Ryan rakt av ner till rekryteringen av en pärmbärare till gruppen får man förlåta med att någon total n00b därmed kan få agera biopublikens totala frånvaro av kunskap kring ämnet. Ett bra knep, men det kunde väl lika gärna varit en faktiskt utbildad rekryt istället bara för att inte vara en övertydlig kopia av SPR? För övrigt är Spike Lees Miracle at St. Anna också en SPR-kopia med den operativt idiotiska linjen i sanden mot överlägsna odds. Vissa troper återanvänds helt enkelt i krigsgenrén.
Och att tyska soldater först alla bär var sin panzerfaust (pansarskott), men när helvetet väl slår till så har de tydligen packat ner dem i trälådor. Fast det är lite snyggt med den tyske officerens tal, varpå soldaterna går till anfall och officeren vänder sig om och drar åt andra hållet…
Sedan har vi det där med förlusterna.
Tydligen dör alla när en stridsvagn slås ut av t ex en tysk panzerfaust, eller om en stridsvagn träffas av en pilproj. Utom när det sker för protagonisternas stridsvagn, förstås.
Man får följa resterna av ett kompani, sedermera resterna av den sista plutonen i kompaniet, från 2:a amerikanska pansardivisionen, dvs Pattons egen Hell on Wheels under den sista Rhenkampanjen in i Tyskland. Under 238 dagar fick 2:a pansardivisionen 1 160 dödade, dvs 4.87 per dag. Typ en stridsvagnsbesättning på en Sherman (5 man) om dagen.
Under de två dagar man får följa våra protagonister, så dödas enbart bland stridsvagnsbesättningarna hela 24 personer. Tillkommer skyttesoldaterna. Striderna som förevisas är alltså knappt 3x så intensiva som i verkligheten, och då var det 4.87 dödade per dygn på hela divisonens gissningsvis 12 000 man. Nu inträffar i filmen dessa förlusterna på ett enda kompani.
Kort sagt var inte striderna så här hårda för 2:a pansardivisionen så här sent i kriget.
Det sagt så är förstås filmen underhållande. Man får Hollywood-svar på vad som händer om man skjuter någon i huvudet med en .50 kalibers kulspruta. Man får också Hollywood-svar på vad som händer om en vagnschef blir träffad av en pilproj från en 88mm kanon (ungefär samma som händer en skyttesoldat som träffas av en 120mm pilproj i Midvintermörker).
Stort plus för den (för att vara Hollywood-film) rikliga förekomsten av militärt bruk av hästar. USA:s armé använde väldigt lite häst, men i övrigt var andra världskriget fortfarande hästburet ända fram till slutet. Några hästar fick man iaf med, även om en tysk division normalt hade tusentals hästar och bara några hundra motorfordon. Två hästar och ett pansarfordon är iaf ett gott försök att vara realistiska. Fast man brukade ha kamouflagefiltar på hästarna, åtminstone så här sent i kriget.
Men det blev bara pansarmjukporr. Den Riktiga Stridsvagnsfilmen från andra världskriget är inte gjord än. Sam Peckinpahs övervåld Järnkorset från 1977 leder fortfarande VK2-genren, och där retirerar också protagonisterna när de är i hopplösa situationer istället för att dra en linje i sanden. Rätt besviken är jag på att man inte klarade av att leverera riktig pansarpr0n så här i den digitala filmåldern. Istället envisades Fury med att inte använda datormodeller, så det blev inte så mycket pansarpr0n.
Nej, nu ska jag beställa ny tid hos frisören känner jag. Riktigt mysigt fredagsmys på er. Fury finns t ex att hyra på iTunes. Trailer nedan. Slänger även med 70-talstrailern till Järnkorset, då den är helfestlig. Och Miracle at St. Anna, om ni missat den och gillar linjer i sanden och hopplösa odds trots operativt onödigt.
Trevligt fortsatt fredagsmys på er. Kom ihåg att det är långfredag, så späka er själva ordentligt. Piska er med ris, och törnekrona på. Vill eller kan ni inte självflaggellera, fråga någon om hjälp. Han dog för era synder, kom ihåg det.
25 kommentarer
Eftersom det inte nämndes i inlägget så vill jag påpeka att den Tiger-stridsvagn som förekommer i filmen är den sista bevarande fungerande Tigern, den s.k. Bovington-Tigern: Länktext
Sedan, med förbehåll för att det var några månader sedan jag såg filmen, visst var det så att Tigern faktiskt försökte undvika att bli utflankerad? Gav inte vagnschefen order om detta? Man lyckades inte med detta, men man försökte i allafall.
Amerikanarna lade rök, vilket tvingade Tigern att rycka fram för att kunna verka. Och sedan utflankade man den, men när det sedan bara var en Sherman kvar så pivoterar inte Tigern. Rent klantigt.
Klickade runt genom den filmen i ca 30 sekunder och förpassade den dit den hör hemma, till papperskorgen
Aporpå långfredag: SVT1 sände den helt fantastiska Jesus Christ Superstar nu på eftermiddagen. Tror det är 15 gången jag skrålar med i Ted Neeleys "..nail me to your cross and breEEEAAAK MEE.. BLEED MEEE.. BEAT MEE KILL MEE.. take my life.. before I change my mind"
Glad Påsk !
Yay! Den känslan!
Såg den i London när den var färsk och jag mycket ung. Innan föreställningen startade sa man att med tanke på oljekrisen skulle mycket av ljus samt fyrverkeri utgå. Lite tråkigt.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Nu är det ju en Hollywoodrulle så man kan nog inte förvänta sig exakthet i detaljerna. Utan speciell kännedom om det tyska/amerikanska pansarvapnet tyckte jag dock att filmen funkade fram tills bandet gick av. Att en lite sketen vagn ska kunna stå emot så mycket stryk att de ägnar halva filmen åt det (så kändes det) och att tyskarna inte kunde oskadliggöra den trots massiva yttre resurser? Nä, där föll hela filmen. Kommer definitivt inte se den igen.
Das Boot kan jag däremot se om åtminstone varje år. Men så är ju inte den en Hollywoodrulle heller.
Finns riktigt bra franska rullar också. De är riktigt duktiga på komedi, utan att falla in i hollywoodformatet, exempelvis brölloppskaos på svenska som utforskar rasism på ett otroligt underhållande sätt. Rekommenderas.
Tid hos frisören? Rekommenderar valfri trimmer från gubbdagis. Den betalar sig på två klippningar, garanterat.
Ofta vred man på hela vagnen istället för kanontornet när man grovriktade eftersom detta gick fortare än att vrida på tornet.
Apropå Tiger mot Sherman så lär Tigerbesättningarna haft ett skämt som lög ungefär: "En Tiger är bättre än 10 Sherman-vagnar, men det finns alltid en elfte Sherman."
Nä, Fury var väl inte någon höjdarfilm. Håller med om att den i princip är en Saving Private Ryan, fast med stridsvagn, de har samma styrkor och svagheter, och samma USA-sentimentalism.
En av de bästa stridsvagnsfilmerna är fortfarande den gamla klassiska "the Beast of War".
Den svenska nationalstoltheten stridsvagn S hade fast monterad kanon.
En annan "nationalstolthet" i den divisionen var regalskeppet Wasa.
Tre mans besättning och i princip ingen som helst möjlighet att skjuta under förflyttning, är inget att vara stolt över.
Som f.d. vagnchef på IKV91 övade vi emot stridsvagn S flera gånger, exakt varje gång var de tvåa.
Och då menar jag totalt noll utslagna IKV91.
Tramsfilm som jag aldrig kommer att se.
Men? Var det inte här på bloggen det länkades till White Tiger?
http://www.imdb.com/title/tt2318405
Finns på Tuben:
https://www.youtube.com/watch?v=uoQ1jXmpIKc
Här snackar vi pansarmys värdigt en långfredag!
Mycket bra utseende, uselt innehåll och särskilt då slutet.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Jag såg filmen för att får se Bovington-Tigern in action. Användandet av denna sista fungerande Tigerstridsvagn krävde rätt massiva förberedelser. Bl a tvingades man gjuta en betongväg, förvisso maskerad i filmen, som Tigern körde på för att minimera slitaget på drivlinan. Och Nej, man fick absolut inte göra några centrumsvängar för Bovingtonmuseet. Sen finns det en hel del övrigt att önska vad gäller militärt uppträdande men det gäller alla Hollywoodproduktioner.
Jag passar också på att korrigera några feluppfattningar i blogginlägget:
1. M4 Sherman var en av de första stridsvagnarna som var utrustad med gyrostabilisering vilket gjorde att man faktiskt kunde skjuta under långsam förflyttning med någorlunda precision.
2. Att man grävde ned sig framför skogsbryn var under andra världskriget i enlighet med reglementet om platsen skulle försvaras. Gällde ej vid eldöverfall/fördröjningsstrid. Den tidens indirekta eld utan zonrör hade betydligt bättre verkan mot personal i öppna värn i skogsterräng, pga att stammar och grenverk utlöste spetsanslagsrör, i jämförelse med öppen terräng och ögonblicksbrisad. En PV-linje med draget eldrörspv har heller ingen möjlighet till tillbakaryckning utan när man grupperat så segrar man eller så dör man på den platsen. Tillbakaryckningsvägar blir därför rätt ointressant. Avsaknaden blir kanske rent utav en motivator att verkligen ge allt.
3. Sent i kriget hade tyskarna mycket stora problem att få fram legeringsmetaller till sin krigsproduktion. Detta i kombination med rationaliseringar för massproduktion fick som konsekvens att drivlinorna på de tyska stridsvagnarna var oerhört sköra och lätt gick sönder. Centrumsväng på mjuk åkermark var därför något som man undvek till det yttersta. Har för mig att tyskarna räknade med att drivlinan i en Pantherstridsvagn klarade ca 100mil och därefter behövde bytas ut. Kanske fråga om en felbedömning av vagnschefen i filmen? 🙂
4. Angående utslagna besättningar. De tyska soldaternas smeknamn för M4 Sherman var "tommy cooker" efter britternas spritkök med samma namn. Britterna som försågs med vagnar av USA kallade vagnen nedsättande för "Ronson" som var en tändare som såldes med slogan "Lights the first time every time" vilket tydligen gällde förhållandevis ofta vid en träff med pansarspränggranat. Orsaken var ammunition som förvarades oskyddat i kombination med bensindrift. Så att på den tiden fick man betydligt oftare totalhaverier med alla döda jämfört med idag. Men givetvis inte varje gång.
Nu blir det fredagsmysgym!
+10 typ
Tack för kul möpigt inlägg ( och kommentarer) inklusive statistik.
Du borde bli filmrecensent på heltid Cornu!
"Jag gillar den. Färgerna är snygga. Rechissören har tänkt på allt. Snyggt filmad. Tuffa spesial-FX. /Anton 8 år"
Sedvanlig amerikansk flaggviftning och massiv övervärdering av de egnas prestationer…
Väntar fortfarande på en film om Michael Wittman andra världskrigets bästa stridsvagnschef… Är så less på chauvinismen att det hade varit skönt att som omväxling få se de allierade åka på smörj. Inte ens i 6 avsnittet av Band of Brothers vid ardenneroffensiven låter Hollywood sina egna få stryk…
Tack för kul möpigt inlägg ( och kommentarer) inklusive statistik.
Men Audi Murphy var ju rätt skaplig i alla fall. TExas kille och allt.
Tack för att du gett en gammal kärring ett nytt intresse – stridsvagnar. Jag har läst alla dina böcker och väntar otåligt på nästa.
Men den här filmen får mig att undra. Varför görs den just nu? Varför denna fixering vid andra världskriget? Behöver amerikanska folkets känslor aktiveras genom att påminnas om "det rättfärdiga kriget"? Behöver folket förberedas för att vara villiga att offra sina ungdomar i ett nytt krig? Kanske i Ukraina?
Off topic som det heter … men en bra intressant och för Gripen smickrande beskrivning:
https://quadrant.org.au/opinion/qed/2015/03/gold-plated-hangar-queen/